Niets. Helemaal niets heeft Fortuna in te brengen tegen Feyenoord. Na de snelle achterstand was de wedstrijd gelopen en bij elk tegendoelpunt gingen de kopjes naar beneden en verdween de organisatie. Dat moet volgende week anders, maar er is niet veel dat doet hopen dat deze groep spelers volgende week PEC het nakijken geeft…


5 december 2021

Kansloos verlies bij Feyenoord

Feyenoord 5 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 8. Til 1-0, 26. Linssen 2-0, 52. Linssen 3-0, 63. Sinisterra 4-0, 89. Jahanbaksh 5-0.
Opstelling: Van Osch; Tirpan (68. Samaris), Lonwijk, Pinto, Cox; Tekie, Rienstra, Duarte, Ferati (61. Noslin); Flemming, Seuntjens (84. Hansson).
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Dieperink.
Geel (Fortuna): Pinto, Cox.
Rood (Fortuna): –

Drie dagen na de uitwedstrijd bij AZ staat alweer de volgende ontmoeting op het programma. Het is zondag 5 december, het heerlijk avondje staat geprogrammeerd, maar er wordt doodleuk om 16.45 uur afgetrapt. Aan Pakjesavond doen ze ten huize Bluyssen niet (meer), want anders had Jan wel rekening gehouden met Estelle en Raphaël Rienstra, Enzo en McKenzie Seuntjens of Roosje Tirpan. Maar de URBSFA is trouwens geen haar beter; zij programmeren gewoon een wedstrijd van ‘The Great Old’, zij het op een zaliger tijdstip.

Van Bernie Ecclestone had ik daarentegen niet anders verwacht. Deze vermaarde poenschepper toucheert met zijn organisatie € 570.000.000 in ruil voor 10 jaar F1 in Saoedi-Arabië. Want daar maken vanavond Lewis Hamilton en Max Verstappen in een rechtsreeks titelgevecht uit wie zich tot wereldkampioen mag kronen. Wat? Is Bernie sinds begin 2017 al niet meer betrokken bij de F1? En eindigt het vanavond onbeslist, dan wordt volgende week uitgemaakt wie wereldkampioen wordt? Eens te meer een bewijs hoe zeer ik de autosport volg.

Mijn focus ligt op Fortuna. Dat is iets wat trainer Sjors Ultee eveneens predikt. Normaliter mogen spelers en staf een dag sakkeren na een nederlaag, maar deze keer niet. De uitwedstrijd tegen Feyenoord is domweg te belangrijk en tijd te verliezen is er niet. Zeker niet met het oog op volgende zaterdag, als Fortuna de degens kruist met de Zwolse ‘Blauwvingers’.

Er is ook geen tijd om te prakkiseren over RKC dat in blessuretijd drie punten overhoudt aan het duel tegen NEC. Dat hoeft op geen enkele wijze de prestatie van vanmiddag te beïnvloeden. Want dat deed het op 6 mei 2001 ook niet. En je kunt blijven turen naar anderen: uiteindelijk moet je het zelf doen!

Want op dat moment is De Graafschap met Fortuna verwikkeld in een felle degradatiestrijd en wint eerder die dag óók van NEC. Maar daar trekt het toenmalige Fortuna zich niets van aan, neemt via Ronald Hamming en Jochem van der Hoeven een 0-2 voorsprong in De Kuip, al ziet het Feyenoord via Igor Korneev langszij komen. Niemand in paniek, want Joost Volmer trapt een derde Sittardse treffer tegen de touwen.


Terug naar de tijd dat we nog niet konden beschikken over Niels

Het wedstrijdverslag eindigt met de volgende zinnen:

‘Tegen tienen zijn we weer terug in Sittard [1]. Het was een geslaagde dag [2]. Ondanks de winst van De Graafschap heb ik er weer wat meer vertrouwen in dat we de nacompetitie nog kunnen ontlopen [3]. Sittard ’till I die [4]. Na zo’n dag als vandaag hoop ik heel oud te worden [5].’

