Trainer Sjors Ultee kan vanmiddag / –avond  thuis tegen Go Ahead Eagles (aftrap: 16.45uur) niet beschikken over George Cox, Ben Rienstra en Michael Verrips. De eerste twee waren er vorige week ook al niet bij vanwege blessures. Verrips is nieuw in de ziekenboeg. Hij is ziek.

Het betekent dat Lisandro Semedo de ziekenboeg heeft verlaten. Voor de rest is iedereen fit en speelgerechtigd.

Go Ahead heeft de kaap van 34 punten ondertussen al gerond en dat is een prima prestatie van de promovendus, die dit seizoen ook nog reikte tot de halve finales van het bekertoernooi. Sterker nog, Go Ahead doet nog mee in de strijd om de laatste plek die recht geeft op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

De Deventenaren wonnen hun laatste drie duels (tegen ploegen uit het rechter rijtje) zonder tegentreffer te incasseren. Het lijkt er dus op dat de Eagles weten wat nodig is om ploegen in nood onder de duim te houden.

Fortuna Sittard won afgelopen weekeinde overtuigend van directe concurrent Sparta Rotterdam. Alhoewel Sjors Ultee erop hamert dat het in deze fase niet uitmaakt hoe je wint, gaan we er vanuit dat hij een overtuigende overwinning toch prefereert boven een gelukkige overwinning.

Fortuna herstelde zich dus prima van de opdoffer thuis tegen Heracles Almelo, door vervolgens vier punten te pakken uit de eerstvolgende twee duels. Fortuna rechtte de rug al eerder na een mokerslag. Bijvoorbeeld na de nederlaag in Waalwijk in januari won Fortuna tweemaal op rij.

Het probleem is dat Fortuna na een opbeurende reeks ook zo maar weer een onverwachte draak van een wedstrijd kan spelen. Wil Fortuna wegkomen uit de onderste regionen, dan moet er meer consistentie in de (positieve) resultaten komen. Fortuna zou bijvoorbeeld vandaag pas voor het eerst dit seizoen drie duels op rij ongeslagen kunnen blijven.

Dat Fortuna niet onder hoeft te doen voor Go Ahead, zagen we in Deventer, waar Fortuna een uur lang baas was, maar wel een 0-2 en 1-3 voorsprong verspeelde in het laatste half uur en met een 4-3 nederlaag huiswaarts keerde. Die opdoffer dreunde lang na in Sittard. Fortuna verloor de aansluitende vijf wedstrijden kansloos (doelcijfers: 4-18). We vermoeden dat de Fortunaselectie revanche wil voor die nederlaag.


Niet alleen in het uitvak kwam deze nederlaag hard aan

Sjors Ultee kan in principe dezelfde elf spelers het veld insturen die Sparta versloegen, want George Cox en Ben Rienstra waren er vorige week niet bij en Michael Verrips is bankzitter. Met de terugkeer van Lisandro Semedo heeft Ultee wel weer meer aanvallende opties.

We verwachten dat Ultee geen wijziging aanbrengt in zijn verdediging. Yanick van Osch verdedigt dus het doel. Kijkt Van Osch van rechts naar links, dan ziet hij een almaar sterker wordende Mickaël Tirpan, Martin Angha, Dimitrios Siovas en Ivo Pinto.

Op het middenveld verwachten we ook geen wijzigingen. Dat betekent dat Deroy Duarte als controleur speelt, Tesfaldet Tekie het voetballende vermogen verzorgt en Zian Flemming waar mogelijk de aanval ondersteunt.

In de voorhoede moet Ultee dan een paar keuzes maken. Op rechts kiest hij tussen Tijjani Noslin en Lisandro Semedo. Voordat Semedo vanwege ziekte wegviel, had Noslin hem al uit de basis verdreven. We vermoeden dat Noslin voldoende heeft laten zien in de afgelopen twee duels, om die basisplek voorlopig vast te houden.


Noslin start waarschijnlijk weer in de basis

In de aanval speelde Paul Gladon afgelopen week in plaats van Charlison Benschop. Gladon zou beter tot zijn recht komen in de kleine ruimte, verklaarde Ultee. De ruimtes zullen wel groter worden tegen Go Ahead dan tegen Sparta, maar wie tweemaal scoort speelt. Gladon dus in de basis. Aanvoerder Mats Seuntjens completeert het elftal.

Oud-Fortunezen bij Go Ahead Eagles? We herkennen alleen keeperstrainer Rein Baart, die precies honderd duels onder de lat stond bij Fortuna Sittard.

Laatste overwinning thuis tegen Go Ahead Eagles? 24 November 2017. In het promotieseizoen speelde Fortuna Sittard voor het laatst in competitieverband thuis tegen Go Ahead. Fortuna keek lang tegen een achterstand aan, maar trok in de laatste tien minuten toch de winst naar zich toe via twee kopballen van Wessel Dammers: 2-1.


Jorrit Smeets springt een gat in de lucht, want zijn gemiste penalty bleef zonder gevolgen; de Eaglesfans eisen ‘bloed, zweet en tranen’. Zal dat spandoek vandaag van de partij zijn?

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Go Ahead Eagles: W-V-W-G-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-G-V-V-W

De KNVB stuurt Joey Kooij naar Sittard. Joey Kooij vinden we terug op plek negen in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Bovenkant middenmoot, maar daar is Roel Janssen het vast niet mee eens. VAR Dennis Higler staat op plek dertien in de ranglijst.

De lijst van spelers die op vier gele kaarten staat, is sinds vorige week weer langer geworden: Mickaël Tirpan, Roel Janssen, Ben Rienstra, Zian Flemming, Deroy Duarte en nu ook Mats Seuntjens missen de volgende competitiewedstrijd bij de eerstvolgende gele kaart.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Siovas, Pinto; Duarte, Tekie, Flemming; Noslin, Gladon en Seuntjens.

Supporters: De stadionpoorten openen om 15.15uur. Ook het suppershome en de fanshop zullen rondom het duel open zijn. Niet in de gelegenheid om naar het stadion te komen, maar je wil het duel toch zien? ESPN1 biedt uitkomst.