Fortuna Online is weer online. Drie weken na de tragische gebeurtenis rondom onze matchreporter/columnist en boegbeeld van deze pagina, Harald Didderen, proberen we zo goed en zo kwaad als het gaat, de draad weer op te pakken. Het fatale ongeluk met Harald, heeft ons diep in het hart geraakt en ons tevens flink aan het twijfelen gebracht. Na onderling beraad, werd echter duidelijk dat de overgebleven redactieleden, graag hun schouders wilden zetten onder deze website om zo het voortbestaan te garanderen.


12 September 2008

Fortuna onderuit in blessuretijd

Fortuna Sittard 1 HFC Haarlem 2
Doelpuntenmakers: 78. Boymans 1-0; 82. Van den Broek 1-1; 91. Wijks 1-2
Opstelling: Meul, Ocal, Grabovac, Kozarac, Vanek, Simone, Taktak (74. Voorn), Van den Ouweland (63. Regales), Olondo (74. Schreurs), Boymans, Heinrichs
Toeschouwers: 2.647
Scheidsrechter: Winter
Geel (Fortuna): Kozarac
Rood (Fortuna): –

Fortuna Online is weer online. Drie weken na de tragische gebeurtenis rondom onze matchreporter/columnist en boegbeeld van deze pagina, Harald Didderen, proberen we zo goed en zo kwaad als het gaat, de draad weer op te pakken. Het fatale ongeluk met Harald, heeft ons diep in het hart geraakt en ons tevens flink aan het twijfelen gebracht. Na onderling beraad, werd echter duidelijk dat de overgebleven redactieleden, graag hun schouders wilden zetten onder deze website om zo het voortbestaan te garanderen.

Persoonlijk denk ik dat dit de beste manier is om Harald te eren, aangezien de teloorgang van deze website hem enorm veel pijn zou hebben gedaan. Het fanatisme waarmee Harald zich inzette voor Fortuna Online is ongeëvenaard en het zal voor ons als mede-redactieleden enorm moeilijk worden, nee zeg maar gerust grenzend aan het onmogelijke, om in zijn voetsporen te treden.

Mooi en plechtig was het afscheid van Harald, tijdens de laatste thuiswedstrijd tegen TOP Oss . Een afscheid, waar Harald oprecht trots op zou zijn geweest. Mooi was ook de medewerking van iedereen binnen Fortuna. De SV “Nao Veure”, was een grote steun en toeverlaat, bij het geregel van allerlei zaken omtrent dit afscheid. Ook het bestuur van onze club liet zich ditmaal van haar beste kant zien. Een speciaal woord van dank gaat uit naar Hans Erkens, die zich veel moeite heeft gedaan om tegemoet te kunnen komen aan onze wensen. De redactieleden van deze website hebben in het verleden dikwijls in de clinch gelegen met de bestuursleden van Fortuna, dus mag dit ook wel eens gezegd worden.

De uitvaart van Harald trok grote belangstelling. Alle groeperingen binnen Fortuna waren vertegenwoordigd en het vele geel/groen in de kerk van Gronsveld, zou Harald met trots hebben vervuld. Ook de aanwezigheid van een delegatie van Supporterssite Maastricht, getuigde van veel respect voor Harald. Deze gebeurtenis maakte maar weer eens bijzonder pijnlijk duidelijk, hoe onbenullig de betekenis van voetbal is. Mooi om te zien dat zoiets op deze momenten ook wordt beseft.

Hartverwarmend waren de talrijke steunbetuigingen van medesupporters, spelers, technische staf, bestuur en oud spelers van Fortuna Sittard. Ook de vele reacties van ‘rivaliserende groeperingen’, buiten Fortuna hebben ons enorm veel goed gedaan. Het Online Condoleance Register, bood en biedt veel troost aan ouders, familie, vrienden en redactieleden van Fortuna Online. Namens de voltallige redactie van deze website: “Allen bedankt voor uw oprechte medeleven in deze moeilijke tijd.”

‘Nooit meer Schande!, Nooit meer VDB!, Nooit meer TMD…

Harald Didderen (TMD), voor altijd in ons hart!

Goed, over naar de (onbenullige) orde van de dag. Vanavond staat de thuiswedstrijd tegen FC Haarlem op het programma. De Noord Hollanders staan momenteel op een vijfde plaats in de rangschikking, met zes punten voorsprong op ons eigen Fortuna. Omstreeks 19.40 uur begeven we ons, naar onze plaatsen in het Fortuna stadion. Juist ja, het Fortuna stadion en niet meer het Wagner & Partners Stadion zoals vanouds.

