Trainer Sjors Ultee kan vanmiddag op de slotdag van de eredivisie uit bij NEC Nijmegen (aftrap: 14.30uur) niet beschikken over Andreas Samaris en Arianit Ferati. De eerste viel geblesseerd uit in het duel tegen Vitesse en is niet voldoende hersteld. De tweede is nog steeds ziek.

Dat betekent dat Zian Flemming, Mats Seuntjens en Deroy Duarte terugkeren van een uitsluiting en dat Roel Janssen terugkeert uit de ziekenboeg. Ook Ivo Pinto keert terug en dat is sneller dan je menselijkerwijs had mogen verwachten. Dat waarderen we zeker.


Ivo Pinto keert terug nadat zijn vader eerder deze week overleed

NEC Nijmegen promoveerde aan de start van het seizoen en had vast ‘handhaving’ als enige doelstelling. Het liep anders, want NEC kwam dit seizoen nooit in de problemen. Sterker nog, NEC staat momenteel op plek acht in de eredivisie, een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs (tegenstander AZ) voor een plek in het kwalificatietoernooi van de Conference League.

NEC staat niet op die plek omdat het de laatste weken bijzonder goed presteert (NEC verloor vier van zijn laatste vijf duels), maar vooral omdat FC Groningen er de laatste weken met de pet naar heeft gegooid (zes nederlagen op rij). Dat doet verder niets af aan de puike prestatie die NEC heeft geleverd dit seizoen, waarvan acte.

Er staat vanmiddag dus nog iets op het spel voor NEC, dat bij winst goede papieren heeft om die achtste plek vast te houden (in dat geval kan alleen SC Heerenveen nog voorbij NEC gaan als Heerenveen aan het doelsaldo werkt tegen Go Ahead Eagles). ‘Niets moet, alles mag’ zal het adagium zijn bij NEC. Een prima uitgangspositie natuurlijk. Het enige risico is dat je zonder druk wellicht niet 100% scherp aan de aftrap komt.

Bij Fortuna zal het meer ‘niks mag; alles moet’ zijn vanmiddag. Aan de wil om 100% scherp te zijn zal het niet ontbreken, maar kan de ploeg met de druk omgaan? Bij winst in Nijmegen eindigt Fortuna hoe dan ook vijftiende in de eredivisie. Elke andere uitslag levert rekenwerk op. In onderstaande tabel zie je de opties.

Tabel 1: Fortuna’s opties vanmiddag

Fortuna Sittard eindigt:

Resultaat laatste speeldag ↓↓ 15de 16de 17de
Fortuna wint altijd onmogelijk onmogelijk
Fortuna gelijk Sparta verliest en Willem II wint niet Sparta verliest en Willem II wint

of

Sparta verliest niet en Willem II wint niet

Sparta verliest niet en Willem II wint
Fortuna verliest onmogelijk Willem II wint niet Willem II wint

Fortuna is in deze situatie verzeild geraakt omdat het afgelopen woensdag verloor van Vitesse. Dat was de eerste kans zich veilig te spelen. Vandaag volgt kans nummer twee. Het is een nederlaag die Sjors Ultee makkelijk kon uitleggen (Zian Flemming, Mats Seuntjens en Deroy Duarte waren er niet bij; vandaag wel), waardoor Fortuna snel de blik op vandaag kon richten zonder al te veel verlies aan zelfvertrouwen.


Onze topscorer is terug

De afwezigheid van Andreas Samaris betekent dat Ultee niet hoeft te overwegen met vijf verdedigers te spelen, zoals hij afgelopen woensdag deed. We vermoeden dus dat hij met vier verdedigers gaat spelen. Mickaël Tirpan speelt als rechtsback. Centraal spelen Martin Angha en Dimitrios Siovas. George Cox speelt als linksback. Yanick van Osch moet het doel schoon houden.

Op het middenveld controleert Deroy Duarte het spel. Het kost Ben Rienstra zijn basisplek. Tesfaldet Tekie moet de lijnen uitzetten, terwijl Zian Flemming de aanval ondersteunt.

In de aanval moet Sjors Ultee een keuze maken aan de rechterkant. Afgelopen woensdag koos hij voor Lisandro Semedo. Dat ging ten koste van de basisplek van Tijjani Noslin. Semedo kon woensdag niet overtuigen. Krijgt hij een nieuwe kans? Wellicht op basis van zijn ervaring, want ervaring kunnen we in zo’n duel vast gebruiken.

Aanvoerder Mats Seuntjens speelt aan de linkerkant. Paul Gladon speelt in het centrum van de aanval.

Oud-Fortunezen bij NEC Nijmegen? We herkennen niemand met een Sittards verleden in Nijmegen.

Laatste overwinning uit bij NEC Nijmegen? 10 Maart 2000. Dat is alweer 22 jaar geleden, maar beide ploegen troffer elkaar slechts vijfmaal in de tussenliggende tijd in Nijmegen. NEC nam destijds voor rust de leiding door een mooi schot van Mickael Renfurm. Na rust nam Fortuna het initiatief, dat Matthew Amoah beloonde met de gelijkmaker. In de slotfase sleepte Fortuna zelfs de winst in de wacht. Uit een corner scoorde Robert Roest met zijn knie de winnende.

Op achterstand komen, gelijk maken en in de slotfase winnen? Het zou wat zijn vanmiddag!

Laatste vijf competitieduels uit bij NEC Nijmegen: G-V-V-G-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-W-V-W-W

De KNVB stuurt Dennis Higler naar Nijmegen. Higler staat op plek veertien op de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Higler kan dus geen positieve balans overleggen. Als je alleen kijkt naar het huidige seizoen overigens wel. Higler floot drie duels van Fortuna dit seizoen; Fortuna won er twee en verloor er een. VAR Allard Lindhout behoeft geen introductie. Hij sluit de rij in bovenstaande lijst. Hopelijk kan hij vanuit Zeist geen schade aanrichten.

Er staan drie Fortunezen op scherp. Mickaël Tirpan, Roel Janssen, Ben Rienstra missen het eerstvolgende duel (dat kan een mogelijk play-off-duel zijn) als ze vanmiddag tegen een gele kaart aanlopen.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Siovas, Cox; Duarte, Tekie, Flemming; Semedo (Noslin?), Gladon en Seuntjens.

Supporters: In een uitverkocht uitvak nemen 390 Fortunezen plaats. Busreizigers melden zich rond 11.45uur bij het Fortuna Sittard stadion. Automobilisten melden zich bij de verzorgingsplaats ‘De Romeinse Put’ aan de A73 voor het omwisselen van omwisselbiljetten. De rest van het stadion is overigens ook uitverkocht.


Tijdens ons laatste competitiebezoek aan Nijmegen zat het uitvak bijna vol; vandaag helemaal

NEC speelt in een retro-shirt met sponsor BNN. Voor de iets oudere fans, het is dit jaar 25 geleden dat BNN-oprichter Bart de Graaff shirtsponsor werd van NEC Nijmegen. De shirts worden na afloop van het duel online geveild.

Heb je geen entreekaartje en wil je het duel toch zien? ESPN vindt commercie belangrijker dan het sportieve aspect, dus je bent overgeleverd aan ESPN Watch.