Trainer Sjors Ultee kan vanavond in het thuisduel tegen FC Twente (aftrap: 18.45uur) geen beroep doen op Mickaël Tirpan en Dario Van den Buijs. De twee Belgen zijn nog niet hersteld van blessureleed. Dat betekent dat Yanick van Osch niet langer positief test op het coronavirus en Ultee kan ook weer rekenen op Roel Janssen en Martin Angha, die terugkeren van een uitsluiting. Ook Lisandro Semedo zal weer beschikbaar zijn vanaf minuut een.

Tegenstander FC Twente leek lange tijd op weg zich te gaan plaatsen voor de play-offs voor Europees voetbal, maar de laatste weken draait de ploeg stroef. FC Twente won al acht duels op rij niet en de laatste drie gingen verloren. Het gevolg is dat FC Twente weggezakt is naar plek negen op twee punten achterstand van Heracles Almelo dat momenteel de laatste playoffplek bezet.

Met duels tegen Fortuna Sittard, Heracles Almelo, RKC Waalwijk en ADO Den Haag voor de boeg, heeft FC Twente plaatsing voor de playoffs dus wel nog in eigen hand, maar dan zal er toch een kentering in de resultaten moeten komen, te beginnen in Sittard.

Fortuna Sittard staat drie plekken onder FC Twente gerangschikt, maar heeft evenveel punten als de Tukkers. Wint Fortuna, dan gaat Fortuna FC Twente dus voorbij op de ranglijst en omdat Sparta Rotterdam en SC Heerenveen lastige uitwedstrijden spelen, schuift Fortuna bij winst wellicht nog verder op.

Kan Fortuna winnen van FC Twente? Fortuna slaagde er dit seizoen weliswaar niet in te winnen van een ploeg uit de top zeven, maar toonde zich gelijkwaardig in de duels tegen de ploegen die rondom Fortuna staan in het klassement (plek acht tot dertien). De negen duels tegen Heracles Almelo, FC Twente, SC Heerenveen, Sparta Rotterdam en PEC Zwolle leverden vier overwinningen, een gelijkspel en vijf nederlagen op. Die vier overwinningen behaalde Fortuna overigens allemaal buitenshuis.

Sjors Ultee kan in de verdediging dus weer beschikken over Yanick van Osch, Martin Angha en Roel Janssen. We verwachten ze alle drie aan de aftrap. Van Osch lost Piet Velthuizen af in het doel. Daarvoor een viermansverdediging. Lazaros Rota speelt in absentie van Mickaël Tirpan opnieuw als rechtsback. Martin Angha en Roel Janssen keren terug op hun gebruikelijke plekken centraal in de verdediging. George Cox speelt als linksback.

Op het middenveld keert aanvoerder Ben Rienstra terug die vorige week moest uithelpen in de verdediging. We verwachten ook dat Tesfaldet Tekie terugkeert in de basis, na zijn prima invalbeurt in Den Haag. Dat zou dan ten koste gaan van Samuel Moutoussamy. Zian Flemming is de derde middenvelder die voor de aansluiting naar voren moet zorgen.

In de voorhoede is de vraag of Lisandro Semedo de afgelopen week voldoende rust heeft gehad te herstellen van zijn (internationale) inspanningen van de afgelopen maanden. We vermoeden van wel. Emil Hansson verving hem prima aan de rechter flank tegen ADO Den Haag, dus hem passeren is niet evident. Mochten zowel Semedo (wellicht op links) als Hansson (wellicht opnieuw op rechts) spelen, dan verdwijnt naast Thibaud Verlinden ook Mats Seuntjens of Sebastian Polter uit de basis. Dagblad De Limburger bezocht de afsluitende training en constateerde dat Sebastian Polter moet vrezen voor zijn basisplek. In dat geval speelt Mats Seuntjens in de spits.

Oud-Fortunezen bij FC Twente? We herkennen niemand met een groen-geel verleden.

Laatste thuisoverwinning op FC Twente? 13 April 2002. Fortuna stelde de degradatie die avond een week uit door met 2-0 te winnen van een lamlendig FC Twente. Het was pas de derde zege van het seizoen in een waardeloos seizoen waarin niet alleen het degradatiespook maar ook het fusiespook rondwaardde in Sittard. We vielen godzijdank alleen ten prooi aan het eerste spook. De twee doelpunten kwamen op naam van Ronald Hamming en Dennis Gerritsen.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen FC Twente: V-W-V-G-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-V-V-V-W

De KNVB stuurt Laurens Gerrets naar Sittard om het duel in goede banen te leiden. We vinden Gerrets terug op plek zes in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Alles kan beter, maar we zijn tevreden met deze aanstelling. De man die we het liefst als scheidsrechter aan het werk zien, de nummer een in de lijst (Richard Martens), doet dienst als VAR. Aan de leiding zou het dus niet mogen liggen.

Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming; Hansson, Seuntjens en Semedo.

Supporters: Het leek er even op dat er in navolging van speeldag 30 ook toeschouwers zouden worden toegestaan op speeldag 31. De Nederlandse regering besliste evenwel anders. Supporters die het duel tegen FC Twente willen zien, zijn aangewezen op de live-uitzending van ESPN. Het is niet anders.