Fortuna beleeft een makkelijke avond in de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi. Fortuna scoort driemaal; tegenstander TOP Oss kan daar weinig tegenover zetten. Op naar de volgende ronde!

28 oktober 2021

Fortuna bekert eenvoudig verder

Fortuna Sittard 3 TOP Oss 0

Doelpuntenmakers: 29. Seuntjens 1-0, 39. Cox 2-0, 51. Cox 3-0.
Opstelling: Van Osch; Johansson, Angha, Pinto (80. Çeltik), Cox (64. Noslin); Tekie, Rienstra (64. Baghdadi), Ferati (64. Musaba); Duarte, Seuntjens (73. Sambou), Hansson.
Toeschouwers: 3.053.
Scheidsrechter: Blom.
Geel (Fortuna): –

Rond 19.45uur bereik ik het Fortuna Sittard Stadion. Op de Oost / Noord hoek staan rijen voor de ingang die ik qua lengte al lang niet meer gezien heb. Moet ik me zorgen gaan maken dat ik de start van het duel ga missen? Minder personeel / toegangspunten open dan normaal of een heuse stormloop op dit bekerduel? We hopen op het laatste maar gokken op het eerste.

Eenmaal binnen blijkt het met de publieke belangstelling nog wel mee te vallen. Zo’n 3000 Fortuna supporters zijn op dit duel afgekomen en we tellen ook circa 45 supporters uit Oss in het uitvak.

We zijn dan al vlak voor de aftrap en overlopen snel de opstelling. Sjors Ultee moet het (ten opzichte van het duel tegen Willem II) doen zonder Mickaël Tirpan en Zian Flemming. Hij vervangt ze door Ryan Johansson en Arianit Ferati, respectievelijk. Voor de rest voert Ultee geen wijzigingen door. Dat betekent dat niemand vandaag debuteert in de basis (ook tweede keeper Felix Dornebusch niet).

Fortuna speelt dus met Yanick van Osch op doel. Daarvoor een viermansverdediging bestaande uit Ryan Johansson, Martin Angha, Ivo Pinto en George Cox. Op het middenveld Tesfaldet Tekie, aanvoerder Ben Rienstra, Deroy Duarte en Arianit Ferati als aanvallende middenvelder.

In de voorhoede spelen Mats Seuntjens en Emil Hansson.

Bij tegenstander TOP Oss kennen we niet echt iemand. De laatste maal dat TOP Oss ons stadion bezocht, was Sunday Oliseh nog trainer, won Fortuna eenvoudig met 4-0 en viel reservekeeper Job van de Walle in de laatste minuut in voor Miguel Santos. Van den Walle speelde later nooit meer voor Fortuna en moet dan haast wel de Fortunaspeler zijn met de minste speeltijd ooit. Hij kan tegenwerpen dat dat nog altijd meer speeltijd is dan 99% van de mensen op de tribune!

Toen was het klasseverschil tussen Fortuna Sittard en TOP Oss al vrij groot en we vermoeden dat het niet kleiner is geworden, want Fortuna promoveerde naar de eredivisie, terwijl TOP achterbleef in de eerste divisie. We zullen er snel achterkomen, want scheidsrechter Kevin Blom blaast al op zijn fluit.

Kevin Blom heeft er zin in

Fortuna heeft de bal in de openingsfase, maar doet daar niet zo gek veel mee, behalve dat het drie (mislukte) corners afdwingt in de eerste tien minuten. TOP Oss stelt daar weinig tegenover. Spits Kay Tejan ziet er potig uit, maar is alleen niet opgewassen tegen het duo Martin Angha en Ivo Pinto. Alleen linkshalf Hüseyin Dogan heeft een leuke passeerbeweging in huis, waar Ryan Johansson eenmaal, maar geen tweemaal, intrapt.

Verder zien we opnieuw een schoonheidsfoutje van Tesfaldet Tekie, waar hij helaas nog steeds patent op heeft. TOP kan er niet van profiteren.

