We zijn veertien duels onderweg, dus nog niet eens halverwege. Desalniettemin, mogen we constateren dat de publieke belangstelling voor Fortuna in Sittard stijgende is.


Fortuna speelde tot dusverre zeven thuisduels en trok gemiddeld 9.800 toeschouwers naar die duels. Als dat gemiddelde op het einde van het seizoen hetzelfde is, is dat het op een na hoogste gemiddelde in de geschiedenis van de club, zoals je in onderstaande figuur kunt zien.

Alleen in het seizoen 1982/83, het seizoen waarin Fortuna terugkeerde in de eredivisie, kwamen er gemiddeld meer supporters kijken (10.950). Dat gemiddelde werd overigens de hoogte ingestuwd, omdat de capaciteit van Stadion De Baandert met 20.000 toeschouwers veel groter was dan die van het huidige Fortuna Sittard Stadion. De kaskrakers tegen Ajax (20.000), Feyenoord (18.000) en Roda JC (18.000), dikten dat gemiddelde fors aan.

Is er reden om aan te nemen dat het eindgemiddelde voor het seizoen 2022/23 veel zal afwijken van het tussentijdse gemiddelde? De koude wintermaanden januari en februari zullen het gemiddelde vast drukken. Van de andere kant, buiten de duels tegen Ajax en wellicht FC Utrecht, trof Fortuna nog weinig publiekstrekkers in Sittard. SC Cambuur, FC Emmen, Excelsior, RKC Waalwijk en FC Volendam zijn niet meteen tegenstanders waar je op voorhand van vermoedt dat de Westelijke Mijnstreek ervoor zal uitlopen.


Fortuna lijkt erin geslaagd te zijn het scenario van de jaren tachtig te voorkomen: uitstekende prestaties, maar steeds minder publiek. Dat is een compliment waard aan Fortuna Sittard, dat erin lijkt te slagen de regio weer warm te krijgen voor de club, iets wat niet evident was na vijftien jaar te hebben doorgebracht in de vrieskist. Het was een van de drie belangrijkste uitdagingen die algemeen directeur Ivo Pfennings aanstipte in een interview met onze site vorig jaar rond deze tijd.

Als Julio Velázquez erin slaagt zijn ploeg ook nog aan het voetballen te krijgen, dan kan het nog een leuke tweede seizoenshelft worden in Sittard—ook qua toeschouwersaantallen.