Na 90 + 5 minuten stond er ineens 2-3 op het scorebord. Lang zag het ernaar uit dat NEC het Fortuna moeilijk kon maken, al dacht in het uitvak iedereen wel dat het goed zou komen. En dat kwam het, juist op tijd. NEC was lang de bovenliggende partij, al kon het kwartje beide kanten op vallen. Diep in de tweede helft liet Diemers Hutten de winnende treffer scoren waardoor we net als afgelopen seizoen weer bij de laatste 16 zitten van Neerlands bekertoernooi. Zaterdag is de loting en benieuwd wie er dan uit het balletje tevoorschijn komt… 


1 November 2018

Lange adem brengt Fortuna naar laatste 16

NEC Nijmegen 2 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 20. Lartey Sanniez 1-0, 22. Diemers (pen) 1-1, 28. Braken 2-1, 66. Stokkers 2-2, 85. Hutten 2-3.
Opstelling: Özer; Essers (61. Vidigal), Niňaj, Dammers, Ospitalieri; Rodríguez, El Messaoudi (46. Smeets), Diemers; Semedo (79. Hutten), Stokkers, Lamprou.
Toeschouwers: 4.103.
Scheidsrechter: Van Boekel.
Geel (Fortuna): Diemers, Smeets, Niňaj.
Rood (Fortuna): –

Een overwinning en een nederlaag. Tot dusver de oogst tegen De Graafschap en de nummer 1 van Gelderland. Zaak dus om de balans in Sittards voordeel te laten doorslaan door een overwinning tegen de enige Gelderse deelnemer aan de Keuken Kampioen Divisie: NEC. Benieuwd ook hoe het is gesteld met de club die afgelopen seizoen maandenlang met de Sittardenaren streed voor een rechtstreekse promotieplek naar de Eredivisie.

Voor de winterstop lijkt NEC promotiezeker, maar een trainerswissel tijdens de winterstop laat alles veranderen. Onder leiding van Pepijn Lijnders verdwijnt de Haarlemmerolie uit de Nijmeegse machine en eindigt de club als derde in de toenmalige Jupiler League. Inmiddels is de succescoach van Almere City als verloren zoon binnengehaald als vervanger van Lijnders in een poging om in ieder geval dít jaar de oversteek naar het hoogste niveau te maken, maar met kleppers als FC Twente, Sparta en in mindere mate Go Ahead Eagles als concurrent is dat verre van eenvoudig. Ondertussen bivakkeert NEC op de zevende plek en lijken de Play Offs het maximaal haalbare.

Vanwege de strijd die beide clubs afgelopen seizoen voerden is NEC vs. Fortuna best aan aantrekkelijk affiche en lokt dan ook de nodige Sittardse supporters, ondanks het onchristelijke aanvangsuur van 18.30 uur. En dan hebben we nog niet gesproken over het bij tijd en wijle zwakke voetbal dat de Sittardenaren laten zien. Uiteindelijk maken ruim 300 fans de reis naar Nijmegen.

De helft van het aantal supporters besluit de bus te nemen, waardoor er rond de klok van vier drie bussen richting Gelderland vertrekken vanaf de voorzijde van het Fortuna Stadion. Vanwege het nieuwe instapsysteem (je bent vrij om je eigen bus te kiezen) bestaat het gros van de mensen in bus 1 uit mensen die ook de afgelopen seizoenen vaak in de eerste bus zaten, waardoor de sfeer er al gauw inzit. Zeker ook als plotseling terrace legend Bart komt aangewandeld en zonder blikken of blozen neerploft op de achterbank.

De reis verloopt voorspoedig en voordat we het weten ligt Venlo achter ons. Nog een klein stukje en dan passeren we de grens die Limburg van Gelderland scheidt. Naarmate het aantal genuttigde Brandjes toeneemt komen ook de tongen ietwat los en legt Jiri de ontboezeming op tafel dat hij in het verleden graag keek naar de filmpjes op de website www.heugem.net. En dat terwijl de achterzijde van de bus zich vult met de geur van suikerspin.

