Na afloop van het seizoen 2007 – 2008 stelt Fortuna Roger Reijners voor zijn rol als trainer ad-interim te ruilen voor het definitieve hoofdtrainerschap. En dat lijkt de Roermondenaar wel wat. Hij gaat akkoord met Erkens’ voorstel en gaat aan de slag met een afgeroomde selectie. Doelman Arjan Christianen is vertrokken naar RBC Roosendaal en dat is ook de nieuwe club van Mels van Driel. Maar ook de voorhoede is bijna compleet vertrokken. Daar waar Erkens orakelde dat Fortuna met het trio Bas Jacobs, Dirk Jan Derksen en Cédric Olondo beschikte over de beste aanvalslinie van de Jupiler League is daar een seizoen later niks meer van over. Derksen (naar Helmond Sport) en Jacobs worden door het Sittardse publiek uitgespuwd en verlaten gefrustreerd de club.

En dus maken Reijners cs. een nieuwe start. Ruud Boymans blijkt een prima spits, Cédric Olondo blijft een handenbindertje en het talent Danny Schreurs lijkt steeds meer tot wasdom te komen. Voeg daar doelman David Meul, spelverdeler Bryan Linssen en vaste waarde Rick Geenen aan toe en het plaatje ziet er al heel anders uit.

Zo ook op het gebied van kleding. Daar waar Fortuna tijdens de perspresentatie nog aantreedt in de shirts van het seizoen voordien en ook de eerste competitiewedstrijden in oude tenues afwerkt, is het na een paar weken dan zover: de nieuwe shirts zijn beschikbaar! En die zijn niet mis. Ondanks dat meerdere clubs in een dergelijk tenue spelen (Cambuur Leeuwarden thuis- en uitshirt, Excelsior uitshirt) oogt het asymmetrische shirt erg apart. De rechter schouder is groen, de linker geel. Daarentegen loopt een groene baan over de linkerzijde, terwijl deze aan de rechterzijde ontbreekt.

Fortuna’s linksbuiten draagt ‘nummer elf’

Leuk detail aan het shirt is het label dat in de binnenkant van de kraag is genaaid. Daarop staat het clubembleem afgebeeld, samen met de tekst ‘Masita official teamwear’. De V-hals van het afgelopen seizoen is ingeruild voor een ronde hals.

Op de voorzijde is tevens het clubembleem gestikt en Super Game is aangebleven als shirtsponsor. De grootte van de tekst is identiek aan afgelopen seizoen; op dat gebied geen veranderingen. De mouwen zijn voorzien van groene ingezette biezen. Op de mouw staat ook de naam van de kledingsponsor, evenals op de voorzijde van het shirt.


Het thuisshirt bevat veel leuke details

Toch is het shirt nog niet helemaal ‘af’ met het ontbreken van een sponsor op de achterzijde van het shirt. Het duurt even, maar op 7 november 2008 maakt het bedrijf Brazilian Beach haar debuut als rugsponsor. Het bedrijf dat zich toelegt op de verkoop van vastgoed en percelen in Brazilië is eigendom van de voorzitter van de Fortuna Business Club, Peter Blanckers. Blanckers heeft een verleden in de zorgsector, maar probeert het nu in de vastgoedsector en tracht via Fortuna meer naamsbekendheid voor zijn onderneming te vergaren.

De termen ‘rendement’ en ‘betrouwbaarheid’ classificeert Blanckers als sleutelbegrippen voor zijn onderneming en juist dat is iets dat haaks staat op Erkens’ beleid. Maar Erkens houdt stug vol en geeft aan ‘dat de keuze van Brazilian Beach voor Fortuna er mede voor moet zorgen dat betaald voetbal in de regio veilig kan worden gesteld’. Maar hoe dan ook; de komst van Brazilian Beach zorgt ervoor dat de shirts herdrukt kunnen worden.

Boven het rugnummer worden de shirts voorzien van het bedrijfslogo van Brazilian Beach. Onder het rugnummer wordt de tekst ‘BrazilianBeach.nl’ gedrukt.

Taner Taktak blinkt nooit uit met ‘nummer acht’, maar levert wel veel geld op

De reden waarom Fortuna de beginfase van de competitie afwerkt in de shirts van het seizoen 2007 – 2008 ligt in het feit dat er bij de fabricage één en ander verkeerd gaat. De kleurstelling van zowel het thuis- en uitshirt wijken dermate af van het oorspronkelijke ontwerp dat club en Masita besluiten dat alles opnieuw moet. Maar de partij vernietigen? Natuurlijk niet! Overal zit handel in, dus ook in mislukte Fortuna-shirts.