Het is dus eigenlijk wachten tot iemand bij Fortuna iets creatiefs doet, waarmee hij de verdediging van TOP Oss openbreekt. Dat gebeurt pas op het half uur. De naam is Arianit Ferati. Even buiten het strafschopgebied komt hij met een listig balletje op de proppen dat Emil Hansson vrijspeelt voor de keeper. Hij kan zelf schieten of breed leggen op Mats Seuntjens. Hij kiest voor het laatste en de koning van de moeilijke doelpunten scoort zijn makkelijkste in een Fortunashirt: 1-0.

Seuntjens tikt simpel binnen

Het doelpunt verandert niet veel aan het spelbeeld. Fortuna is nog steeds baas; TOP Oss kan daar niet veel tegenover zetten.

Tien minuten na de openingstreffer weigert Blom Fortuna een penalty te geven. Alberto Tomba zal met genoegen naar de slalom van Mats Seuntjens in het Osse strafschopgebied hebben gekeken. Seuntjens lijkt dan toch naar de grond getrokken te worden. Blom wil er niet aan. Seuntjens kijkt mistroost toe. Het duurt 2min36sec vooraleer hij weer uit buitenspelpositie is teruggekeerd.

Hij is dan precies op tijd om George Cox te feliciteren met een treffer. Cox, die al eerder in dit duel liet zien zijn zinnen te hebben gezet op een doelpunt uit een afstandschot, neemt keeper Norbert Alblas van buiten het strafschopgebied onder vuur. Zijn schot krult netjes aan Alblas voorbij in de verre hoek: 2-0.

De fecilitaties zijn voor George Cox

George Cox is nu drie duels op rij direct of indirect bij doelpunten betrokken.

Het blijkt ook de ruststand, want Blom trekt er geen blessuretijd bij.

De tweede helft start Fortuna zonder personele wijzigingen. Als TOP Oss nog iets wil, dan moet het uit een ander vaatje tappen, maar we vermoeden dat TOP Oss geen ander vat heeft.

Vijf minuten later is het duel beslist als opnieuw George Cox de stand naar 3-0 trekt. Mats Seuntjens speelt hem vrij aan de zijkant van het strafschopgebied en Cox schiet dwars door Norbert Alblas heen: 3-0.

George Cox legt aan de voor de 3-0

Het duel zit er na een klein uur dus al op en dat komt Fortuna niet slecht uit met het competitieduel in Deventer later deze week voor de boeg. Tijd dus voor wissels. Ben Rienstra, George Cox en Arianit Ferati mogen na 65 minuten gaan rusten. Samy Baghdadi, Richie Musaba en Tijjani Noslin komen erin. Zij mogen Ultee tonen dat ze recht hebben op meer speeltijd.

Samy Baghdadi is bedrijvig

Dat laatste lukt niet echt. Richie Musaba is tweemaal betrokken bij een kansrijke aanval van Fortuna. Eenmaal is hij het eindstation van zo’n aanval (maar schiet hij in kansrijke positie naast). Eenmaal is hij betrokken in de opbouw van een aanval, maar komt zijn voorzet niet aan.

Tesfaldet Tekie trapt nog een mooie vrije trap, maar Alblas staat paraat.

Een kwartier voor tijd brengt Ultee Bassala Sambou voor Seuntjens en even later ruimt ook Ivo Pinto nog het veld. Voor hem komt Yiğit Çeltik en dan hebben we toch nog een debutant vanavond aan Fortunazijde!

De eerste minuten voor Yiğit Çeltik

Het betekent wel dat Fortuna ondertussen met een interessante achterhoede speelt: Ryan Johansson, Richie Musaba, Martin Angha en Deroy Duarte.

TOP Oss krijgt nog wel een paar kansen, maar kan er niet van profiteren. Ook Fortuna krijgt kansen op meer, maar scoort ook niet.

Na negentig minuten heeft Blom genoeg gezien. Alhoewel er voldoende redenen zijn voor extra tijd (er zijn zeker vijf wisselmomenten geweest in deze tweede helft) fluit hij stipt na negentig minuten af. Niemand die erom maalt.

De spelers doen nog ‘een rondje om de tafel’

En zo eindigt het eerste bekertreffen tussen Fortuna Sittard en TOP Oss ooit in een 3-0 zege voor Fortuna. De overwinning is terecht. Onze naam zit zaterdag bij de loting voor de tweede ronde. Op naar zondag!