Wanneer Fortuna binnen tien minuten tegen een 0-2 achterstand aankijkt, lijken we een moeilijke avond tegemoet te gaan. Maar de uitblinkende Lisandro Semedo maakt de achterstand binnen vijf minuten ongedaan. En na een verder matige eerste helft gaat Fortuna na rust vol overtuiging op zoek naar meer. De beloning volgt twintig minuten voor tijd, wanneer Semedo zijn tweede strafschop binnenschiet en daarmee zijn hattrick voltooid. Door het puntverlies van NEC doen we ineens weer volop mee voor rechtstreekse promotie.

23 maart 2018

Semedo velt Cambuur

Fortuna Sittard 3 SC Cambuur 2

Doelpuntenmakers: 5. Steenvoorden 0-1, 9. Kip 0-2, 11. Semedo 1-2, 18. Semedo 2-2, 71. Semedo 3-2.
Opstelling: Özer; Essers, Dammers, Heerings, Pinto (76. Ospitalieri); Saddiki, Hutten, Smeets; Semedo (90. Breukers), Stokkers (90. Braun), Askovski.
Toeschouwers: 3.520.
Scheidsrechter: Dieperink.
Geel (Fortuna): Heerings, Pinto.

Nadat Fortuna er vorige week in geslaagd is de achterstand op NEC weer tot vier punten terug te brengen, moet vanavond thuis tegen SC Cambuur opnieuw gewonnen om in de race voor rechtstreekse promotie te blijven. Daarbij moeten we het stellen zonder Perr Schuurs, André Vidigal, Lazar Kojic (alledrie wegens interlandverplichtingen), Todd Cantwell (geblesseerd), Miguel Santos (ziek) en Djibril Dianessy (geschorst). Ook de het hele seizoen uitgeschakelde Gavin Vlijter is uiteraard niet van de partij. Door het gemis van zoveel potentiële basisspelers is de spoeling dun. De drie vacante posities in de basiself worden ingenomen door Stefan Askovski, Dries Saddiki en Jorrit Smeets. De laatste vervangt meteen Schuurs als aanvoerder. Op de bank beschikken eigenlijk alleen de backs Christopher Braun en Marco Ospitalieri over de nodige ervaring.

Semedo eist vanavond de hoofdrol op

De formatie van Claudio Braga en Kevin Hofland komt niet bepaald sterk uit de startblokken. Met name op onze linkerflank geven we veel te veel ruimte weg. Dat leidt na vier minuten al tot een eerste kans voor Cambuur, maar het schot wordt door een verdedigend been ruimschoots naast het doel gedevieerd. De daarop volgende corner lijkt geen problemen op te leveren. Maar we verliezen de bal op de middenlijn. De bal wordt in één keer breed gelegd op rechts. Daar komt Askovski te laat om een voorzet te voorkomen en kan Michael Pinto de bal ook niet meer tegenhouden. In het strafschopgebied komt Steenvoorden goed voor Wessel Dammers. Hij schiet vanaf een meter of twaalf onhoudbaar voor Aykut Özer bij de eerste paal binnen: 5e minuut, 0-1.

Nog geen vijf minuten later gaat het opnieuw mis. Daniels breekt uit over onze linkerflank. Pinto moet de rechtsbuiten opvangen, maar laat hem buitenom komen en voorzetten. De voorzet gaat netjes tussen Özer en onze verdedigers door en wordt bij de tweede paal zo’n beetje vanaf de vijfmeterlijn binnen getikt door Kip: 9e minuut, 0-2.

Met die tussenstand lijkt het een zware avond te worden. Vooral ook omdat Fortuna in de opbouw zeer slordig speelt. Dat komt deels doordat Cambuur vroeg druk zet. Maar ook wanneer er alle tijd en ruimte is, gaat er heel veel mis. We mogen ons dan ook gelukkig prijzen dat her bij de eerste geslaagde aanval meteen raak is. Clint Essers, die zich in de eerste helft als één van de weinigen aan de malaise onttrekt, verovert de bal op het middenveld, rukt op en speelt af op Lars Hutten. Die passt in één keer door naar de naar op links vrijstaande Semedo. Hoewel Cambuur met redelijk wat man teruggetrokken is, heeft Semedo na zijn aanname ineens een zee van ruimte voor zich. Hij trekt naar binnen en schiet vanaf de rand van de zestien in de ongedekte linkerhoek: 11e minuut, 1-2.

Doelpunt nr. 1 is in de maak

Op naar doelpunt nr. 2

Na de Anschlusstor komt Fortuna wat beter in de wedstrijd. Of, liever gezegd, sluipt er bij Cambuur steeds meer onzekerheid in het spel. En zoals zo vaak dit seizoen weet Fortuna in korte tijd nog een keer te scoren. Al komt daar wel enig geluk bij kijken. Semedo pikt een diepe bal op aan de rand van het strafschopgebied. Hij gaat het duel aan met zijn tegenstander, trekt naar binnen en kapt dan terug. Vervolgens raakt van heel dichtbij de arm van de tegenstander. Van opzet lijkt geen sprake, maar scheidsrechter Dieperink fluit toch voor penalty. Semedo zelf meldt zich om het vonnis te voltrekken. Hij schiet feilloos in de linkerhoek: 18e minuut, 2-2.

