Trainer Julio Velázquez kan vanmiddag/avond in het uitduel bij AZ (aftrap: 16.45uur) niet beschikken over Doğan Erdoğan, nieuweling Kristijan Bistrović en wellicht Oğuzhan Özyakup. Arianit Ferati, George Cox en Dimitris Siovas sluiten opnieuw aan bij de selectie.

Doğan Erdoğan liep vorige week tegen een rode kaart aan in het duel tegen PSV. Het komt hem op twee duels brommen te staan. Vanavond in Alkmaar en woensdag thuis tegen SC Heerenveen.

Fortuna slaagde er niet in Kristijan Bistrović speelgerechtigd te krijgen voor het duel in Alkmaar. Dat kan aan een van de twee betrokken clubs liggen, de KNVB, maar ook aan de RFS, de Russische voetbalbond.


Trainen mag Kristijan al wel!

Omdat Bistrović onder contract staat bij een Russische club, moet de Russische voetbalbond een internationaal transfer certificaat afgeven, waarmee de KNVB vervolgens de overschrijving naar Fortuna Sittard kan afronden. De twee clubs kunnen druk uitoefenen om haast te maken.

Dat proces was niet op tijd voltooid om Bistrović dit weekend speelgerechtigd te krijgen.

Oğuzhan Özyakup kon in de tweede helft van de week niet volledig meetrainen met de selectie. Özyakup blijft dus sukkelen met blessureleed, want ook in december miste hij al meerdere trainingsweken. Er staat een vraagteken bij zijn beschikbaarheid vanavond.


Özyakup is er wellicht niet bij vandaag

Dimitris Siovas en Arianit Ferati trainden deze week volledig mee met de selectie. Dat betekent dat zij dus opnieuw inzetbaar zijn in Alkmaar. Voor Siovas is het niet de eerste keer dat hij terugkeert en telkens kreeg hij een terugslag. Voorzichtigheid is dus geboden en omdat Velázquez alternatieven heeft centraal achterin, verwachten we Siovas niet in de basis.

Met de absentie van Erdoğan en Bistrović en de mogelijke absentie van Özyakup, heeft Velázquez minder alternatieven op het middenveld en dus is een basisplek voor Arianit Ferati waarschijnlijker dan een basisplek voor Siovas.


Ferati is terug

George Cox trainde deze week ook weer mee, nadat de naweeën van een hoofdblessure (opgelopen in het duel tegen Go Ahead Eagles) en een verkoudheid hem deelname aan het duel tegen PSV kostten. We vermoeden dat hij klaar is voor het duel tegen AZ.

Tegenstander AZ vinden we terug op plek twee in de eredivisie, vier punten achter koploper Feyenoord. AZ strijdt niet alleen mee voor de landstitel, de Alkmaarders zijn ook nog actief in het nationale bekertoernooi en de Conference League. AZ draait dus prima, maar het betekent ook een druk programma.

In zeven thuisduels liet AZ negen punten liggen, tegen zes verliespunten in negen uitduels. Wellicht moeten we hieruit concluderen dat er in Alkmaar meer eer te behalen valt dan thuis tegen AZ.

Man om in de gaten te houden? Tijjani Reijnders. Niet zozeer vanwege het feit dat Tijjani Noslin niet de enige eredivisiespeler is die naar Tijjani Babangida is vernoemd, maar vanwege het feit dat de middenvelder vaak betrokken is bij de aanvalsopbouw van AZ. AZ verlengde niet voor niets onlangs het contract van de Zwollenaar.

Op de Buchtense trainingsvelden zal de stemming de voorbije dagen prima zijn geweest. Als je met tien man diep in blessuretijd nog een doelpunt weet te scoren dat een punt oplevert tegen PSV, mag dat ook wel. De wilskracht die de ploeg daar op dat moment toonde, is lovenswaardig.

Die wilskracht zal ook een basisingrediënt moeten zijn om in Alkmaar tot een goed resultaat te komen, maar alleen wilskracht zal waarschijnlijk onvoldoende zijn. We vermoeden dat Fortuna dit seizoen niet nog een wedstrijd speelt tegen een tegenstander die zoveel kansen om zeep helpt als PSV (alhoewel ook Ivor Pandur daar zijn aandeel in had).


