Helaas volgen de Fortuna-spelers vanavond het goede voorbeeld van de club Heracles. Waar de supporters van Fortuna zeer gastvrij worden ontvangen buiten het veld, doen onze spelers dat op het veld met hun tegenstanders. Uiteindelijk staat er een 6-0 nederlaag op het scorebord en daar valt niks op af te dingen. Fortuna wordt op alle vlakken afgetroefd en dat heeft niet alleen met inzet maar meer nog met kwaliteit te maken. Heracles is simpelweg een stap verder. Er rest ons niks anders dan uithuilen en de ogen richten op de komende belangrijke maanden.


16 februari 2018

Op alle fronten afgetroefd

Heracles Almelo 6 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 1. Dalmau 1-0, 51. Dalmau 2-0, 55. Drost 3-0 60. Dalmau 4-0, 70. Peterson 5-0, 78. Dalmau 6-0.
Opstelling: Koşelev; Ciranni, Ramírez, El Messaoudi, Pinto; Balić, Diemers, Smeets (77. Essers); Hutten (39. Semedo), Novakovich, Lamprou.
Toeschouwers: 10.568.
Scheidsrechter: Manschot.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Na de broodnodige overwinning op Excelsior beleefden de Fortuna-supporters een relatief rustige week. Buiten de mededelingen dat Lazar Kojic een nieuwe huurbaas kreeg en Anthony Syhre geopereerd werd, was het feit dat Calvin Mac-Intosh op proef is het enige échte nieuwswaardige feit. Verder ging er in de media veel aandacht uit naar José Rodriguez, wiens oude club Real Madrid op bezoek kwam bij de Godenzonen uit Amsterdam. Real kreeg een handje hulp van de VAR en vertrok met een overwinning uit de hoofdstad. Vast tot tevredenheid van Rodriguez die vanavond overigens door een schorsing vanaf de kant toe moet kijken.

Wie ook niet inzetbaar zijn, zijn de langdurig geblesseerden Wessel Dammers, Gavin Vlijter en Djibril Dianessy. Iets korter, maar eveneens geblesseerd zijn Kai Heerings, Branislav Ninaj en Finn Stokkers. Daar staat de terugkeer van de vorige week geschorste Clint Essers en Michael Pinto tegenover. Heracles kende een uitstekend weekend door met 1-0 van Ajax te winnen. Een makkelijke avond hoeven we vanavond in Almelo dan ook zeker niet te verwachten.

Vandaag reizen 338 Fortunezen naar de woonplaats van Herman Finkers. Sommigen vinden dat ronduit teleurstellend, gezien de aantallen die we naar de voorgaande uitwedstrijden meenamen. Persoonlijk denk ik echter dat we ons voor een dergelijk aantal niet hoeven te schamen. Verder weet Nico me vlak voor vertrek te vertellen dat Fortuna in een periode van zeven weken maar liefst zes uitwedstrijden afwerkt. Sommige supporters zullen daarin keuzes maken. Hoe dan ook, om klokslag vier uur vertrekken twee volgeladen bussen vanuit de Milaanstraat. De overige supporters maken de reis vandaag met eigen of openbaar vervoer.

Onder het genot van enkele culinaire hoogstandjes verloopt de heenreis snel. Zo snel, dat er nog ruimte is voor een tussenstop. Het grootste deel van de busreizigers spoedt zich naar de snackautomaat van het tankstation. De rest doet zich tegoed aan de benodigde nicotine of leegt zijn blaas in de berm. Uiteindelijk arriveren we om exact zeven uur bij het Polman stadion.

Heracles begrijpt dat wanneer je bezoekers op een normale manier behandelt, de kans dan ook groter is dat deze zich normaal gedragen. De vlag aan het hek naast de parkeerplaats met de tekst ‘Welkom in Almelo‘ met daarachter het Fortuna-logo is wellicht net ietwat overdreven, maar verder worden we hier prima ontvangen. Zo krijgen we gratis koffie en broodjes aangeboden, behandelen de stewards ons op een fatsoenlijke manier en zijn er ook nog gratis programmaboekjes beschikbaar. Even later blijkt dat ook het zicht vanuit het vak prima is. Geen hekken, palen of plexiglas voor je neus, een verademing.

Een verademing zijn ook de eerste dertig seconden van de wedstrijd waarin Fortuna Heracles meteen onder druk probeert te zetten. Helaas speelt Heracles zich eenvoudig onder die druk uit en begint aan een aanval. Zowel Michael Pinto als gelegenheidsverdediger Ahmed el Messaoudi grijpen niet voldoende in waarna Heracles vanaf rechts voor kan zetten. Ruben Ramirez wint het kopduel maar de bal belandt recht in de voeten van de geheel vrijstaande Mohammed Osman. Die haalt uit, maar raakt de bal niet goed. Helaas is Adrian Dalmau net wat attenter dan Alessandro Ciranni. De Spanjaard tikt de bal van dichtbij in het doel. 52 seconden gespeeld en we staan al achter. Een slechter begin is haast onmogelijk.

