‘Het leek RKC-thuis wel!’ Een uitspraak die na de wedstrijd uit meerdere schorre kelen klonk. Terwijl Fortuna een van de beste helften van het seizoen speelt, gaat het alsnog met een 2-0 achterstand de rust in. Na rust blijft Fortuna jagen op een goed resultaat en krijgt dat in een bizarre slotfase waarin twee keer binnen veertig seconden wordt gescoord. Askovski en Semedo zorgen voor de doelpunten en bezorgen samen met de hele ploeg de meegereisde supporters een avond om niet snel te vergeten.


4 december 2017

Het heerlijk avondje is gekomen

Jong PSV 2 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 30. Malen 1-0, 38. Lammers 2-0, 61. Askovski 2-1, 85. Semedo 2-2, 86. Askovski 2-3.
Opstelling: Santos; Essers, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Saddiki (72. Braun), Dianessy (84. Engin), Smeets; Semedo, Stokkers (69. Hutten), Askovski.
Toeschouwers: 603.
Scheidsrechter: Ingmar Oostrom.
Geel (Fortuna): Saddiki

Het was afgelopen vrijdag even een vreemde gewaarwording dat Fortuna niet in actie kwam. Net als vorige week mogen we weer op maandag aantreden in Brabant. En net als vorige week moeten we ook nu gebruik maken van de verplichte bus- en autocombi. Gelukkig krijgen we in Eindhoven wel een handvol meer parkeerkaarten en is de dubbeldekker vandaag tot de laatste plaats toe gevuld. Dat betekent dat er 203 fans in het uitvak van het Jan Louwers Stadion plaats zullen nemen.

Als de busreis een voorbode voor de wedstrijd is, belooft het een heet avondje te worden. Niet zozeer qua emoties, maar vooral qua temperatuur. Buschauffeur Rob heeft de verwarming namelijk flink opgestookt waardoor de gevoelstemperatuur al snel oploopt tot boven de dertig graden. De verhalen van bepaalde passagiers over bezoeken aan saunaclub Sixsens doen de temperatuur alleen maar verder oplopen. Gelukkig vindt Rob al snel de verwarmingsknop en draait deze een paar graden omlaag.

Links en rechts doen supporters een voorzichtige voorspelling over de uitslag van vanavond. De algehele teneur is dat een punt vanavond al erg welkom zou zijn. Jong PSV is aan een sterke serie bezig en we zijn de wedstrijd van vorig seizoen nog niet vergeten. Fortuna was toen kansloos door een hattrick van Albert Gudmundsson. Maar de situatie van veertien maanden geleden is eigenlijk niet meer te vergelijken met die van dit moment. Kijken we naar de basisopstelling van toen en nu: slechts één speler die vorig seizoen aan de aftrap verscheen (Stefan Askovski), staat vanavond om acht uur tussen de lijnen. Tien van de veertien spelers die destijds voor Fortuna in het veld kwamen, hebben de club inmiddels verlaten.

Waar we heel even bang waren om veel te vroeg in Eindhoven te arriveren, wordt die vrees bij Leenderheide al enigszins teniet gedaan door onze buschauffeur. In plaats van de randweg neemt hij de afslag richting Eindhoven centrum. Bij de grote rotonde maken we een vakkundige 360 en keren terug richting autoweg. De politiemotor die ons even later begeleidt, zorgt voor verder oponthoud door ons niet rechtstreeks vanaf de Aalsterweg de Toon Schröderlaan richting uitvak in te leiden maar dat via de Theo Koomenlaan en Bram Venemanlaan te doen. Desondanks lopen we ruimschoots op tijd het bezoekersvak binnen.

