Fortuna komt tegen koploper Ajax goed voor de dag, maar kan niet voor een verrassingen zorgen. Op de 1-2 overwinning van de Amsterdammers valt gezien het spelbeeld en de kansen weinig aan te merken. Maar het is wel zuur dat een eigen doelpunt en een situatie met een man minder ons eindelijk de das omdoen. Daarnaast lopen we in de blessuretijd nog onnodig tegen twee schorsingen aan voor de midweekse wedstrijd tegen RKC.

24 januari 2021

Met lege handen ondanks goede wedstrijd

Fortuna Sittard 1 Ajax 2

Doelpuntenmakers: 20. Polter (eigen doelpunt) 0-1, 48. Tirpan 1-1, 64. Haller 1-2.
Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha (52. Rota), Janssen, Cox; Rienstra, Tekie (82. Kastrati), Flemming; Semedo (65. Seuntjens), Polter, Hansson (82. Verlinden).
Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: Higler.
Geel (Fortuna): Janssen.
Rood (Fortuna): Polter.

Erik ten Hag is het type trainer dat altijd wel iets vindt om over te zeuren. En lang niet altijd terecht. Vorige week moest de KNVB het ineens ontgelden. Ajax krijgt volgens Erik ten Hag stelselmatig minder rust tussen twee wedstrijden dan de tegenstander. Het soort opmerking dat je in eerste instantie opneemt zonder er verder aandacht aan te besteden. Totdat je midden in de week kijkt naar het programma van de KNVB Beker en ziet dat Ajax al op woensdag mag spelen en de tegenstander in de competitieronde van het weekend daarna pas op donderdag. Dan weet je ineens dat Erik ten Hag maar wat uit zijn nek kletst. En daarbij kennelijk op de koop toeneemt dat de smetteloze reputatie van de competitiemanager van de KNVB, de ongeëvenaarde Jan Bluyssen, bezoedeld wordt. Onrespectloos, vooral in deze barre tijden.

Het stadion ziet blauw van de kou

Of die ene dag vandaag het verschil gaat maken, weten wij natuurlijk niet. Sjors Ultee heeft in ieder geval geen behoefte gevoeld om zichzelf belachelijk te maken door in navolging van zijn vroegere leermeester bij FC Utrecht ook in het openbaar te gaan klagen over het feit dat zijn ploeg een kortere rustperiode heeft gehad dan de tegenstander. Zoals Ultee verder ook weinig woorden vuil heeft gemaakt aan de verlenging die zijn ploeg zichzelf in Nijmegen heeft aangedaan en aan de uiteindelijke uitschakeling na twee uur voetbal. Wij mogen er derhalve vanuit gaan dat Fortuna vandaag met een volle tank tegemoet gaat treden. Ultee start daarbij met hetzelfde elftal, dat een week geleden PEC Zwolle overtuigend opzij heeft gezet na de beste wedstrijd van het seizoen.

Tegen Ajax is uiteraard een andere tactiek vereist dan tegen PEC. Het spel speelt zich grotendeels af op onze helft, de tegenstander heeft verreweg het meeste balbezit en houdt ons strafschopgebied regelmatig langere tijd omsingeld. Het leidt in het eerste kwartier tot een handvol grote kansen voor Ajax, maar onder andere Haller en Tadic falen oog in oog met de sterk keepende Yannick van Osch. Maar Fortuna doet vandaag zeker niet voor spek en bonen mee. De buitenspelers Emil Hansson en Lisandro Semedo zijn beide goed op dreef. Ze hebben goede loopacties in huis en worden regelmatig gevonden vanaf het middenveld.

Sebastian Polter begint aan weer paar uur rennen, vallen en weer opstaan

Het leidt tot een eerste kans voor Fortuna, wanneer Hansson na een minuut of vijf het penaltygebied in soleert en probeert Onana te verrassen met een boogbal vanaf links in de verre hoek. Maar de bal krijgt ner niet genoeg hoogte, waardoor Onana uiteindelijk relatief eenvoudig kan redden. Het is de opmaat van een fase waarin het spel snel op en neer volgt. Ajax heeft het meeste balbezit en de meeste kansen, maar de grootste kans van de wedstrijd is na twintig minuten voor Semedo. De Kaapverdische Portugees heeft een goede loopactie over de breedte van de Amsterdamse verdedigingslinie in huis en sprint daarbij op tijd weg uit de rug van Tagliafico. Hansson geeft de bal goed mee in de loop. Semedo is sneller dan Tagliafico, maar heeft een lange weg naar het doel te gaan. Onana maakt zijn doel kleiner, Tagliafico zet een tackle in. De ruimte om te schieten is daardoor beperkt voor Semedo. De bal rolt uiteindelijk net naast het doel.

