Hoofdtrainer Sjors Ultee kan vanavond in het bekerduel in de achtste finales uit tegen NEC Nijmegen (aftrap: 18.45uur) niet beschikken over Mats Seuntjens, die gisteren al niet meetrainde (medisch malheur). Verder is iedereen fit en beschikbaar.

Tegenstander NEC Nijmegen vinden we terug op plek zes in de eerste divisie. De twee directe promotieplaatsen naar de eredivisie zijn uit zicht, maar de Nijmegenaren lijken zich wel op te kunnen gaan maken voor de indirecte route naar de eredivisie: de playoffs. NEC heeft niet echt een goalgetter in de selectie, maar wel zes spelers die drie of meer doelpunten hebben gemaakt dit seizoen. Jordy Bruin was het vaakst bij een treffer betrokken (zeven treffers, drie assists). Rangelo Janga (vijf treffers, drie assists) en Souffian Elkarouani (drie treffers, vijf assists) zijn de nummers twee en drie op die lijst.

Fortuna Sittard presteert prima onder Sjors Ultee. Sinds Ultee overnam van Hofland is Fortuna Sittard opgeklommen van plek achttien naar plek elf, negen punten boven de degradatiestreep. Ultee kent de tegenstanders van haver tot gort, ontwikkelt wekelijks een speelplan dat werkt, is communicatief sterk naar spelers en in de media, dus vreemd is het niet dat Fortuna zijn contract wil openbreken. Sportieve redenen heeft Ultee niet om aan de opstelling te schaven, fysieke en mentale redenen des te meer, want het drukke programma eist zijn tol of—als Ultee niet zuinig is met zijn spelers—gaat zijn tol eisen in het vervolg van de competitie.

De vraag is dus welke basisspelers schrijft Ultee rust voor? Dagblad de Limburger stelde de vraag en Ultee gaf het antwoord: Mickaël Tirpan, George Cox en Zian Flemming. De eerste heeft een hoop te verteren in zijn privé leven en mag zich daar even op concentreren; de laatste twee zijn aan rust toe. En dan is er nog een vierde afwezige: Yanick van Osch. Het is traditie bij Fortuna dat de reservekeeper zijn kans krijgt in de eerste rondes van het bekertoernooi.

Dan moet Ultee dus vier vervangers aanwijzen. Achterin verwachten we dat Alexei Koselev zijn kans krijgt in het doel als vervanger van Yanick van Osch. In de laatste linie moet Ultee dus zijn links- en rechtsback vervangen. Aan de rechterkant is Lazaros Rota de logische vervanger van Mickaël Tirpan; aan de linkerkant is Roel Janssen de logische vervanger van George Cox. Dat laatste betekent wel dat Ultee een vervanger moet aanwijzen voor Roel Janssen centraal in de verdediging. Aanvoerder Ben Rienstra is de eerste aangewezen vervanger van Janssen en hij zal dus een linie terugschuiven om met Martin Angha het centrum van de verdediging te bemannen.

Op het middenveld mist Fortuna dan Ben Rienstra en Zian Flemming. Jorrit Smeets en Samuel Moutoussamy (beiden uit beeld geraakt na een covid19-besmetting) krijgen een kans te laten zien waarom ze in competitieverband meer speeltijd zouden moeten krijgen. Tesfaldet Tekie is de derde middenvelder.

Geen wijzigingen in de aanval. Lisandro Semedo en Emil Hansson houden de aanval breed aan respectievelijk de rechter- en linkerflank. Sebastian Polter speelt in het centrum van de aanval.

Alhoewel het hier een duel uit de derde ronde van het bekertoernooi betreft, hebben beide ploegen tezamen niet vier maar slechts een bekerduel gespeeld dit seizoen. Fortuna speelde in de eerste ronde tegen Roda JC en was vrijgeloot in de tweede ronde. NEC had in de eerste ronde moeten aantreden bij HV/CV Quick, maar vanwege covid19 werden alle amateurverenigingen uit het bekertoernooi gezet, waardoor NEC zonder te spelen verder ging en in de tweede ronde werd NEC, net als Fortuna, vrijgeloot.

Oud-Fortunezen bij NEC Nijmegen? François Gesthuizen is trainer van NEC Nijmegen O18, maar dichter bij het eerste elftal herkennen we geen oud-Fortunezen.

Laatste uitoverwinning bij NEC Nijmegen? 1 November 2018. De laatste maal dat NEC en Fortuna elkaar troffen was ook in het bekertoernooi. Het betrof destijds een duel uit de tweede ronde. Fortuna kwam tweemaal op achterstand in Nijmegen, maar via treffers van Mark Diemers, Finn Stokkers en Lars Hutten stootte Fortuna door naar de achtste finales.

Laatste vijf (beker/competitie) duels uit bij NEC Nijmegen: W-G-V-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-V-W-W-G

De KNVB heeft Kevin Blom aangesteld als scheidsrechter. Blom staat op plek negen in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’ en kan een licht positieve balans overleggen. Er is geen VAR actief in het bekertoernooi, wel de mogelijkheid om zesmaal te wisselen als het duel uitdraait op verlengingen.

Opstelling: Koselev; Rota, Angha, Rienstra, Janssen; Tekie, Smeets, Moutoussamy; Hansson, Polter en Semedo.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. ESPN2 zendt het duel live uit.