Trainer Sjors Ultee kan vanavond thuis tegen Ajax (aftrap: 18.45uur) geen beroep doen op Lisandro Semedo en Zian Flemming (beiden geblesseerd) en Arianit Ferati (herstellende van corona). Verder is er niemand uitgesloten van deelname aan de wedstrijd. Dat betekent dat er qua personele beschikbaarheid niets is veranderd ten opzichte van het duel van afgelopen zaterdag in Heerenveen.

Landskampioen Ajax is het seizoen 21/22 uitstekend begonnen. De koploper van de eredivisie scoort er driftig op los. Gemiddeld 4,4 per eredivisieduel tot dusverre; in de champions league zelfs 5. Het enige puntverlies leden de Noord-Hollanders in een duel tegen FC Twente waarin Ajax slechts eenmaal scoorde.

Fortuna beleefde in Heerenveen een moeizame zaterdagavond. Fortuna gaf weliswaar weinig kansen weg (behalve bij corners), maar creëerde zelf nog minder. Niet alleen ontbrak het aan een effectief aanspeelpunt in het vijandige strafschopgebied, ook de aanvoerslijnen naar de zone van de waarheid waren ondermaats.

Voorlopige conclusie: er zijn te veel bepalende spelers die kampen met blessures (Lisandro Semedo, Zian Flemming en George Cox) of die om uiteenlopende redenen een gemankeerde voorbereiding op het seizoen hebben gehad (Ben Rienstra, Mickaël Tirpan, Bassala Sambou en Deroy Duarte), waardoor zij en dus Fortuna niet kan aanknopen bij het niveau dat de ploeg vorig seizoen etaleerde. Er is dus meer tijd nodig.

De vraag is: gaat Ultee vanavond spelers rouleren? De speler die daar het meest voor in aanmerking lijkt te komen, is George Cox, maar zonder duidelijk alternatief (Arianit Ferati is er niet bij), vermoeden we dat Cox weldegelijk zal starten. We verwachten dan ook geen veranderingen in de achterhoede. Yanick van Osch verdedigt het doel. Centraal achterin spelen Roel Janssen en Martin Angha. Mickaël Tirpan en George Cox spelen aan de zijkanten.

Op het middenveld zullen we zeker aanvoerder Ben Rienstra en Tesfaldet Tekie aan de aftrap zien. Aanvallende middenvelder Zian Flemming is er ook vandaag niet bij. Dat betekent dat Mats Seuntjens opnieuw op zijn positie speelt.

In de voorhoede verwachten we Deroy Duarte aan de linkerkant en moet Ultee kiezen tussen Emil Hansson en Samy Baghdadi aan de rechterkant. We vermoeden dat Hansson een nieuwe kans krijgt. Bassala Sambou speelt opnieuw in de punt van de aanval.

Oud-Fortunezen bij Ajax? We herkennen Perr Schuurs, de man die aanvoerder was van Fortuna Sittard toen Fortuna promoveerde naar de eredivisie.

Laatste thuisoverwinning op Ajax? 15 Maart 2000. In een uitverkocht stadion aan de Milaanstraat rekent Matthew Amoah af met Ajax. De man die in vijftien eredivisieduels, tienmaal zou scoren, deed dat die avond tweemaal tegen Ajax. Ajax speelde die avond niets klaar: 2-0.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Ajax: V-V-G-V-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-G-W-..

De KNVB heeft Jochem Kamphuis aangesteld als scheidrechter. Daar worden we niet vrolijk van. De man staat zeventiende (van negentien) in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Om Ajax te verslaan hebben we waarschijnlijk wat meeval nodig; verwacht het niet van Kamphuis. VAR Clay Ruperti floot nog nooit een duel van Fortuna Sittard.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Seuntjens; Hansson (Baghdadi), Sambou en Duarte.

Supporters: Het stadion is (met inbegrip van geldende covid-maatregelen) uitverkocht. Het supportershome opent de deuren om 17.00uur. Mocht je geen kaartje hebben bemachtigd en wil je het duel toch zien, dan biedt ESPN uitkomst.