Hoofdtrainer Sjors Ultee kan morgenmiddag thuis tegen Ajax (aftrap: 12.15uur) beschikken over zijn voltallige selectie, alhoewel niet iedereen okselfris is (onder andere Zian Flemming en Ben Rienstra spelen met kleine blessures). We vermoeden dat nieuweling Thibaud Verlinden speelgerechtigd is, maar vermoeden ook dat hij nog niet speelklaar is.

Tegenstander Ajax leidt de eredivisie sinds speeldag zes, maar heeft, ondanks een karrenvracht aan doelpunten (gemiddeld 3,4 per duel), nog geen beslissende kloof geslagen aan de top van de ranglijst. Afgelopen woensdag plaatste Ajax zich ten koste van AZ voor de kwartfinales van het bekertoernooi. Ajax deed dat met een basiselftal dat op acht plaatsen gewijzigd was ten opzichte van het laatste competitieduel.

Fortuna’s ervaring in het bekertoernooi was een stuk minder aangenaam. Ultee rustte vier basisspelers, maar kwam van een koude kermis thuis. Drie van die vier spelers kwamen—om een doorbraak te forceren—alsnog in actie, kregen ook nog een verlenging voor de kiezen, die Fortuna bovendien verloor. Het gaf Ultee een (verdere) aanwijzing dat een middenveld zonder Ben Rienstra een kwetsbaar elftal oplevert, want in de selectie (elders in het veld of op de bank) lijkt niemand te zitten die hem kan vervangen.

Fortuna kan zich dus op de competitie concentreren, waarin het negen punten voorsprong heeft op de degradatieplekken en drie punten achterstand op plek acht (de zoals het zich laat aanzien hoogst haalbare klassering dit seizoen).

Ervan uitgaande dat iedereen voldoende fit is om te spelen, verwachten we dat Ultee zal terugvallen op de defensie die in Zwolle voor het eerst dit seizoen in competitieverband schadevrij bleef. Dat betekent dat Yanick van Osch terugkeert in het doel. Mickaël Tirpan vervangt Lazaros Rota als rechtsback. George Cox keert terug als linksback. Roel Janssen en Martin Angha vormen het centrale verdedigingsduo.

In de twee voorste linies verwachten we een wijziging ten opzichte van het duel tegen PEC Zwolle. We vermoeden dat Emil Hansson zijn basisplek kwijtraakt na het bekerduel in Nijmegen waarin hij niet echt kon overtuigen. We vermoeden dat Ultee zal kiezen voor Mats Seuntjens die als valse linksbuiten zal opereren vanaf het middenveld.

In de aanval verwachten we Lisandro Semedo aan de aftrap op de rechterflank. Sebastian Polter speelt in de spits; Zian Flemming achter Polter.

Oud-Fortunezen bij Ajax? We herkennen Perr Schuurs, die op zijn achttiende Fortuna als aanvoerder naar de eredivisie leidde.

Laatste thuisoverwinning op Ajax? 15 Maart 2000. Perr Schuurs was vier maanden oud en zag vanuit zijn wieg dat Fortuna Sittard die avond simpelweg te sterk was voor Ajax. Matthew Amoah drukte dat verschil uit op het scorebord: 2-0.

Laatste vijf duels thuis tegen Ajax: V-G-V-W-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-V-W-W-G

De KNVB heeft Dennis Higler aangesteld als scheidsrechter. Higler vinden we terug op plek zeventien in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Daar worden we niet vrolijk van. Jeroen Manschot zal plaatsnemen in de VAR cabine. Hij staat op plek elf, keurig in de middenmoot.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Seuntjens; Semedo, Polter en Flemming.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. ESPN2 zendt het duel live uit.