Dit is onze grond. Dit is van ons. Hier bepaal jij. Hier bepalen wij. 1-2.


11 december 2020

Fortuna boekt zuinige overwinning

Heracles Almelo 1 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 31. Rente (e.d.) 0-1, 60. Polter 0-2, 90 + 3 Burgzorg 1-2.
Opstelling: Van Osch; Rota (67. Niňaj), Angha, Janssen, Cox; Rienstra, Tekie, Seuntjens (81. El Ablak); Semedo (81. Dianessy), Polter, Hansson (90. Van Beijnen).
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: E. Blank
Geel (Fortuna): Cox, Seuntjens, Rota, Van Osch
Rood (Fortuna): –

Na de 3-2 overwinning op Willem II beleeft Fortuna eindelijk eens een rustige week. De broodnodige overwinning geeft geen lucht, maar toont wel aan dat met een gezonde portie agressiviteit en een juiste arbeidsethos er één en ander mogelijk is dit seizoen. Willem II werd bij de keel gegrepen en in 45 minuten op een onoverbrugbare achterstand gezet. En laten we nu niet doen alsof dat allemaal door Willem II kwam; Fortuna loerde op kansen die wekelijks komen en toonde zich dodelijk efficiënt en hield achteraan de boel redelijk gesloten.

Dat geeft de burger moed, zeker met twee lastige uitwedstrijden voor de boeg. Want buiten Sittard-Geleen zijn de resultaten nog altijd niet goed. Daardoor komt er een flinke druk te liggen op de thuiswedstrijden, dus het zou heel fijn zijn eens buitenshuis punten te nemen.

Dat moet vanavond gebeuren in Almelo. Echt denderend is het daar de afgelopen seizoenen niet gegaan. Werd Fortuna twee seizoenen geleden door Adrián Dalmau Vaquer gesloopt, afgelopen seizoen stond Cyriel Dessers tweemaal aan het kanon. Met een rode kaart voor George Cox en een gemiste penalty van Mark Diemers had iedereen het gevoel dat er meer inzat. En dat moeten we dit seizoen maar eens gaan waarmaken.

Vanwege COVID-19 zal dat moeten gebeuren met grotendeels dezelfde selectie als waarmee eerder Willem II werd verslagen. Daardoor kunnen Sjors Ultee en zijn assistent Rob Alflen nog steeds niet beschikken over Jorrit Smeets, Jarosław Jach en ‘Léopard’ Samuel Moutoussamy. Daar komt de absentie van Zian Flemming bovenop. Hij wordt logischerwijs vervangen door Mats Seuntjens die terugkeert uit blessure.

COVID-19 zorgt er eveneens voor dat fans nog steeds niet welkom zijn in het stadion. Op het moment dat ik normaliter in een zompig en met vet doordrenkt Broodje Balmelo sta te happen begeef ik me nu naar de keuken om te starten met de afwas. Rond de klok van acht uur is het tijd om in te schakelen op FOX2. Dat zal ook Acun Ilıcalı wel doen. Zijn Global Express mag ongetwijfeld landen op Twente Airport, maar hij heeft geen zin in een smeekbede om toch maar te mogen vertrekken.

Terwijl de spelers van Heracles behoedzaam de trappen van de hoofdtribune afschuifelen lopen de Fortunezen door de spelerstunnel het veld op. Ondertussen is Yanick van Osch een vertrouwd gezicht geraakt in het doel. Hij krijgt nog altijd de voorkeur op Alexei Koșelev. Winstpartijen maken het voor een trainer nooit eenvoudig, maar vanwege COVID-19 wel iets makkelijker. Daardoor behoudt Lazaros Rota zijn basisplaats. In het centrum van de verdediging spelen Martin Angha en jubilaris Roel Janssen. Beide geen topspelers, maar wel complementair aan elkaar en daar gaat het uiteindelijk om, dat je elkaar aanvoelt en elkaars tekortkomingen compenseert. George Cox is als linksback incontournable.

Nu Jorrit Smeets nog steeds ontbreekt blijkt dat Ben Rienstra het beste rendeert op Smeets’ plek. Rienstra is minder fel in de duels, maar behoudt het overzicht en is minder druistig. Tesfaldet Tekie is het creatieve deel van ons middenveld-duo. Mats Seuntjens moet de aanval ondersteunen vanaf het middenveld.

Lisandro Semedo heeft de laatste weken weer een basisplaats en speelt vanaf rechts. Emil Hansson speelt vanaf links. Mittelstürmer is Sebastian Polter.


Sjors Ultee legt een verklaring af bij Simon en Fresia

Zoals ook op de foto is te zien: dit weekend wordt aandacht besteed aan de #alltogetherchallenge ter ondersteuning voor diversiteit en inclusiviteit binnen de voetbalwereld. Cornervlaggen hebben een regenboogkleur gekregen, FOX heeft haar logo aangepast, stafleden dragen regenboog-pins en de aanvoerders dragen speciale aanvoerdersbanden. Maar als we hiermee net zo omgaan als de KNVB omgaat met het WK in Qatar, dan is dit puur voor de bühne. Ik ben heel benieuwd of Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk in Qatar inderdaad wedstrijden gaat spelen met een aanvoerdersband in regenboog-kleuren.

