Trainer Sjors Ultee kan vanavond uit bij FC Twente (aftrap: 18.45uur) niet beschikken over Dimitrios Siovas, die nog geblesseerd is. Voor de rest is iedereen fit en speelgerechtigd. Dat betekent dat George Cox terugkeert van een blessure, die hem de laatste drie duels aan de kant hield. Ook Martin Angha is fit. Hij verliet het duel tegen Feyenoord na een dik half uur, maar is tijdig hersteld.

FC Twente bivakkeert drie duels voor het einde van de competitie op de vierde plek. FC Twente kan nog derde worden, maar moet dan vijf punten goedmaken op Feyenoord. Dat lijkt iets te veel van het goede, zeker gezien de vorm waarin Feyenoord verkeert.

FC Twente heeft drie punten voorsprong op nummer vijf AZ. De vierde, in tegenstelling tot de vijfde, plek verzekert deelname aan de voorronde van een Europees toernooi, zonder playoffs. We vermoeden dat FC Twente daar wel oren naar heeft en dus wil strijden voor plek vier.

FC Twente is bezig aan een uitstekende reeks. De Tukkers verloren de laatste negen competitieduels niet (zesmaal winst). In eigen huis verloor FC Twente dit seizoen pas eenmaal (van NEC Nijmegen). Verwacht dus een tegenstander die vol zelfvertrouwen zal spelen voor de winst.

Fortuna had vorige week gehoopt dat er iets te halen viel tegen Feyenoord, maar dat zat er niet in. Wie Feyenoord in Europees verband bezig heeft gezien, zal moeten constateren dat dat niet reëel was.

Ook vanavond wacht Fortuna dus een lastige wedstrijd, maar onmogelijk is niets. Fortuna versloeg FC Twente per slot van rekening op de openingsdag van de competitie. Een assist en een doelpunt van debutant en invaller Toshio Lake zorgden voor verbaasde gezichten (niet alleen in het uitvak).


Lake, zonder naam op zijn shirt, scoort de winnende treffer!

Lake speelt momenteel op huurbasis bij MVV, dus hij gaat de doelpunten niet voor ons maken. Fortuna’s gevaarlijkste man is momenteel Zian Flemming. Sinds de winterstop pakte Fortuna zestien punten. Tien van die zestien punten hebben we te danken aan doelpunten van Flemming. Met Paul Gladon en Mats Seuntjens heeft Fortuna ook nog bliksemafleiders in huis.

De problemen van Sjors Ultee liggen vooral aan de andere kant van het veld. De afwezigheid van Dimitrios Siovas is een behoorlijke aderlating. Ultee heeft enkele alternatieven. Tot dusverre koos hij tweemaal voor Roel Janssen, de enige linksbenige optie. Andere alternatieven zijn Nigel Lonwijk, Andreas Samaris, Ben Rienstra en (vanwege de terugkeer van George Cox) Ivo Pinto.

We vermoeden dat Ultee kiest tussen Roel Janssen en Andreas Samaris.

Verder geen verrassingen in de verdediging. Yanick van Osch verdedigt het doel. Mickaël Tirpan speelt als rechtsback. Martin Angha is de rechterhelft van het centrale verdedigingsduo. George Cox keert terug in de basis als linksback en dat gaat ten koste van de basisplek van Ivo Pinto.


Met Cox keert er een extra doelpuntenmaker terug

Op het middenveld speelt Deroy Duarte in een controlerende rol. Tesfaldet Tekie moet het schakelpunt tussen verdediging en aanval worden. Zian Flemming speelt als aanvallende middenvelder.

In de aanval speelt Tijjani Noslin van de rechterkant. Paul Gladon speelt in het centrum van de aanval. Mats Seuntjens heeft een vrije rol vanaf de linkerkant.

Oud-Fortunezen bij FC Twente? We herkennen Paul van der Kraan, die er algemeen directeur is. In het jaar 2016 was Van der Kraan werkzaam bij Fortuna, eerst als extern adviseur; later als algemeen directeur. Van der Kraan rondde in juli 2016 de overnamegesprekken met Isitan Gün af.

Laatste overwinning uit bij FC Twente? 13 September 1987. Inderdaad, dat is al 35 jaar geleden. Invaller Arnold Griffith (die vulkaan John Linford twintig minuten voor het einde kwam aflossen) maakte tien minuten voor het einde de enige en dus beslissende treffer. Destijds waren er 4.900 supporters aanwezig in het Diekman stadion; vanavond is de Grolsch Veste uitverkocht met zesmaal zoveel supporters. Die supportersexplosie in Enschede blijft een mysterie.

Oh, als je bekerduels meeneemt, won Fortuna Sittard voor het laatst in Enschede op 2 februari 1999. Ronald Hamming had het die avond op zijn heupen. Hij scoorde driemaal; Fortuna vijfmaal. Uitslag: 2-5.

Laatste vijf competitieduels uit bij FC Twente: V-G-G-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-W-W-G-V

De KNVB stuurt Jochem Kamphuis naar Enschede. Kamphuis staat op plek achttien (van de twintig) in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Van deze man hebben wij dus niet al te veel te verwachten. VAR Alex Bos is een groentje. Hij was eenmaal scheidsrechter van een duel van Fortuna Sittard. Gaat hij Kamphuis terugfluiten? Waarschijnlijk niet.

Dringend verzoek aan de KNVB. Wij willen Richard Martens of Danny Makkelie als scheidsrechter in de laatste twee duels.

Er staan nog steeds zes Fortunezen op scherp. Mickaël Tirpan, Roel Janssen, Ben Rienstra, Zian Flemming, Deroy Duarte en Mats Seuntjens missen de volgende competitiewedstrijd bij de eerstvolgende gele kaart.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen (Samaris?), Cox; Duarte, Tekie, Flemming; Noslin, Gladon en Seuntjens.

Supporters: Er gaan circa 450 supporters mee naar Enschede. Busreizigers melden zich om 15.00uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten ruilen hun omwisselbiljetten om bij het uitvak. De rest van het stadion is overigens uitverkocht, dus er zullen vanavond circa 29.650 aanwezig zijn. Niet in de gelegenheid om naar het Enschede te gaan, maar je wil het duel toch zien? ESPN2 biedt uitkomst.