Na de blamage tegen TOP Oss krijgt Fortuna vandaag de kans om zich te herpakken in en tegen Haarlem. Het zal echter geen makkelijke klus worden, daar de laatste overwinning in Haarlem dateert van 1 oktober 1994.


12 Oktober 2007

Fortuna wint weer eens in Haarlem

HFC Haarlem 1 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 31. Cornelia 0-1; 52. Cornelia 0-2; 66. Buchinhoren 1-2.
Opstelling: Christianen, Geenen (70. El Hammouchi), Grabovac, Op den Kamp, Vanek, Voorn, Van den Ouweland, Heinrichs, Van Driel, Derksen (74. Bouhadan), Cornelia (87. Schreurs)
Toeschouwers: 1.752
Scheidsrechter: Blom
Geel (Fortuna): Christianen, Voorn, Schreurs, Heinrichs
Rood (Fortuna): –

De wedstrijddag begint voor mij vandaag erg vroeg. Om 06.46 uur neem ik de stoptrein naar Sittard, alwaar ik de intercity naar Amsterdam Sloterdijk neem. Daar meld ik me, samen met een grote groep collega’s voor een workshop die de hele dag zal duren. Het voordeel voor mij is dat ik na afloop van de workshop met een treinreis van tien minuutjes in Haarlem ben. Om kwart over vijf stap ik dan ook vrolijk het Haarlemse centrum binnen, op zoek naar iets eetbaars. De kebabzaak voor het station heeft een te lange wachttijd, waardoor ik me verplaats naar een friture. Het eten is er redelijk, de lucht onaangenaam. Voor de Goodyear-commissie zou deze eetgelegenheid sowieso niet in aanmerking komen, aangezien het niet voetbal-gerelateerd is.

Ik maak nog een ommetje en neem dan bus 73 richting het stadion. Om kwart voor zeven loop ik de Jan Gijzen-kade op, waar zich het stadion bevindt. Haarlem is inmiddels al jaren bezig met een verhuizing naar Oostpoort, maar wanneer dat concreet wordt is mij niet duidelijk. De supportersbus is nog onderweg, maar de eerste Fortuna-supporters druppelen Haarlem al langzaam binnen. Als even later de bus arriveert, wissel ik snel van schoeisel. Wil en Annette ontbreken vanavond overigens, zij vertoeven momenteel in Leipzig.

Bij Haarlem treffen we een oude bekende in de persoon van Marcel ‘Aki’ Akerboom. De vriendelijke verdediger speelde jarenlang in het Fortuna-shirt, zij het zonder al te veel succes. Bij Fortuna ontbreekt Angelo Simone na de rode kaart van vorige week tegen het theatrale gezelschap dat voetbalt onder de naam ‘TOP Oss’.

Mels van Driel keert terug in de basis en dat verwachten we in eerste instantie ook van Rachid El Hammouchi. Henk Wisman houdt echter van verrassingen en tovert ineens Ramon Voorn uit de hoge hoed. De opstelling is als volgt: Christianen, Geenen, Op den Kamp, Grabovac, Vanek, Van Driel, Heinrichs, Van den Ouweland, Voorn, Derksen en Cornelia.

Fortuna speelt de eerste helft best aardig, maar ook Haarlem komt er enkele keren gevaarlijk uit. Het is na een dik half uur spelen uiteindelijk een dood spelmoment dat de wedstrijd open breekt. Mels van Driel legt de vrije trap op een meter of zeven van het doel van René Ponk. Hier komt Florencio Cornelia prima voor zijn man en kopt de 0-1 binnen. Fortuna zet het aardige spel voort en binnen enkele minuten duikt Charlie van de Ouweland vogelvrij op voor het Haarlem-doel. Om onbegrijpelijke reden besluit hij de bal met de buitenkant van zijn linkervoet te schieten, waardoor de bal naast het doel verdwijnt. Dit had absoluut de 0-2 moeten zijn. Bij Fortuna valt Zarko Grabovac in positieve zin op. De goedlachse ‘Zorro’ zou in de belangstelling staan van NEC en speelt een degelijke partij.

De Goodyear-commissie is voor de wedstrijd al uitgerukt en heeft negatief commentaar uitgebracht. Het broodje bleek niet vers en er werd ketchup in plaats van curry op de hamburger gedaan. Naar mate de wedstrijd vordert wordt in het hele uitvak een penetrante vetlucht ruikbaar, duidelijk afkomstig uit de stand van de cateraar. Hier hoeven we niet lang over na te denken: een duidelijk geval van ‘geen ster’.

