Hoofdtrainer Sjors Ultee kan vanavond (aftrap: 20.00uur) in het openingsweekend van de eredivisie thuis tegen FC Twente geen beroep doen op Zian Flemming, die een uitsluiting van een duel opgelopen op de laatste speeldag van het vorige seizoen, dit seizoen moet uitzitten. Verder heeft ook Sebastian Polter de club definitief verlaten.

Vanwege blessures zijn ook Lisandro Semedo en Ben Rienstra afwezig en ook Bassala Sambou ontbreekt (vanwege werkvergunningsperikelen). De nieuwelingen Deroy Duarte en Ryan Johansson zijn wellicht speelgerechtigd.

FC Twente ging Fortuna op de slotdag van het vorige seizoen op doelsaldo voorbij op de ranglijst en dat met een begroting die pak ‘m beet viermaal zo groot is als die van Fortuna. In de zomerstop zag FC Twente weliswaar een aantal basisspelers vertrekken (bijvoorbeeld Danilo, Drommel, Ebuehi en Narsingh), maar haalde ook de nodige versterkingen binnen. We vermoeden dat FC Twente hoger mikt dan plek tien, iets wat de Tukkers op basis van hun begroting ook aan hun stand verplicht zijn.

Fortuna liet deze transferperiode tot dusverre achttien spelers vertrekken. Zeven van die achttien speelden afgelopen seizoen al niet bij Fortuna (Özgür Aktas, Djibril Dianessy, Jacky Donkor, Dimitrios Ioannidis, Rasmus Karjalainen, Veron Parkes en André Vidigal). Van de overige elf, kregen er negen niet of nauwelijks speeltijd afgelopen seizoen (Nassim el Ablak, Grégoire Amiot, Mike van Beijnen, Dimitris Emmanouilidis, Clint Essers, Leroy George, Samuel Moutoussamy, Dario Van den Buijs en Piet Velthuizen). Alleen Sebastian Polter en Mickaël Tirpan waren basisspelers.

Fortuna voegde tot dusverre negen spelers toe aan de selectie (Samy Baghdadi, Yiğit Çeltik, Deroy Duarte, Arianit Ferati, Ryan Johansson, Richie Musaba, Tijjani Noslin, Bassala Sambou en Adnan Ugur). Wellicht met uitzondering van Deroy Duarte (en misschien Arianit Ferati) zitten hier geen spelers tussen die op basis van prestaties in het afgelopen seizoen onmiddellijk aanspraak kunnen maken op een basisplek.

Afgelopen week werd duidelijk wat deze mutaties teweeg hebben gebracht: het eerste elftal versloeg het eerste elftal van FC Utrecht; het tweede elftal van FC Utrecht vermorzelde het tweede elftal van Fortuna Sittard. Fortuna heeft nog ruim twee weken om de zaken, binnen de financiële kaders, recht te trekken op de transfermarkt.

Sjors Ultee kan vanavond terugvallen op de verdediging die hij de gehele oefenperiode liet opdraven. We verwachten Yanick van Osch op doel, met daarvoor van rechts naar links: Lazaros Rota, Martin Angha, Roel Janssen en George Cox.

Veel alternatief heeft Ultee ook niet. In de tweede helft van het vorige seizoen kon Ultee naast deze vier ook nog kiezen voor Mickaël Tirpan, Clint Essers, Mike van Beijnen, Dario Van den Buijs, Grégoire Amiot en Ben Rienstra. Deze spelers hebben of Fortuna verlaten of zijn niet beschikbaar (Rienstra).

Op het middenveld zal Ultee vervangers moeten aanwijzen voor de afwezige aanvoerder Ben Rienstra en de uitgesloten Zian Flemming. Deroy Duarte trainde nog nauwelijks mee bij Fortuna, dus we vermoeden niet dat Ultee hem voor de leeuwen zal werpen (alhoewel de nood hoog is). We denken dat Ultee zal kiezen voor Arianit Ferati in de basis naast Tesfaldet Tekie. Richie Musaba zou wel eens kunnen spelen op de plek van Zian Flemming.

In de aanval ontbreken dus de geblesseerde Lisandro Semedo, de getransfereerde Sebastian Polter en de niet-speelgerechtigde Bassala Sambou. De afwezigheid van Sambou zal een onaangename verrassing zijn geweest voor Ultee, want hij stelde hem op in de spits in het afsluitende oefenduel tegen FC Utrecht (terwijl Flemming daar ontbrak omdat hij vanavond uitgesloten is).

Ultee zal Mats Seuntjens in de spits zetten. Op de vleugels spelen dan Emil Hansson en Samy Baghdadi. Het alternatief is Baghdadi in de spits en Seuntjens op de plek van Flemming. Dat zou Thibaud Verlinden een basisplek op de vleugel kunnen opleveren ten koste van Musaba.

Oud-Fortunezen bij FC Twente? Nee, niemand.

Laatste thuisoverwinning op FC Twente? 1 Mei 2021. Vorig seizoen eindigde dit duel in een comfortabele 3-0 overwinning voor Fortuna Sittard. Fortuna was in dat duel een stuk scherper en Lisandro Semedo (2x) en Mats Seuntjens drukten dat verschil uit op het scorebord.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen FC Twente: W-V-W-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: ..-..-..-..-..

De KNVB heeft Jochem Kamphuis aangesteld als scheidsrechter voor het duel tegen FC Twente. Hij bivakkeert in de staart van de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Aan die man hebben we dus weinig plezier beleefd in het verleden. VAR Ingmar Oostrom vinden we op plek vijf terug. Aan hem de taak Kamphuis, waar nodig, terug te fluiten.

Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Ferati, Musaba (Seuntjens), Baghdadi (Verlinden), Seuntjens (Baghdadi) en Hansson.

Supporters: Eindelijk zijn supporters weer welkom in het stadion. Uiteraard is er een waslijst aan regelgeving waaraan je moet voldoen en die vind je hier. Wellicht het belangrijkste is een geldige QR-code in je CoronaCheck-App. De fanshop in het stadion is open vanaf twee uur voor de wedstrijd tot een uur na afloop van de wedstrijd. Het supportershome opent de deuren om 17.30uur.