Eenmaal aangekomen in Nijmegen passeren we de Jan Massinkhal en rijden een paar blokken verder het Goffertpark in. De parkeerplaats van het stadion is nog leeg omdat de bussen voorrang hebben op auto’s. Dat zorgt er indirect voor dat we vrij snel binnen zijn en de catering ons aangenaam verrast. Het broodje Unox is van de menukaart gehaald en vervangen door een broodje waartussen een HEMA-worst is gevouwen. Ik kies traditioneel voor een broodje kroket en dat smaakt prima.

Doordat we mooi op tijd zijn zien we dat Aykut Özer weer in doel staat. De achterhoede wordt gevormd door Clint Essers, Wessel Dammers, Branislav Ninaj en Marco Ospitalieri. Op het middenveld moet José Rodriguez voor de balrecuperatie zorgen en Ahmed el Messaoudi voor de ideeën. Ook Mark Diemers bevolkt het middenveld, al ondersteunt hij vooral diepe spits Finn Stokkers. De flanken worden bezet door Lisandro Semedo en Lazaros Lamprou.


Het uitvak zit weer goed vol

Aan Nijmeegse kant zien we toch een aantal nieuwe namen. Smaakmakers van afgelopen seizoen Arnaut ‘Play Offs’ Groeneveld en Ferdi Kadioglu hebben andere oorden opgezocht en zijn vervangen door nieuwe namen, maar dat zijn geen namen met een Sittards verleden.

Het duurt dan ook even voordat we in de gaten hebben dat Mike Trésor N’Dayisimiye degene is die in de eerste minuut probeert de Sittardse achterhoede te dollen door een half dozijn scharen uit zijn trucendoos te halen. En ook de andere vleugelspeler, Jonathan Okita, denkt zich even te laten gelden als hij in de beginfase de openingstreffer op zijn slof heeft liggen. Maar goed opletten van Rodríguez voorkomt een vroege achterstand.


Clint Essers heeft zijn handen vol aan de Nijmeegse buitenspelers

Niet veel later denkt Fortuna aan een voorsprong als Lamprou de bal in de loop van Semedo meegeeft. Semedo omspeelt de doelman, maar komt niet aan trappen toe omdat een speler van NEC voor de bal gaat liggen. Of hij hierbij de bal met één van zijn handen raakt is onduidelijk, maar scheidsrechter Pol van Boekel wuift het appèl resoluut weg.


Lisandro Semedo op weg naar doel

Ondertussen komt de wedstrijd weer wat in evenwicht al is het lastig om grip te krijgen op de behendige NEC’ers. De bal gaat zó vlug van voet tot voet dat menig Fortunees louter kan toekijken. Aan voetballen komt Fortuna dan ook niet toe en is aangewezen op counteren. Dat is niet zo zeer het favoriete spel van Stokkers, maar Lamprou en Semedo zijn gebaat bij de vele ruimte die NEC achter haar verdediging laat.


Mark Diemers schudt Joey van den Berg van zich af

Doordat het spel op en neer golft is het belangrijk snel om te schakelen en druk op de bal te geven. En juist dat is wat ontbreekt als Leroy Labylle indribbelt. Rodríguez grijpt niet in, Niňaj slaat Rodríguez’ gelatenheid gade en Dammers ziet dat Labylle de bal afspeelt naar Okita. Inmiddels komt ook Ospitalieri in beeld en hij laat zich foppen als Okita de bal aan Lartey-Sanniez geeft. De Ghanees neemt aan en trapt de bal vervolgens hard in het dak van het doel.

Lang kan NEC niet genieten van haar voorsprong, want een handvol minuten later passt Özer de bal op de borst van Lamprou. De Griek controleert, gaat een één-twee met Stokkers aan en loopt door tot in het strafschopgebied. Daar vloert Kvída Lamprou: strafschop. In de pikorde heeft Semedo na zijn misser tegen De Graafschap een veer moeten laten waardoor Diemers achter de bal gaat staan. Zijn trap wordt door doelman Marco van Duin weliswaar aangeraakt, maar verdwijnt toch achter de lijn.


Diemers heeft voor de gelijkmaker gezorgd

De gelijkmaker zorgt er geenszins voor dat Fortuna meer controle krijgt. Het Nijmeegse middenveld dartelt vrolijk door en laat Fortuna bij tijd en wijle haar hielen zien. Na een klein half uur gaat het weer wat te snel voor Niňaj en consorten. Tom Overtoom legt een paar Fortunezen in de luren en passt op Okita. De voormalig aanvaller van MVV legt terug naar Overtoom die probeert Kevin Jansen aan te spelen. Die komt aan trappen niet toe, maar dat geldt wél voor Sven Braeken. Die kijkt waar Özer staat en trapt buiten bereik van de doelman in doel: 2-1.