Daarmee is de achterstand snel ongedaan gemaakt en lijkt de avond ineens een stuk minder moeilijk te worden dan tien minuten geleden. Cambuur dringt direct na de gelijkmaker even aan, maar de aanval levert niet meer op dan een schot dat huizenhoog over de goal vliegt. In het vervolg van de eerste helft melden de Friezen zich niet meer voor onze goal. Helaas heeft Fortuna niet veel meer te bieden, waardoor het spelpeil bij tijd en wijlen naar een bedroevend niveau zakt. Acceptabele aanvallen zijn er eigenlijk nauwelijks te zien. Na 25 minuten verlegt de teruggevallen Hutten vanaf het middenlijn het spel naar de linkerflank. Pinto speelt Smeets aan. Die geeft een voorzet bij de tweede paal. Semedo weet de moeilijke bal nog wel te koppen, maar de kopbal gaat ver naast. Tien minuten later geeft Saddiki de bal na een goed interceptie mee aan Semedo. Die speelt Finn Stokkers aan. Stokkers wordt dor de keeper naar de rand van het penaltygebied gedrongen, maar weet de bal toch nog goed voor te krijgen. Een Cambuur-speler kan hem echter over de achterlijn koppen.

Smeets herpakt zich na een moeilijke eerste helft na rust

Dat was het zo’n beetje. Totdat Stefan Askovski zich in blessuretijd voor het eerst nadrukkelijk meldt. Cambuur heeft balbezit. Een breedtepass ter hoogte van de middenlijn is niet zuiver genoeg en vliegt langs een Cambuur-verdediger. Askovski heeft voorzien wat er kon gebeuren en onderschept de bal. Hij vertrekt vanaf de middenlijn en staat binnen de kortste keren in het penaltygebied. Daar ziet hij de op rechts helemaal vrijstaande Stokkers over het hoofd. Hij wil de bal in de verre hoek trappen, maar raakt het been van Cummins. Het blijft dus 2-2 bij rust.

Na rust komt Fortuna een stuk beter voor de dag. Hoewel het uitverdedigen nog steeds niet vlekkeloos gaat, is het spel veel minder slordig. Daardoor kunnen we het initiatief helemaal naar ons toe trekken. Al na drie minuten noteren we de eerste grote kans. Askovski rukt opnieuw op vanaf het middenveld. In het penaltygebied legt hij op het laatste moment af op Hutten. Die legt vanaf de achterlijn terug op Askovski, maar de bal komt net achter de Macedoniër terecht. De bal rolt door voor de voeten van Semedo. Die geeft een geplaatst schot, dat door de keeper nog net met een been kan worden gekeerd.

Ook Saddiki komt na rust beter voor de dag

Niet veel later stuurt Semedo met een slimme pass Essers het strafschopgebied. Die aarzelt iets te lang met schieten. Hij wordt tegen de grond gewerkt en de bal vliegt naast. Fortuna zet veel druk, heeft ook een aantal goede aanvallen, maar tot grote uitgespeelde kansen komt het niet. In een druk strafschopgebied kost het moeite om een afgemeten voorzet te geven. In de 70ste minuut speelt Semedo zichzelf weer eens goed vrij. Hij haalt de achterlijn en geeft vanaf rechts een voorzet. De bal komt achter Askovski, die in de draai toch nog weet te schieten. Het schot wordt op de doellijn gekeerd en springt terug het veld in. Smeets neemt aan op de rand van het strafschopgebied en schiet vervolgens tegen de uitgestoken hand van een Cambuur-verdediger. Deze keer is er geen discussie mogelijk: penalty. Semedo gaat achter de bal staan en schiet opnieuw onhoudbaar in de linkerhoek: 71ste minuut, 3-2.

En nr. 3 ligt ook in de linkerhoek

Met de voorsprong op zak kiest Fortuna er in eerste instantie voor om druk te blijven zetten. Maar een beslissende vierde goal zit er niet echt in. En achterin zijn we kwetsbaar bij diepe ballen achter onze verdediging. In de 78ste minuut breekt Cambuur op die manier uit over onze rechterflank. Een strakke voorzet van rechts kan niet worden tegengehouden door onze verdedigers. Bij de tweede paal heeft invaller Kallon de bal voor het intikken. Hij schiet echter hoog over. Daar ontsnappen we aan de gelijkmaker. De laatste tien minuten spelen we wat verder naar achteren en dat blijkt betere tactiek. Hoewel Cambuur aandringt, blijven we relatief gemakkelijk overeind. Aan de andere kant krijgen we nog een paar kansen. Een vrije trap van Ospitalieri (ingevallen voor Pinto) gaat ruimschoots over. Een paar minuten later zetten Semedo en Stokkers een goede aanval op. De laatste zet vanaf de achterlijn voor op Askovski. Die komt goed voor zijn man, maar schiet over.

Voor de zevende keer ongeslagen

Cambuur probeert in de laatste minuten met opportunisme nog een punt uit de wacht te slepen. Vlak voor tijd ligt de bal inderdaad in het net, maar zonder een duw tegen Özer zou dat niet gebeurd zijn. En in blessuretijd gaat er na een corner nog een schot uit de tweede lijn in de richting van ons doel. Özer heeft echter klemvast. Daarmee zit het erop. Fortuna heeft een zwaarbevochten overwinning gehaald, die ons na afloop op twee punten van koploper NEC blijkt te brengen. Loon naar werken voor een ploeg die ondanks het ontbreken van vaste krachten en ondanks een slechte start ook vanavond mentaal weer heel sterk bleek te zijn. Alles wijst erop dat Fortuna klaar is voor een spannende finale van het seizoen.