Nog geen minuut later maken we weer eens kennuis met Lucky Ajax. Bij een corner kopt Perr Schuurs (ooit Fortunees) onder de bal door. Die valt vervolgens op de schouder van Sebastian Polter en van daaruit over de doellijn: 20ste minuut, 0-1.

Emil Hansson speelt Mazraoui weer eens zoek

Pech voor Polter, die afgelopen donderdag in Nijmegen ook al gestraft werd met een penalty na een heel licht vergrijp. Na de ongelukkige tegengoal probeert Fortuna de zaken snel recht te zetten. Heel eventjes lijkt dat ook te gebeuren, wanneer Hansson wordt vrijgezet door Zian Flemming en de bal koeltjes in het doel schiet. Maar Hansson heeft geheel conform de tegenwoordig in zwang zijnde richtlijnen anderhalve meter afstand gehouden van zijn tegenstander. Als de VAR niet Jeroen Manschot, maar Jaap van Dissel had gezeten, zou hij ongetwijfeld ingegrepen hebben. Maar nu gaat de VAR zonder morren akkoord met de beslissing het doelpunt af te keuren vanwege buitenspel.

In de volgende tien minuten krijgt Ajax drie keer de kans de voorsprong te vergroten, maar dankzij onzuiverheid aan Amsterdamse kant en goed keeperswerk van Van Osch (met name bij een kopbal van Antony) komt het daar niet van. Fortuna meldt zich pas tegen het slot van de eerste helft wat meer aan het front. En dan blijkt dat deze lichting Godenzonen net als alle generaties Godenzonen voor hen erg lange tenen te hebben. In de laatste minuut voor rust krijgt Ajax geen vrije trap mee na een duel tussen Flemming en Blind. Dat leidt meteen tot zoveel irritatie, dat Tagliafico met een harde tackle Mickaël Tirpan te lijf gaat. De Argentijn krijgt geel van scheidsrechter Higler. Even later is Tirpan Antony de baas in een stevig, maar fair duel. De Braziliaan kan dat niet verkroppen en geeft een klein tikje tegen het kuitbeen. Higler laat het voor wat het is. Beide elftallen zoeken de kleedkamer op.

Rudelbildung

Na een kwartier rust hervat Fortuna de wedstrijd in de overtuiging dat er nog wat te halen valt. Er zijn nog geen twee minuten gespeeld, wanneer Polter na een pass van Flemming een eerste poging waagt. Maar zijn scbot gaat naast. Fortuna blijft de aanval zoeken. Tesfaldet Tekie krijgt de bal op het middenveld en ziet dat Semedo aan een rush dwars door bet penaltygebied van Ajax begonnen is. Hij speelt hem perfect aan. Semedo is Tagliafico te snel af, kapt naar binnen en legt de bal voor het doel. Bij de tweede paal komt Tirpan ingelopen. Tadic holt er amechtig achteraan, maar kan niet verhinderen dat de rechtsback van dichtbij op doel kan schieten. De bal is te hard voor Onana en rolt over de lijn: 48ste minuut, 1-1.

Tirpan laat Tadic zien hoe dat gaat, een doelpunt maken

Een fraai uitgespeelde aanval waarin Tekie, Semedo en Tirpan niet toevallig een hoofdrol spelen. Semedo staat aan de basis van de goal met zijn zoveelste gevaarlijke loopactie, Tekie is de man die de bal op maat klaarlegt voor Semedo, Tirpan ziet de ruimte die ontstaat door de loopactie van Semedo en zet vervolgens op volle kracht de sprint in om op tijd voor de goal te verschijnen. Voor Tirpan is het meteen de laatste aanvallende actie van vandaag. Bij Fortuna kan Martin Angha niet verder. Tirpan neemt zijn plaats in het centrum van de verdediging over, Lazaros Rota gaat als rechtsback spelen.