Desondanks goed dat hiervoor aandacht is. Waarom iemand ergens voor uitsluiten op basis van bijvoorbeeld huidskleur of geaardheid? Binnen de redactie van Fortuna Online is iedereen welkom en aan elkaar gelijk. Tenzij je een belastend verleden bij een rivaliserende club hebt.

Na het vuurwerk is er volle aandacht voor de wedstrijd. Die komt maar moeizaam op gang. Heracles-trainer Frank Wormuth heeft in de aanloop van het duel gesproken van een ‘finale’, waarmee hij de druk op zijn eigen ploeg flink verhoogt. Daar waar Heracles juist weg wilt komen van haar huidige positie op de ranglijst, probeert Fortuna juist te komen waar de Almeloërs nu staan. Een flinke studieronde is het gevolg.


Martin Angha blijft cool en schudt Rai Vloet van zich af

Pas na een kleine tien minuten ontbrandt het duel een klein beetje. De bal gaat van voet tot voet aan Heracles-zijde waarna Giacomo Quagliata een perfecte voorzet aflevert. Adrian Szöke mag zonder dekking vrij inkoppen, maar mikt op een fotograaf in plaats van op het doel van Yanick van Osch.


Voorlopig houdt ook Lazaros Rota de boel dicht

Niet veel later mag Van Osch wel in actie komen als George Cox door de melodramatische Tim Breukers wordt gefopt. De Tukker snijdt naar binnen, knijpt zijn ogen dicht en trapt hard op de vuisten van Van Osch.

Voorlopig probeert Fortuna wel aan te vallen, maar succesvol zijn de aanvallen nog niet. Lisandro Semedo glijdt voorbij Mats Knoester, maar zijn voorzet bereikt geen medespeler. Aan de andere kant probeert Emil Hansson hetzelfde, maar ook hij kan nog geen opening forceren.


Emil Hansson is dreigend aan de bal

Na ruim 20 minuten staat iedereen plotseling recht in menig huiskamer. Na een mooie combinatie mag Quagliata weer een voorzet trappen en die zeilt over alles en iedereen heen. Aan de tweede paal duikt Vloet op en knikt de bal tegen de touwen. Heracles juicht, maar niet overtuigend. Scheidsrechter Piet Blank raadpleegt de VAR en na ampel beraad wordt de treffer afgekeurd. Op de beelden is dat nauwelijks waar te nemen, maar de treffer wordt geannuleerd.


Het blijft 0-0

Het niet doorgaan van Vloets treffer is een domper voor de Heraclieden. Terwijl Fortuna er juist moed uit put. Het tempo gaat iets omhoog en er ontstaan openingen. Na een half uur combineert Fortuna via Semedo tot bij Polter. De Duitser combineert tot bij Mats Seuntjens die Emil Hansson in de diepte aanspeelt. Sebastian Polter loopt richting eerste paal, Lisandro Semedo richting tweede paal.

Maar voordat beide de bal kunnen toucheren is Marco Rente het tweetal al vóór. De verdediger raakt de voorzet van Hansson onbedoeld waardoor de bal over Janis Blaswich gaat in het doel eindigt. En zo is het plots 0-1.

Met nog een kwartier te gaan richting rust probeert Fortuna vooral de thee met de voorsprong te halen. Rustig blijven, niet uit de organisatie lopen en zodoende niks weggeven. Heracles probeert verwoed een opening te vinden en de bal gaat van de linker naar de rechtervleugel, maar als de bal steeds weer bij Robin Pröpper eindigt, lijkt er geen vuiltje aan de lucht.

Pas richting het einde van de eerste helft ontstaan wat gevaarlijke momenten als Tesfaldet Tekie de bal verliest of Mats Seuntjens ten koste van een gele kaart zijn tegenstander omver loopt. Maar de vrije trappen worden secuur verdedigd waardoor we met 0-1 gaan rusten. Normaliter begeef ik me nu naar de toiletten van het voormalige Polman Stadion om het Broodje Balmelo te bevrijden, maar vandaag nip ik nog eens aan mijn Dolce Gusto koffie.


Wat mij betreft kunnen geïnteresseerde clubs opzouten: George Cox blijft in Sittard-Geleen

Tijdens de rust heeft de technische staf de spelers ongetwijfeld op het hart gedrukt de rijen gesloten te houden en niet te snel tegen een tegentreffer aan te lopen, maar als Angha de bal niet wegkrijgt en in de voeten van Vloet tikt ligt het gevaar om de hoek. Vloet neemt aan en trapt op doel, maar de bal ketst tegen een fel oranje been af en levert Heracles een corner op.

