Na enkele ontzettend onrustige weken en met een hoogst onzekere toekomst in het vooruitzicht mag Fortuna op deze koude maandagavond naar het Jan Louwers Stadion afreizen voor de uitwedstrijd tegen Jong PSV. Niet bepaald iets om naar uit te kijken. Gelukkig bezorgen de spelers ons een aangename verrassing door goed gestructureerd en geconcentreerd te werk te gaan en daarmee een overwinning binnen te halen. Voor even mogen we daardoor aan iets anders denken, dan aan welke ellende ons wellicht boven het hoofd komt te hangen in de komende maanden. Dat het spel wellicht niet oogstrelend is, daar hebben we momenteel plat gezegd even ‘schijt aan’.


7 maart 2016

You make me happy when skies are grey

Doelpuntenmakers: 54. Janssen (pen.) 0-1.
Opstelling: Kaya; Dengering, De Regt, Janssen, Briels; Schroyen (68. Saddiki), Van Son, Fafiani, Lagouireh, Loen (86. Mares); Hutten.
Toeschouwers: 500
Scheidsrechter: Dhr. Van der Vrande
Geel (Fortuna): Schroijen

Het zijn weer zeer onrustige tijden voor de Fortuna-minded voetbalfan. Anderhalve week geleden wint Fortuna voor ruim 3.500 toeschouwers van FC Oss en meldt directeur Joppe Sangen dat er ‘tussen de 6 en 7 ton’ van de benodigde 9 ton binnen zijn. Op zondag zijn dat naar verluidt 8 ton. We krijgen zodoende goede hoop dat we in ieder geval voldoende geld bij elkaar krijgen om het seizoen af te maken. Op maandag is het gat plotseling weer 2 ton en duikt Nol Hendriks op als zelfbenoemd redder van de club. Een uur later stelt hij dat hij wel strikte voorwaarden voor een lening heeft (er moet iemand garant staan) en op dinsdagochtend gaat de deal al niet meer door. Op dinsdagmiddag zou er dan toch weer een gesprek met Hendriks plaatsvinden, maar ‘s avonds wordt gemeld dat ook dat gesprek niet is doorgegaan. Woensdag verschijnt er een groot interview met Jo Abelshausen in de Voetbal International waarin hij haarfijn uit de doeken doet wat er de afgelopen vijftien jaar allemaal bij en rondom Fortuna is gebeurd. Op donderdag komt de KNVB dan eindelijk met haar oordeel: het seizoen mag uitgespeeld worden maar op basis van de ingeleverde stukken is er onvoldoende basis voor een licentie voor het seizoen 2016-2017. Op 1 juli wordt de situatie opnieuw bekeken. Is dit een bewuste actie van de KNVB om geen ongewenste verdraaiing van de stand te krijgen en wordt per 1 juli onze licentie definitief ingetrokken? Hoe kan de club zich zowel sportief als organisatorisch voorbereiden op het nieuwe seizoen als pas op 1 juli duidelijk wordt of we überhaupt nog blijven bestaan? Gaat er nog een rijke weldoener opstaan die ons gaat redden? Je zou van minder een zenuwinzinking en depressie krijgen…

De doorgewinterde Fortunees is echter wel wat gewend. En dus maken we ons klaar om op maandagavond naar Eindhoven te reizen voor een uitwedstrijd tegen Jong PSV. Vandaag kiezen we voor een reisje met het eigen vervoer. De vertrektijd van 18 uur lijkt ruim genomen, maar het is toch nog enigszins haasten geblazen om tijdig via de tussenstop in Sittard bij het omwisselpunt in Nederweert te geraken. Gelukkig staat Nicky daar nog te wachten en kunnen we twee minuten later met de benodigde tickets verder rijden.

Aangekomen in Eindhoven zien we dat de bus van het supporters collectief inmiddels ook al gearriveerd is. De bus herbergt vandaag slechts 22 passagiers. Vier fans lieten op het laatste moment verstek gaan. Belangrijkste afwezige: de Mosselman. Na enkele keren op het nippertje de bus te hebben gehaald, is dat vandaag blijkbaar niet gelukt. Een file in Stuttgart of Mannheim heeft hem waarschijnlijk de das om gedaan.

