Trainer Sjors Ultee kan vanavond uit bij Go Ahead Eagles (aftrap: 20.00uur) geen beroep doen op Lisandro Semedo, Roel Janssen en Mickaël Tirpan.

Dat betekent dat ten opzichte van het bekerduel tegen TOP Oss, Ultee weer de beschikking heeft over Zian Flemming, die het bekerduel uit voorzorg liet schieten.

Tegenstander Go Ahead Eagles staat na tien duels op plek tien in de eredivisie en daar zullen de Deventenaren best tevreden over zijn na hun rentree in de eredivisie. Van de dertien punten kwamen er zeven in de laatste drie duels, dus verwacht ook geen ploeg zonder zelfvertrouwen. Go Ahead trof afgelopen woensdag—net als Fortuna—een eerstedivisionist in het bekerternooi. Trainer Kees van Wonderen gaf vier spelers rust (Ultee één), maar was pas zegezeker in minuut 70 (Fortuna in minuut 39). Veel verschil maakt dat dus niet.

Fortuna kan terugkijken op twee prima weken, die vier competitiepunten en een plek in de tweede ronde van het bekertoernooi opleverden. Zaak nu om de lijn door te trekken en ook in Deventer punten te sprokkelen. Vorig seizoen verloor Fortuna zelden van ploegen uit het rechterrijtje. Het zou mooi zijn als die traditie opnieuw in ere hersteld wordt.

In Tilburg zagen we dat als Fortuna gedurende de wedstrijd fases ontwikkelt waarin het de bovenliggende partij is, Fortuna ook kansen afdwingt. Die fases zullen er ook in Deventer zijn. Om punten te pakken, zal Fortuna op die momenten effectief met de kansen om moeten gaan.

De gelijktijdige afwezigheid van Mickaël Tirpan en Roel Janssen stelt Sjors Ultee voor een probleem op de rechtsachterpositie. Hij heeft drie opties. Ultee zal kiezen tussen Nigel Lonwijk, Ryan Johansson en Deroy Duarte. Het voordeel van de eerste twee is dat Ultee niet hoeft te schuiven in zijn elftal, iets wat wel noodzakelijk is als hij voor Deroy Duarte kiest. Het nadeel van Lonwijk en Johansson is dat ze weinig ervaring hebben en in de weinige eredivisiespeeltijd die ze hebben gehad, kwetsbaar bleken.

We verwachten dat Ultee zal kiezen voor (relatieve) zekerheid achterin en dus voor Deroy Duarte als rechtsback. Links naast Duarte verwachten we het centrale duo Martin Angha en Ivo Pinto. George Cox speelt als linksback. Yanick van Osch is het slot op de deur, mocht de verdedigingslinie lekken.

Op het middenveld verwachten we controlleurs Tesfaldet Tekie en aanvoerder Ben Rienstra. Zian Flemming keert terug in de basis en zorgt voor de aanvallende impulsen.

In de voorhoede verwachten we topscorer Mats Seuntjens in de spits en Emil Hansson aan de linkerkant. Als Ultee Deroy Duarte op de rechtsbackpositie posteert, is er nog een vacature rechts op het middenveld. Hij kan daar kiezen voor Samy Baghdadi, Tijjani Noslin en eventueel ook Arianit Ferati. We gokken op Noslin (alhoewel die nog geen negentig minuten kan spelen).

Oud-Fortunezen bij Go Ahead Eagles? We herkennen Rein Baart, die begin deze eeuw vier seizoenen bij Fortuna onder contract stond. In die vier seizoen stond hij precies honderd maal onder de lat. In Deventer is hij nu keeperstrainer.

Laatste uitoverwinning bij Go Ahead Eagles? 6 April 2018. De laatste maal dat Fortuna Sittard op bezoek ging in Deventer, won Fortuna. We zullen die wedstrijd niet snel vergeten, omdat het een belangrijke horde was op weg naar de promotie dat seizoen. Perr Schuurs maakte de enige treffer van de avond.

Laatste vijf competitieduels uit bij Go Ahead Eagles: W-W-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-W-V-G-V

De KNVB heeft Alex Bos aangesteld als scheidsrechter. Het wordt zijn eerste kennismaking met Fortuna Sittard. Hij heeft dus geen notering in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Bas Nijhuis fungeert als VAR. Hem vinden we terug op plek zeven in bovenstaande lijst.

Opstelling: Van Osch; Duarte (Johansson), Angha, Pinto, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming; Noslin (Duarte), Seuntjens en Hansson.

Supporters: Er zullen 230 Fortunezen meereizen naar Deventer. Buspassagiers melden zich om 16.30uur aan het Fortuna Sittard stadion. Automobilisten wisselen hun omwisselbiljetten tussen 18.45 en 19.15uur om bij tankstation De Somp ter hoogte van Klarenbeek aan de A50. Zorg voor een geldige QR code.