Trainer Julio Velázquez kan vanmiddag/avond in het uitduel bij SC Cambuur (aftrap: 16.45uur) beschikken over zijn voltallige selectie, nu Doğan Erdoğan terugkeert na twee duels uitsluiting. Alleen achter de naam van Ximo Navarro staat een vraagteken.

Ximo Navarro viel afgelopen woensdag thuis tegen SC Heerenveen in blessuretijd uit met een bovenbeenblessure. Van die blessure heeft de Andalusiër de afgelopen dagen nog last gehad, waardoor het niet zeker is dat hij speelklaar is vandaag.


Navarro zou het einde van het duel tegen SC Heerenveen niet ongeschonden halen

Afgelopen woensdag zagen we na 88 dagen afwezigheid de rentree van Dimitris Siovas. Dat is een positieve ontwikkeling, al was het maar voor een kleine tien minuten. We vermoeden dat Julio Velázquez de speeltijd van Siovas langzaam zal opbouwen, waardoor negentig minuten voetbal voorlopig nog onwaarschijnlijk is.

Tegenstander SC Cambuur maakt een lastig seizoen door. Vorig seizoen nog een verrassende negende plek als promovendus; dit seizoen voorlopig zeventiende.

Het grote probleem in Leeuwarden is het gebrek aan doelpunten. Tien tot dusverre in achttien duels, met als verrassende gevolg dat seizoenkaarthouders van SC Cambuur Cambuur, in negen thuisduels met drie treffers, minder doelpunten zagen maken dan seizoenkaarthouders van Fortuna Sittard Cambuur in één duel zagen maken.

Afgelopen donderdag behaalde SC Cambuur voor het eerst sinds 1 oktober een overwinning, door in Groningen te winnen van de plaatselijke FC. Het was tevens de eerste overwinning onder trainer Sjors Ultee, die net voor de winterstop tekende in Leeuwarden. De overwinning zal de Leeuwarder burger moed geven.

Man om in de gaten te houden? Alex Bangura. De linkervleugelverdediger schuift graag mee naarvoren. Iñigo Córdoba en Ivo Pinto zullen rekening moeten houden met de rushes van de Sierra Leoner.

De naam van Sjors Ultee zal onlosmakelijk verbonden zijn aan dit duel. Niet alleen trainde hij beide elftallen dit seizoen, hij vond ook zijn Waterloo in Sittard in het thuisduel tegen SC Cambuur. De ploeg die zoveel moeite heeft om te scoren, deed dat viermaal in een helft in Sittard. Fortuna verloor met 1-4 en de clubleiding verloor het vertrouwen in Ultee.


Yilmaz opende nog wel de score tegen SC Cambuur, dat nadien viermaal scoorde van afstand

Zijn opvolger Julio Velázquez pakte vervolgens de nodige punten, waardoor het degradatiespook (voorlopig dan toch) zijn koffers heeft moeten pakken in Sittard. Punten wel, maar goed voetbal speelde Fortuna meestentijds niet. Tot afgelopen woensdag toen Fortuna prima voor de dag kwam tegen SC Heerenveen.

Een zwaluw maakt uiteraard geen zomer, maar het was wel een overwinning met perspectief op beter voetbal.

We vermoeden dat Velázquez geen wijzigingen gaat aanbrengen in zijn basiselftal gesteld dat blessures hem niet verplichten in te grijpen. Twee kanttekeningen: het is Fortuna’s derde wedstrijd in acht dagen en het duel wordt gespeeld op kunstgras. Omstandigheden waarin kleine pijntjes kunnen uitgroeien tot blessures.

We verwachten Ivo Pandur onder de lat. In de achterhoede is er dus twijfel over de inzetbaarheid van Ximo Navarro. Kan hij niet spelen, dan verwachten we Stipe Radić op zijn plek centraal in de verdediging. Rodrigo Guth speelt ook centraal. Ivo Pinto en George Cox verdedigen de flanken.

Op het middenveld verwachten we Kristijan Bistrović, Arianit Ferati en Oğuzhan Özyakup. Deroy Duarte en Doğan Erdoğan beginnen waarschijnlijk op de bank, tenzij drie duels in acht dagen en kunstgras te veel is voor Oğuzhan Özyakup, die onlangs terugkeerde van langdurig blessureleed.


Bistrović miste zijn debuut niet

In de aanval verwachten we Iñigo Córdoba aan de rechterflank, Burak Yilmaz in de spits en waarschijnlijk Úmaro Embaló aan de linkerflank.

Oud-Fortunezen bij SC Cambuur? Op het veld herkennen we Calvin Mac-Intosch, die halverwege het seizoen 18/19 bij Fortuna tekende. Hij speelde twaalf duels en tekende vervolgens bij SC Cambuur.


Mac-Intosch in actie voor Fortuna Sittard

Verder contracteerde SC Cambuur onlangs Ben Rienstra. Rienstra speelde gedurende de seizoenen 2020/21 en 2021/22 zestig duels bij Fortuna Sittard. In goed overleg ontbond Fortuna vervolgens het nog een seizoen doorlopende contract met de middenvelder.

Naast het veld herkennen we Sjors Ultee en Rob Alflen. Aan de start van het seizoen waren zij nog trainer en assistent-trainer bij Fortuna Sittard, maar na drie duels moesten zij het veld ruimen. Nu dus aan de slag in dezelfde rolverdeling bij SC Cambuur.

Laatste uitoverwinning op SC Cambuur? 8 April 2005. We moeten achttien jaar terug voor de laatste overwinning in Leeuwarden. Fortuna pakte weliswaar de rode lantaarn in dat seizoen in de eerste divisie, maar won wel in Leeuwarden. Cambuur had geen antwoord op twee doelpunten van Dirk Jan Derksen: 0-2.


De hoofdtribune in 2005; vandaag bezoekt Fortuna dit stadion voor het laatst

Laatste vijf competitieduels uit bij SC Cambuur: V-V-G-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-V-G-V-W

De KNVB stuurt Jeroen Manschot als scheidsrechter naar Leeuwarden. Manschot staat op plek tien in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”. Een eerlijke scheidsrechter dus. Eerder dit seizoen floot hij Fortuna’s uitduel in Arnhem en dat won Fortuna Sittard.


Het succesvolle bezoek aan het Gelredome eerder dit seizoen

VAR Clay Ruperti floot nog nooit een duel van Fortuna Sittard.

George Cox kreeg geel tegen SC Heerenveen, maar dat is pas zijn tweede van het seizoen. Arianit Ferati staat nog steeds op pelt met vier gele kaarten. De eerstvolgende gele kaart betekent een automatische uitsluiting voor het daaropvolgende duel.

Opstelling: Pandur; Pinto, Navarro (Radić?), Guth, Cox; Bistrović, Ferati, Özyakup (Duarte?); Córdoba, Yilmaz en Embaló.

Supporters: Er zullen 150 Fortunezen plaatsnemen in het uitvak in Leeuwarden. Er is een verplichte buscombi van toepassing op dit duel. Supporters melden zich om 11.45uur bij het Fortuna Sittard Stadion.

Ben je niet in de gelegenheid naar Leeuwarden te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live-verslag.