Middels een alleszins acceptabele prestatie pakt Fortuna drie verdiende punten in Alkmaar. Goed gegroepeerd voetballen om er bij balbezit razendsnel uit te komen met als ultieme doel Hamming in stelling brengen. Het klinkt simpel en zo ziet het er ook uit, maar het lijkt een eeuwigheid geleden dat we het nog eens hebben gezien.


17 Maart 2001

Ronald Hamming doet oude tijden herleven

AZ 0 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 38. Hamming 0-1; 52. Hamming 0-2
Opstelling: Hesp, Emeran, Volmer, Roest, Hermans, Van der Hoeven, Van Halst, Van Barneveld, Haeldermans (54. Kiekens), Bjekovic, Hamming (89. Heering).
Toeschouwers: 6.875
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Roest
Rood (Fortuna): –

Rond 15.15uur vertrekt er één bus richting Alkmaar. Helaas moeten we voor het eerst dit seizoen constateren dat die ene bus niet helemaal vol is. Een stuk of twaalf stoelen zijn onbemand. Dit dreigt dus een recordbrekende busreis te worden, maar dan wel in negatieve zin. Jammer, dat er zo weinig supporters meekomen voor deze toch belangrijke wedstrijd.

Nadat de buschauffeur zich op de hem toevertrouwde manier heeft voorgesteld (ik ben Jo maar zeg maar blablabla…) kunnen we vertrekken. De geringe opkomst heeft ook zo zijn voordelen, want iedereen heeft vandaag voldoende zitruimte. Bovendien kan deze ruimte ook nog op een andere manier worden gebruikt, namelijk als opslagruimte voor treetjes “breezers”.

Als de stemming er redelijk in begint te komen, meent één van de twee stewards spelbreker te moeten zijn. Vreemd, want terwijl steward 1 de hem aangeboden breezer niet afslaat, maakt steward 2 melding van het zich ontwikkelende zuipfestijn. Iets wat deze ietwat corpulente stewardess waarschijnlijk nog wel zal berouwen. Natuurlijk, er mag niet worden gezopen op de heenreis, maar als één van beide stewards gewoon meedoet, dan vraag ik me af hoe je die regel wilt gaan handhaven. Hoe dan ook, de ontstane commotie zorgt weer voor een vermakelijke busreis, waarbij ik het sterke idee heb dat niet alle drank in beslag genomen is…..

De buschauffeur waarschuwt dan wel doorlopend voor politiecontroles, maar ik heb toch de indruk dat hij er een moordend tempo op nahoudt. Als ik een bordje langs de weg zie staan met “Alkmaar 15km” erop en ik mijn horloge raadpleeg zie ik daar 18.00uur op staan. Hmm, we hebben dus nog 2 uur om 15 kilometer af te leggen…

Naast het record “lage opkomst” gaat er ook nog een record “te vroeg op de plek van bestemming aankomen” gebroken worden. Tijd dus voor een tussenstop bij een tankstation. Uitstappen en dan blijkt er in Noord-Holland een verrassing voor ons geregeld te zijn. Was het in Sittard vrijwel windstil bij een graadje of tien, hier blijkt een gure oostenwind te waaien bij een graadje of drie. Tenminste dat zegt een thermometer bij dat tankstation en mijn gevoel zegt dat ie er niet veel naast zit. 17 Maart en nog steeds winter, waar blijft dat broeikaseffect eigenlijk? Er wordt nog voorgesteld om een zwaailicht te kopen in het tankstation dat we Haeldermans op zijn hoofd kunnen zetten, zodat hij zich vandaag niet kan verschuilen….

Anyway, rond 18.45uur komen we aan bij de Alkmaarder Hout. We moeten dus nog ruim een uur gaan doden in de stervende kou. We storten ons dus maar eens op de snacks. Vorig jaar was het hier diep triest en wie naar het keetje kijkt, weet nu al – voordat er iets besteld is – dat het dit jaar niet veel beter zal zijn. Voor de lieve som van vijf gulden kun je je tegoed doen aan een broodje frikadel of een broodje worst. Het is kiezen tussen twee kwaden, maar we gaan maar voor het broodje worst. Dat kunnen we niet onmiddellijk krijgen, want het jochie achter de bar moet eerst een tang halen. Waar heeft ie die voor nodig? Moet die worst soms nog gedood worden?

Het blijkt een rookworst te zijn, maar dit exemplaar kan nog niet eens in de schaduw staan van een Hema rookworst. Als je er in bijt is er nog niks aan de hand, maar als je even verder kauwt, krijg je een vreemde bijsmaak in je mond. Om te voorkomen dat ik mond- en klauwzeer oploop, heb ik de worst maar preventief geruimd. Iets wat ze met dat kraampje ook zouden moeten doen. Dit kan echt niet!!!!! AZ stond al stevig onderaan in het Goodyear klassement en dat blijft dus ook zo.