Vreemd is het dan ook niet dat naar verloop van tijd deze shirts tegen dumpprijzen te koop zijn bij het filiaal van Hendriks Mode aan de Sittardse Rijksweg Noord. En ze vinden gretig aftrek. Verschillende supporters kopen een dergelijk shirt en ook voor de verzamelaars zijn de shirts natuurlijk een ‘must have’.

Deze misdrukken gaan via Nol Hendriks de deur uit

Net zoals afgelopen seizoen speelt Fortuna ook dit seizoen tegen ADO Den Haag. Daar waar afgelopen seizoen ADO Den Haag in de Jupiler League speelde en promoveerde naar de Eredivisie treffen beide clubs elkaar dit seizoen in het bekertoernooi. En de dag waarop de wedstrijd staat gepland is een aparte dag, want juist op deze dag pakt Dagblad de Limburger uit met het feit dat Roda JC en Fortuna willen fuseren.

Vanwege de aangekondigde fusie is niemand met zijn hoofd bij de wedstrijd, maar de materiaalmannen letten wél goed op. Want ADO Den Haag treedt aan in het geel/groen en verplicht Fortuna hiermee in een afwijkend tenue aan te treden. En net als verleden seizoen haalt de club haar witte shirts uit de kast. Het zijn dezelfde shirts die Fortuna droeg tijdens de laatste ontmoeting tussen beide clubs, maar omdat de club in de vorm van Brazilian Beach een rugsponsor heeft gevonden, is het bedrijfslogo van Brazilian Beach en de tekst ‘BrazilianBeach.nl’ aan het shirt toegevoegd.

Fortuna draagt dit shirt tijdens de bekerwedstrijd bij ADO Den Haag 

Doordat Hans Erkens zitting heeft genomen in de Stuurgroep Topvoetbal Limburg welke onderzoek doet naar de haalbaarheid van een fusieclub in Zuid-Limburg is het rond de club zelden of nooit rustig. In de optiek van Erkens is bezig aan haar laatste seizoen en dat sijpelt ook door richting spelersgroep. Fortuna speelt weer geen denderend seizoen, ondanks dat er wel degelijk potentie in de spelersgroep zit.

Maar tijdens dit turbulente seizoen is niets zoals het lijkt. Uiteindelijk wordt de fusie afgeblazen vanwege een dubieuze loopplankfinanciering, stapt Hans Erkens op en grijpen Wil Meijers en Wil Helwig met de stichting Trots op Fortuna (TOF) de macht.

Door de ontwikkelingen buiten het veld heeft niemand nog oog voor de prestaties op het veld. Toch gaat het seizoen niet als een nachtkaars uit. Tijdens de laatste twee thuiswedstrijden laat Fortuna zich van haar beste kant zien. Zo wordt titelkandidaat RKC Waalwijk met 2-1 huiswaarts gestuurd en wint Fortuna in een spectaculaire derby met 3-2 van MVV.

Tijdens deze wedstrijden wordt het doel niet meer verdedigd door David Meul. Hij valt uit tijdens de uitwedstrijd bij HFC Haarlem en wordt vervangen door Tom Grootaers. En daar waar iedereen vrees voor de afsluiting van het seizoen, presteert Grootaers uitermate goed, maar slechts éénmaal met nummer 16.

Nummer 16, het vaste nummer van de reservedoelman

Het keepersshirt wijkt compleet af van de tenues die de veldspelers dragen, maar komt overeen met de shirts die de spelers een seizoen eerder droegen. De kleur lijkt op blauw met een vleugje paars, verfraaid met gele lijnen aan de zijkant, de schouders en de hals. In tegenstelling tot later in het seizoen ontbreekt op dit tenue Brazilian Beach, dat vanaf 7 november 2008 dienst doet als rugsponsor.

In de laatste drie duels laat Fortuna onder aanvoering van Charly van den Ouweland, Bryan Linssen en vooral Danny Schreurs zien over heel wat potentie te beschikken. En wat jammer is het dan dat twee van genoemde smaakmakers de club op het einde van het seizoen verlaten. Schreurs tekent bij FC Zwolle, Linssen vertrekt naar MVV.


Nao achtere: seizoen 2007 – 2008    |    Nao veure: seizoen 2009 – 2010