Trainer Sjors Ultee kan vanavond uit bij RKC Waalwijk (aftrap: 20.00 uur) niet beschikken over Lisandro Semedo en Samy Baghdadi. De eerste heeft zich met Kaapverdië geplaatst voor de achtste finales van de Africa Cup of Nations (dinsdag tegen Senegal).

De tweede staat nog altijd buitenspel vanwege een polsblessure, die hij opliep in het bekerduel tegen PSV, waarin PSV’er André Ramalho het nodig vond onze Fransman de reclameborden in te drukken. Een actie die niet eens bestraft werd.

Het betekent wel dat Nigel Lonwijk en Toshio Lake terugkeren uit de ziekenboeg. Dat geldt ook voor Andreas Samaris, die tegen AZ uitviel met een achillesblessure, maar opnieuw fit is.

Tegenstander RKC Waalwijk is het jaar 2022 goed begonnen: competitiewinst in Deventer en plaatsing voor de kwartfinales van het bekertoernooi. Het gevolg is dat RKC vijf punten boven de degradatiezone staat en zes punten boven Fortuna Sittard. Wint RKC, dan neemt het serieus afstand van de twee rechtstreekse degradatieplekken. Man in vorm bij RKC: Jens Odgaard.

Daar waar RKC Waalwijk vanavond denkt aan het uitdiepen van de kloof naar de staart van de ranglijst, denkt Fortuna uiteraard aan het verkleinen van die kloof. Het duel tegen RKC is het eerste in een reeks van zeven duels tegen ploegen uit het rechterrijtje. Vier van die zeven duels zijn in Sittard.

In deze zeven duels zal Fortuna het fundament moeten leggen voor het behoud. De tijden van ‘hoe Fortuna beter zal presteren als dadelijk iedereen fit is’, liggen achter ons. Het zal in de komende anderhalve maand moeten gaan gebeuren.

We vermoeden dat Sjors Ultee vasthoudt aan de elf spelers die hij tegen AZ het veld instuurde. Dat betekent dat we achterin opnieuw met drie centrale verdedigers zullen spelen: Martin Angha, Andreas Samaris en Roel Janssen. Aan de flanken spelen Mickaël Tirpan en George Cox. Michael Verrips staat op doel.

Op het middenveld is de belangrijkste vraag: speelt Arianit Ferati opnieuw of keert Tesfaldet Tekie terug in de basis. We gokken op Arianit Ferati. Verder spelen aanvoerder Ben Rienstra en Deroy Duarte.

In de voorhoede is er plek voor twee spelers. Dat zullen Mats Seuntjens en Zian Flemming zijn. Speelt de laatste, dan zal het zijn vijftigste officiële duel zijn voor Fortuna Sittard.

Oud-Fortunezen bij RKC Waalwijk? Ja, we herkennen twee spelers. Dario Van den Buijs speelde vorig seizoen de tweede competitiehelft bij Fortuna op huurbasis van K. Beerschot VA. De Belg kwam tot negen wedstrijden in het geel en groen. De tweede oud Fortunees was een stuk succesvoller: Finn Stokkers. Stokkers speelde twee-en-een-half seizoen bij Fortuna, waarin hij met Fortuna naar de eredivisie promoveerde. In 79 officiële duels scoorde hij 27 maal.

Laatste overwinning uit bij RKC Waalwijk? 27 Januari 2021. Afgelopen seizoen won Fortuna in Waalwijk met 1-2. Mats Seuntjens en Lisandro Semedo zorgden voor de Sittardse treffers. Reden van de overwinning bijna precies een jaar geleden volgens Mats Seuntjens? Fortuna was zakelijker dan RKC. Van die zakelijkheid van vorig seizoen zouden we dit seizoen graag wat meer zien.

Laatste vijf competitieduels uit bij RKC Waalwijk: W-G-V-G-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-G-W-V

De KNVB heeft Serdar Gözübüyük aangewezen als scheidsrechter in Waalwijk. Gözübüyük vinden we terug op plek twaalf in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Een middenmoter dus of te wel een scheidsrechter die ons gemiddeld genomen fair behandelt. Sander van der Eijk doet dienst als VAR. Hij floot pas viermaal een duel van Fortuna en dat is een duel te weinig voor opname in bovenstaande lijst.

Opstelling: Verrips; Tirpan, Angha, Samaris, Janssen, Cox; Rienstra, Ferati, Duarte; Flemming en Seuntjens.

Supporters: Bij dit eredivisieduel zijn opnieuw geen supporters welkom—ook geen uitfans dus. Hopelijk komen er aanstaande dinsdag bij de volgende persconferentie van de regering versoepelingen, die publiek toestaan bij eredivisieduels. Daar hebben we vandaag natuurlijk niks aan. Wil je het duel live zien, dan schakel je in op ESPN.