Afgelopen seizoen mag gezien worden als een overgangsjaar, het zóveelste alweer… Aan het begin van het seizoen 2016-2017 wordt de club door Isitan Gün overgenomen, maar juist op dat moment is de selectie min of meer al door trainer Ben van Dael samengesteld. De winterstop wordt gebruikt om wijzigingen door te voeren, maar dat maakt Van Dael al niet meer mee. Hij is vervangen door Sunday Oliseh. De voormalige ‘Super Eagle’ mag beschikken over een volledig gerenoveerde selectie, maar het werk is nog niet af. Dat gebeurt voorafgaand aan dit seizoen.

Gekende namen als Jordie Briels, Abdelaziz Khalouta en Ferry de Regt zwaaien af, terwijl Kamen Hadzhiev, Junior Torunarigha, Roald van Hout en Leon ter Wielen na één seizoen alweer vertrekken. Sjoerd Ars en Vitor Saba houden het nog geen half seizoen uit, terwijl Emrah Başsan na een huurperiode van een half jaar terugkeert naar Galatasaray.

Gewogen en te licht gevonden? Of niet door één deur kunnen met de technische staf? Hoe dan ook, er wordt flink doorgeselecteerd. Tegenover een hele sloot aan vertrekkers staat ook de komst van Kai Heerings (afkomstig van FC 08 Homburg), Wessel Dammers (afkomstig van Feyenoord), Mickaël Malsa (afkomstig van US Avranches), Lisandro Semedo (gehuurd van Apollon Limassol) en André Vidigal (afkomstig van Académica de Coimbra).

Stefan Askovski keert terug van een huurperiode bij het Poolse Górnik Łęczna, terwijl Miguel Santos (afkomstig van Port Vale FC) en Finn Stokkers (afkomstig van Sparta Rotterdam) afgelopen seizoen tijdens de winterstop naar Sittard kwamen en de selectieronde voorafgaand aan het seizoen overleven. Tijdens de oefencampagne worden de Turken Aykut Özer (afkomstig van Karabükspor) en Ufukcan Engin (afkomstig van Dardanelspor SK) aan de selectie toegevoegd. Ook keert de clubloze Lars Hutten terug in Sittard (gedurende het seizoen).

Ook op het gebied van kledingleverancier selecteert Fortuna door. Givova ruimt het veld, dat is zeker. De club informeert bij de A-merken Nike, Adidas en Puma, maar geen van allen zijn geïnteresseerd in Fortuna of is het interessant als Fortuna zijnde om zaken mee te doen. Na een korte flirt met het Belgische merk Jartazi (van dezelfde tussenpersoon afkomstig als Givova) besluit de club in zee te gaan met het van oorsprong Sittardse merk Masita.

Net als Fortuna heeft ook Masita de afgelopen jaren flink wat woelige watertjes doorzwommen, maar lijkt de zaken weer op de rails te hebben. En zo is de club na twee seizoenen Macron en één seizoen Givova weer terug daar waar het misschien wel thuishoort: bij Masita.


Fortuna Sittard en Masita ondertekenen een overeenkomst voor twee jaar

Omdat Masita en Fortuna pas op 13 juni een overeenkomst sluiten is de keuze eerder beperkt. Maar desondanks maakt de club op de laatste dag van juni het ontwerp van de uitshirts bekend. En dat is een donkerblauw shirt, waarin ruiten zijn geweven van een iets andere kleur blauw. Op de linkerborst is het clubembleem in het shirt gedrukt, net als de naam van de fabrikant op de rechterborst en op de mouwen.

Dit seizoen is er ook een rugsponsor voorzien. En net als de afgelopen jaren is dat Seacon Logistics, het bedrijf van de voorzitter van VVV-Venlo, Hai Berden.

Tijdens Fortuna’s tweede oefenwedstrijd is het shirt voorzien van een sponsornaam

Oorspronkelijk speelt Fortuna zonder shirtsponsor, maar op 2 augustus raakt bekend dat de club in Dé Lease Maatschappij haar sponsorschap met een jaar verlengt voor wat betreft het uitshirt. Tevens maakt de club bekend dat Fitland haar bedrijfsnaam op de achterzijde laat zetten. Maar daarvan is geen sprake. Want op de achterzijde van het uittenue staat ‘gewoon’ Seacon!

Fortuna draagt het blauwe uittenue in combinatie met eveneens blauwe sokken en een witte broek. Evenals afgelopen seizoen is ook dit seizoen de broek voorzien van de sponsornaam Media Mens.


Hoe zit dat nu met de sponsor op de achterzijde van het shirt?

