Hoofdtrainer Sjors Ultee heeft vanavond in het competitieduel thuis tegen Willem II (aftrap: 18.45uur) voor het eerst te kampen met de gevolgen van de COVID19-crisis. Vijf selectiespelers hebben, volgens Dagblad de Limburger, afgelopen week positief getest en zijn dus zeker niet van de partij tegen Willem II. Het zijn aanvoerder Jorrit Smeets, Joshua Wehking, Samuel Moutoussamy, Nassim el Ablak en Jarosław Jach. Verder haakte ook Mats Seuntjens gisteren met een spierblessure af op de training. Ook hij is er vanavond naar alle waarschijnlijkheid niet bij.

Tegenstander Willem II bivakkeert op plek veertien in de eredivisie. Dat is waar je de Tilburgenaren mocht verwachten als je de prestaties in het afgelopen seizoen vergeet. Maar ja, Willem II eindigde als vijfde afgelopen seizoen en dus zullen de verwachtingen voor het huidige seizoen hoger zijn dan de huidige veertiende plek. Willem II speelde tot dusverre zes duels tegen clubs uit het linkerrijtje en verloor ze alle zes. De vier duels tegen clubs uit het rechterrijtje verloor Willem II dan weer niet. Een uitduel won Willem II dit seizoen nog niet.

Fortuna Sittard won dit seizoen in tien duels überhaupt nog niet, maar het openingsprogramma werkte niet in Sittards voordeel (Fortuna speelde al tegen de volledige top acht). Tot aan de winterstop staan er nog vier duels op het programma tegen Willem II (thuis), Heracles (uit), FC Utrecht (uit) en RKC Waalwijk (thuis). We kunnen Fortuna’s uitreputatie zonder tegenbewijs niet negeren, dus de duels tegen de twee Brabantse ploegen worden erg belangrijk.

Fortuna heeft in ieder geval voor aanvang van deze periode de vraagtekens weggehaald bij de trainerskwestie. De club lijkt zich twee weken de tijd te hebben gegeven (en nederlagen tegen Feyenoord en Vitesse op de koop toe nemend) een betere hoofdtrainer te vinden dan referentiekandidaat Sjors Ultee. De club heeft dat betere alternatief niet gevonden (niet beschikbaar / niet betaalbaar) en dus is, in Fortuna’s optiek, Ultee de beste kandidaat die binnen Fortuna’s budget past.

De coronavirusuitbraak in de selectie is natuurlijk wel een streep door de rekening. Niet alleen mist Fortuna zijn aanvoerder Jorrit Smeets (de overige getroffenen zijn bankzitters), zo’n uitbraak leidt ook de aandacht af van het hoofdgerecht: het duel tegen Willem II. Van de andere kant, het was onwaarschijnlijk dat Fortuna een seizoen lang verschoond zou blijven van corona-ellende, dus de club zal erop voorbereid zijn.

Omdat Ultee zowel Jorrit Smeets als Mats Seuntjens zal moeten missen, wordt de spoeling op het middenveld dun. Het ligt voor de hand dat Ben Rienstra door zal schuiven naar het middenveld, waardoor er centraal in de verdediging een vacature ontstaat naast Roel Janssen. Jarosław Jach is niet beschikbaar dus blijven twee opties over: Martin Angha en Branislav Niňaj. We vermoeden dat Angha centraal zal spelen, hetgeen Lazaros Rota een basisplek oplevert als rechtsback. Aan de andere kant speelt George Cox. Yanick van Osch staat op doel.

Op het middenveld verwachten we dus Ben Rienstra aan de aftrap, naast Tesfaldet Tekie. We vermoeden dat de absentie van Mats Seuntjens goed nieuws is voor Lisandro Semedo, die net als Emil Hansson gevaar zal moeten stichten op de flanken. In de aanval verwachten we het duo Sebastian Polter en Zian Flemming.

Oud-Fortunezen bij Willem II? We herkennen Dries Saddiki, die 83 duels speelde voor Fortuna Sittard en in het seizoen 17/18 promoveerde met Fortuna naar de eredvisie.

Laatste thuisoverwinning tegen Willem II? 2 September 2013. Fortuna wint van de latere kampioen Willem II met 3-1. De Sittardse doelpunten kwamen van Jordie Briels, Aziz Khalouta en Patrick N’Koyi.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Willem II: V-G-W-W-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-G-V-V

De KNVB heeft Kevin Blom aangesteld als scheidsrechter. Blom vinden we terug op plek tien in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Een neutrale scheidsrechter dus. VAR Richard Martens is koploper in de lijst. Fortuna moet er dus vooral voor zorgen dat de verbinding niet wegvalt.

Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Semedo, Hansson; Polter en Flemming.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. Fox Sports zendt het duel live uit.