Jong PSV weet zich vandaag versterkt met een aantal spelers die al ervaring opdeden in de hoofdmacht van de Eindhovenaren of bij een andere eredivisieclub. Naast Jordy de Wijs, Remko Pasveer en Steven Bergwijn is Adam Maher veruit het bekendste gezicht dat aan de aftrap verschijnt. Maher leeft in onmin met de technische staf en heeft zelf gevraagd om bij het tweede team mee te mogen spelen. Dat de huidige marktwaarde van Maher twee keer de jaarbegroting van Fortuna bedraagt, zegt genoeg over de (financiële) verhoudingen in het Nederlandse voetbal.

Fortuna-trainer Ben van Dael heeft vanavond zowaar een luxe-probleem. Geen enkele speler is geschorst of geblesseerd! Volgens mij een unicum in de afgelopen jaren. Roel Janssen en Joeri Schroyen keren terug van een schorsing. Hun rentree gaat ten koste van Luc Mares en Dries Saddiki.


De ‘basis’ warmt zich op via een positiespel

De wedstrijd is pas zes minuten onderweg als Jong PSV de eerste kans krijgt. Rechtsback Vlerken is weggelopen bij Joeri Schroyen. Vlerken kapt naar binnen, maar ziet zijn schot in de korte hoek gestopt door Ferhat Kaya.

Fortuna kiest vandaag overduidelijk voor een defensief strijdplan, vergelijkbaar met dat bij de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Vanuit een gedegen verdediging wordt op gekozen momenten de aanval gezocht. Niet altijd even attractief om naar te kijken, maar wel realistisch. Bij de spaarzame aanvallen wordt regelmatig voor de lange bal richting Lars Hutten gekozen. En dat is een strategie die vanavond niet tot heel veel resultaat lijkt te leiden. Hutten heeft namelijk constant de grote en sterke Jordy de Wijs in zijn rug en staat voorin op een eiland.

Na een half uur spelen wordt op bovengenoemde manier de aanval gezocht. Helaas is er weer een verdediger Hutten te snel af, waardoor PSV razendsnel aan een counter kan werken. Bergwijn snelt daarbij langs Ferry de Regt richting het doel van Kaya. Gelukkig gaat zijn schot meters over de goal. Fortuna is gewaarschuwd, maar blijkbaar nog niet genoeg. Een minuut later kan Dennis Dengering, die vandaag wederom op de linkerkant speelt, ternauwernood redding brengen op een inzet van Leemans.


Toeterjan mist zijn Sittardse tegenhanger: de Mosselman

Tien minuten voor rust weet Fortuna eindelijk een keer gevaarlijk voor het vijandelijke doel te verschijnen. Hutten gaat op rechts diep na een goede pass van  Nayib Lagouireh. Hutten haalt de achterlijn en wacht goed op de insprintende Schroyen. Die wordt ook bereikt, helaas mist zijn schot voldoende kracht om Pasveer te verschalken.

Het laatste wapenfeit voor de thee is voor Jong PSV. Ramon-Pascal Lundqvist komt op rechts helemaal vrij aan de bal. In plaats van direct te schieten, kapt hij naar zijn linkerbeen. Zijn schot verdwijnt vervolgens een metertje aan de, voor hem, verkeerde kant van de paal.


Ferhat komt met de schrik vrij

Tijdens de pauze praat ik met een nieuw gezicht in het uitvak. Joris heeft tijdens zijn studie in Bulgarije een vriendelijke gast uit Azerbeidzjan aan zijn toch al bonte gezelschap van vrienden toegevoegd. De jongeman studeert momenteel in Eindhoven en bezoekt vele Europese wedstrijden, bij voorkeur die van FK Qarabag. Wat hem vooral bevalt aan het Westerse voetbal is dat er  ‘a lot of ladies’ bij het voetbal te zien zijn. Iets dat in zijn geboorteland zelden voorkomt. Mensen die interesse hebben om op 22 maart samen met deze vrolijke snuiter de futsalinterland tussen Nederland en Azerbeidzjan in Almere te bezoeken, mogen zich bij Joris melden.