Daar aangekomen krijgen op we korte tijd met twee flinke tegenslagen te kampen. Eerst ontvangen we een berichtje van onze huisfotograaf Niels: ‘Ik ben net ziek naar huis gegaan. Geen foto’s dus vanavond.’ Sinds we al geruime tijd mogen genieten van zijn prachtige fotomateriaal is het een bittere pil dat we vanavond terug moeten vallen op onze Iphones. Maar er zijn natuurlijk ergere dingen in het leven en de gezondheid van Niels gaat ons uiteraard na aan het hart. Over de gezondheid van mede-redactielid Guido maak ik me even later eveneens grote zorgen als hij met een broodje balburger vanuit het caterpunt komt aangelopen. De substantie op zijn broodje lijkt niet op een bal en ook niet op een burger en de kleur van het brouwsel is al helemaal dubieus. Tel daarbij op dat het vlees niet warm is en een dodelijke beoordeling van de Goodyear Commissie zou een feit zijn, ware het niet dat we onze witte schorten reeds enige jaren geleden opgeborgen hebben. Daar komen de Eindhovenaren goed weg!


Werkelijk onverantwoord!

Sunday Oliseh heeft zijn basisopstelling op één positie gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd in Helmond. André Vidigal is licht geblesseerd en zit niet bij de selectie. Hij wordt vervangen door Askovski. De blessure van Djibril Dianessy bleek gelukkig mee te vallen, hij verschijnt gewoon aan de aftrap. Dat betekent dat Santos samen met Essers, Dammers, Schuurs en Ospitalieri de verdediging vormt. Het middenveld bestaat uit Saddiki, Smeets en Askovski. Voorin moet het gevaar komen van Semedo, Stokkers en Dianessy.


Het waterkanon probeert de spelers te verjagen

Fortuna komt geconcentreerd uit de startblokken en creëert na acht minuten al een enorme kans op de openingstreffer. Askovski dribbelt vrolijk richting strafschopgebied en haalt vervolgens verwoestend uit. De bal spat, kansloos voor Eloy Room, op de lat uiteen. De bal stuit echter precies voor de voeten van Dianessy die het leer van vijf meter alleen in het vrijwel lege doel hoeft te plaatsen. Helaas is het rechterbeen van Djibril niet zo getraind als zijn linker en zien we de bal langzaam naast het doel verdwijnen.

Nog voordat er een kwartier gespeeld is, noteren we weer twee kansen voor de geel-groenen. Eerst lijkt Finn Stokkers te worden neergehaald bij een vrije trap van Lisandro Semedo. Scheidsrechter Oostrom wil echter van geen strafschop weten. Als Jong PSV vervolgens rustig denkt uit te verdedigen, gebeurt dat te laconiek. De breedtepass belandt precies tussen Dianessy en de uitkomende Room. Djibril is sneller bij de bal en kan hem nog nét een tikje richting doel geven. De poging is echter te zacht, waardoor deze voor de doellijn kan worden weggewerkt.
Pas nadat Jorrit Smeets zijn afstandsschot enkele meters naast heeft zien gaan, komt PSV voor het eerst gevaarlijk in actie. Gudmundsson gaat op links door en dringt de zestien binnen. Zijn poging wordt door Miguel Santos tot hoekschop verwerkt. Fortuna schrikt hier niet van en gaat vrolijk verder met het creëren van kansen. Een diepe bal op Semedo wordt door de Portugees in een keer meegegeven aan Dianessy. Die legt terug op de inlopende Stokkers. Finns’ directe tegenstander blokt hem, maar de bal valt voor de voeten van Askovski. Zijn schot wordt nipt door Room met de voet over diens doel getikt.


Fortuna neemt een corner, het uitvak kijkt gespannen toe

Fortuna blijft aanvallen maar de bal wil er vooralsnog maar niet in. Een kopbal van Askovski wordt aangeraakt en gaat naast. Uit de volgende hoekschop kopt Wessel Dammers bij de tweede paal in. Zijn poging wordt door Stokkers doorgekopt en landt op het dak van het doel. En als je zoveel kansen mist, weet je al wat er gaat gebeuren. Zeker tegen een ploeg als Jong PSV.

Een lange bal van Dammers door de middenas van het veld eindigt in rood-wit bezit. Via twee passes wordt de rappe linksbuiten Donyell Malen bereikt. Die stuurt Clint Essers met een lichaamsbeweging de verkeerde kant op en haalt vervolgens prachtig in de lange hoek uit, Santos daarmee kansloos latend. We zijn amper bijgekomen van de teleurstelling als het al bijna 2-0 staat. Dries Saddiki probeert op het middenveld een hoge bal op zijn borst aan te nemen, maar dat lukt helaas niet zoals gewenst. PSV gaat er weer razendsnel vandoor en weer is Malen het eindpunt van bestemming. Gelukkig is hij deze keer minder secuur in zijn afronding en eindigt de bal naast het doel van Santos.