Fortuna probeert de draad weer op te pakken. Na twaalf minuten spelen leidt dat tot onze eerste kans. Andrija Balic passt de bal vanuit het centrum naar Lazaros Lamprou. Die probeert zijn kunststukje van vorige week te herhalen door naar binnen te komen en hard uit te halen. Doelman Janis Blaswich tikt de bal met veel moeite uit de bovenhoek. Enkele minuten later is het de beurt aan Lars Hutten. Na een afgeslagen hoekschop kan Lars van net buiten het strafschopgebied aanleggen. Zijn poging eindigt in de handen van Blaswich.

Diezelfde Hutten laat twee minuten later zijn tegenstander Czyborra lopen. De Duitser kan op links doorgaan en vrij voorleggen. Zijn voorzet bereikt Brandley Kuwas bij de tweede paal. De inzet van Kuwas wordt door Alexei Koselev met de vingertoppen tot hoekschop verwerkt. Niet veel later noteren we alweer de volgende kans voor de thuisploeg. Mohammed Osman probeert het van afstand met een gevaarlijk drop-shot. Koselev redt, maar heeft de bal niet klemvast. Gelukkig lukt dat in tweede instantie wel.


Balic wordt opgejaagd door Kuwas

Het wordt meer en meer duidelijk dat Heracles vandaag de sterkere partij is. Halverwege de eerste helft wordt Jesper Drost met een mooie steekpass diep gestuurd. Daarbij verrast hij El Messaoudi door uit diens rug weg te lopen. Drost is vervolgens net niet zuiver genoeg in de afwerking, anders was de 2-0 een feit geweest. Ook de volgende kans is voor de Heraclieden. Fortuna verdedigt op rechts niet goed uit. Koselev redt vervolgens op een afstandsschot.

Acht minuten voor rust laat Fortuna weer even iets van zich horen. Deze keer onderschept El Messaoudi een bal op onze helft en stuurt Hutten weg. Hutten stoomt op en heeft op links afspeelmogelijkheden bij Lamprou en Andrija Novakovich. Hij gokt echter op eigen succes door naar binnen te kappen en met links uit te halen. Die poging vliegt een meter of twee naast het doel. Of het aan die gemiste kans ligt weet ik niet maar twee minuten later wordt Hutten naar de kant gehaald ten faveure van Lisandro Semedo. Net als bij de uitwedstrijd tegen Vitesse leek het technische duo vandaag te kiezen voor een behoudende 4-4-2 opstelling met Hutten als meest vooruitgeschoven middenvelder. Vijf minuten voor rust wordt er dus weer omgeschakeld naar een 4-3-3 formatie met Semedo als rechtsbuiten.


Ook Lisandro zou het tij vanavond niet kunnen keren

Niet dat het direct door die nieuwe tactiek komt, maar Fortuna wordt voor rust nog even bijna gevaarlijk. Lamprou wurmt zich op links langs enkele tegenstanders en legt vervolgens af op de ingevallen Semedo. Die kan uithalen maar doet dat net niet hard genoeg om Blaswich te verrassen. Zo gaan we met een 1-0 achterstand de rust in.

Wie denkt dat het slechte begin van de eerste helft niet te evenaren is, komt bijna bedrogen uit. Het scheelt niet veel of de bal had in het begin van de tweede helft al na twintig seconden in ons doel gelegen. Pinto tikt de bal net op tijd weg. Helaas is onze linksback vijf minuten later niet zo kordaat wanneer Kuwas vanaf rechts vrij voor mag zetten. In het centrum kan Dalmau ongehinderd inkoppen, Ramirez en Ciranni staan te ver van de Spanjaard af. De 2-0 is een feit.


‘El Messi’ kende geen gelukkig debuut als centrale verdediger

Net als Rodriguez probeert El Messaoudi waar mogelijk in te schuiven en het middenveld te versterken. Tien minuten na rust komt hij in een dergelijke situatie in de gelegenheid om uit te halen. Ook deze keer wordt Blaswich niet verslagen. Nog geen halve minuut later is El Messaoudi alweer in balbezit. Met buitenkant rechts probeert hij Lamprou te bereiken. Maar dat doet hij zo matig dat de bal recht in de voeten van een tegenstander belandt. Die passt de bal meteen door naar Kuwas. De rappe en behendige buitenspeler is vervolgens Pinto, Mark Diemers en El Messaoudi te snel af. Via het middenveld bereikt de bal op links Dalmau. Die ziet zijn voorzet door Ciranni getoucheerd worden, maar vervolgens wel worden ingekopt door Jesper Drost. 3-0 en daarmee is de wedstrijd definitief gespeeld.