We zijn nu een kwartiertje voor aanvang van de wedstrijd en één ding is duidelijk, het stadion gaat bij lange na niet vollopen. In ons vak komen nog wat mensen binnendruppelen, zodat er zo’n 55 man Fortuna komen steunen. Dat is dus na Roda de laagste opkomst bij een uitwedstrijd….

In de opstelling is geen verrassing te noteren. Hamming krijgt de voorkeur boven Gerritsen. Verder zien we dat Wim Kiekens weer eens op de bank zit. Goed om te zien dat hij weer terug is. Vorig seizoen was hij toch vaak erg nuttig.

De wedstrijd begint erg rustig, AZ heeft het initiatief en Fortuna wacht af. In dit eerste kwartier krijgt AZ kleine kansjes, maar echt Hesp in verlegenheid brengen is er niet bij, omdat het centraal achterin toch goed dicht zit. En als AZ blijkbaar niet bij machte is om onze verdediging uit verband te spelen, zie je het zelfvertrouwen bij ons met de minuut groeien. De dreiging van Sittardse tegenstoten wordt steeds reëler. Iets wat niet alleen in het veld maar ook in ons vak duidelijk voelbaar is. Het yellow-green army galmt door ons vak, alhoewel ik geen idee heb of het in de rest van het stadion ook hoorbaar is. Verdomme, waarom zijn wij vandaag met zo weinig man? Hand geklokt noteren we achteneenhalve onafgebroken minuten “yellow-green army”.

In die periode zit ook de eerste serieuze kans van Fortuna. Niet verrassend natuurlijk dat het Hamming is die na een minuutje of 25 voor het eerst Nijkamp op de korrel neemt. Een mooie combinatie met Bjekovic besluit Hamming met een goed schot in de hoek, maar Nijkamp redt knap. AZ schrikt hier danig van, want Hesp krijgt niks meer te doen, dat wil zeggen tot de 38ste minuut, want dan mag hij zijn handen in de lucht steken!! De bal is op het middenveld waar Van Halst het overzicht bewaart en prachtig met buitenkant rechts Hermans de diepte instuurt. Die komt met een loepzuivere pass op de bij zijn bewaker weggelopen Hamming die de bal tegen de looprichting van Nijkamp in onberispelijk in de linkerhoek binnenprikt: 0-1.


Wat een puntgave traptechniek heeft die Hamming!

Ongeloof in het uitvak over zo’n sublieme goal. Dat was wat je nu noemt een aanval uit het boekje. Maar dat boekje is een aantal maanden zoek geweest in Sittard. Hoe dan ook dit is dus de 71ste(?) goal van Hamming in de eredivisie. Hier is toch enige onduidelijkheid over. Volgens de VI-statistieken is dit zijn 72ste goal, maar de kenners in de bus houden het op zijn 71ste goal. Een goal afgelopen jaar tegen Sparta zou niet op Hamming’s conto horen maar was een eigen goal? Nou ja hoe dan ook, Hamming is helemaal terug. Hij loopt weer als een veulen over het veld en de zak cement die hij de afgelopen maanden meesleepte, lijkt afgeworpen. En dan komt toch weer de echte Hamming bovendrijven. Iedereen die hem de afgelopen maanden heeft afgeschreven (en dat waren er nogal een aantal) moet maar eens bij zichzelf te raden gaan….

Het hele elftal staat trouwens beter. Vooral op het middenveld is er meer balans. Die Van der Hoeven zie je dan wel vrijwel niet, maar omdat hij behoudender speelt dan Heering kan Hamming doen waar hij goed in is: zich concentreren op de aanval. Als we die Haeldermans nu ook nog aan het voetbal zouden krijgen, zou het helemaal mooi worden! Die jongen raakt weer geen bal…

Het restant van de eerste helft levert niks meer op, Fortuna gaat dus voor het eerst dit seizoen rusten met een voorsprong in een uitwedstrijd.

In de rust gebeurt er niks in Alkmaar, behalve dan een paar terreinknechten die het veld molesteren met hun hooivorken.

Tweede helft dan, in de opstelling is niks veranderd. Daar is natuurlijk ook geen reden toe, want we zijn uitstekend bezig. AZ probeert druk te zetten, maar de Alkmaarders maken een hulpeloze indruk. Die zijn echt zwaar uit vorm. Het wordt al vrij snel duidelijk dat Fortuna maar het beste snel de genadeklap uitdeelt. Zo’n 1-0 voorsprong verdedigen, kan altijd nog link worden. De Fortunezen op het veld denken daar ook zo over en als Van Halst met zijn tweede geslaagde balcontact Hamming een vrije doorgang richting Nijkamp biedt, moet het maar gebeuren.