Saddiki maakt zijn foutje van zojuist even later weer een beetje goed door Essers op rechts met een stiftbal prima weg te sturen. Essers zet hoog voor en bereikt bij de tweede paal Semedo. Helaas krijgt Lisandro, net als Dianessy eerder in de wedstrijd, de bal precies voor zijn verkeerde been. Zijn poging met links belandt dan ook naast het doel. Ook al ben je niet tweebenig, een van deze kansen had er toch zeker in gemogen.

Aan de reeks kansen aan beide zijden komt maar geen einde. Maar waar Fortuna tot nog toe geen enkele kans weet te verzilveren, is PSV dodelijk effectief. Essers geeft Malen teveel ruimte. De jeugdinternational bereikt mede-aanvaller Sam Lammers op de rand van het strafschopgebied. Dammers loopt op dat moment nog terug waardoor Lammers precies genoeg tijd heeft om aan te nemen en de bal met links in de hoek te plaatsen. Van ongeloof valt het uitvak totaal stil. Fortuna speelt in feite een prima eerste helft, creëert legio goede kansen maar staat met rust tóch met 2-0 achter. In de pauze is de meest gehoorde opmerking dan ook ‘Hoe kon dit in godsnaam gebeuren?’.


In Eindhoven zie je zelden een defecte lamp

Ondanks de herhaalde roep om te wisselen, laat Oliseh dezelfde elf spelers opdraven voor de tweede helft. Net als in de eerste helft gaat Fortuna voortvarend van start. Een goede aanval via Semedo en Dianessy belandt op links bij Marco Ospitalieri. Diens voorzet is perfect op maat en wordt door Stokkers ook goed ingekopt. Voor de tweede keer vanavond staat de lat echter in de weg.

Aanvoerder Perr Schuurs blijft ook vanavond keurig op de been en groeit met de minuut beter in de wedstrijd. Vijf minuten na rust bereikt zijn dieptepass Semedo op rechts. Semedo passeert zijn tegenstander en legt goed terug op Dianessy. De Fransman schiet helaas hoog en ver naast. Het is duidelijk niet de avond van Djibril, maar we weten ook dat hij een wedstrijd kan doen kantelen. Enkele minuten na zijn mislukte schot zet hij druk op de Eindhovense verdediging. Die bezwijkt onder de druk, waardoor hij alleen op Room af kan. Helaas wint de doelman dit een-tegen-een duel en blijft de score bij twee tegen nul.

Net op het moment dat in het uitvak het geloof in een resultaat meer en meer lijkt af te nemen, begint Askovski vanaf links aan een solo. Daarbij wordt hij weinig in de weg gelegd door de PSV-verdedigers en kan zo de zestien binnen lopen. Daar probeert de linksback hem nog af te stoppen, maar de bal valt via de kluts voor de voeten van de Macedoniër. Met een subtiele voetbeweging tikt hij de bal langs Room en brengt zo de gewenste spanning terug in de wedstrijd.

Spelers en meegereisde fans geloven nu weer helemaal in een goede afloop, maar de uitvallen van de Eindhovenaren blijven gevaarlijk. Gudmundsson dringt vanaf rechts ons strafschopgebied in en tikt de bal breed. Die wordt ook ingeschoten, maar Oostrom heeft dan gelukkig al gefloten voor een schwalbe van de Zweed. Gele kaart en vrije trap voor Fortuna.


Gudmundsson mag een hoekschop nemen

Met nog twintig minuten op de klok vindt Oliseh het tijd om te wisselen. Niet Dianessy, die vandaag grossiert in het missen van kansen, maar Stokkers wordt naar de kant gehaald. Zijn vervanger heet Lars Hutten. Terwijl Hutten amper in het veld staat, raakt Saddiki geblesseerd. Dries wordt minutenlang buiten het veld verzorgd en PSV maakt daar dankbaar gebruik van door extra gas te geven. Gelukkig weten de Eindhovenaren niet te scoren. Saddiki kan niet verder en wordt vervangen door Christopher Braun.

