Trainer Sjors Ultee kan vanmiddag uit bij FC Twente (aftrap: 14.30uur) beschikken over zijn voltallige selectie. Niemand is geblesseerd of uitgesloten. Nieuweling Cole Bassett wacht nog op een werkvergunning en zal er dus niet bij zijn vanmiddag.

De nieuwelingen die vorige week nog met een trainingsachterstand kampten, hebben er een volledige trainingsweek op zitten en zullen dus dichter bij het gewenste niveau zitten. Desondanks verwachten we Burak Yilmaz en Iñigo Córdoba niet aan de aftrap. Een (iets) langere invalbeurt dan in het duel tegen Ajax behoort wel tot de mogelijkheden.


Tegen Ajax speelde Iñigo 25 minuten mee, vandaag meer?

FC Twente is het seizoen, qua resultaten dan toch, goed begonnen. De Tukkers wonnen tweemaal van FK Čukarički in het kwalificatietoernooi voor de Conference League en wonnen tussendoor ook de competitie-opener in Nijmegen.

FC Twente speelde dus al twee duels meer dan Fortuna Sittard en dat zou aan de start van het seizoen, als ploegen nog op zoek zijn naar de juiste af- en samenstelling, zomaar een voordeel kunnen zijn. FC Twente zag ook weinig basisspelers vertrekken deze zomer. Eigenlijk alleen Dimitrios Limnios, die terugkeerde naar 1. FC Köln.

Trainer Ron Jans kan dus kiezen voor continuïteit, alhoewel dat tegen Fortuna Sittard wellicht geen goed idee is, want Fortuna Sittard was afgelopen seizoen de enige ploeg die in competitieverband tweemaal won van FC Twente. We onthouden vooral de vechtoverwinning in Enschede in de slotfase van de competitie. Zonder die winst speelde Fortuna nu ongetwijfeld in de eerste divisie.


Fortuna aan het feest vorig seizoen, dit seizoen opnieuw?

Sjors Ultee zal tevreden (in zoverre dat kan na een nederlaag) terugkijken op het optreden van Fortuna in het openingsduel tegen Ajax. Net als vorig seizoen vielen er vijf doelpunten in het duel, maar daar houdt de vergelijking op.

Vorig seizoen was Fortuna kansloos; dit seizoen was het tot het laatste fluitsignaal spannend. Alhoewel Ajax niet de geoliede machine was die het vorig seizoen was, viel ook het prima spel van Fortuna Sittard op.

Tegen Ajax leverde dat geen punten op, maar de nieuwelingen in de basis toonden zich meteen. Oh, en dan was er nog Burak Yilmaz. Hij scoorde eenmaal en rook nog aan twee treffers. In een half uur tegen Ajax, nota bene.


Yilmaz had weinig tijd nodig om indruk te maken

Er is dus reden voor optimisme, maar voorlopig staan er nul punten op de teller. Gaat dat in Enschede veranderen? Sjors Ultee zal denken van wel. We verwachten dat hij dat zal doen met dezelfde elf spelers die hij het vertrouwen gaf tegen Ajax. Enerzijds omdat niemand tegen Ajax uit de toon viel. Anderzijds omdat Burak Yilmaz en Iñigo Córdoba, twee spelers die gehaald zijn voor de basis, nog niet klaar zijn.

We verwachten dus Yanick van Osch in doel. Mickaël Tirpan verdedigt de rechterflank; George Cox doet hetzelfde aan de linkerflank. Centraal spelen Rodrigo Guth en Dimitris Siovas.

Op het middenveld spelen Deroy Duarte en Doğan Erdoğan opnieuw in een controlerende rol. Arianit Ferati zorgt voor de aansluiting naar de voorwaartsen.


Erdoğan zorgt voor de nodige kracht op het middenveld

In de voorhoede verwachten we Tijjani Noslin aan de rechterkant. Paul Gladon speelt in het centrum van de aanval. Aanvoerder Mats Seuntjens completteert het elftal aan de linkerkant.

Oud-Fortunezen bij FC Twente? We herkennen algemeen directeur Paul van der Kraan, die in 2016 een crediteurenakkoord sluit bij Fortuna, dat hij vervolgens niet waarmaakt, waardoor een overname van de club als enige optie overblijft. Van die overname (door Isitan Gün) kreeg Fortuna geen spijt.

Laatste overwinning uit bij FC Twente? 7 Mei 2022. Fortuna klopte FC Twente vorig seizoen in eigen huis. In Twente spreken ze er vast nog schande over. Andreas Samaris haalde het bloed onder ieders nagels uit en Zian Flemming deed wat hij de hele tweede seizoenshelft deed: scoren (tweemaal zelfs).


Samaris vond nog geen nieuwe club. Zodra hij er een vindt, lees je het hier

Laatste vijf competitieduels uit bij FC Twente: W-V-G-G-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-..-..-..-..

De KNVB stuurt Martin van den Kerkhof naar Enschede. Van den Kerkhof vinden we terug op een zestiende plek op de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Aan hem bewaren we dus geen goede herinneringen. VAR Rob Dieperink staat op plek achttien nog dieper op de lijst. We zullen het dus op eigen kracht moeten doen.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Guth, Siovas, Cox; Duarte, Erdoğan, Ferati; Noslin, Gladon en Seuntjens.

Supporters: Vanmiddag zullen er 352 supporters plaatsnemen in het uitvak. Busreizigers melden zich om 10.45uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten kunnen hun omwisselbiljetten omruilen bij het uitvak in Enschede.

Wil je Fortuna aan het werk zien, maar ga je niet mee naar Enschede, dan schakel je in op ESPN2 voor een live-uitzending van het duel.