Fortuna sluit vandaag de voorbereiding af met een dubbele ontmoeting met FC Utrecht. In de eerste wedstrijd komt het grootste deel van de hoofdmacht in actie. Fortuna speelt verre van groots, maar weet wél als winnaar van het veld te stappen. Geruchten over een mogelijke transfer van onze spits houden de gemoederen tijdens de wedstrijd bezig.

7 augustus 2021

Fortuna zakelijk naar overwinning in Utrecht

FC Utrecht 2 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 3. Douvikas e.d. 0-1, 15. Douvikas 1-1, 44. Sambou 1-2, 55. Ramselaar 2-2, 62. Seuntjens 2-3.
Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Cox (46. Musaba); Baghdadi (82. Verlinden), Tekie, Ferati; Hansson, Sambou, Seuntjens.
Toeschouwers: 200.
Scheidsrechter: ?
Geel (Fortuna): Janssen

Na het dubbele oefenprogramma in Dordrecht wacht vandaag wederom een dubbele ontmoeting. Voor trainer Sjors Ultee en zijn technische staf een goede gelegenheid om alle spelers nog één keer aan het werk te zien voordat FC Twente volgende week in Sittard op bezoek komt. Het trainingscomplex Zoudenbalch in Utrecht is niet alleen voor Ultee bekend terrein, ook assistent Rob Alflen en onze kersverse adviseur Jan Wouters kennen de omgeving als hun broekzak.

Fortuna begint de wedstrijd van 13.00 uur in de op het eerste oog sterkst mogelijke opstelling. Met als uitzondering Zian Flemming die later vandaag in de tweede wedstrijd zal starten. We zien George Cox  terugkeren op zijn vertrouwde linksback positie. Opvallende afwezige is Sebastian Polter. Nog tijdens de eerste helft verschijnen er berichten dat er een mogelijke transfer in de lucht hangt en Polter daarom uit voorzorg niet speelt. Emil Hansson, in wie naar verluidt Franse interesse bestaat, start wel gewoon in de basis. De wedstrijd begint overigens een kwartier later doordat Fortuna onderweg naar de Domstad in een file terecht kwam.

George is gelukkig weer speelklaar

Fortuna begint de wedstrijd zeer voortvarend. Nadat een voorzet van Lazaros Rota in de tweede minuut nog over de achterlijn vliegt, is het een minuut later wel raak. Een actie van Mats Seuntjens op links levert Fortuna een hoekschop op. Die wordt door Hansson richting eerste paal gedraaid. Daar loopt Utrecht-keeper Oelschlägel tegen teamgenoot Tasos Douvikas aan waarna laatstgenoemde de bal in zijn eigen doel kopt. Zo komen we al vroeg met een gelukje op 0-1.

De vroege openingstreffer wordt voorzichtig gevierd

Even na het openingsdoelpunt ligt het spel minutenlang stil door een blessurebehandeling van Tommy St. Jago. De verdediger verstapte zich na een duel met Bassala Sambou en moet het veld op een brancard verlaten. Roel Janssen lijkt daarvan geschrokken. Anders is zijn pass recht in de voeten van tegenstander Bart Ramselaar niet te verklaren. Ramselaar neemt het cadeautje graag aan, legt breed op Douvikas die van elf meter Yanick van Osch in de rechter benedenhoek verschalkt. Zo staat het na een kwartier spelen alweer 1-1.

Naarmate de eerste helft vordert, wordt Utrecht steeds sterker. Of beter gezegd: Fortuna laat Utrecht sterker worden. Fortuna laat het spel aan de thuisploeg en als het al in balbezit is, verdwijnen passes meer dan eens over de zijlijn of in de voeten van een tegenstander. Halverwege de eerste helft krijgt Douvikas weer een schietkans in Fortuna’s strafschopgebied. Deze poging gaat echter enkele meters over het doel. Een minuut of tien later neemt Gyrano Kerk een voorzet vanaf links ineens op zijn schoen. Buiten bereik van Van Osch gaat de bal echter voorlangs. Fortuna is in ieder geval gewaarschuwd.

Het ‘Vlindermes van de Vinckenhof’ gaat verbeten het duel in

Tien minuten voor rust komt Fortuna er weer eens uit. Samy Baghdadi ontsnapt op links en zoekt het doel van Oelschlägel op. Hij wacht echter net te lang met schieten waardoor een Utrecht-verdediger zijn schot kan blokken. Vlak voor de thee is het dan alsnog raak. Dat Fortuna scoort is gezien het spelbeeld verrassend, dat het via een counter gebeurt is minder verrassend. Rota werkt de bal vanaf de rand van de eigen zestien hard naar voren. Sambou vertrekt vanaf randje eigen helft en is Willem Janssen te snel af. De spits omspeelt vervolgens de uitkomende doelman Oelschlägel waarna hij de bal keurig in het doel glijdt. Zo creëert Fortuna in de eerste helft welgeteld één kans, maar gaat wel met een 1-2 voorsprong de rust in.

