Trainer Julio Velázquez kan vanavond tijdens het thuisduel tegen FC Twente (aftrap: 18.45uur) geen beroep doen op Doğan Erdoğan en waarschijnlijk Ximo Navarro (beiden vanwege blessures). Voor de rest lijkt iedereen fit. Bovendien is iedereen speelgerechtigd.

Mika Peters is niet nieuw in de selectie, maar maakt wel voor het eerst deel uit van de selectie als professioneel voetballer. Een mooie mijlpaal voor de achttienjarige middenvelder, die in 2011 aansloot bij de Fortuna-jeugdopleiding.

We zijn benieuwd of hij als kers op de taart ook nog zijn debuut maakt dit seizoen. Dat zal niet eenvoudig zijn, want de concurrentie op het middenveld is fors.


Het profavontuur van Mika is begonnen!

Doğan Erdoğan is er ook de afgelopen week niet in geslaagd de teruggekeerde problemen aan zijn rug van zich af te schudden. Vanavond is hij er niet bij.

Erdoğan zal met de nodige frustratie terugkijken op dit seizoen, waarin hij vanwege deze blessure zelden heeft kunnen laten zien wat hij in zijn mars heeft.

Ximo Navarro ontbreekt vanavond waarschijnlijk in de wedstrijdselectie, lezen we in Dagblad De Limburger. Hij is weliswaar op de terugweg van de spierblessure die hem deelname aan het duel tegen FC Utrecht kostte, maar heeft de afgelopen week zeker niet alle trainingen meegedaan.

We vermoeden dat Navarro zich richt op het duel tegen FC Volendam, dat Fortuna volgende week vrijdag speelt in Volendam.

Tegenstander FC Twente vinden we terug op plek vijf in de eredivisie. Voor de winterstop leek FC Twente zich zelfs te mengen in de strijd om de landstitel met Ajax, AZ, Feyenoord en PSV. Na de winterstop bleek dat toch te hoog gegrepen, want FC Twente telt nu veertien punten achterstand op koploper Feyenoord.


Fortuna had op speeldag twee niets in de melk te brokkelen in Enschede

Geen schande natuurlijk, maar mocht FC Twente ook nog de vijfde plek verspelen, dan zal dat vast toch een tegenvaller zijn in Enschede. Het kan zo maar gebeuren, want nummer zes Sparta Rotterdam is genaderd tot op een punt.

Voor het WK pakte FC Twente gemiddeld 1,9 punt per eredivisieduel; erna nog maar 1,4 punt. Dat laatste is evenveel als Fortuna Sittard. Niet alleen presteert FC Twente minder sterk na de winterstop, FC Twente heeft ook moeite in uitduels. De Enschedeërs wonnen de laatste zeven uitduels in competitieverband niet.

Man om in de gaten te houden? Ramiz Zerrouki keert terug van een uitsluiting. De afgelopen transferperiodes was er natuurlijk een hoop te doen rondom de middenvelder, die zich in de kijker had gespeeld van Feyenoord. FC Twente hield de boot af.

De interesse was natuurlijk niet voor niets. Zerrouki is een bepalende speler bij FC Twente, die Fortuna vanavond moet neutraliseren.


Vorig seizoen in Enschede kon Zerrouki Fortuna niet van de (broodnodige) winst afhouden

De overwinning in Utrecht zal goed zijn geweest voor de stemming op de Buchtense trainingsvelden. Geweldig was het allemaal niet in de Galgenwaard, maar toen Fortuna na de achterstand met de billen bloot moest, bleek Fortuna, niet voor het eerst dit seizoen, een pasklaar antwoord te hebben.

Er is niets mis met het incasseringsvermogen van deze ploeg en vervolgens is er ook voldoende kwaliteit aanwezig om een wedstrijd om te draaien.

Daar waar FC Twente het lastig heeft in uitwedstrijden, heeft Fortuna juist meer moeite in de thuisduels. Fortuna pakte slechts 41% van zijn competitiepunten dit seizoen in Sittard. Alleen SC Cambuur doet wat dat betreft slechter.


Niet verrassend dus dat Fortuna in Cambuur ging winnen

Het zal ook Julio Velázquez en zijn staf niet zijn ontgaan. Iets om aan te werken in de slotfase van de competitie. Te beginnen vanavond tegen FC Twente.

Julio Velázquez hoeft vanavond geen wijzigingen aan te brengen in zijn elftal. Er zijn per slot van rekening geen nieuwe blessuregevallen. We verwachten ook niet dat hij een wijziging zal doorvoeren.