Niet de rol van deze man onderschatten in het gemiste Eindhovense kansen

Afgelopen zondag greep Julio Velázquez terug op het systeem dat hij voor de winterstop hanteerde met Burak Yilmaz als diepe spits, zonder een tweede (centrale) aanvaller. Aangezien AZ van hetzelfde kaliber is als PSV, gaan we er vanuit dat hij dat vanmiddag opnieuw zal doen.

In de verdediging verwachten we een wijziging. We verwachten George Cox terug in de basis als linksback. We verwachten in principe Ximo Navarro en Rodrigo Guth centraal in de verdediging, waardoor Stipe Radić vanwege die reden naar de bank verhuist, maar dat kan veranderen vanwege de keuzes die Velázquez op het middenveld maakt. Ivo Pinto speelt als rechtsback. Ivor Pandur verdedigt het doel.

Op het middenveld zal Velázquez Doğan Erdoğan moeten vervangen. We vermoeden dat de trainer zal kiezen voor Arianit Ferati. We verwachten ook Deroy Duarte aan de aftrap.


Deroy liet zich als vanouds gelden op het middenveld tegen PSV

Oğuzhan Özyakup speelt doorgaans op de positie van aanvallende middenvelder. Mocht hij niet fit zijn (of niet fit genoeg voor twee duels in vier dagen—woensdag speelt Fortuna thuis tegen SC Heerenveen), dan moet Velázquez schuiven.

Een verdedigende optie zou zijn Stipe Radić centraal achterin te laten spelen, waardoor Fortuna met drie centrale verdedigers speelt, waarvan er een doorschuift naar het middenveld. De enige van de drie (Stipe Radić, Ximo Navarro en Rodrigo Guth), die daar ervaring mee heeft is Rodrigo Guth. Hij speelde weleens als verdedigende middenvelder bij Atalanta Bergamo. In deze variant schuift Arianit Ferati dan naarvoren op het middenveld.

Een aanvallende optie zou zijn Thomas Buitink als aanvallende middenvelder uit te spelen, waardoor er in principe toch twee spitsen op het veld komen.

Een tussenliggende optie is Rémy Vita als middenvelder opstellen, iets wat Velázquez in de winterstop zo nu en dan uitprobeerde. Úmaro Embaló zou dan bijvoorbeeld als linksbuiten kunnen spelen, iets wat we op de enige openbare training van deze week ook zagen in een partijvorm.

Verder verwachten we Iñigo Córdoba aan de aftrap als rechtsbuiten; aanvoerder Burak Yilmaz in de spits en Rémy Vita aan de linkerkant.


Heeft Velázquez de juiste plek voor Córdoba gevonden?

Oud-Fortunezen bij AZ? Nee, er is niemand met een Sittards verleden in Alkmaar.

Laatste uitoverwinning op AZ? 17 Maart 2001. De laatste uitoverwinning op AZ is alweer 22 jaar geleden. In een maand tijd scoorde Ronald Hamming zes eredivisiedoelpunten. Het leverde Fortuna negen punten op. Twee van die treffers vielen in de Alkmaarder Hout. Voldoende voor een 0-2 overwinning.

Laatste vijf competitieduels uit tegen AZ: V-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-V-W-V-V

De KNVB heeft Dennis Higler aangesteld als scheidsrechter. Higler staat op plek elf in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”. Een neutrale scheidsrechter dus, die voor de vierde maal dit seizoen een duel van Fortuna zal fluiten. Hij floot de duels tegen SC Heerenveen (verlies), FC Volendam (thuis) en FC Emmen (verlies).


Thuis tegen FC Emmen hadden we weinig aan Dennis Higler

VAR Martijn Vos floot nog nooit een duel van Fortuna Sittard.

Arianit Ferati staat op pelt met vier gele kaarten. De eerstvolgende gele kaart betekent een automatische uitsluiting voor het daaropvolgende duel.

Opstelling: Pandur; Pinto, Navarro, Radić, Guth, Cox; Córdoba, Duarte, Ferati, Vita (Embaló) en Yilmaz.

Supporters: Er zullen 215 Fortunezen plaats nemen in het uitvak in Alkmaar. Busreizigers melden zich op 12.45uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten wisselen hun omwisselbiljetten om bij het uitvak van het stadion.

Ben je niet in de gelegenheid naar Alkmaar te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live-verslag.