Fortuna houdt bij aanvang van de tweede helft het heft in handen. In de 52ste minuut rukt Heinrichs op door het midden. Op de rand van de zestien tikt hij de bal slim op Van de Ouweland die de bal op zijn beurt langs de uitkomende Ponk tikt. Cornelia staat weer op de goede plaats en kan de bal eenvoudig binnen schieten. Met zijn zevende treffer van het seizoen zet hij de stand op 0-2. Mensen die denken dat Haarlem nu rijp is voor een pandoering en verwachten dat Fortuna zal doordrukken, hebben het helaas mis. Op een of andere manier sluipt er iets in het spel van de groen-gelen waardoor Haarlem terug kan komen in de wedstrijd. Vijfentwintig minuten voor tijd kan de ingevallen Buchinhoren iets terug doen door de 1-2 binnen te koppen. Dat wordt weer zweten voor de 55 meegereisde Fortuna-supporters. De zenuwen worden alleen maar groter als trainer Wisman met een vreemde wissel komt. Dat Geenen plaats moet maken voor El Hammouchi is verklaarbaar. Maar even later zien we ineens Bouhadan bij de zijlijn klaar staan. Derksen is het slachtoffer en ‘Bouha’ komt erin. In de resterende twintig minuten presteert hij het om vrijwel niets goed te doen. Een onbegrijpelijke wissel, zeker met in het achterhoofd dat Emmo Güvenc zich ongeveer een uur lang heeft moeten warmlopen om vervolgens niet in te vallen. Want ook bij de laatste wissel, drie minuten voor tijd, wordt Emmo overgeslagen. Danny Schreurs vervangt Flo, die zijn waarde overigens weer heeft aangetoond. Op deze manier wordt de populaire Güvenc in mijn ogen kapot gemaakt. Het is namelijk niet de eerste keer dat hij lang moet warmlopen om vervolgens niet in te vallen. Wisman zal er zijn reden voor hebben, maar het blijft vreemd.

In de blessuretijd glipt er plots nog een Haarlem-speler door de verder goed spelende Sittardse verdediging. Gelukkig belandt zijn poging op de bovenkant van de lat. Even later maakt de goed leidende scheidsrechter Kevin Blom een eind aan de wedstrijd en mag Fortuna drie punten toevoegen aan het totaal. Na dertien jaar zegevieren we weer in Haarlem, een heuglijk feit.

Nadat alle vlaggen zijn opgeruimd, de spelers zijn bedankt en iedereen zijn autosleutels heeft gevonden, begeven we ons richting bus en auto’s. De terugreis begint voor de busreizigers onrustig. Als we de weg opdraaien voor het stadion komt een supporter van Haarlem midden over de straat aangerend. Hij wil de bus blijkbaar graag aanvallen, niet wetende dat je als mens dubbelglas en een rijdende bus moeilijk kunt verslaan. Hij haakt dan ook vrij snel af, maar niet voordat hij getuige is geweest van het onfrisse achterwerk van een jonge Fortunees. Een paar honderd meter verder horen we ineens een harde klap. Er heeft zojuist iemand vanuit een zijstraat een steen op de bus gegooid. De begeleidende politie gaat er direct achteraan, of dat nog iets heeft opgeleverd weten we niet. Bij een tussenstop later op de avond zien we een ster in de ruit, het bewijs dat de poging deels geslaagd en deels mislukt is.

De rest van de reis verloopt rustig. Wel krijgen we een schok als we de schooltas van een jonge Fortuna-supporter openen. Brood en salami zijn nog wel te verklaren, maar twee blikken Schultenbrau?? Volgens de student is dat het enige bier dat ook lauw goed te drinken is. De wijze raad op de achterbank vraagt zich hardop af waar dat toch heen gaat met de jeugd van tegenwoordig…

Nadat Mark netjes is thuisgebracht arriveren we omstreeks 01.00 uur in Sittard. Volgende week wacht weer een uitwedstrijd en niet zo maar een, namelijk die tegen het gedegradeerde Den Haag van Wiljan Vloet. Vanuit Sittard rijden er twee bussen. Er zijn nog een aantal plekken vrij, dus meld je nog snel aan. Tot volgende week!

RvL