Sinds de opening van het nieuwe stadion in 1999, droeg het de naam “Wagner & Partners stadion”. Het bedrijf van de naamgevers bestaat inmiddels al enkele jaren niet meer. Fortuna is dus niet de enige partner, waarmee het na de opening bergafwaarts is gegaan.Fortuna begint vandaag in de volgende opstelling: Meul, Öcal (die de geblesseerde Rick Geenen vervangt), Grabovac, Kozarac, Vanek, Simone, Van den Ouweland, Taktak, Olondo, Boymans en Heinrichs. De van een blessure herstelde Maastrichtse hoop in Sittardse bange dagen Danny Schreurs, begint op de bank.

Bij Haarlem is de enige speler met een Sittards verleden, Marcel Akerboom. De lange centrale verdediger en gewezen aanvoerder, verliet Fortuna enkele seizoenen geleden omdat hij naar eigen zeggen, “alle plezier in het voetbal bij Fortuna had verloren en nog liever zou stoppen dan terugkeren in Sittard.”


Nederlands hoop in bange dagen tijdens London Olympics 2012 synchroon zwemmen?

Gedurende de eerste 10 minuten gebeurt er niet noemenswaardigs. Duidelijk is dat Haarlem van plan is om Fortuna het spel te laten maken. Aangezien het schrijnende gebrek aan creativiteit in het Sittardse kamp, een logische keuze.In de 14de minuut krijgt de Sittardse ploeg een vrije trap aan de zijlijn, op zo’n 30 meter van de goal. Taktak probeert vervolgens keeper Zonneveld te verrassen, die zichtbaar moeite heeft met de indraaiende bal. In tweede instantie lukt het hem echter toch om het leer onder controle te krijgen.

Deze vrije trap is het sein voor een licht offensief van Fortuna, zonder overigens echt dreigend te worden. De Sittardse ploeg weet enkele corners af te dwingen, maar het ontbreekt helaas aan de benodigde stootkracht om hier optimaal van te profiteren. In de 20ste minuut leidt een combinatie tussen Charlie van den Ouweland en Taner Taktak tot een schot van laatsgenoemde. De bal ketst echter af op een been van een Haarlemmer en verdwijnt over de achterlijn.


Van den Ouweland’s dikke teen is eerder bij de bal

De daaropvolgende corner, wordt gevaarlijk voorgebracht door Taktak, maar helaas mist Jürgen Heinrichs de bal op een haartje na.


Dit zal wel allemaal correct zijn…

Haarlem speelt onnauwkeurig en geeft daardoor onnodig kansen weg aan een helaas niet daadkrachtig Fortuna. In de 31ste minuut geeft Milan Berck Beelenkamp een nonchalant tikje terug op keeper Zonneveld. Deze laat de bal echter onder zijn voet doorrollen en tot zijn grote opluchting verdwijnt de bal net langs de paal over de achterlijn.Volgende kans is voor Grabovac, die zijn kopbal via het lichaam van een tegenstander naast ziet gaan. In de 37ste minuut is het weer een verdediger van Haarlem , die de onzekere keeper van zijn ploeg in de problemen brengt. Het passje terug verdwijnt gelukkig voor hem rakelings naast het doel.


Ocal is twee Haarlemmers te snel af

De laatste kans voor rust, komt na een overtreding op Olondo op de rand van het strafschopgebied. De vrije trap van Taktak zeilt echter zowel over de muur, als ook het Haarlemdoel. 0-0 bij rust dus, een stand waar Fortuna absoluut niet tevreden over kan en mag zijn.

Grootste voordeel van het verslaan van thuiswedstrijden, in vergelijk met de uitduels, wordt duidelijk tijdens de rust. Normaal gesproken wordt van de schrijver van deze verslagen verwacht dat hij tevens de keuring ten behoeve van de ‘Goodyear’ commissie uitvoert. Dit heeft in menige uithoek van dit land al meermaals tot hachelijke momenten geleid. Vaak werden met gevaar voor eigen welzijn, de wantoestanden bij de diverse cateringspunten getrotseerd. De commissie wordt nog steeds gekweld door nachtmerries veroorzaakt door de culinaire versnaperingen bij bijvoorbeeld Go Ahead Eagles of bij de tegenstander van vanavond, de HFC Haarlem.

Echter, het kan altijd erger en na enkele eerdere (uiterst negatieve) ervaringen in ons eigen bastion, hebben we gemeend een grens te moeten trekken. De wantoestanden die we hier in de loop der jaren aantroffen, zouden genoeg zijn geweest om SBS6 keurmeester Rob de Geus, spontaan een ander beroep te laten kiezen. Nog een partner waarmee het sinds de opening dus bergafwaarts is gegaan.

Daarnaast zijn de chef-kok en het personeel van deze stulpjes, nou niet bepaald de meest sympathieke persoonlijkheden. Als Lateral Boys hebben we een keer een aanvaring met dit heerschap gehad, omdat we nietsvermoedend een spreekband in de afvalcontainer hadden gedeponeerd. De tirade die we dientengevolge kregen te verduren is inmiddels legendarisch binnen de LB cultuur. Die spreekband was nochtans het meest verantwoord eetbare voorwerp in die container. Voor verdere informatie, zie wedstrijdverslag Fortuna Sittard – Cambuur Leeuwarden seizoen ‘07/’08.