Nogmaals wordt duidelijk dat Fortuna nood heeft aan een degelijke centrale verdediger die snel en wendbaar is en resoluut in de duels. Dat zorgt er dan voor dat Wessel Dammers toekomt aan het organiseren van de verdediging en ook het middenveld kan aansturen. Want het is een complete chaos in de as van het veld waarbij het lijkt dat al die verschillende nationaliteiten maar lastig met elkaar communiceren. Want naast Niňaj valt ook José Rodríguez door de mand. De Spanjaard kan nog het best vergeleken worden met Raymond Fafiani, de ‘unsung hero’ uit het seizoen 2015-2016, al is de Spanjaard  tot dusver niet geblesseerd geraakt.


Vandaag geen ‘El Messi’ voor Ahmed el Messaoudi

Niet veel later komt NEC weer gevaarlijk door en trapt Van den Berg de bal brutaal tegen de paal. Is het daarmee gedaan? Nee hoor! NEC gaat gewoon door en het is te danken aan Aykut Özer dat het vooralsnog 2-1 blijft.

Doet Fortuna dan helemáál niets terug? Vlak voor rust verovert Finn Stokkers de bal en bezorgt via een sliding de bal bij Semedo. De speler van het jaar van afgelopen seizoen passeert Labylle, maar zijn voorzet is niet op maat en kan worden weggetrapt. En dus haalt Fortuna kreunend en steunend de rust, met een 2-1 achterstand.


Lazaros Lamprou zit flink in de tang bij Robin Buwalda

In de rust wordt flink gemord in het uitvak, al ligt het veld dusdanig open dat er tijdens de tweede helft nog vanalles mogelijk is. NEC blijft tenslotte een ploeg die een niveau lager acteert en mogelijk moeite heeft dit spel 90 minuten vol te houden.

En inderdaad, met Jorrit Smeets in plaats van Ahmed el Messaoudi pakt Fortuna de zaken energieker aan. Duels worden gewonnen, NEC zakt in en laat het initiatief aan Fortuna.


Mark Diemers drukt zijn stempel op de wedstrijd

Vlak na rust krijgt Fortuna een vrije trap richting het doel van NEC. Diemers besluit het erop te wagen. De doelman kan de bal nog juist keren, maar het gevaar is nog niet geweken. Zeker niet als Stokkers Lamprou aanspeelt. Lamprou verschijnt alleen voor de doelman, maar ontvangt de bal in buitenspelpositie.

Na een uur moet Fortuna een tegenvaller incasseren als Essers een duel met Lartez-Sanniez aangaat. Essers gaat daarbij door zijn enkel en moet vervangen worden. Dat zorgt voor de nodige omzettingen en maakt duidelijk dat communicatie inderdaad een heikel punt is. Kan ook bijna niet anders met zóveel verschillende nationaliteiten in de ploeg. Dat Engels de voertaal is lijkt evident, maar je moet er niet aan denken dat het Engels van Rodríguez vergelijkbaar is met het Engels van ober Manuel uit ‘Fawlty Towers’. Pas als enkele spelers zich hebben gemeld aan de zijlijn wordt duidelijk wat de nieuwe veldbezetting wordt.


Jorrit Smeets valt prima in

Als iedereen in de gaten heeft wat René Eijer en Kevin Hofland van hen verwachten gaat het plots heel snel. Vanaf de linkerkant dribbelt Lamprou naar binnen en speelt af naar Diemers. Die kapt en draait en speelt af naar Semedo. Het is zoeken naar een opening of zoeken naar een geniale ingeving. En de bal passen richting Stokkers is best een goed idee. Zeker als Stokkers de bal met zijn rechterbeen klaarlegt en met links de bal in de kruising trapt!


Finn Stokkers viert de gelijkmaker ingetogen

NEC moet even bijkomen van die klap en incasseert bijna een derde treffer. Dammers wint een kopduel en kopt de bal recht naar voren. Die wordt al of niet verlengd door Diemers waarna Lamprou zich op snelheid trekt. Hij troeft Kvída af en ook Van Duin is kansloos, maar Lamprou trapt te wild waardoor de bal via de deklat weer het veld inspringt.