De tijden zijn veranderd:

[1] Vanwege COVID-19 gaan ‘we’ helemaal nergens heen. De enige plek waar ‘we’ tegen tienen zijn is thuis.
[2] Winnen bij Feyenoord zorgt telkens voor geslaagde dagen, al geldt dat voor elke willekeurige tegenstander die wordt verslagen!
[3] Winst in De Kuip geeft inderdaad (zelf)vertrouwen, maar een puike wintermercato kan ook veel goeds opleveren!
[4] Niets tegenin te brengen!
[5] Ik ga er vanuit dat Fortuna geen rechtstreekse invloed heeft op mijn levensverwachting.

Feyenoord was destijds op de dool, terwijl ze nu met aanvallend voetbal het ongenaakbare Ajax tot op één punt zijn genaderd. Dus ook dat is anders. En Fortuna? Tsja, destijds hield het ook niet over en dat doet het tegenwoordig evenmin. Maar je bij voorbaat neerleggen bij een nederlaag is natuurlijk ook droevig. En dus stuurt trainer Sjors Ultee zijn beste beschikbare 11 spelers het veld in om af te trappen tegen de tegenstander van vanmiddag.

In doel staat Yanick van Osch. Rechtsback van dienst is weer Mickaël Tirpan. Veel risico nemen zal Ultee niet, maar een fitte Tirpan is altijd van meerwaarde. Het centrum wordt gevormd door Nigel Lonwijk en Ivo Pinto. Linksback is George Cox.

Tegen AZ startte Richie Musaba in de basis maar hij verhuist weer naar de bank. Ben Rienstra is voldoende wedstrijdfit om in ieder geval te kunnen starten. Hij wordt centraal gekoppeld aan Tesfaldet Tekie. Verder bevolken Deroy Ferati en Arianit Ferati het middenveld. De twee cowboys vooraan heten Mats Seuntjens en Zian Flemming.

En na een minuut of vijf vestigt één van beide meteen de aandacht op zich. Als George Cox in de loop wordt aangespeeld infiltreert hij diep in de Rotterdamse helft. In een ooghoek heeft hij Zian Flemming opgemerkt en speelt de bal af.

Marcus Holmgren Pedersen ziet het, maar kan de bal niet controleren. De bal schiet door en Flemming gaat ermee aan de haal in het strafschopgebied. Pedersen kon al niet de bal controleren en ook Flemming niet en tikt de aanvaller aan. Flemming gaat neer, maar scheidsrechter Dieperink lacht het appèl van Flemming weg.

Met de vooral door Flemming betwiste penaltyfase kan de blik op Feyenoord. Want Fortuna komt er niet meer aan te pas. Het verdedigt het doel, maar komt er voetballend niet uit. Terwijl het dat wel probeert. Ivo Pinto bijvoorbeeld. Na een kleine 10 minuten dribbelt de centrale verdediger het middenveld in, maar verliest knullig de bal aan Orkun Kökçü.

Kökçü speelt Bryan Linssen in die de doorgelopen Guus Til bedient. Yanick van Osch komt zijn doel uitgerend, maar het Hammingesque lobje van Til is hem te machtig: 1-0.

In de minuten die daarop volgen probeert Fortuna vanalles, maar krijgt het duel niet onder controle. Het houdt de bal ook niet in de ploeg, waardoor Feyenoord zich in een speeltuin waant. Pas na een kwartier komt Fortuna van eigen helft af en kan via Mickaël Tirpan meters pakken op de rechterflank. Tirpan bedenkt zich geen moment en trapt een voorzet. Die lijkt gevaarlijk, maar doelman Ofir Marciano ziet dat de voorzet op het dak van het doel landt.

Het is een kortstondige opflakkering, want niet veel later vertrekt Linssen in buitenspelpositie richting Van Osch. Hij kruist hierbij Pinto en komt ten val. Maar oké, het is toch buitenspel? ‘Nee hoor’, zegt Dieperink, ‘Ik geef Pinto gewoon een gele kaart.’ Niemand die klaagt en dat is veelzeggend. Waar is het heilige vuur gebleven?

Een handvol minuten later komt Linssen weer in beeld. Een corner van Feyenoord gaat voorbij aan iedereen die in de doelmond staat en komt bij de tweede paal terecht. Dat wacht Bryan Linssen die, nauwelijks gehinderd door Deroy Duarte, 2-0 mag binnenkoppen.