Na enige tijd komt ook het thuisshirt beschikbaar (bij de presentatie van Ufukcan Engin). Het shirt komt overeen met het uittenue, maar de in het shirt geweven ‘ruitjes’ ontbreken bij het thuisshirt. Terwijl het blauwe uitshirt volledig blauw is, voorziet Masita het thuistenue van een groene kraag en dito biesjes aan het uiteinde van de mouwen. Aan de binnenkant van de kraag staat ‘Fortuna Sittard’ gedrukt; aan de buitenzijde de tekst ‘Samen Nao Veure’.

Het thuisshirt is ook van een andere sponsornaam voorzien. Omdat de club er niet in slaagt een nieuwe shirtsponsor aan zich te binden wordt de eer aan Fitland gegund. Maar er staat geen ‘Fitland’ op het shirt, maar ‘City Resort’. Het Brabantse bedrijf in sport en wellness poogt middels het veranderen van de naam van haar Fitland XL-vestigingen in ‘City Resort’ te komen tot een herpositionering in de markt.

Na zeven seizoenen verandert de naam op het thuisshirt

De achterkant is vanzelfsprekend voorzien van een nummer, maar de spelersnaam ontbreekt, net als afgelopen seizoen. Wat wel opvalt is dat de nummers op de achterzijde van de shirts niet in alle gevallen even groot zijn. Zo spelen bijvoorbeeld Lisandro Semedo en André Vidigal met een kleiner formaat cijfer dan bijvoorbeeld Dries Saddiki of Finn Stokkers. Waarschijnlijk zijn de shirts in twee series bedrukt en is niet beide keren een even groot lettertype gebruikt.

Er zit verschil tussen de nummers van Semedo (14) en Saddiki (17)

Maar vanaf 8 december kunnen de shirts de prullenbak in, want dat maakt Fortuna bekend in de financiële dienstverlener Sparr Finance een nieuwe shirtsponsor te hebben gevonden. Sparr Finance biedt werkkapitaalfinanciering aan, niet te verwarren met loopplankfinanciering. De onderneming is gevestigd in Dordrecht en wilt haar naamsbekendheid vergroten via Fortuna.

‘City Resort’ verdwijnt bijna in haar geheel van het thuisshirt, gedragen door Jorrit Smeets

Door het aantrekken van een nieuwe shirtsponsor verdwijnt ‘City Resort’ niet geheel van het shirt, maar verhuist naar de rechter mouw, juist boven de merknaam ‘Masita’. De linker mouw blijft overigens onaangeroerd. Dat geldt ook voor ‘Seacon’. De naam van de Venlose transporteur wordt gehandhaafd op de achterzijde, maar krijgt gezelschap van ‘Sparr Finance’ (plus bedrijfslogo), dat voortaan onder het nummer zichtbaar is.


‘City Resort’ wordt niet volledig uitgefaseerd

Met de nieuwe shirts kan het seizoen beginnen. In het verleden bleek de tandem Fortuna-Masita een prima combinatie. Afwachten of met de terugkeer van de kledingleverancier ook het succes terugkeert.

En ja hoor, dat keert terug! Fortuna beleeft een waanzinnig seizoen. Vanaf het begin loopt het gesmeerd en eindigt uiteindelijk als tweede in de eindstand. Maar volledig rimpelloos verloopt het seizoen nu ook weer niet. Al tijdens het seizoen 2016-2017 maken de spelers kennis met de driftbuien van trainer Sunday Oliseh en tijdens het seizoen 2017-2018 ontstaat een onwerkbare situatie. En na vier nederlagen op rij is de maat vol en wordt Oliseh vervangen door het duo Claudio Braga / Kevin Hofland. Zij maken het seizoen af en stellen promotie naar de Eredivisie veilig.

Al tijdens het trainerschap van Oliseh is doelman Miguel Santos vervangen door Aykut Özer. De Turkse doelman begint weifelend met een knieblessure (thuis tegen Go Ahead Eagles) en hoofdblessure (uit bij NEC), maar als Özer volledig fit is blijkt hij een betrouwbare sluitpost.

Aykut Özer draagt nummer 21 tijdens het seizoen 2017-2018

In tegenstelling tot het thuistenue en de outfits van de doelmannen verandert het uitshirt niet. Fortuna draagt tijdens de uitwedstrijd bij RKC Waalwijk exact dezelfde shirts als tijdens de oefenwedstrijd tegen SV Bergisch Gladbach. Dat wil zeggen met ‘Dé Lease Maatschappij’op de borst, ‘Seacon’ als rugsponsor en op de achterzijde van het shirt alleen een nummer (geen spelersnaam).

Het uitshirt van Wessel Dammers wordt gedurende het seizoen niet aangepast

En net als in het seizoen 1994-1995 promoveert Fortuna naar de top van de Nederlandse voetbalpyramide met Masita als kledingsponsor. Dat beloofd voor het seizoen 2018-2019, waarin Fortuna na zestien jaar haar rentree maakt op het hoogste niveau.


Nao achtere: seizoen 2016 – 2017    |    Nao veure: seizoen 2018 – 2019