Assistent-trainer Rob Alflen, die waarschijnlijk de honneurs waarneemt voor de zieke Sjors Ultee, kan vanmiddag thuis tegen PSV (aftrap: 14.30uur) geen beroep doen op Lisandro Semedo, Roel Janssen, Mickaël Tirpan en – nieuw in de ziekenboeg – Arianit Ferati. Daar staat de terugkeer van George Cox tegenover, die het duel tegen Go Ahead Eagles miste.

Tegenstander PSV kreeg twee weken geleden een pak slaag in Amsterdam, maar maakte afgelopen weekend weer twee van die drie verliespunten goed en blijft dus in het spoor van koploper Ajax. Om die race vol te houden moet PSV wel beter gaan verdedigen, want de Eindhovenaren slikten al negentien treffers deze competitie. Slechts vier eredivisieploegen slikten meer tegentreffers.

Een van die vier is overigens Fortuna Sittard, dat PSV afgelopen zondag passeerde op die bedenkelijke ranglijst door vier treffers te incasseren in Deventer. Elke nederlaag is pijnlijk, maar een wedstrijd verliezen waarvan je een uur lang denkt dat je hem gaat winnen, is extra pijnlijk. Als je dan in de slotfase ook nog tweemaal de lat raakt, waardoor je het punt dat je verdient, niet krijgt, wordt duidelijk dat het Fortuna’s dag ook niet was.

Hoe dan ook, het duel tegen PSV is een mooie gelegenheid voor de spelers om te laten zien uit welk hout ze gesneden zijn. PSV speelde afgelopen donderdag nog een duel in Monaco. Wellicht dat daar nog enig voordeel uit te halen valt.

In Deventer kreeg Sjors Ultee voldoende stof tot nadenken, met name wat betreft de verdedigende stellingen. Het was niet de eerste keer dat Fortuna lange tijd werd vastgezet op eigen helft. Dat gebeurde in Arnhem ook in de tweede helft, maar tegen Vitesse gaf Fortuna ondanks de druk weinig weg; in Deventer regende het kansen en helaas doelpunten.

Die kansen ontstonden in eerste instantie, omdat we overlopen werden aan de zijkanten, maar dat was niet uitsluitend de schuld van de backs. De terugkeer van George Cox moet voor meer rust gaan zorgen aan onze linkerkant. Aan de rechterkant kan Ultee Ryan Johansson laten staan, maar hij kan er ook Ivo Pinto posteren, die rechtsback van beroep is.

Posteert Ultee (of officieel Rob Alflen) Pinto op de rechtsbackpositie, dan zal Ultee een nieuwe secondant van Martin Angha centraal achterin moeten aanwijzen. Veel keuze heeft Ultee niet. Hij kan er Ben Rienstra laten spelen of Nigel Lonwijk. Dagblad De Limburger denkt aan Lonwijk.

Op het middenveld is er dan een plek voor aanvoerder Ben Rienstra en Tesfaldet Tekie als controlerende middenvelders. Zian Flemming moet zorgen voor de aanvallende impulsen vanuit het middenveld.

Dan blijven er nog drie posities over in de voorhoede, of als PSV ons terugdringt, als ondersteuning van het middenveld.  Mats Seuntjens zal de spitspositie bekleden. Emil Hansson, die opnieuw een teleurstellende wedstrijd speelde in Deventer, raakt zijn basisplek kwijt. Dat betekent dat Deroy Duarte zal opschuiven naar de linkerflank. Ryan Johansson behoudt zijn basisplek, maar schuift een linie naarvoren en speelt als rechtshalf.

Oud-Fortunezen bij PSV? Op het veld en rond het eerste elftal niemand. Ga je wat verder in de organisatie, dan vind je drie oud-Fortunezen. Jürgen Dirkx en Wilfred Bouma bij PSV O18 en Kristof Aelbrecht is als individueel trainer actief in de PSV-jeugdopleiding.

Laatste thuisoverwinning op PSV? 7 Mei 1999. De legendarische wedstrijd die eindigde in een tennisuitslag is nog steeds de laatste maal dat Fortuna thuis van PSV won. Nu 22 jaar na dato, mag daar wel eens verandering in komen. Beide elftallen scoorden vijfmaal, maar omdat André Ooijer dat in eigen doel deed, won Fortuna met 6-4. Regillio Simons (viermaal) en Wilfred Bouma zorgden, naast Ooijer, voor de Sittardse doelpunten.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen PSV: V-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-G-W-V-G

De KNVB heeft Pol van Boekel aangesteld als scheidsrechter. Van Boekel vinden we terug op plek veertien in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Niet al te best dus.  Laurens Gerrets fungeert als VAR. Hem vinden we terug op plek vier in bovenstaande lijst. We vertrouwen dus maar op de VAR.

Opstelling: Van Osch; Pinto, Angha, Lonwijk, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming; Johansson, Seuntjens en Duarte.

Supporters: De fanshop is geopend van 12.30 tot 17.30uur (gesloten tijdens het duel); het supportershome is geopend van 13.00 tot 18.00uur (gesloten tijdens het duel). Zorg voor een geldige QR code. Voorafgaand aan het duel is er een minuut stilte ter nagedachtenis aan Bèr Lejeune, die deze week overleed.