De eerste tien minuten zijn voorbij en wonder boven wonder zonder schade. De bal wordt alleen maar weggetrapt, het voetbal is verdwenen, beide backs hebben geel op zak en de Almeloërs lijken méér te willen winnen.

Maar als Teun Bijleveld een verkeerde breedtepass geeft spint Hansson naar de bal toe, trekt zich op gang en ziet in zijn ooghoek Polter helemaal vrijlopen. Hansson trekt eerst nog een extra verdediger naar zich toe en tikt tussen drie man door de bal naar Polter. Fortuna’s aanvalsleider maakt zijn titel waar, want aangekomen in het strafschopgebied tikt hij de bal over Blaswich in het doel: 0-2.


Sebastian Polter doet waarvoor hij gehaald is

Polter rent vervolgens naar de reclamepanelen en schreeuwt het uit in de camera. Op het moment dat Fortuna het zwaar heeft maakt Heracles een foutje dat genadeloos wordt afgestraft. Er is nog een half uur te spelen, maar het ziet er allesbehalve naar uit dat Wormuth deze ‘finale’ gaat winnen.


Lisandro Semedo in duel met Giacomo Quagliata

Terwijl Wormuth troefkaart Silvester van der Water op tafel legt durft Sjors Ultee het niet aan om Rota te laten staan. Net als afgelopen week mag Branislav Niňaj hem vervangen. Volgende week hoeft Ultee deze wissel niet toe te passen, want naar aanleiding van zijn vijfde gele kaart is de Griek geschorst.


George Cox mag zich over Silvester van der Water ontfermen

Door het inbrengen van de vleugelspeler krijgt Fortuna het wat drukker achteraan, maar als een gaatje valt stapt altijd wel iemand uit om de bal te ontzetten. Net als tijdens zijn debuut in 2011 is ook vanavond Roel Janssen weer onverzettelijk en draagt zijn steentje bij aan het verdedigen van de voorsprong.

Toch moet Van Osch in actie komen als Van der Water op doel trapt. Zijn reddingen zijn soms onorthodox, maar wel overtuigend en de doelman houdt zijn netten schoon.


Wat-ie doet, doet-ie met overtuiging

Een kwartier voor tijd gaat Semedo nogmaals diep. Hij heeft in Polter een kompaan gevonden en speelt hem in het strafschopgebied aan. Vanuit een scherpe hoek trapt hij via Blaswich op doel en via Knoester dreigt de bal een derde keer in doel te eindigen. Maar Knoester haalt met een bicycle kick de bal van de doellijn en voorkomt een 0-3 achterstand.


Polter niet op weg naar 0-3

Doordat Fortuna wat naar voren is gelopen ontstaat er meteen ruimte. Delano Burgzorg lijkt te profiteren, gaat binnendoor bij Branislav Niňaj en schiet de bal op de deklat. Uiteindelijk is dat waarvan Heracles het moet hebben. Tot uitgespeelde kansen komen de Almeloërs niet, daarvoor speelt Fortuna te degelijk en mist Heracles het vernuft.

In het stadion beleef je zo’n wedstrijd waarschijnlijk anders en ik ben er nu achter waarom armchair wankers gemiddeld zeven seizoenen langer leven dan quasi Allesfahrer. Redelijk op mijn gemak zit ik de slotfase uit.


Nassim el Ablak verdedigt de voorsprong

In blessuretijd moet Fortuna nog een tegentreffer toestaan. Een voorzet wordt door Burgzorg via de onderkant van de lat in doel gekopt en dan wordt het plots nog heet achteraan. Maar als Van der Water een voorzet naast het doel volleert zit het erop. Na 726 dagen wint Fortuna weer een uitwedstrijd. Destijds won Fortuna in De Kuip met 0-2, vandaag wordt het 1-2.


‘De Kop van Noord-Holland’ legt het uit

Na afloop wordt meewarig gesproken over de prestatie van Fortuna. Alsof het verboden is punten te sprokkelen als je onderin staat!? Net zo meewarig als wordt gesproken en geschreven over ‘die Turken’ of (iets netter uitgedrukt) over ‘de Turkse leiding’. Dat stoort me heel erg.

Ondertussen schakel ik over naar Beau en zie dat Wopke Hoekstra ‘s avonds laat zonder jas in de portiek van zijn woonhuis poseert. Dat maakt een dertigtal Heracles-fans niet mee; die voeren beoordelingsgesprekken met de clubleiding bij de hoofdingang. Voor mij zit het erop. In de vooravond heb ik een oud-collega een WhatsApp-bericht gestuurd en bedenk me dat ik toch wat gematigder ben dan ik dacht.


Een kwartier na afloop ben ik (volgens afspraak) alweer uitgezweefd

Volgende week zaterdag staat wederom een uitwedstrijd gepland. Dan trekt Fortuna naar Stadion Nieuw Galgenwaard om het op te nemen tegen FC Utrecht. Ik fungeer dan wederom als verslaggever van dienst.

COYS,

Michel Hennen