Tijdens het afgelopen seizoen blijkt al gauw dat huurlingen Remco van der Schaaf en Matthew Amoah weer terugkeren naar Vitesse. Fortuna had ze graag gehouden, maar beide spelers kijken verder. Dat geldt niet alleen voor de smaakmakers van de tweede competitiehelft, maar ook voor de (zoals alom wordt aangenomen) architect van het Fortuna van de laatste seizoenen, Bert van Marwijk. Zijn Sittardse jaren zitten erop. Oud-speler Henk Duut wordt zijn opvolger.

Maar daarmee is de club er nog niet, want een behoorlijk aantal spelers denkt dat het succes dat de club de afgelopen seizoenen onmiskenbaar heeft gehad vooral op hun conto kan worden geschreven. Om de gaten in de selectie te dichten trekt de club onder andere Jochem van der Hoeven (afkomstig van Vitesse), Mark Zegers (afkomstig van Excelsior), Jo Geerinckx (afkomstig van Verbroedering Geel) en Stijn Haeldermans (afkomstig van Sint Truiden) aan. Vlak voor de open dag stunt Fortuna door een doelman van FC Barcelona over te nemen, Ruud Hesp.

En met al die nieuwe spelers en nieuwe staf (want ook Hans de Koning komt Fortuna’s staf versterken) kiest de club ook voor een nieuwe uitrusting. Lotto is nog immer Fortuna’s kledingleverancier en komt met een vaal gele variant van het thuisshirt op de proppen. Net als afgelopen seizoen heeft ook dit shirt een groene kraag, die net als het geel licht van kleur is.

Één van de minst mooie ontwerpen van Lotto

Zoals gezegd, het shirt is lichtgeel van kleur. En in tegenstelling tot afgelopen seizoen is het clublogo in het shirt gedrukt. Waarom er een zwarte rand aan het logo is toegevoegd? Het maakt het geheel er niet mooier op. Net als al die andere zwarte kleuren in het shirt, zoals het Lotto-logo (dat zich op de mouwen bevindt; wit in een zwart vierkant) en de bedrijfsnaam die onder de hals, in het middel van het shirt is gedrukt.

Wagner & Partners, het bedrijf van Jos Nuijen, is nog altijd de shirtsponsor. Op de voorzijde is de sponsornaam voorzien van de ondertitel ‘Financiële Planning’ en dat is wel handig, want nog immer vragen mensen zich af waar ‘Wagner & Partners’ eigenlijk voor staat.

Op de achterzijde van het shirt staat eveneens ‘Wagner & Partners’ gedrukt, maar dan zonder de genoemde ondertitel. Tevens is het shirt (uiteraard) voorzien van een rugnummer. Zowel de sponsoruiting alsook het rugnummer zijn zwart van kleur. En had dat niet groen van kleur kunnen zijn?

Aan de zijkanten is het shirt voorzien van een groene strook, afgezet met een zwarte bies, die ook over de schouders loopt. Verder zijn in het stof verticale banen geweven waarin het logo van Lotto is verwerkt. Vreemd genoeg neemt de club afscheid van de groene broek. Tijdens de eerste wedstrijden speelt men namelijk in een volledig gele uitrusting.


Een knalgele Jo Geerinckx in duel met Seol Ki-Hyeon (Foto: Dirk Van de Velde / GvA)

Gedurende het seizoen keert de groene broek weer terug en worden de clubkleuren in ere hersteld. Maar zo plots als de gele broek werd ingevoerd en afgevoerd, zo keert ze ook op willekeurige momenten weer terug! De logica ontgaat eenieder…

Net als het thuisshirt is ook het uitshirt lichter van kleur dan we gewend zijn. De afgelopen seizoenen koos de club voor blauw; dit seizoen eveneens. In veel lijkt het uitshirt op het thuisshirt. De V-hals, de Lotto-logo’s, de manier waarop het clubembleem in het shirt is verwerkt; het is bijna identiek.

Het thuis- en uitshirt komen heel goed overeen

Afwijkend is echter de ‘zijkant’ van het shirt. Bij het thuisshirt is een groene strook ingezet, maar bij het uitshirt is alles even blauw, afgezien van de witte bies die vanaf de mouw naar beneden loopt.

Al bij al weet de club op het gebied van kleding nauwelijks te imponeren. Waarom kent het thuisshirt een zwarte bedrukking? En het uitshirt… Het is allemaal weinig verheffend. Maar zo ‘kleurloos’ de outfits dit seizoen ogen, zo enerverend is het seizoen. Uiteindelijk gaat Henk Duut de geschiedenisboeken in als de enige Fortuna-trainer ooit die geen enkele competitiewedstrijd weet te winnen. Zijn roep om versterkingen wordt door de clubleiding niet gehoord en Duut wordt aan de kant gezet na de 5-1 nederlaag bij De Graafschap. Daar kan de komst van Ajacied Jan van Halst voorlopig ook niets aan veranderen.

Duut wordt vervangen door oud-speler Frans Thijssen, mits hij enkele versterkingen mag verwelkomen. En warempel, die komen er! Nenad Bjekovic komt over van Partizan Belgrado en ook Fritz Emeran komt naar Sittard. En dat blijken gouden grepen, want meteen wordt aartsrivaal Roda JC met 1-0 verslagen door een doelpunt van Bjekovic.

Nenad Bjekovic trapt Fortuna voorbij Roda JC

De inhaalrace die Fortuna start eindigt in Poule A van de nacompetitie waarin Fortuna het opneemt tegen FC Zwolle, FC Volendam en Telstar. Na een gelijkspel in Zwolle volgt een thuisoverwinning tegen Telstar. Het tweeluik tegen FC Volendam levert een nederlaag (1-0) en een overwinning op (3-1), waarna het Eredivisieschap in IJmuiden (1-3 overwinning) wordt veiliggesteld.


De groene broek is terug! (Foto: AD)

Exemplarisch voor het seizoen is de thuisnederlaag tegen FC Zwolle tijdens de afsluitende wedstrijd. Maar de 10 bijeengeschraapte punten volstaan. Gauw de pagina omdraaien en op naar seizoen 2001 – 2002.


Nao achtere: seizoen 1999 – 2000    |    Nao veure: seizoen 2001 – 2002