Na de 2-0 is het welletjes en gaat de voet van het gaspedaal. Alleen Luis Sinisterra toont zich nog een keer als hij Fortuna’s verdediging dolt en Yanick van Osch onder vuur neemt. Maar deze keer wordt wél gefloten voor buitenspel.

In de slotfase van de eerste helft lijkt Fortuna’s motor enigszins aan te slaan. Nigel Lonwijk en Mickaël Tirpan krijgen de geest en zetten Tesfaldet Tekie aan het werk. Tekie passeert Fredrik Aursnes, laatstgenoemde probeert hem tevergeefs neer te schoppen, maar Tekie loopt zich pas vast als hij Marcos Senesi ontmoet. De toegekende vrije trap wordt door Mats Seuntjens genomen, maar hij lijkt met zijn gedachten bij Pakjesavond.

Het volgende gevaar van de eerste helft komt weer van Tekie. Vlak voor rust schiet hij van ver op doel, maar zijn schot is hard en goed in de hoek, zodat Marciano zich moet strekken. Maar ook Ben Rienstra laat zich nog zien. Na een één-twee tussen Tirpan en Arianit Ferati plaatst hij Ferati’s voorzet tussen de palen, maar zijn schot wordt geblokt door Marcus Holmgren Pedersen.

Tijdens de rust geven de deskundigen in de ESPN-studio commentaar op de eerste helft en veel goeds hebben ze niet te vertellen over Fortuna. Het voordeel van de rust is dat deze maar 15 minuten duurt. Trek daar ook nog twee reclameblokken vanaf en je komt tot zeven à acht minuten commentaar.

Gauw door naar de tweede helft. Het is treurig dat ik in herhaling val, maar het voordeel van de tweede helft is dat deze maar 45 minuten duurt. Gevaarlijkste man aan Feyenoord-zijde is vooralsnog Luis Sinisterra. De tweede helft is net begonnen als de Colombiaan een corner versiert. Maar die wordt niet bijster goed genomen, zodat Tekie kan opruimen, zij het ten koste van een nieuwe corner.

Deze corner is wel beter en Duarte is Linssen nog een keer kwijt. De aanvaller pakt het cadeautje uit en kopt 3-0 achter Van Osch. Behoorlijk terneergeslagen tuur ik een tiental minuten naar mijn tv. En ineens zie ik dat Linssen weer zijn hoofd tegen de bal zet en Sinisterra bedient. Zonder dat zich ook maar één Fortunees in de buurt bevindt schiet Sinisterra de score naar 4-0.

Na een kleine 70 minuten zit de wedstrijd er voor Tirpan op. Hij mag gaan rusten en wordt vervangen door Andreas Samaris. Lonwijk schuift naar rechtsback en Rienstra gaat centraal achterin spelen. De wisselingen sorteren nauwelijks resultaat. Spelers lopen uit positie, de bal houden ze niet in de ploeg, de kartrekkers geven niet thuis. Maar het ergste is dat elke vorm van druk op de bal ontbreekt, waardoor Feyenoord naar hartelust kan combineren.

De keren dat Fortuna de bal naar voren speelt moet Zian Flemming de bal maar vasthouden, maar dat gaat zelden goed. Ondertussen is het hopen dat de wedstrijd rap gedaan is, want ook onder normale omstandigheden hebben we wel eens met 4-0 verloren in De Kuip. Zo erg is dat niet. Nou ja…

Vrije trappen van Jens Toornstra en Mark Diemers leiden niet tot problemen voor Van Osch en hij mag van geluk spreken dat Tyrell Malacia een solo van Alireza Jahambaksh naast het doel plaatst.

In de slotminuut kopt Jahanbaksh dat toch nog een bal achter Van Osch en iedereen neemt het voor kennisgeving aan. Ondertussen moet iedereen binnen en rondom de club toch aardig nerveus raken, want alles leuk en aardig: volgende week is verliezen gaan optie. Dan trekt Fortuna naar PEC Zwolle, maar op basis waarvan Fortuna in Zwolle de drie punten moet nemen is niet helemaal duidelijk.

COYS,

Michel Hennen