In de slotfase van het seizoen lijkt Fortuna een moeilijke periode achter zich gelaten te hebben. De ploeg van Sjors Ultee wint voor de tweede keer op rij met 3-0. Deze keer wordt FC Twente overtuigend kapot gespeeld. Na de eerste treffer van Lisandro Semedo voor rust laat de beslissende tweede goal (uit een strafschop van Mats Seuntjens) tot halverwege de tweede helft op zich wachten. Semedo bepaalt de eindstand met zijn tweede goal op 3-0. Daarmee weet Twente zich goed bediend, want de overwinning had nog een paar doelpunten hoger kunnen uitvallen.

1 mei 2021

Fortuna zet Twente eenvoudig opzij

Fortuna Sittard 3 FC Twente 0

Doelpuntenmakers: 25. Semedo 1-0, 63. Seuntjens 2-0, 74. Semedo 3-0.
Opstelling: Van Osch; Rota (82. Essers), Angha, Janssen, Cox; Rienstra (81. Moutoussamy), Tekie, Flemming (88. George); Semedo, Seuntjens (81. Emmanouilidis), Hansson (63. Polster).
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Gerrets.
Geel (Fortuna): –

Doordat Fortuna zelf wist te winnen en de ploegen direct boven ons allemaal verloren, is Fortuna vier wedstrijden voor het einde ineens weer helemaal in de race voor Europees voetbal. We staan maar twee punten van de achtste plaats, die recht geeft op de play-offs. En vanuit die play-offs ligt heel Europa van Galway tot Karaganda en van Rovaniemi tot Hamrun voor ons open. Een niet te versmaden avontuur, al valt voor de diehards onder de aanhang te vrezen dat ze ook dit avontuur ook thuis op de bank zullen moeten gaan volgen.

De overwinning tegen ADO Den Haag werd vorige week geboekt met een sterk gewijzigd elftal. Vijf vaste basisspelers ontbraken toen in de beginopstelling. Vanavond zijn Yanick van Osch, Martin Angha, Roel Janssen, Tesfaldet Tekie en Lisandro Semedo er weer vanaf het begin bij. Piet Velthuizen, de sowieso ontbrekende Dario van den Buijs, Samuel Moutoussamy, Thibaud Verlinden en Sebastian Polter hebben plaatsgemaakt. De laatste staat daarmee voor de eerste keer buiten de basis. Mats Seuntjens begint nu in het centrum van de aanval, Emil Hansson speelt als linksbuiten.

Weer een plaats in de basis voor Emil Hansson

Fortuna maakt vanaf het begin een gretige indruk. Twente wordt vroeg onder druk gezet en krijgt weinig gelegenheid om op te bouwen. Dat leidt na een paar minuten tot de eerste corner. Zian Flemming weet de bal in eerste instantie niet goed voor het doel te krijgen, maar Twente heeft moeite met wegwerken. De bal komt via-via voor de voeten van Semedo, die van een meter of tien meteen uithaalt. Keeper Drommel is kansloos, maar een verdediger kan de bal op de lijn tegenhouden. Uit de daarop volgende corner kopt Angha de bal bij de tweede paal in het zijnet.

Daarna proberen we het nog een keer met hetzelfde recept. Angha ontsnapt opnieuw aan de aandacht van de verdediging en duikt weer bij de tweede paal op, maar zijn kopbal belandt deze keer recht in de handen van Drommel. Een paar minuten later is een voorzet van George Cox net iets te scherp voor Semedo. Daarna heeft Twente een sterke fase. Buitenspelers Menig en Narsingh ontsnappen een paar keer aan hun tegenstander en brengen daarna Danilo in stelling. Maar de eerste keer geeft de Braziliaan een verkeerde pass en de tweede keer schiet hij vanuit kansrijke positie veel te slap in.

Rota heeft er zin in

We zijn nu bijna twintig minuten onderweg. Hoewel Twente ook een paar keer voor ons doel gekomen is, blijft de meeste dreiging toch van Fortuna komen. Flemming controleert de bal op de middenlijn en stuurt daarna Seuntjens de diepte in. Die stormt op het doel af en legt daarna breed op Hansson. De Zweed denkt dat het voldoende is om de bal tegen zijn voet te laten kaatsen, maar dat is buiten Drommel gerekend. De keeper brengt met een knappe reflex redding.