De gifbeker is nog lang niet leeg. Een voorzet van Ciranni wordt niet goed aangenomen door Lamprou. Een Almelose verdediger ziet Dalmau halverwege de eigen helft om de bal vragen. Om voor mij onverklaarbare redenen gaan onze twee centrale verdedigers op ruim zeventig meter van het eigen doel het duel met de spits aan. Die speelt zich achter zijn standbeen echter prachtig vrij en kan zo vrij richting Koselev oprukken. Ciranni en Ramirez proberen Dalmau te achterhalen, maar eer ze dat gedaan hebben heeft hij de bal al over de uitkomende Koselev gestift. 4-0 en er staat ons nog een lang half uur te wachten.


Een spaarzaam moment: Fortuna in de buurt van het vijandige doel

Halverwege de tweede helft lijkt ons dan toch nog een eretreffer gegund. El Messaoudi duikt op voor het doel en tikt de bal langs Blaswich. Helaas let Bart van Hintum goed op en redt voor de doellijn. Voor mij het moment om maar even een sanitaire stop in te lassen. Ik ben nog niet onder aan de trap als ik alweer gejuich hoor uit het stadion. Kuwas heeft blijkbaar de op links de geheel vrijstaande Peterson in stelling gebracht. De Zweed heeft de bal vervolgens langs Koselev getikt en daarmee voor de 5-0 gezorgd.

Een kwartier voor tijd raakt Jorrit Smeets geblesseerd aan zijn hoofd. Clint Essers komt hem vervangen. Aanvallend wisselen heeft met een 5-0 stand inderdaad weinig zin meer, de schade verder beperken is zinvoller. Helaas blijkt dat ijdele hoop.


Ook Diemers werd geen moment met rust gelaten

Amper een minuut na de wissel verstuurt El Messaoudi een diepe pass richting Semedo. De Portugees sprint voor wat hij waard is, maar houdt in en ontwijkt het duel als hij de uitstormende Blaswich ziet aankomen. Een Heracles-speler krijgt de bal op het middenveld en gooit de bal meteen in de ruimte achter onze defensie. Dalmau heeft de avond van zijn leven, want weer loopt hij tussen Ramirez en El Messaoudi weg en weer kan hij op Koselev af. De Moldaviër komt met een tackle uit, maar mist gelukkig de benen van Dalmau. Dat die vervolgens de bal in het lege doel schuift is natuurlijk vervelend, maar een rode kaart bij een 5-0 achterstand was zowaar nog erger geweest.

In blessuretijd moeten we nog bijna een zevende treffer incasseren. Kuwas haalt vanaf ruim twintig meter verwoestend uit bij een vrije trap. Gelukkig scheert de bal de bovenkant van de lat en blijft het ‘slechts’ bij 6-0. Een genadeloze afstraffing maar vooral een pijnlijke blootlegging van onze problemen.


Auw…

Het wegvallen van Dammers in de winterstop was een enorme aderlating en helaas lijken we daar geen passende oplossing voor in huis te hebben. Vandaag werd El Messaoudi in het centrum van de verdediging gezet, maar ook dat is geen oplossing. Met de recente komst van Mahamadou Dembélé was dat overigens ook een vreemde keuze. De uitwedstrijden tegen De Graafschap, Feyenoord (beker), PSV en Heracles leverden samen maar liefst twintig tegentreffers op. En met de uitwedstrijden tegen AZ en Ajax op de agenda biedt dat bitter weinig perspectief op verbetering. De resterende thuiswedstrijden worden dus cruciaal voor het al dan niet handhaven in de eredivisie. De opdracht voor de technische staf om heel snel aan een stabielere verdediging te werken, maar dat zal een behoorlijke klus worden.

Op de terugweg proberen we zo snel als mogelijk de draad van de dag weer op te pakken: bier drinken en naar legendarische muziek luisteren. Naarmate de reis vordert sneuvelen er achter in de bus twee kopstukken wiens naam ik uit privacy-overwegingen hier niet zal noemen. Helaas sneuvelt ook de JBL-speaker waardoor we het het laatste uur met minder volume moeten doen. Omstreeks kwart voor een arriveren we moe, maar helaas niet voldaan door het resultaat in Sittard.

Voor veel Fortuna-supporters blijkt het telkens alles of niks te zijn. Winnen we, dan is het fantastisch en kunnen we al aan de play offs voor Europees voetbal gaan denken. Verliezen we, dan kan de hele selectie en staf er niks meer van en is degradatie al bijna een feit. Een 6-0 nederlaag is natuurlijk ronduit klote en mag in feite niet gebeuren, maar de realiteit gebiedt te zeggen dat we met deze selectie gewoon heel blij mogen zijn als we tussen plek 12 en 15 eindigen. Lukt dat, dan hebben we een wereldprestatie verricht. Zeker als je je bedenkt waar deze club tot nog geen twee jaar geleden stond, zowel financieel als sportief. Laten we de komende maanden dan ook vol achter de spelers blijven staan. Ze zullen onze steun meer dan hard nodig gaan hebben!

Tot zaterdag!