Dat betekent dat Ivor Pandur start onder de lat. In de verdediging verwachten we Ivo Pinto aan de rechterflank. Centraal spelen Rodrigo Guth en Dimitris Siovas. George Cox houdt de zaken gesloten aan de linkerkant. Waar mogelijk schakelen Pinto en Cox naarvoren, om de aanval te versterken.

Op het middenveld verwachten we Deroy Duarte aan de aftrap. Kristijan Bistrović is de schakel tussen verdediging en aanval. Oğuzhan Özyakup speelt als aanvallende middenvelder.

We vermoeden dat Thomas Buitink een nieuwe kans krijgt aan de linkerflank. Iñigo Córdoba speelt aan de rechterkant in de aanval. Aanvoerder en topscorer Burak Yilmaz speelt in het centrum van de aanval.


Buitink opnieuw aan de linkerkant?

Oud-Fortunezen bij FC Twente? Niemand op het veld. Ernaast herkennen we Paul van der Kraan, die algemeen directeur is in Enschede. Een dergelijk functie bekleedde hij ook in Sittard in het turbulente jaar 2016.

Fortuna ontsnapte tenauwernood aan een faillissement. Fortuna was destijds dichtbij een crediteurenakkoord, maar helemaal rond kreeg Van de Kraan het ook niet gesmeed. Het effende vervolgens het pad voor Işitan Gün die de club in juli overnam en die op het einde van het jaar afscheid nam van Paul van der Kraan.

Laatste overwinning thuis tegen FC Twente? 14 Augustus 2021. Alhoewel dat al weer lang geleden lijkt, won Fortuna Sittard het laatste thuisduel tegen FC Twente. Het betrof namelijk het openingsduel van het afgelopen seizoen.

Na een uur bracht Sjors Ultee debutant Toshio Lake bij een 0-1 achterstand. Hij gaf onmiddellijk een assist op Mats Seuntjens en scoorde vervolgens zelf de winnende treffer.

Het bleek overigens ook het hoogtepunt van Lake in Sittardse dienst. Hij speelt tegenwoordig bij TOP Oss in de eerste divisie.


Jorrit Smeets kwam afscheid nemen in Sittard tijdens het duel tegen FC Twente

Laatste vijf competitieduels thuis tegen FC Twente: W-W-V-W-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-V-V-W-G

De KNVB stuurt Rob Dieperink naar Sittard. Dieperink vinden we terug op plek zeventien (van negentien) in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”. Daar worden we niet vrolijk van.

Dieperink komt uit Berculo. Dat is 35km van Enschede. Hij kan dus meeliften in de Twente-spelersbus naar Sittard, waardoor de KNVB zich een benzinekostendeclaratie uitspaart.

VAR Edwin van de Graaf zag Fortuna vorige vrijdag drie punten pakken in Utrecht. Hij steeg daardoor van plek zeven naar plek drie in bovenstaande lijst. We zien hem liever op het veld.

De Graaf gaf in Utrecht alleen geel aan Kristijan Bistrović. Het was de eerste gele kaart voor Bistrović sinds zijn komst. Geen probleem dus. De enige speler die moet opletten, het wordt eentonig, is Arianit Ferati. Hij staat nu al zestien duels op rij op pelt met vier gele kaarten.


Van deze gele kaart ligt Fortuna niet wakker

Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Cox; Duarte, Bistrović, Özyakup; Córdoba, Yilmaz en Buitink.

Supporters: De poorten van het Fortuna Sittard Stadion openen rond 16.45uur. Houd rekening bij je tijdsplanning met het feit dat het stadion opnieuw behoorlijk vol zal lopen. Het wordt dus weer druk op de toegangswegen.


Zo vol als tegen Feyenoord wordt het wellicht niet, maar veel zal het niet schelen

Nooit kwamen er meer dan 8.000 toeschouwers af op een competitieduel tegen FC Twente in Sittard (zie tabel 1 beneden). Dat gaat vandaag veranderen.

Tabel 1: Toeschouwersaantallen in eredivisieduels thuis tegen FC Twente

Het geplande kidsplein gaat niet door. Het slechte weer van de afgelopen dagen, heeft de plek waar het kidsplein zou plaatsvinden ongeschikt gemaakt. Ter compensatie zet Fortuna in op een XXL kidsplein op zondag 2 april als FC Groningen op bezoek komt.

Je kunt wel terecht in de fanshop in het stadion, die geopend is tussen 16.45 en 21.30uur (gesloten gedurende het duel). Het supportershome is natuurlijk ook open rondom dit duel.

Ben je niet in de gelegenheid naar de Milaanstraat te komen maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN3 voor een live-verslag.