Maar vijf minuten later weten we weer de ruimte achter de verdediging te benutten. Tekie ziet dat Semedo de diepte in gaat en geeft een lange bal naar voren. Dumic schat de loop van de bal verkeerd in, Semedo brengt de bal onder controle, laat Dumic achter zich en schiet daarna in de verre hoek binnen: 25ste minuut, 1-0.

Rienstra heeft de zaken weer prima onder controle

Na die 1-0 gebeurt er van onze kant niet veel meer. Maar Twente kan ook niet veel potten breken. We blijven gemakkelijk overeind, totdat Twente vijf minuten voor tijd een vrije trap krijgt. Smal legt de bal vanaf links fraai voor het doel. Dumic is er als eerste bij en kopt raak. Maar de vreugde bij Jans & Co is van korte duur. De grensrechter heeft gevlagd voor buitenspel en de VAR bevestigt na langdurige bestudering van de beelden dat die beslissing juist was. Vlak voor rust meldt Fortuna zich ook nog eens voor het doel van Twente. Semedo houdt de bal op de rand van een druk strafschopgebied bij zich en legt dan breed op de opkomende Lazaros Rota. Rota geeft goed voor, maar het schot van Flemming wordt gekraakt.

Twente-trainer Ron Jans hoopt na rust het tij te keren met een dubbele wissel. Maar die ingreep sorteert geen enkel effect. Fortuna gaat direct op jacht naar een grotere voorsprong. Na een minuut krijgen we al een eerste corner. Flemming kopt de bal net over het doel. Een paar minuten later krijgt Flemming opnieuw een behoorlijke kans. Semedo pikt een terugspeelbal van Twente op, komt zelf niet goed uit voor het doel van Drommel en legt de bal met een slim hakje terug op Flemming. Maar Drommel kan het schot stoppen. Daarna proberen Rota en Seuntjens het nog, maar die schoten zijn minder gevaarlijk.

Flemming kopt…

… en schiet uit alle standen

We hebben de wedstrijd stevig in handen. Na een kwartier spelen krijgen we een volgende grote kans. Seuntjens begint aan een solo in het strafschopgebied. Hij haalt de achterlijn en zet voor. De bal komt voor de voeten van Semedo, die zijn schot geblokkeerd ziet worden door Brama. Semedo heeft hands gezien, maar scheidsrechter Gerrets laat doorspelen. De bal blijft lange tijd in het spel, totdat een aanval van Twente eindigt met een uitbal.

De VAE geeft Gerrets het advies zelf eens naar de beelden te kijken. Die komt tot dezelfde conclusie die iedereen achter de televisie ook al had getrokken: hands, geel voor Brama en een strafschop voor Fortuna. Seuntjens meldt zich bij de penaltystip en schiet onhoudbaar voor Drommel binnen: 63ste minuut, 2-0.

Seuntjens blijft kalm…

… en laat Drommel kansloos

Na die tweede goal heeft Fortuna helemaal niets meer te duchten. Na een voorzet van Cox kopt de voor Hansson ingevallen Polter bijna de 3-0 binnen. Een paar minuten later is het alsnog raak. Fortuna verovert de bal op eigen helft. Flemming ziet dat Semedo weer eens de diepte in is gesprint en komt met zijn tweede perfecte dieptepass van de dag. Semedo is zijn tegenstander veel te snel af en heeft vrije doorgang naar het doel van Drommel. Net als voor rust legt hij de bal ijskoud in de verre hoek: 74ste minuut, 3-0.

Semedo op weg naar zijn tweede doelpunt van de avond

Een paar minuten later maakt Flemming er na een voorzet van Seuntjens bijna 4-0 van. Tijd voor Jans om nog eens in te grijpen. Hij brengt drie jonge spelers voor een paar vaste waarden. En ook Ultee gaat enthousiast wisselen. Seuntjens, Rienstra, Rota en later ook Flemming gaan naar de kant. Dimitris Emmanouilidis, Samuel Moutoussamy en ook Clint Essers en Leroy George krijgen nog wat speeltijd. Ook na die wissels heeft Fortuna vrij spel. Emmanouilidis geeft de bal na een fraaie soloactie op een presenteerblaadje aan Moutoussamy, maar de inzet van de Congolees wordt gestopt door Drommel. En in de blessuretijd creëert Tekie na een combinatie met Moutoussamy de ruimte voor een schot, dat maar net naast het doel gaat.

Het blijft dus 3-0. Daarmee staan we drie wedstrijden voor het einde op 40 punten, een resultaat waarvoor iedereen voorafgaand aan het seizoen getekend zou hebben en dat na de compleet verknalde seizoenstart spectaculair genoemd mag worden.