Eindelijk gerechtigheid, we scoren ook eens een keertje vlak voor tijd. Nadat we dit seizoen vaak de deksel op de neus kregen in de laatste minuten, hebben we nu ook eens een keertje die truc uit kunnen halen. En dat smaakt naar meer kan ik je zeggen! Na de winterstop hebben we nu dus 11 punten uit 6 duels gehaald, evenveel als voor de winterstop, maar toen speelden we wel drie keer zoveel wedstrijden!


10 Maart 2000

Een late treffer zorgt voor drie essentiële punten

NEC 1 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 45. Renfurm 1-0; 66. Amoah 1-1; 87. Roest 1-2
Opstelling: Van Zwam, Kiekens, Hofland, Roest, Hermans, Landerl (73. Evers), Volmer, Van der Schaaf, Kool, Amoah, Gerritsen (59. Hamming).
Toeschouwers: 6.500
Scheidsrechter: Bossen
Geel (Fortuna): Evers
Rood (Fortuna): –

Voetballen tijdens de krokusvakantie, dat betekent dat de schoolgaande jeugd vrij heeft en dus alle tijd heeft om Fortuna te gaan steunen bij de erg belangrijke uitwedstrijd in Nijmegen.

Resultaat, er vertrokken rond 16.30uur 4 bussen uit Sittard richting Nijmegen. Dat zou duiden op een 200 man sterke Fortuna aanhang in Nijmegen, gegeven het feit dat dit een verplichte bus combi was. Maar er waren meer Fortunezen in Nijmegen.

Op de één of andere manier werd toch weer de verplichte bus combi omzeild. Trouwens ik dacht dat afgesproken was, dat het aantal buscombi’s tot een minimum beperkt zou blijven. Nou als NEC-Fortuna Sittard een buscombi is, dan is 95% van alle andere wedstrijden in de eredivisie dat ook!

2½ Uur later kwamen we aan in Nijmegen. Dat was de eerste keer dat we in de verbouwde Goffert kwamen. Nou ja wat moet ik er van vinden, klein maar fijn zou ik zeggen. Het is een gezellig stadion geworden, met opvallend weinig business seats. Het leek er trouwens op dat het stadion beneden grondniveau ligt. Ben benieuwd wat daar gebeurt als er eens een flinke plensbui valt!

Verder nog iets te melden over het nieuwe NEC stadion? Ja, die afgrijselijke lampjes bij de ingang van het stadion. Wie heeft dat verzonnen? Het leken van die design lampen (is Jan des Bouvries gesignaleerd in Nijmegen?). Leuke lampjes als je op weg bent naar het sprookjesbos, maar bij een voetbalstadion? Als ik NEC supporter was zou ik mijn club een dienst bewijzen door deze lampjes een kopje kleiner maken!

Reizen maakt hongerig! Door dus naar de snackbar. Als ik me goed herinner was er vorig jaar niks te eten in de oude Goffert. Er is hier dus sprake van vooruitgang, want nu is er wel iets geregeld. Ik besloot een broodje hamburger te nemen voor de lieve som van 5 gulden. Dure handel dus daar in Nijmegen!

De kwaliteit was redelijk, alhoewel de hamburger wat droogjes smaakte (had zeker niet langer dan tien seconden in het vet gelegen). Nou ja beter te kort dan te lang (zie De Graafschap vorig jaar) in het vet!

Over naar datgene waarvoor we hier zijn: de wedstrijd. Niet zomaar een wedstrijd, nee een duel tussen de nummer 14 en 15 van de ranglijst. Wij staan er iets beter voor, we hebben een beter doelsaldo en een wedstrijd minder gespeeld maar voor de rest ziet het er voor beide clubs even beroerd uit.

En als zo’n wedstrijd gespeeld wordt tien wedstrijden voor het einde van de competitie dan noemt men dat een degradatie duel.

Even recapituleren, een degradatie duel dus, wat kunnen we verwachten? Twee scenario’s, ten eerste kan het een slechte wedstrijd worden waarin beide teams erg bang zijn om te verliezen met als resultaat een doodsaaie wedstrijd die 0-0 eindigt of een hoogst gelukkige winnaar kent.

Of het wordt een slechte wedstrijd waarin beide clubs met het mes op de keel zullen spelen, met als gevolg een spectaculaire, incidentrijke, kaartrijke wedstrijd, waarvan de uitslag niet te voorspellen is.