Aan het begin van de tweede helft zien we dat Cox in de kleedkamer is achtergebleven. Hij is vervangen door Richie Musaba. De in de eerste helft volledig onzichtbare Arianit Ferati neemt de positie van Cox in de verdediging over.

Martin Angha wint een kopduel

Utrecht gaat uiteraard op jacht naar de gelijkmaker en is daar al snel drie keer dichtbij. Eerst gaat een volley van Kerk in het zijnet, even later kopt Willem Janssen uit een hoekschop net over en ten slotte verdwijnt een vrije trap van Maher een metertje naast. Vandaag is het echter niet drie maar vier keer scheepsrecht. Een aanval over links wordt door Boussaid doorgespeeld op Warmerdam. Die legt de bal netjes terug op de geheel vrijstaande Ramselaar. Van een meter of zes schiet de middenvelder de 2-2 tegen de touwen.

Fortuna lijkt niet echt van slag door de gelijkmaker. Binnen twee minuten is Seuntjens na terugleggen van Hansson dichtbij een nieuwe Sittardse treffer. Zijn halve volley gaat net langs de verkeerde kant van de paal. Niet veel later staat Mats weer aan de basis van een Fortuna-aanval. Met een slimme steekbal stuurt hij Baghdadi het strafschopgebied in. Samy neemt de bal mee en op het moment dat hij wilt uithalen, tikt Janssen de bal met een sliding weg. Daarbij wordt Baghdadi geraakt, volgens de scheidsrechter voldoende voor een strafschop. Heel Utrecht beklaagt zich, maar de beslissing wordt niet teruggedraaid. Seuntjens blijft kalm en schuift de bal in de rechterhoek. Met nog een half uur op de klok leidt Fortuna weer.

Willem speelt de bal…

… maar raakt ook de man

Ondanks het feit dat de thuisploeg nog steeds het meeste balbezit heeft, worden er niet heel veel kansen gecreëerd. Douvikas tikt de bal na een scrimmage op acrobatische wijze naast het doel, maar veel meer kansen noteren we in deze fase niet. Fortuna komt er af en toe gevaarlijk uit. Bij een van die uitvallen komt Oelschlägel ver uit zijn doel en brengt koppend redding. De bal belandt via Hansson echter voor de voeten van Seuntjens. Die twijfelt niet en haalt snel uit richting het verlaten doel. De bal zeilt echter in het vangnet.

Mats ruikt het doel, maar zal het vangnet raken

Tien minuten voor tijd wordt de niet verkeerd spelende Baghdadi vervangen door Thibaud Verlinden. Utrecht blijft wel op zoek naar de gelijkmaker maar ziet de meeste aanvallen door Fortuna’s verdediging onschadelijk gemaakt worden. Roel Janssen grijpt bij een van die aanvallen hard in, wat hem twee minuten voor tijd nog op een gele prent komt te staan.

In de slotminuten schiet Maher nog een keer hoog voorlangs en ziet Douvikas zijn kopbal naast het doel belanden. Na die laatste poging fluit de scheidsrechter voor het einde van deze oefenwedstrijd. Zo wint Fortuna zonder geweldig te spelen wél met 2-3 van FC Utrecht.

Met nog een week te gaan tot de start van de competitie is onze grootste zorg de staat van de selectie. Lisandro Semedo is voorlopig uitgeschakeld en de sportieve toekomst van Ben Rienstra is ongewis. Nu is een transfer van Sebastian Polter blijkbaar aanstaande en de interesse in Flemming zal ook nog steeds aanwezig zijn. Met deze vier spelers hebben we meteen ruim 60% van onze doelpuntenproductie van het afgelopen seizoen genoemd. Daar staat voor zover bekend alleen de interesse in Mickaël Tirpan tegenover. Tirpan wilt heel graag terugkeren naar Sittard, maar Kasimpasa wilt (voldoende) geld zien. De komst van Tirpan kan waarschijnlijk alleen gefinancierd worden bij het vertrek van een van de grootverdieners. Begrijpelijk maar wel zorgelijk met het oog op de naderende competitiestart. Maar goed, in de laatste weken van de transferperiode gebeuren er wel vaker verrassende dingen. Laten we hopen dat die in ons geval positief verrassend zijn.