De publieke belangstelling voor Fortuna Sittard steeg ook in het seizoen 2023/24. Geen spectaculaire stijgingen, maar de belangstelling voor de club groeit rustig verder.


De zeventien thuiswedstrijden van Fortuna Sittard trokken gemiddeld 10.334 toeschouwers. Dat zijn er 148 (of 1,5%) gemiddeld meer dan het vorige seizoen.  Dat zijn er ook 13,5% meer dan in het seizoen 2018/19, het enige andere seizoen sinds de laatste promotie dat niet door COVID werd geraakt.

Het is een van de speerpunten van het beleid van Ivo Pennings: het stadion volspelen. Zover is het nog niet, maar de trend gaat wel in die richting.

Die fans werden overigens goed bedeeld. Fortuna pakte namelijk 27 punten in de thuisduels. Meer eredivisiepunten pakte Fortuna Sittard voor het laatst een kwart eeuw geleden in het seizoen 1997/98 (31 punten).

Zoals je ziet in Figuur 1, kwamen er in de geschiedenis van Fortuna Sittard alleen in het seizoen 1982/83 meer supporters kijken*.

Figuur 1: Toeschouwersaantallen en prestaties door de jaren heen


We zien eenzelfde ontwikkeling in het uitvak. Gemiddeld zaten er dit seizoen circa 377 supporters in het uitvak. Dat zijn er gemiddeld twaalf (of 3,5%) meer dan vorig seizoen.

Zoals je kunt zien in Figuur 2, blijft dat aantal ver achter bij het eerst seizoen na de laatste promotie, maar het is nog steeds het op een na hoogste aantal sinds de eeuwisseling.

De fans in het uitvak werden minder bedeeld. Fortuna pakte slechts elf punten.

Figuur 2: Fortunezen-on-Tour in het uitvak


We zijn benieuwd hoe het volgend jaar zal gaan. Wanneer begint het spektakel weer?


* Dat heeft uiteraard ook met de destijdse capaciteit van Stadion De Baandert te maken (20.000 toeschouwers). Maximeer je in dat seizoen toeschouwersaantallen op 12.000 (de capaciteit van het Fortuna Sittard stadion minus buffervak), dan kwam het gemiddelde in het seizoen 1982/83 uit op 10.118.