Aangezien NEC door blessures maar vooral door schorsingen waarschijnlijk wijs is geworden zullen die wel opteren voor een wedstrijd zonder al te veel kaarten en omdat Fortuna al jaren het braafste jongetje van de klas is zetten we onze kaarten maar op scenario 1.

Bingo! Wat moeten we van de eerste helft onthouden? Ten eerste leek het wel alsof er een magneet in de dug-out van Fortuna lag, die de bal aantrok. De spelers waren om de één of andere reden niet in staat om de bal binnen de lijnen te houden, terwijl dat veld toch zo groot is….

Afbraakvoetbal van de ergste soort dus. Dat NEC niet beter kan gezien hun personele problemen is begrijpelijk maar wat waren wij daar aan het doen met onze volledig fitte selectie? Het kwam dicht in de buurt van onze wanprestatie in Maastricht eerder dit jaar. We waren schijnbaar helemaal verlamd door het belang van deze wedstrijd.

Gebeurde er dan helemaal niks in die eerste helft? Jawel toch, NEC scoorde in blessuretijd. De enige keer dat één der beide ploegen in staat was een bal van speler A naar speler B te krijgen (zonder tussenkomst van een tegenstander of de zij- of achterlijn). Renfurm wordt aangespeeld door Koning en die bedenkt zich geen moment en schuift mooi langs Van Zwam binnen. Een hele mooie goal die niks te zoeken heeft in deze wedstrijd.

Het was weer zo’n traumatische goal, want het gebeurde aan de kant van het uitvak. Op het moment dat de bal van de voet van Renfurm vertrok wist ik al genoeg….

Vijf seconden later werden ook de 6.000 NEC supporters wakker, maar of dat nu kwam vanwege de goal of vanwege de daarop volgende tering herrie die uit de luidsprekers kwam zal wel altijd een raadsel blijven. Wat een dooie boel daar in Nijmegen!

Een mooie goal dus vlak voor rust, maar dat was slechts een doekje voor het bloeden, want de wedstrijd was niet om aan te zien geweest. Nee, het belangrijkste dat we moeten onthouden van de eerste helft is dat het gras een millimeter is gegroeid.

De tweede helft dan, we staan dus achter er moet dus iets gebeuren! En verdomd als het niet waar is, Fortuna begint ineens te voetballen! NEC staat twintig minuten vast op eigen helft. Fortuna zet dus een tegenstander vast op eigen helft in een uitwedstrijd. Dat geeft te denken over de deplorabele staat waarin NEC verkeert!

Dikke kansen levert het allemaal niet, ook niet als Hamming er na tien minuten inkomt. Of toch, jazeker daar hebben we zo maar de gelijkmaker na twintig minuten in de tweede helft.

Gezien de ontwikkelde druk op de NEC goal kon het ook niet uitblijven het was wachten op een slippertje achterin en dat kwam er. Meneer Pothuizen was zo aardig de bal op de rand van de zestien in de voeten van Amoah te schieten en dat moet je niet doen. Een streep later was het 1-1.

Fortuna ruikt nu bloed en wil verder. Toch ebt het Sittardse overwicht een beetje weg, maar we blijven duidelijk de betere ploeg. En op het moment dat het op een 1-1 dreigt uit te draaien waarmee vooral MVV blij zal zijn, gebeurt iets wat ons nog niet te vaak is gebeurd dit jaar. We scoren drie minuten voor tijd!!!

Corner van Ruudje Kool, de bal gaat naar de tweede paal waar Hofland de bal terugkopt richting doelmond en daar gaat de bal erg fortuinlijk via de knie van Roest in het doel.

Erg gelukkig, maar ja als Fortuna met haar neus in de eigen zestien had gestaan, dan hadden we zeker deze gelukkige goal aan de andere kant niet gemaakt! Het zegt ook wel iets over de instelling in de tweede helft als vlak voor tijd centrale verdediger 1 een assist geeft waaruit centrale verdediger 2 scoort.

Daarna nog zeven bange minuten waarin de scheids alles in het voordeel van NEC fluit (echt waar hoor!). Hij wilde nog een keertje voor ons fluiten maar realiseerde zich dat ie dan ook een NEC’er van het veld moest sturen, dus maar niet fluiten…

Maar het zij hem vergeven want er gebeurde deze keer niks meer. 2-1 Winst dus voor ons! Vier punten weg van de degradatiestreep met een wedstrijd in handen.

Ik hoef niet te vertellen dat de stemming geweldig was in de bus naar huis, het enige minpuntje was een opkomend griepje dat me de zin in Brandjes vergalde. Oh ja, wil de laatste NEC’er de sfeerlampjes uitdoen?