Hamming omspeelt Nijkamp via links en komt dan toch in een vrij moeilijke positie. Hij is de keeper dan wel kwijt maar er staat een speler op de doellijn die het doel knap afschermt. Dat kunnen wij mooi zien, het gebeurt namelijk allemaal in het verlengde van het uitvak. Wil Hamming scoren dan zal hij de bal om die verdediger heen in de lange hoek moeten draaien. De gedachten gaan terug naar de bekerwedstrijd tegen PSV. Het lijkt er verdacht veel op. Een speler op de lijn en een terugkomende keeper. Nou daar komt die bal! En wie heeft het dan nog over een drie uur durende busreis of een drie uur durende terugreis? Hoezo ijzig koude wind? Hier doe je het toch allemaal voor! Zo’n avond wordt dan geslaagd omdat Hamming op de proppen komt met een wel heel erg gracieus boogballetje. De AZ’er op de lijn probeert er nog met zijn hoofd aan te komen, maar nee deze bal is voorbestemd om met een zachte plof in het net te belanden: 0-2.


Hamming neemt de felicitaties in ontvangst

Een erg mooi boogballetje van de meest onderschatte speler van Fortuna. Hij komt naar ons vak, maar je ziet toch enige aarzelingen. Geef hem eens ongelijk, twee weken geleden werd ie nog weggehoond en nu is ie weer de held. Toch geloof ik niet dat de mensen die hier vanavond staan ooit het vertrouwen in Hamming hebben opgezegd.

Moet ik nog uitleggen dat het gezellig is in het uitvak? AZ doet een poging er nog het beste van te maken (werklust kun je ze niet ontzeggen), maar meer dan een stuk of 15 corners zit er niet in. Die corners zijn allemaal voor het trio Hesp, Roest en Volmer. Nee het is tijd voor de randverschijnselen, want de winst is wel binnen. Ik herinner me nog dat we vorig jaar Cosmin Maris hebben staan aanmoedigen bij zijn warming-up. Vandaag zijn Gerritsen, Heering, Akerboom en eventjes ook nog Zegers druk bezig met de warming-up. Nou ja druk, Gerritsen doet helemaal niks! Hij staat 45 minuten te kijken hoe Fortuna dit uitspeelt. Natuurlijk de kans dat hij er vandaag in komt is vrij klein, maar toch, je mag rustig warmlopen hoor.

Op het veld valt de werklust van Bjekovic op. Met enkele kamikaze acties houdt hij steeds weer balbezit. Zijn shirt is meer zwart dan geel en hij maakt de indruk helemaal total loss te zijn, maar opgeven komt schijnbaar niet in zijn vocabulaire voor. Maar de man kan meer dan hard werken, hij kan ook erg goed voetballen. Dat bewijst hij als hij Hamming nog een keer vrij zet voor Nijkamp. Hamming probeert te stiften maar dat mislukt.


Niets menselijks is Hamming vreemd, hij mist!

Dit gebeurt allemaal een kwartier voor tijd. Het had de definitieve beslissing geweest, maar ach AZ maakt niet de indruk nog te geloven in een comeback. Ondertussen is Haeldermans uit zijn lijden verlost en vervangen door Kiekens. Die speelt net zo onopvallend als Van der Hoeven, maar onopvallend is niet slecht. Het zou mij niks verbazen als wij de komende weken nog wel eens een middenveld Van der Hoeven, Van Halst, Van Barneveld, Kiekens te zien gaan krijgen.


Van Barneveld voelt zich centraal op het middenveld in zijn element

In de laatste tien minuten blijft AZ met de moed der wanhoop aanvallen. Er komen ook wel kansen maar als er al een bal binnen de palen komt, dan is er een uitstekende Hesp om de aansluitingstreffer te voorkomen. Hamming krijgt nog een publiekswissel en dan houden we ermee op.

De spelers komen nog massaal naar ons vak toe om de eerste uitwinst te vieren. Sinds Den Bosch uit vorig seizoen was dit al niet meer gelukt. Ook toen werd het 0-2. Eigenlijk was het een vrij simpele overwinning op een dolende tegenstander. De gelijkenissen met twee jaar geleden zijn erg groot. Toen scoorde Hamming drie keer, nu “slechts” twee keer, maar voor de rest een vergelijkbare wedstrijd. Als deze overwinning geen zelfvertrouwen gaat opleveren, dan weet ik het ook niet meer.

Terug in de bus heerst er een uitgelaten stemming. De breezers die eigenlijk netjes verdeeld over heen- en terugreis genuttigd hadden dienen te worden, moeten nu in de helft van de tijd verwerkt worden. Zoals alles vandaag, blijkt ook dat geen probleem te zijn. Toch gaan die breezers na verloop van tijd hun tol eisen. Kijk, breezers drinken is vers één, ze daarna binnen houden is een geheel ander verhaal!

Het toiletbezoek doet vermoeden dat er hier en daar enige probleempjes zijn opgetreden. Maar zolang het niet uit de hand loopt, is er niks aan de hand en het loopt niet uit de hand.

Rond 01.00uur zijn we terug in Sittard. Om allerlei redenen een zeer geslaagde trip. Twee weken geleden vroegen we ons nog af hoe we van die laatste plek afkomen, nu vraag je je af of we de nacompetitie nog kunnen ontlopen. Niet te vroeg juichen natuurlijk, want als je snel kunt stijgen op de ranglijst, zul je ook wel snel kunnen dalen.