Hoofdtrainer Sjors Ultee kan vanavond (aftrap: 20.00uur) thuis tegen RKC Waalwijk zeker niet beschikken over George Cox, Arian Kastrati en Lisandro Semedo (geblesseerd), Bassala Sambou en Yiğit Çeltik (beiden niet-speelgerechtigd) en ook Thibaud Verlinden zal er waarschijnlijk niet bij zijn. De Belg zou op het punt staan te worden getransfereerd.

Ten opzichte van het gewonnen duel tegen FC Twente kan Ultee zeker beschikken over Zian Flemming, die terugkeert van een uitsluiting. Ben Rienstra is begonnen aan zijn voorbereiding op het seizoen, speelde een half uur tegen KRC Genk en zal dus wel bij de selectie zitten, maar we vermoeden dat Ultee geen risico’s gaat nemen met zijn aanvoerder. Nieuweling Ivo Pinto trainde nog niet mee. Mocht hij speelgerechtigd zijn, dan zit hij—gegeven Fortuna’s defensieve problemen—desondanks waarschijnlijk op de bank.

RKC Waalwijk startte de competitie met een knappe zege op AZ en verloor vorige week bij SC Heerenveen. RKC doet dat—net als Fortuna—met een kleine selectie. Prima als er niemand geblesseerd of uitgesloten is, maar problematisch als dat wel het geval is. Geen problemen uiteraard in de openingsfase van de competitie. Ondanks de prima start, zal handhaving het hoofddoel zijn voor de ploeg met de op twee na laagste eredivisiebegroting.

Wat dat betreft doet RKC het alleen beter dan Cambuur Leeuwarden en Fortuna Sittard. Fortuna startte de competitie prima tegen FC Twente. En hoewel men in Enschede nog steeds naar redenen zoekt voor de nederlaag die niets te maken hebben met Fortuna’s kwaliteiten, denken wij dat de kwaliteit van Fortuna weldegelijk een factor was.

Vanwege het uitstellen van het duel tegen AZ in de tweede speelronde, heeft Sjors Ultee dus twee weken gehad om Fortuna voor te bereiden op het duel tegen RKC Waalwijk. In het oefenduel tegen KRC Genk bleek opnieuw dat Fortuna een behoorlijk elftal heeft dat goed partij bood aan de Belgische vice-kampioen.

In de achterste linie heeft Ultee een probleem. De gok om met George Cox te starten tegen FC Twente pakte verkeerd uit. De twee weken tussen de duels tegen FC Twente en RKC Waalwijk zijn niet genoeg voor zijn herstel. Bij gebrek aan alternatief (en een prima duel tegen FC Twente) zal Arianit Ferati opnieuw op de linksbackpositie spelen. Verder geen wijzigingen achterin. We verwachten Yanick van Osch op doel. Naast Ferati spelen Lazaros Rota als rechtsback en Martin Angha en Roel Janssen centraal achterin. Vanwege het roterende aanvoerderschap zal Roel Janssen vanavond Fortuna’s aanvoerder zijn.

Op het middenveld keert Zian Flemming terug als aanvallende middenvelder. Achter hem spelen Tesfaldet Tekie en—we vermoeden—Deroy Duarte. De terugkeer van Flemming kost Richie Musaba zijn basisplek.

In de voorhoede verwachten we geen wijzigingen. Samy Baghdadi en Emil Hansson spelen aan de zijkanten; Mats Seuntjes centraal.

Oud-Fortunezen bij RKC Waalwijk? We herkennen Finn Stokkers, die prettige herinneringen heeft overgehouden aan Fortuna Sittard en wij aan hem.

Laatste thuisoverwinning op RKC Waalwijk? 22 December 2020. Vorig seizoen won Fortuna Sittard thuis van RKC Waalwijk met 2-1. Oud-Fortunees Finn Stokkers opende de score voor de Waalwijkers, maar Fortuna zou nog winnen, via treffers in de slotfase van de eerste (Sebastian Polter) en de tweede helft (Lisandro Semedo).

Laatste vijf competitieduels thuis tegen RKC Waalwijk: W-W-W-V-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-..-..-..-..

De KNVB heeft Jeroen Manschot aangesteld als scheidrechter. Manschot vinden we terug op plek elf in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’ met een score van -0.02 na dertien duels. Op papier de meest neutrale scheidsrechter in het korps. Nu ja, gemiddeld genomen. Het kan best zijn dat hij waardeloos is, waar we de halve tijd van profiteren en de halve tijd onder lijden!

De KNVB heeft Erwin Blank aangesteld als VAR. Blank staat op plek drie in onze lijst: een veelbelovende jongeling. Vanaf deze speelronde staat de KNVB toe dat als een beslissing van de scheidsrechter wordt teruggedraaid op basis van videobeelden, de thuisspelende club mag beslissen die beelden in het stadion te tonen. Fortuna heeft dus de primeur vanavond.

Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Ferati; Tekie, Duarte, Flemming; Baghdadi, Seuntjens en Hansson.

Supporters: Fortuna mag het stadion nog steeds voor tweederde vullen. De waslijst aan regelgeving waaraan je moet voldoen is er nog steeds en vind je hier. Wellicht het belangrijkste is een geldige QR-code in je CoronaCheck-App. De fanshop in het stadion is open vanaf twee uur voor de wedstrijd tot een uur na afloop van de wedstrijd. Het supportershome opent de deuren om 17.30uur.