Trainer Sjors Ultee kan vanavond thuis tegen Heracles Almelo (aftrap: 20.00uur) opnieuw beschikken over Sebastian Polter, wiens uitsluiting erop zit. Promotiehelden Jorrit Smeets en Djibril Dianessy hebben de club verlaten en zijn dus ook niet langer beschikbaar. Dimitris Emmanouilidis sloot dinsdag aan bij de selectie en is speelgerechtigd. Verder heeft iedereen de drukke januarimaand zonder kleerscheuren overleefd.

Tegenstander Heracles Almelo heeft na twintig duels 25 punten verzameld—evenveel als Fortuna Sittard. Tien van die punten pakte Heracles in de maand januari en zeven in de laatste drie duels. Kortom, na VVV Venlo treft Fortuna opnieuw een ploeg met zelfvertrouwen in Sittard. In die zin treft Fortuna een ander Heracles dan in december toen er in Almelo een einde kwam aan Fortuna’s reeks uitduels zonder overwinning. Destijds had Heracles vier duels op rij niet gewonnen.

Fortuna pakte 12 punten na de winterstop en 22 sinds de aanstelling van Sjors Ultee en heeft zich netjes in de middenmoot genesteld. Dat is een uitstekende prestatie. Makkelijk ging dat evenwel zelden. Opvallend is dat van de zeven overwinningen tot dusverre, Fortuna vijfmaal gedurende het duel een grotere voorsprong had dan er uiteindelijk op het scorebord stond. Kortom, een tegenstander die op het canvas ligt, wil nog wel eens een tweede kans krijgen. Punten kostte dat Fortuna nog niet, maar er komt een dag dat Yanick van Osch die cruciale redding op het eind niet maakt. Nu ja, alles beter dan zelf op het canvas liggen natuurlijk, zoals eerder dit seizoen!

De terugkeer van Sebastian Polter en de beschikbaarheid van Dario Van den Buijs en Dimitris Emmanouilidis geven Sjors Ultee extra mogelijkheden.

In de achterhoede kan Ultee Dario Van den Buijs centraal in de verdediging posteren. Van den Buijs heeft er een volle trainingsweek opzitten en speelde het afgelopen seizoen bij tegenstander Heracles Almelo, dus dat is zeker een voordeel. Desalniettemin vermoeden we dat Ultee voorlopig vasthoudt aan het centrale duo Martin Angha / Roel Janssen dat prima werk levert. Mickaël Tirpan speelt op de rechtsbackpositie; George Cox speelt als linksback. Yanick van Osch staat op doel.

Op het middenveld zijn controleurs Tesfaldet Tekie en aanvoerder Ben Rienstra onomstreden. Datzelfde geldt voor aanvallende middenvelder Zian Flemming. De vraag is: keert Sebastian Polter terug in de basis? We denken van wel en dat betekent dat er iemand in de voorhoede zijn plek kwijtraakt: Mats Seuntjens of Emil Hansson? We gokken dat Seuntjens speelt. We vermoeden dat Dimitris Emmanouilidis meer tijd nodig heeft, dus zal Lisandro Semedo, die goed presteert, starten in de basis.

Oud-Fortunezen bij Heracles Almelo? We herkennen niemand.

Laatste thuisoverwinning op Heracles Almelo? 24 November 2018. Fortuna is die avond sterker en slagvaardiger dan Heracles. Mark Diemers, Finn Stokkers en Ahmed el Messaoudi scoren in de 3-0 overwinning.

Laatste vijf duels thuis tegen Heracles Almelo: G-W-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-W-V-W-V

De KNVB stuurt Martin Pérez naar Sittard om de wedstrijd in goede banen te leiden. Pérez staat op plek veertien in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Een scheidsrechter die zich aan de onderkant van de middenmoot bevindt. VAR Christiaan Bax staat op plek twaalf.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen (Van den Buijs?), Cox; Tekie, Rienstra, Seuntjens (Hansson?); Semedo, Polter en Flemming.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. ESPN zendt het duel live uit.