Direct na de gelijkmaker zet Ajax ons serieus onder druk. Maar we overleven het offensief. Na een voorzet van links werkt Labyad de bal over de lijn, juicht en maakt snel daarna met een handgebaar duidelijk dat hij geen hands heeft gemaakt. De VAR heeft wel hands gezien en Higler besluit merkwaardig genoeg de VAR en niet Labyad te geloven. Het gebrek aan respect voor Ajax begint bij de KNVB zo langzamerhand wanstaltige vormen aan te nemen.

Polter ligt weer eens op de grond

Het blijft dus 1-1 en Ajax creëert zijn kansen minder gemakkelijk dan voor rust. Fortuna meldt zich vervolgens ook weer op Amsterdamse helft. De opnieuw naar links uitgeweken Semedo pikt de bal op bij de achterlijn en begint aan een solo die hem uiteindelijk in het penaltygebied van Ajax brengt. Daar houdt zijn actie op. Gravenberch pakt hem de bal af en Semedo gaat er bij liggen. Het spel loopt door, Fortuna kotm weer in balbezit, Semedo ligt nog steeds op de grond, maar Fortuna blijft door voetballen.

En dan gaat het snel. We leiden balverlies, Ajax legt terug op Onana, die de bal op links naar Tagliafico speelt. Fortuna probeert zich te hergroeperen, maar de vaste tegenstander van Tagliafico ligt nog steeds op de grond aan de andere kant van het veld. Tagliafico kan de bal ongehinderd voorzetten, Haller troeft Roel Janssen af bij de eerste paal en verlengt de bal naar de korte hoek. Daar heeft Van Osch geen rekening mee gehouden: 64ste minuut, 1-2.

Rienstra brengt ons middenveld in orde

Bij Fortuna gaan er verwijtende blikken naar Ajax en naar Higler. Maar dat lijkt mij niet terecht. We hebben zelf alle kans gehad om de bal over de zijlijn te trappen, maar dat niet gedaan. En Semedo heeft geen hoofdblessure. Dan is het geen onsportief gedrag van Ajax om de bal in het spel te houden en ook geen verzuim van de scheidsrechter.

Semedo gaat na het voorval naar de kant, Mats Seuntjens is zijn vervanger. Fortuna doet nog wel pogingen terug in haar spel te komen, maar dat zit er eigenlijk niet echt meer in. Ook de invallers Arian Kastrati en Thibaud Verlinden kunnen in de laatste tien minuten geen kentering meer brengen. We proberen het wel, maar de tank lijkt zo’n beetje leeg. Aan de andere kant laat Ajax op de counter een reeks grote kansen onbenut.

Kastrati krijgt steeds vaker de kans

In de blessuretijd gooit George Cox de bal van links nog eens in het strafschopgebied. Polter probeert bij de bal te komen, maar ziet die buiten zijn bereik over de achterlijn rollen. Tegelijkertijd zet hij zijn voet hoog tegen het been van Alvarez. Higler geeft eerst geel, maar maakt daar na raadplegen van de beelden rood van. Of het opzet was of een lompe actie, weet alleen Polter zelf. Op de rode kaart valt verder helaas weinig af te dingen. Iets later loopt Roel Janssen na een iets te druiste actie tegen zijn vijfde gele kaart aan. Dat betekent dat we in de blessuretijd nog twee schorsingen oplopen voor de volgende wedstrijd.

Een middag om snel te vergeten voor Polter

Het blijft bij 1-2. Gezien de kansen een terechte nederlaag. Maar zeker geen kansloze nederlaag. Om resultaat te boeken tegen Ajax is ook een beetje geluk nodig. Dat geluk hadden we vandaag niet. Komende woensdag begint in Waalwijk voor Fortuna een reeks van vijf wedstrijden tegen ploegen die ongeveer evenveel of minder punten hebben. Dat zijn de wedstrijden waarin Fortuna een grote stap kan zetten naar een nieuw seizoen eredivisie.