Trainer Sjors Ultee kan vanavond in het uitduel bij Heracles Almelo (aftrap: 20.00uur) geen beroep doen op de geblesseerden Djibril Dianessy en Martin Angha. Achter de naam van Leandro Fernandes staat een vraagteken, hij verliet geblesseerd de afsluitende training. Bassala Sambou en Patrik Raitanen zijn hersteld van de griep en keren terug in de selectie. Jorrit Smeets keert terug van de strafbank en ook de nieuwelingen Lazaros Rota en Nikolai Frederiksen zijn speelgerechtigd.

Tegenstander Heracles Almelo verlengde deze week het contract van trainer Frank Wormuth, waardoor er in Almelo, in tegenstelling tot Sittard-Geleen, duidelijkheid is over de technische leiding voor het seizoen 20/21. Die contractverlenging komt overigens op een moment dat het—in ieder geval qua punten—vierkant draait bij Heracles, dat in de drie duels na de winterstop geen punten pakte en al zes duels zonder zege is.

Fortuna pakte zaterdag de draad op door opnieuw een thuisduel te winnen. Het is die thuisreputatie die Fortuna al anderhalf seizoen uit de directe problemen houdt in de eredivisie. Als Fortuna iets verder afstand wil nemen van de onderste regionen, dan zal de ploeg ook eens in een uitduel moeten toeslaan.

Dat is niet bepaald Fortuna’s specialiteit, maar een utopie is het ook niet. Fortuna speelde de laatste twee uitduels verdiend gelijk (61 dagen ongeslagen in uitduels!) en treedt na de winst op SC Heerenveen met vertrouwen aan in Almelo. De reeks van zes duels zonder winst zal de Heraclieden niet ongemoeid laten. Wint Fortuna, dan komt het op de ranglijst op gelijke hoogte met Heracles.

In de achterhoede zal Ultee de geblesseerde Martin Angha moeten vervangen. Clint Essers, Felix Passlack, Branislav Niňaj en nieuweling Lazaros Rota zijn de eerste opties. We vermoeden niet dat Ultee Rota voor de leeuwen gaat gooien. Die krijgt vast iets meer tijd om te acclimatiseren. Passlack en Niňaj als rechtsback, betekent dat er elders geschoven moet worden in het elftal, terwijl die twee juist prima functioneren op hun huidige plek. Clint Essers verving Angha na rust tegen SC Heerenveen en deed dat naar behoren. We verwachten Essers dus vanavond aan de aftrap. Verder het duo Branislav Niňaj en aanvoerder Wessel Dammers in de as van de verdediging. George Cox verdedigt de linkerzone. Alexei Koşelev staat onder de lat.

Op het middenveld heeft Ultee zowaar luxe problemen. Jorrit Smeets keert terug van een uitsluiting. Álex Carbonell speelde behoorlijk tegen SC Heerenveen en Leandro Fernandes viel prima in in dat duel (maar is wellicht niet fit). Er lijkt slechts plaats voor een van die drie, want Tesfaldet Tekie en Felix Passlack lijken vrij zeker van hun plek. We vermoeden dat Jorrit Smeets voldoende krediet heeft voor een basisplek. Amadou Ciss is de vierde middenvelder.

In de aanval heeft Ultee ook ruime keuze met de terugkeer van Bassala Sambou en nieuweling Nikolai Frederiksen. Desalniettemin verwachten we dat beiden op de bank beginnen, want zeker Mark Diemers en we vermoeden ook Vitalie Damașcan hebben voorlopig de voorkeur.

Oud-Fortunezen bij Heracles Almelo? Nee, niemand.

Laatste competitie-overwinning uit bij Heracles Almelo? 27 Augustus 1994. Het is alweer 26 jaar geleden dat Fortuna voor het laatst won in Almelo. Het kampioenselftal van de onlangs overleden Pim Verbeek ging met 0-1 winnen in Almelo. De treffer kwam op naam van Robert van der Weert.

Laatste vijf competitieduels uit bij Heracles Almelo: V-G-V-V-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels? W-G-V-G-W

De KNVB heeft Bjorn Kuipers aangesteld als scheidsrechter. Kuipers staat laatste in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Het is wel al van het seizoen 06/07 geleden dat hij nog een duel van Fortuna floot. Hopelijk is hij in de tussentijd wat milder geworden voor Fortuna, want de zes duels onder zijn leiding leverden slechts een punt op. VAR Martin Pérez staat op plek 13. Dat is middenmoot.

Opstelling: Koşelev; Essers, Niňaj, Dammers, Cox; Tekie, Smeets (Carbonell?), Passlack, Ciss; Diemers en Damașcan

Supporters: Het uitvak zal voor de helft gevuld zijn met 246 Fortunasupporters. De 54 busreizigers melden zich om 16.00uur bij het Fortuna Sittard Stadion. De 192 automobilisten melden zich vanaf 19.00uur bij het uitvak om de omwisselbiljetten om te ruilen voor entreekaarten.