Ook na de rust, is er hetzelfde spelbeeld. De Noord Hollanders dringen Fortuna in de rol van spelmaker. Ook vanavond is het weer allemaal net niet. Een schot van Olondo, na een pass van Simone ketst af op een Haarlemmer en in de 52ste minuut krijgen de gasten hun eerste kansje. Het schot van Benjamin van den Broek verdwijnt echter over het doel van Bart Meul.

Een ding kan men Fortuna dit seizoen echter niet verwijten, en dat is een gebrek aan inzet. De ploeg van trainer Reijners blijft proberen en dat levert kansjes op voor Ruud Boymans (schot uit de draai) en Heinrichs (geen controle op pass Boymans). Intussen heeft Charlie van den Ouweland het veld verlaten, in zijn plaats speelt Romero Regales.


Stevige gevechten voorin

In de 66ste minuut speelt Olondo de vrijstaande Ruud Boymans aan, die in het strafschopgebied op doel probeert te schieten. Volgens iedereen bij Fortuna wordt de bal vervolgens met de hand gespeeld door een inglijdende Haarlem verdediger. Scheidsrechter Winter, wil echter niets gezien hebben en laat gewoon doorspelen.


Olondo stopt wat effect in zijn voorzet

In de 73ste minuut is het dan tijd voor de rentree van Danny Schreurs. Hij komt in het veld voor de wederom tegenvallende Cedric Olondo. Gelukkig voor Fortuna is de jonge aanvaller hersteld van zijn blessure. In de strijd tegen plek 20 en degradatie naar de Topklasse, zal Danny met zijn enthousiasme, snelheid en doelgerichtheid een belangrijke rol moeten gaan vervullen. Ook de geblesseerde en goed spelende Taktak moet het veld verlaten. Lang geleden dat er bij Fortuna iemand rondliep die een fatsoenlijke hoekschop kon nemen. Vrijwel al zijn corners van vanavond kwamen dreigend voor de goal. Zijn vervanger is Ramon Voorn.


Boymans trapt de bal door Akerboom heen

In de 78ste minuut krijgt de Sittardse ploeg dan toch eindelijk loon naar werken. Een ingooi van Simone, wordt door invaller Regales goed verlengd. De bal komt voor de voeten van Ruud Boymans, die keeper Zonneveld vervolgens kansloos laat en daarmee de verdiende 1-0 op het scorebord brengt.


Eindelijk loon naar werken …..


Een echte team prestatie!

Lang kan de thuisclub helaas niet genieten van de voorsprong. Na wat onenigheid over een ingooi, neemt Haarlem die vlug, terwijl Fortuna nog niet uitgeprotesteerd is. Een snelle counter is het gevolg en Benjamin van den Broek knalt de bal feilloos achter de wederom goed keepende David Meul in het net. 81 minuten gespeeld, stand 1-1.

Zoals zo vaak de laatste jaren, is de gifbeker ook vanavond echter nog niet leeg. In de 89ste minuut gaan Fortuna verdediger Kozarac en Laurens ten Heuvel een duel aan. Kozarac houdt zijn tegenstander lichtjes vast aan zijn shirt en laatsgenoemde laat zich geroutineerd vallen. Scheidsrechter Winter, die eerder minimaal een keer weigerde te fluiten voor een penalty voor Fortuna, wijst nu wel gedecideerd naar de stip. Haarlem maakt dankbaar gebruik van dit cadeautje van de leidsman en Marvin Wijks zet de uitploeg vlak voor tijd op voorsprong.Enkele minuten later fluit Winter voor het einde en blijft Fortuna wederom met lege handen achter.


Desondanks staan we met lege handen….

Op basis van inzet en spelbeeld, had Fortuna zonder meer beter verdiend, maar het gebrek aan kwaliteit is wederom overduidelijk aangetoond. De achterhoede staat best goed, maar op het middenveld is er een schrijnend gebrek aan creatief vermogen. Daarnaast is de stootkracht in de voorhoede onvoldoende en ontbreekt het Fortuna aan een echte geroutineerde leider in het veld.

Het mag duidelijk zijn dat Fortuna en aanhang zich mag gaan opmaken voor een loodzwaar seizoen, waarin het behalen van een 19de plek een prestatie van formaat zou zijn. Nogmaals, op de mentaliteit van de spelers valt niets aan te merken, maar deze selectie heeft eigenlijk niets te zoeken in het betaalde voetbal. Een zeer pijnlijke conclusie, maar het einde van het betaald voetbal in Sittard, komt met de dag dichterbij. En daarmee ook de lijdensweg van de laatste jaren. De klok heeft inmiddels al 12 uur geslagen en het licht aan het eind van de tunnel is bijna gedoofd.

Groeten,

Guido Erens