Het is mei 2020 als berichten doorsijpelen over een op handen zijde samenwerking tussen Fortuna Sittard en de Turkse mediamagnaat Acun Ilıcalı. Fortuna wilt de stap naar de middenmoot van de Eredivisie zetten denkt dat via Ilıcalı te kunnen bereiken. Drie maanden later lijkt een akkoord in de maak.

Ilicali raadt in een van zijn Turkse TV-programma’s de kijkers aan de sociale mediakanalen van Fortuna Sittard te gaan volgen (wat ze massaal doen) en Fortuna-directeur Ivo Pfennings geeft aan dat hij een dossier in orde aan het brengen is voor de KNVB. Dat is noodzakelijk, aangezien de voetbalbond toestemming moet geven voor investeerders die van plan zijn een belang te nemen in een club dat groter dan 25% is. Het is september als Fortuna dat dossier richting Zeist aanlevert.

Daarna wordt het stil. De KNVB neemt zijn tijd, bestudeert de aangeleverde stukken, vraagt zo nu en dan om extra informatie die Fortuna vervolgens aanlevert. Het lijkt desalniettemin een kwestie van tijd voordat de KNVB goedkeuring zal geven.

In maart 2021 geeft Işıtan Gün tijdens een interview met Fortuna SC TV aan dat hij nog steeds vertrouwen heeft in de overeenkomst met Ilıcalı en dat hij verwacht dat de KNVB daar uiteindelijk groen licht voor zal geven.

Toch lijkt een overeenkomst met Ilıcalı van de baan als Ivo Pfennings aan Dagblad de Limburg vertelt dat een deal niet meer vanzelfsprekend is en de club bezig is met ‘Plan B’. Uit het feit dat de KNVB is gestopt met haar onderzoek naar Acun Ilıcalı kunnen we opmaken dat ‘Plan B’ inmiddels ‘Plan A’ is geworden.

En inderdaad, ‘Plan B’ ís ‘Plan A’ geworden! Want half mei van dit jaar klinken Işıtan Gün en Ivo Pfennings namens Fortuna en Atilla Aytekin en Umut Akpinar namens software- en technologiebedrijf Azerion op een mooie toekomst. Azerion neemt een belang van 20% in de club.


Ivo Pfennings, Atilla Aytekin, Işıtan Gün en Umut Akpinar zijn in hun nopjes over de gesloten overeenkomst

Maar net als destijds rondom de op handen zijnde deal met Acun Ilıcalı wordt het ook nu weer stil. Bij het sluiten van de overeenkomst rept Azerion-CEO Atilla Aytekin over het versterken van de hechte familieband tussen club en fans, maar daar merkt de doorsnee fan weinig van. Sterker nog, steeds meer fans stellen zich vragen bij de werkelijke intenties van het software- en technologiebedrijf.

Zeker na het lezen van een interview dat Atilla Aytekin en Işıtan Gün aan SPORTNEXT Magazine geven en daarin stevige ambities uitspreken. Zo vertelt Gün ‘dat Fortuna met haar middelen en plannen in de toekomst bij de beste vier ploegen van Nederland wilt gaan horen.’ Aytekin sluit zich daarbij aan en spreekt uit ‘dat het belangrijkste is dat uiteindelijk de sportieve resultaten verbeteren.’

De huidige resultaten laten zien dat de weg die Fortuna met Azerion is ingeslagen een behoorlijke lange is, want vergeleken met afgelopen seizoen zijn de resultaten tot dusver niet verbeterd. De huidige stand op de ranglijst is weliswaar een momentopname, maar de afgelopen transferperiode toonde aan dat Fortuna’s selectie er in de breedte niet op vooruit is gegaan. Dat werd al eens door trainer Sjors Ultee aangegeven en ook aanvalsleider Mats Seuntjens stelde dat dit niet het plaatje is dat de club hem voorspiegelt op het moment dat hij zich in de zomer van 2020 aan de club verbindt.


Het hart van Mats Seuntjens ligt op zijn tong

Gisteravond, tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) van supporterscollectief Fortuna SC, uitten supporters hun ongenoegen over het uitblijven van communicatie vanuit de club rondom de huidige gang van zaken. Hoe hangt de vlag er bij aan de Milaanstraat? Geen supporter die het weet. En dat juist op het moment dat in de Britse media berichten opduiken over Acun Ilıcalı, die naar verluid op het punt staat om voor £ 30M eigenaar te worden van Hull City AFC.

Fans van ‘The Tigers’ zien Ilıcalı graag komen, maar dat is vooral ingegeven vanwege hun onvrede over het beleid van de huidige eigenaar. Assem Allam en zijn familie haalden zich in het verleden de woede van de fanbase op hun hals om voornemend te zijn de clubnaam te wijzigen in Hull City Tigers. Zo ver kwam het uiteindelijk niet, maar sindsdien is het nooit meer goedgekomen tussen de eigenaren en haar fans.

Hoe anders is de situatie bij Fortuna? De club heeft na jaren bivakkeren in de woestijn van het betaald voetbal eindelijk de stap naar de Eredivisie gezet en wil hetgeen is opgebouwd niet zomaar in handen geven van iemand zonder affiniteit met het Nederlandse voetbal of kennis van de Nederlandse voetbalcultuur. En dus komt Azerion als substituut voor Ilıcalı als geroepen.

Maar nu, na maanden van radiostilte, weet Dagblad de Limburger hoe het zit. De clubleiding heeft inmiddels ook in de gaten dat Sjors Ultee op een dun koord balanceert. Vanwege blessures, een smalle selectie en aanvallende afhankelijkheid van één persoon is het wekelijks puzzelen voor Ultee en versterking van de selectie meer dan welkom. Zeker gezien de uitgesproken ambities.

Eigenaar Işıtan Gün en secondant Ogan Tarhan hebben mede-eigenaar Azerion over de streep getrokken: het software- en technologiebedrijf gaat middelen beschikbaar stellen de selectie te versterken. Dat moet dan gebeuren in januari 2022, als de transfermarkt weer opent.

Het wordt voor Ultee dus nog even roeien met de riemen die tot zijn beschikking staan en moet ervoor zorgen dat hij met zijn selectie niet in de gevarenzone belandt. De toezegging van Azerion biedt voor de korte termijn geen soelaas, maar levert hopelijk een enerverende wintermercato op.

Bron: SPORTNEXT Magazine, Dagblad de Limburger, Hull Daily Mail