Fortuna begint de tweede helft zowel qua opstelling als qua strijdplan ongewijzigd. Na acht minuten spelen dient zich daardoor een enorme kans aan. Bij een bal richting Hutten heeft verdediger Menno Koch de bal blijkbaar met zijn hand beroerd. Voor scheidsrechter Van der Vrande voldoende om naar de stip te wijzen. Met Roel Janssen hebben we voor dit karweitje een heuse specialist in huis. Ook de zeer geroutineerde Pasveer is kansloos op de inzet van Janssen: 0-1.


Roels’ strafschopstatistieken zijn uitmuntend

Met nog ruim een half uur op de klok verandert er weinig aan het spelbeeld. Fortuna verdedigt en Jong PSV probeert via verzorgd combinatievoetbal de Sittardse muur te doorbreken. Doordat de ploeg van Van Dael goed staat opgesteld en geconcentreerd verdedigt, is er voor de Eindhovenaren vrijwel geen doorkomen aan. Dat dit spel voor Fortuna zelf ook tot vrijwel geen kansen leidt, nemen we op de koop toe.

Waar we voorafgaand aan de wedstrijd nogal bang waren voor de inbreng van Adem Maher, blijkt dat tijdens de wedstrijd nergens voor nodig geweest. Maher valt totaal niet op en blinkt al helemaal niet uit in ijver. Het meeste gevaar aan PSV-zijde komt vanavond van de snelle en behendige Bergwijn en Kenneth Paal.


De Regt houdt opruiming

De tijd tikt langzaam in het voordeel van de groen-gelen weg. Jong PSV gaat onder het toeziend oog van Philip Cocu steeds vaker de lange bal hanteren. Wanneer er al een luchtduel verloren wordt door een van de Fortunezen, is scheidsrechter Van der Vrande er altijd nog om redding te brengen. Meer dan eens fluit hij voor een aanvallende overtreding van een van de Eindhovenaren.

Zonder noemenswaardige kansen aan beide zijden wordt de blessuretijd bereikt. Die bedraagt maar liefst vier minuten. Maar ook in deze toegevoegde tijd geven de Fortunezen geen krimp en houden de ‘nul’ vast. Hierdoor zijn de drie punten en zowaar de eerste plaats in de tussenstand om de vierde periode een feit.


Het uitvak was weer keurig gevuld

Ondanks het uitblijven van (een groot deel) van de salarissen en de zeer onzekere toekomst van de club concentreerden de mannen van Ben van Dael zich vanavond uitstekend op hun primaire taak. Daarmee zichzelf en de ruim honderdtwintig meegereisde fans even wat sportieve afleiding biedend in deze uitermate roerige tijden. Een groot compliment is dan ook zeker op zijn plaats!

Op de terugweg spookt de vraag wat de toekomst ons gaat brengen weer door mijn hoofd. Ik kom tot de conclusie dat, wat de uitkomst ook gaat worden, ik machteloos ben in dit hele proces. Ik heb dan ook besloten gewoon te genieten van elke wedstrijd die we nog mogen spelen, te beginnen aanstaande vrijdag in Waalwijk. Laten we hopen op een lekker gevuld uitvak, een goede sfeer en uiteraard weer een driepunter op het veld. Tot dan!

Tot slot van deze maandagwedstrijd, het ‘Thank God it’s Friday klassement.

Resultaat: Full house, negen punten.
Uitvak: 122 fans, Zes punten.
Stadion: Zes punten voor het Jan Louwers Stadion.
Thuisfans: Pardon? Twee punten is al ruim bedeeld.
Catering: Een simpele voldoende, zes punten.
Randvoorwaarden: Vriendelijke stewards, geen programmaboekjes maar wel ruimte voor vlaggen. Zes punten.

Daarmee komt Jong PSV op een totaalscore van 35 punten. Goed voor een voorlopige zevende plek op de ranglijst.