Lazaros Lamprou legt aan voor een verwoestend schot

Ondertussen komt de eindfase in zicht en wordt duidelijk dat de wedstrijd veel krachten heeft gekost. De ruimtes worden groter en vooral NEC heeft moeite om het hoge tempo vol te houden. En zo krijgt Fortuna steeds meer de overhand. En daarbij horen ook kansen met steevast Diemers in een hoofdrol. Het wil nog niet altijd lukken om wedstrijden in de Eredivisie naar zijn hand te zetten, maar vanavond is dat geen probleem.


Lisandro Semedo heeft last van krampen

In de slotfase speelt Lamprou Diemers weer aan en met een lichaamsschijnbeweging ontdoet hij zich van Van den Berg. Zijn schot is hard en geplaatst, maar Van Duin kan de bal keren. De rebound is een prooi voor ‘Ospi’, maar de plaatsbal brengt de doelman niet in de problemen.

Even later speelt Rodríguez Diemers hard in. In zijn aanname draait hij weg van Jansen en ziet invaller Lars Hutten weglopen. De Messiesque pass is perfect en Hutten hoeft de bal maar voorbij de doelman te trappen. En dat lukt wonderwel! Hij maakt daarbij dezelfde gebaren die Djibril Dianessy afgelopen seizoen bij FC Den Bosch maakte waarmee de wedstrijd lijkt beslist.


‘Finito’, zo geeft Lars Hutten aan

Toch geeft NEC zich nog niet gewonnen en probeert opportunistisch de gelijkmaker te forceren. Fortuna buigt, maar barst niet. Zelfs niet als Marco van Duin mee naar voren trekt en zijn doel helemaal alleen achter zich laat.

Na een vijftal minuten blessuretijd zit het erop en schaart Fortuna zich bij de laatste 16 van het bekertoernooi! Nadat de spelers afscheid hebben genomen blijven alleen conditietrainer Guido Seerden en Michael Pinto nog over.


De overwinning wordt gevierd

Pinto keert terug uit blessure en trekt enkele flinke sprints over het veld waarbij hij flink wordt toegezongen, tot zichtbaar genoegen van diezelfde Pinto. Na 10 minuten sprinten loopt Pinto naar binnen en wij naar buiten, richting bus.

Eenmaal in de bus zien we in een andere bus enkele kopstukken de boel flink op stelten zetten. Maar na een 2-3 overwinning is dat niet zo gek. Ook in onze bus hangt een uitgelaten stemming. Zeker als wordt verteld over ‘De Annexatie van de Boschpoort´. De heldhaftige poging was gedoemd te mislukken en dat deed het dan ook. Blijft desalniettemin een mooi verhaal, en na al die jaren kunnen zelfs de uitvoerders van het plan er smakelijk om lachen.

Ook om NEC wordt gelachen. Afgelopen seizoen werd in Nijmegen wat meewarig over Fortuna gedaan en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd. En dat gebeurt vandaag wederom. Het bekertoernooi gaat verder zonder NEC, maar…

We hebben de Rijn,
De fles,
Hoeren en Vites…

Als we de provinciegrens passeren wordt alvast een voorschot genomen op een toekomstige nederlaag van onze streekgenoten uit de Keuken Kampioen Divisie.

Roda heeft verloren, we verdelen de buit,
Spijkers op de kist, want ze willen eruit,
Zijn er nog mensen die Roda willen zien,
De kist is geopend van negen tot tien…

Omstreeks 22.30 uur bereiken we Sittard en verlaat iedereen de bus. Aangekomen bij de auto wacht een aantal fans een onaangename verrassing als een parkeerboete van maar liefst € 104 onder de ruitenwisser plakt. De parkeerplaats bij het uitvak was afgesloten en mensen hebben langs de weg geparkeerd wat blijkbaar tegen de regels is.

Eenmaal thuis rinkelt mijn telefoon voortdurend. De samenvatting op tv sla ik over en voeg me in mijn bed. Nog twee nachten slapen en dan weten we meer. In ieder geval tegen wie Fortuna uitkomt in de volgende ronde van het nationale bekertoernooi.

Michel Hennen