Hoofdtrainer Julio Velázquez kan vanavond thuis tegen Excelsior (aftrap: 21.00uur) in zijn eerste duel als hoofdverantwoordelijke bij Fortuna Sittard geen beroep doen op Doğan Erdoğan, die uitgesloten is vanwege zijn rode kaart in het duel bij NEC.

Nieuweling Ximo Navarro is speelgerechtigd, maar heeft een trainingsachterstand, die hij eerst dient weg te werken, vooraleer hij aan spelen zal toekomen. Zeker dus niet in de basis vanavond.

Oğuzhan Özyakup staat wat dat betreft iets verder. Hij speelde afgelopen zaterdag een half uur mee en zal na een week trainen vast in staat zijn een helft mee te spelen. Verder is iedereen fit en beschikbaar.


Özyakup miste zijn debuut niet

Excelsior is als promovendus de competitie prima begonnen. Excelsior leed weliswaar forse nederlagen tegen PSV, FC Twente en RKC Waalwijk, maar won die andere drie duels, waardoor er ondanks een fors negatief doelsaldo (10-17) toch negen punten op de teller staan.

Die negen punten pakte Excelsior overigens op kunstgras. Dat ligt er niet in Sittard.

Fortuna incasseerde ook zeventien tegendoelpunten, maar omdat die gelijkmatiger verdeeld waren over de gespeelde duels leverde dat weinig op. Tot vorige week in Nijmegen, waar Fortuna met moeite het eerste punt pakte (maar het hadden er gek genoeg ook drie kunnen zijn).

Nieuwbakken trainer Julio Velázquez begint dus niet op nul. Niet verrassend heeft Velázquez de eerste week vooral gebruikt om de spelers beter te leren kennen. Aangezien de laatste trainingen achter gesloten deuren plaatsvonden, is het gissen naar een mogelijke opstelling.


Velázquez zal zijn debuut maken

Velázquez is een trainer die in het verleden graag speelde met vier verdedigers, twee controleurs op het middenveld, drie aanvallende middenvelders en een spits. Dat syteem paste hij ook meest recentelijk toe bij Deportivo Alavés.

We gaan er gemakshalve vanuit dat Velázquez ook in Sittard vasthoudt aan die taktiek en maken nog een veronderstelling: ook vanavond speelt hij zo.

We verwachten dat Velázquez kiest voor Ivor Pandur onder de lat. Pandur speelde ook in Nijmegen alsof hij al jaren onder de lat staat. Daarvoor dus een viermansverdediging. Ook daar verwachten we geen verrassingen. Ivo Pinto speelt op de rechtsbackpositie. Centraal spelen Dimitris Siovas en Rodrigo Guth. George Cox speelt aan de linkerkant.

Op het middenveld koos Velázquez in het verleden dus vaak voor twee controlerende middenvelders. Deroy Duarte zal vast een van die twee posities invullen. In afwezigheid van Doğan Erdoğan, kan Velázquez daar bijvoorbeeld Arianit Ferati of Vasilios Sourlis posteren. We verwachten Ferati aan de aftrap.


Ferati in de basis vanavond?

Dan de drie aanvallende middenvelders. Wie posteert Velázquez centraal op het middenveld? Hij kan daar kiezen uit Oğuzhan Özyakup, Mats Seuntjens en Cole Bassett. We vermoeden dat Özyakup niet zal starten, maar in de tweede helft zijn opwachting maakt.

Aanvoerder Mats Seuntjens is een verhaal apart. Hij kon in de eerste zes duels nauwelijks overtuigen. Niet aan de linkerkant, maar ook niet centraal. Het leverde hem afgelopen zaterdag zelfs een plek op de bank op. We vermoeden dat Velázquez dat niet gaat doen. We verwachten Seuntjens centraal op het middenveld. Bassett begint op de bank.

Dan de twee buitenspelers. Als Seuntjens centraal speelt, kan Velázquez kiezen uit drie: Iñigo Córdoba, Tijjani Noslin en Úmaro Embaló.

Córdoba heeft nog weinig potten kunnen breken in de openingsfase van de competitie. Een gemankeerde voorbereiding doet niemand goed, maar hij is ook nog zoekende naar de juiste plek op het veld. Drie trainers in zeven duels helpt ook niet. Misschien komt hij wel tot zijn recht aan de linkerkant?

Úmaro Embaló sloot in de slotfase van de transferperiode aan bij Fortuna en moet zijn debuut nog maken. Toch viel op de training al op dat hij snel geïntegreerd is in de selectie. Misschien start hij in de basis en speelt hij tot het moment dat Özyakup erin komt?

Tijjani Noslin beleefde een horroravond in Nijmegen. Niet meteen zijn schuld, want hij speelde op een plek waar hij niet voor geschoold is. Helaas voor Noslin gebeurde het onder het toeziende oog van de nieuwe trainer.

We gokken dus op Iberische flanken: Iñigo Córdoba en Úmaro Embaló.

In de aanval kan Velázquez kiezen uit twee smaken: Burak Yilmaz en Paul Gladon. Burak Yilmaz speelt.


Yilmaz staat een duel droog

Oud-Fortunezen bij Excelsior? We herkennen Jacky Donkor en Lazaros Lamprou. Donkor speelde in het seizoen 19/20 voor Fortuna Sittard. Hij kwam tot twee duels, om vervolgens op huurbasis te vertrekken naar FC Eindhoven en later definitief naar FC Dordrecht. Nu dus bij Excelsior. Donkor is overigens geblesseerd en zal vanavond niet in actie komen.

Lazaros Lamprou speelde in het seizoen 18/19 op huurbasis voor Fortuna Sittard. Met acht doelpunten en vijf assists had hij destijds een belangrijk aandeel in Fortuna’s behoud. Hij keerde vervolgens terug naar huurbaas PAOK. Na enkele omzwervingen nu dus bij Excelsior. De afgelopen twee duels speelde hij slechts twintig minuten mee, vanwege een trainingsachterstand. Wellicht kan hij vanavond een helft mee spelen.

We herkennen overigens ook Yassin Ayoub die in de voorbereiding bij Fortuna Sittard meetrainde, maar tot een contract kwam het niet. Vervolgens tekende hij in Kralingen.

Laatste thuisoverwinning op Excelsior? 10 Februari 2019. De laatste maal dat Fortuna Sittard thuis speelde tegen Excelsior, won Fortuna. Grote man aan Fortuna-zijde die middag was Lazaros Lamprou, die tweemaal scoorde in een 4-1 overwinning. Mark Diemers en Andrija Novakovich maakten de overige Sittardse doelpunten.


Diemers heeft zojuist de derde gemaakt

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Excelsior: W-G-W-W-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-V-V-V-V

De KNVB stuurt Edwin van de Graaf naar Sittard om de juiste beslissingen te nemen. We vinden hem terug op plek negen in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Van de Graaf kan een licht positieve balans overleggen in duels van Fortuna Sittard. VAR Clay Ruperti floot nog nooit een duel van Fortuna Sittard.

Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Cox; Duarte, Ferati; Seuntjens, Embaló, Córdoba; Yilmaz.

Supporters: Het Fortuna Sittard Stadion opent de deuren om 19.00uur. De fanshop in het stadion gaat rond die tijd eveneens open en zal dat blijven tot 23.30uur (gesloten gedurende de wedstrijd). Uiteraard is ook het supportershome geopend rondom dit duel.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te komen, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN3.