Trainer Kevin Hofland kan vanavond in het competitieduel bij Ajax (aftrap: 20.00uur) beschikken over zijn volledige selectie. Ben Rienstra en Jarosław Jach zaten afgelopen woensdag in Kerkrade op de bank tijdens het gewonnen bekerduel tegen Roda JC en zijn dus in principe inzetbaar. Datzelfde geldt voor Clint Essers, die tijdens het bekerduel een schorsing uitzat.

Tegenstander Ajax deelt na zes duels de koppositie in de eredivisie met Vitesse, maar gaat aan de leiding op basis van het betere doelsaldo. De 13-0 overwinning in Venlo van afgelopen weekend kwam wat dat betreft goed van pas. Met de vorm zit het dus wel goed bij Ajax. Het zijn wel drukke weken voor de Noord-Hollanders, met drie Champions League-duels in drie weken; komende dinsdag is het laatste van die drie duels. Wellicht zit daar een voordeel voor Fortuna Sittard plus het feit dat Fortuna tot dusverre zijn beste voetbal speelde tegen de topclubs AZ en PSV.

Fortuna tankte (enig) vertrouwen in het bekerduel tegen Roda JC. De Sittardenaren hadden slechts tien minuten nodig om (een overigens wel erg pover) Roda JC uit te schakelen, waardoor Fortuna verder bekert (alhoewel het voorlopig onduidelijk zal blijven tegen wie en wanneer). De focus kan dus terug naar de eredivisie, waarin Fortuna punten nodig heeft om de weg naar boven in te kunnen slaan. Wint Fortuna vanavond niet in Amsterdam, dan is het het 26ste uitduel op rij zonder zege in de eredivisie.

De wijzigingen in de basisopstelling voor het bekerduel waren, aldus Hofland, niet een beloning voor de bankzitters, maar het gevolg van ontevredenheid over de prestaties van basisspelers. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat Hofland vasthoudt aan de elf die woensdag begonnen.

Dat zou betekenen dat Yanick van Osch debuteert in de eredivisie. Afgelopen woensdag testte Roda JC hem nauwelijks, dat zal vanavond vast anders zijn. Hij zal moeten laten zien dat hij momenteel een betere keeper is dan Alexei Koşelev, want alleen dat is een rechtvaardiging voor het slachtofferen van de Moldaviër.

Van Osch ziet waarschijnlijk een viermansverdediging voor zich, alhoewel gegeven de aanhoudende defensieve problemen die Fortuna heeft en de kracht van de tegenstander wellicht ook een vijfmansverdediging (met drie centrale verdedigers) tot de opties behoort. Uitgaande van vier verdedigers, verwachten we dat Lazaros Rota de rechterflank verdedigt; George Cox doet hetzelfde aan de linkerkant. Centraal spelen naar alle waarschijnlijkheid Martin Angha en Roel Janssen.

Op het middenveld speelt Tesfaldet Tekie als spelverdeler; aanvoerder Jorrit Smeets verricht verdedigend werk en Mats Seuntjens zorgt voor de aanvallende impulsen. Dan blijven er nog drie aanvallende posities over en die zijn voor Emil Hansson en de doelpuntenmakers van afgelopen woensdag: Sebastian Polter en (oud Ajacied) Zian Flemming.

Oud-Fortunezen bij Ajax? We herkennen Perr Schuurs, de man die opgroeide in de Fortuna-jeugdopleiding en met Fortuna promotie bewerkstelligde naar de eredivisie.

Laatste overwinning uit bij Ajax? 18 April 1999. Fortuna won door treffers van Regillio Simons (tweemaal) en Mark van Bommel in Amsterdam (1-3) en realiseerde zo de dubbel op Ajax in dat seizoen (winst uit en thuis en beide dikverdiend). Die twee overwinningen had Fortuna vast graag ingeleverd als de club er winst in het derde duel tegen Ajax in dat seizoen (drie weken later) voor had teruggekregen.

Laatste vijf competitieduels uit bij Ajax: V-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-G-V-G-V

De KNVB heeft Siemen Mulder aangesteld als scheidsrechter. Mulder bivakkeert op plek zeven in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Dat is een verdienstelijke plek. VAR Pol van Boekel vinden we terug op plek vijftien; een stuk lager dus.

Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Smeets, Seuntjens; Hansson, Polter en Flemming.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. Het duel zal wel ergens op Fox Sports te zien zijn.