Hoofdtrainer Sjors Ultee heeft vanavond in het competitieduel uit bij Heracles Almelo  (aftrap: 20.00uur) nog steeds te kampen met de naweeën van de coronabesmetting in de selectie. Van de vijf spelers die vorige week afwezig waren, zijn er deze week twee hersteld: Joshua Wehking en Nassim el Ablak. Dat betekent dat Jorrit Smeets, Samuel Moutoussamy en Jarosław Jach opnieuw ontbreken. Mats Seuntjens keert terug van een spierblessure. Zian Flemming was afwezig op de laatste training. Achter zijn naam staat dus een groot vraagteken.

Tegenstander Heracles Almelo staat na elf speeldagen op plek dertien in de eredivisie, drie punten boven Fortuna Sittard. De Almeloërs wonnen de laatste vier duels niet. Voor de schaarse doelpunten die Heracles maakt (elf tot dusverre) is de ploeg afhankelijk van Ray Vloet, die al zevenmaal scoorde. Stop de topschutter af en Heracles heeft een probleem. Iets waarin Fortuna de afgelopen twee seizoenen overigens niet slaagde (Adrián Dalmau scoorde viermaal in een 6-0 nederlaag in 18/19 en Cyriel Dessers tweemaal in een 2-0 nederlaag in 19/20).

Fortuna Sittard won afgelopen week dan eindelijk voor het eerst dit seizoen. Uitgerekend op een moment dat de club stevig geraakt werd door het coronavirus. Misschien kwam die blessurelast wel op het juiste moment, want het (succesvolle) elftal dat Ultee afgelopen zaterdag het veld instuurde, had er vast anders uitgezien als iedereen fit was geweest. Hoe dan ook, een zwaluw maakt nog geen zomer. Om aansluiting te krijgen met de middenmoot heeft Fortuna meerdere overwinningen nodig. Om meerdere redenen is het dus wenselijk dat er een einde komt aan de reeks uitwedstrijden (27) zonder overwinning.

We vermoeden dat Ultee, ondanks de terugkeer van enkele spelers, idealiter geen wijziging aanbrengt in zijn basisopstelling, maar de vermoedelijke afwezigheid van Zian Flemming zal hem tot tenminste een wijziging dwingen. Dat betekent dat Yanick van Osch het doel verdedigt. Lazaros Rota zal als rechtsback fungeren (alhoewel Branislav Niňaj goed inviel op die positie tegen Willem II). Martin Angha en Roel Janssen, die, als hij speelt, zijn 150ste wedstrijd zal spelen voor Fortuna Sittard, vormen het centrale verdedigingsduo. George Cox verdedigt de linkerzone.

Op het middenveld verwachten we het duo Tesfaldet Tekie en aanvoerder Ben Rienstra. Verder Lisandro Semedo en Emil Hansson aan de zijkanten. In de aanval speelt Sebastian Polter in de spits met Mats Seuntjes in zijn buurt (als Zian Flemming inderdaad niet beschikbaar is).

Oud-Fortunezen bij Heracles Almelo? Nee, niemand.

Laatste uitoverwinning bij Heracles Almelo? 27 Augustus 1994. Het is alweer 26 jaar geleden dat Fortuna in Almelo won. Robert van der Weert maakte de enige treffer van de avond in het seizoen dat Fortuna Sittard kampioen zou worden van de eerste divisie.

Laatste vijf competitieduels uit bij Heracles Almelo: V-V-G-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-V-V-G-V

De KNVB heeft Erwin Blank aangesteld als scheidsrechter. Blank floot pas vijf duels van Fortuna, maar maakte indruk. Hij staat op plek drie in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. VAR Ingmar Oostrom vinden we terug op plek vier. Prima keuzes dus van de KNVB.

Opstelling: Van Osch; Rota (Niňaj?), Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Semedo, Hansson; Polter en Seuntjens (Flemming?).

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. Fox Sports zendt het duel live uit.