Fortuna blijft op jacht naar de gelijkmaker en trekt daarbij alle registers open. Dammers komt mee naar voren en haalt hard uit. Room blijkt weer een sta-in-de-weg en verwerkt het schot tot hoekschop. Na een slippertje van Ospitalieri kan Lammers alleen op Santos af. Miguel komt goed zijn doel uit en houdt Fortuna zo in de wedstrijd. Achterin houdt de verdediging onder leiding van uitblinker Schuurs verder goed stand bij de tegenaanvallen van PSV.

Met nog iets meer dan vijf minuten op de klok begint de tijd te dringen. Braun heeft inmiddels zijn plek rechtsachter weer ingenomen en Essers is doorgeschoven naar het middenveld. Diezelfde Essers geeft een goede voorzet richting strafschopgebied. Daar wordt Hutten vastgepakt en omver geworpen door zijn tegenstander. Oostrom twijfelt niet en wijst naar de stip. Het gejuich in het uitvak maakt al snel plaats voor twijfel. Fortuna en penalty’s zijn dit seizoen niet bepaald een gelukkige combinatie. Nadat Smeets miste tegen de Eagles, is het nu de beurt aan Semedo. Lisandro twijfelt niet en schiet de bal onberispelijk in de linkerbovenhoek. Hoewel ik me had voorgenomen vanavond niet te schreeuwen in verband met een in Helmond opgelopen verkoudheid, kan ik me nu niet meer inhouden.


Let’s go f*cking mental!

Voordat ik goed en wel op mijn gsm de aantekening over het doelpunt heb gemaakt, schrik ik van het geschreeuw om me heen. Net op tijd zie ik Hutten op doel koppen en Askovski met links de bal tegen de touwen volleren. Mijn eerste blik gaat richting grensrechter. Die vlagt niet en dus is de perfecte comeback binnen een halve minuut geslaagd! Later zie ik in de samenvatting dat de centrale verdediger van PSV direct na de aftrap aan een onhandige solo was begonnen en daarbij de bal kwijt raakte aan Essers. Via de ingevallen Ufukcan Engin kwam de bal bij Semedo terecht. Diens voorzet bereikte het hoofd van Hutten.

Het bezoekersvak gaat nu volledig uit zijn dak. Mensen vliegen elkaar om de nek, slaan hun handen van ongeloof voor hun gezicht of springen in de hekken. Nu nog even volhouden! Maar ook in de resterende officiële speeltijd en vier minuten blessuretijd houdt Fortuna stand. Daarbij wordt het uitstekend geholpen door Gudmundsson. De aanvaller is blijkbaar erg gefrustreerd en duwt Ospitalieri lichtjes in zijn gezicht. Geen grote klap, maar wel precies voor de neus van Oostrom. Die twijfelt wederom niet en trekt rood.

Na het eindsignaal bedanken de spelers de Fortuna-fans op de tribunes. En die blijken niet alleen in het uitvak te zitten. Op de lange zijde rechts van ons staan tientallen Fortunezen hun favorieten toe te juichen en ook op de hoofdtribune gaan vele handen de lucht in.


Fortuna-fans door het hele stadion

In de bus worden de herinneringen aan de bizarre competitiewedstrijd uit 1999 tegen RKC nog maar eens van stal gehaald. Een hele andere setting, maar het scenario is vergelijkbaar en voelt vandaag even lekker als achttien jaar geleden. Voor ik het in de gaten heb, gaat ook mijn tweede voornemen van de avond, geen bier drinken, de prullenbak in. Ach ja, hoe vaak win je op deze manier? Dat mag gevierd worden toch! Zonder oponthoud bereiken we om 23 uur onze thuisbasis. Waar enkele fanatiekelingen nog het wilde plan opvatten om hun stamcafé te bezoeken, zijn wij verstandig en keren huiswaarts.

Vrijdag komt RKC op bezoek. De Waalwijkers startten het seizoen matig maar beginnen inmiddels steeds beter te draaien. Makkelijk wordt het zeker niet, maar tot die tijd genieten we nog even na van de heerlijke ontknoping in Eindhoven.

Nao veure!