Herinneringen zijn dingen die je meemaakt en opslaat in je geheugen. De één heeft een goed geheugen, de ander wat minder of heeft een situatie net wat anders beleefd. Dat staat ver af van het hebben van een fotografisch geheugen. Het uiterst gedetailleerd terughalen van momenten uit het verleden, het wilt niet altijd lukken. Een fototoestel is daarbij een handig hulpmiddel! En na eerst wat te hebben aangerommeld met een fototoestel met een klassiek fotorolletje wordt het langzaamaan tijd om over te stappen op digitale fotografie.

Digitale fotografie? Dus dan hoef je, als je fotorolletje vol is (een rolletje bestaat uit 12 opnamen of een veelvoud daarvan, met een maximum van 36), dat niet meer uit je fototoestel te halen, in een kokertje te doen, naar de fotograaf te brengen, die dat vervolgens naar een laboratorium stuurt, terugontvangt en je een week later laat weten dat je foto’s klaarliggen? Nee, dat is allemaal overbodig! Na een wedstrijd kom je thuis, steekt een kabel in je camera (inmiddels raakt de term ‘fototoestel’ meer en meer uit de gratie), steekt het andere einde van de kabel in je computer en op je scherm zie je al je foto’s! Slechte foto’s? Geen probleem! Gewoon met je muis aanklikken en op de ‘delete-knop’ drukken.

In het begin van de jaren 2000 begint digitale fotografie aan een onstuitbare opkomst en maakt het ontwikkelen van foto’s iets dat alleen nog wordt uitgeoefend door de aloude vakfotograaf tijdens de Oude Ambachten in Einighausen.

En ook Fortuna Online doet mee aan het nieuwe fenomeen en koopt een digitale camera aan. Niet meteen vooruitstrevend een topmodel aanschaffen, maar een ‘middenklasser’ zonder veel tierlantijntjes. Het aantal megapixel bepaalt de uiteindelijke kwaliteit en beginnen met ‘3.2’, dat volstaat voorlopig.

Deze Canon doet jarenlang trouw dienst, maar wordt uiteindelijk ingehaald door mobiele telefoons

En inderdaad, 3.2 megapixel is prima om te fotograferen. Geen actiefoto’s, ook geen close-ups, maar een situatieschets kan prima worden vastgelegd. De nachtmodus geeft mogelijkheden om ook ‘s avonds, als je het moet doen met kunstlicht, gewoon te fotograferen.


De aanwezige toeschouwers kijken in kalmte naar HFC Haarlem – Fortuna Sittard

Maar langzaam maar zeker raakt een mobiele telefoon, uitgerust met een ingebouwde camera, in zwang. In de beginjaren van de mobiele telefoon werd het apparaat hoofdzakelijk gebruikt om te telefoneren, maar dat is steeds minder het geval. Hoe meer de producenten hun producten doorontwikkelen, hoe meer de kwaliteit van zulke camera’s toeneemt. En op het moment dat je mobiele telefoon een hogere kwaliteit foto’s neemt dan je traditionele fototoestel, is het tijd de camera buiten dienst te stellen.

Uiteraard wordt geen definitief afscheid genomen, maar wordt onze trouwe secondant een plekje gegund in ons Cabinet de curiosités.