Na ruime overwinningen tegen Jong Ajax en Jong FC Utrecht slaagt Fortuna er niet in om ook het derde jonge elftal met een nederlaag naar huis te sturen. In de eerste helft valt er voor beide doelen weinig te beleven, in de tweede helft gaat Fortuna in een hoger tempo spelen en weet het Jong PSV behoorlijk onder druk te zetten. Maar de het creëert uit dat veldoverwicht te weinig echte kansen en moet uiteindelijk genoeg nemen met een gelijkspel. Geen schande tegen de nummer drie op de ranglijst, maar de ploeg van Oliseh had meer verdiend gezien het bij vlagen weer aantrekkelijke en aanvallende voetbal.

3 maart 2017

Nul-nul ondanks leuke tweede helft

Fortuna Sittard 0 Jong PSV 0

Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, De Regt, Ospitalieri; Briels, Hadzhiev; Başsan, Vlijter, Stokkers (77. Ars), Saddiki (60. Dianessy).
Toeschouwers: 1.680.
Scheidsrechter: Pérez.
Geel (Fortuna): De Regt.

Na de succesvol verlopen maand februari (drie overwinningen en twee gelijke spelen in vijf wedstrijden) mag Fortuna de maand maart aftrappen met een thuiswedstrijd tegen Jong PSV. De goede prestaties van de laatste weken lijken zich vanavond eindelijk te vertalen in de publieke belangstelling: de officiële opgave ligt met 1.680 weliswaar onder die van twee weken geleden tegen Jong FC Utrecht, maar de rijen voor de kassa’s en de bezetting van de tribunes wekken toch de indruk dat de voetballiefhebber de weg naar het stadion langzaam weer weet te vinden. Laten we hopen dat de trend zich doorzet, al kan van een echt herstel alleen sprake zijn wanneer het vertrouwen in de toekomst van de club weer wat vaster is. En daarvoor zou het prettig zijn als de club eindelijk eens een einde zou kunnen maken aan de reeks negatieve beoordelingen door de licentiecommissie van de KNVB. We zullen in juni zien of dat erin zit.

Zoals gezegd, hebben we over de prestaties op het veld nog maar weinig te klagen. Na een knappe overwinning uit in Emmen zijn we vijf wedstrijden op rij ongeslagen en zo’n reeks is bepaald geen vanzelfsprekendheid in Sittard. Vanvond moeten we tegen Jong PSV, nummer drie op de ranglijst, proberen die reeks uit te breiden. Trainer Sunday Oliseh heeft daarbij twee wijzigingen aangebracht vergeleken met de basis van een week geleden. Christopher Braun, vorige week ingevallen voor de geblesseerde Djibril Dianessy, staat weer in de basis. Dianessy begint op de bank, Dries Sadikki blijft daardoor in de basiself, maar nu als linkshalf. Verder verhuist Vitor Saba ten faveure van Jordie Briels naar de bank. Voor Aziz Khaolouta is zelfs daar geen plaatsje weggelegd; hij lijkt zich na een zoveelste woordenwisseling op de training intussen definitief onmogelijk gemaakt te hebben.

Ospitalieri is ook vanavond niet te houden

De eerste helft van de wedstrijd kan in één alinea worden afgedaan. Het spel speelt zich vrijwel geheel af op het middenveld, beide ploegen brengen weinig diepte in het spel en serieuze kansen vallen er eigenlijk niet te noteren. Jong PSV schiet na een kwartier een bal uit de tweede lijn naast ons doel, bij Fortuna levert Emrah Başsan een paar goede corners en vrije trappen af, die echter door iedereen gemist worden. En verder zien we nog een paar doelpogingen van Kamen Hadzhiev, één zo’n beetje vanaf de middenlijn waar een dieptepass op Gavin Vlijter misschien een betere keuze was geweest. Dat is het wel zo’n beetje, waarbij we overigens wel moeten opmerken dat beide ploegen wel in een behoorlijk tempo spelen.

Tactisch overleg

Na rust verhoogt Fortuna dat tempo nog een beetje en weet het Jong PSV in de verdediging te drukken. Dat leidt na vier minuten tot de eerste grote kans. Een door Braun het strafschopgebied ingebrachte bal wordt niet goed uitverdedigd, waarna Başsan ermee aan de haal kan gaan. Hij trekt naar binnen, dribbelt langs twee man en schiet vervolgens venijnig op goal. De keeper staat echter goed opgesteld en weet tot corner te verwerken. Vijf minuten later speelt Vlijter zichzelf rond de middenlijn goed vrij. Hij stormt op naar het doel en geeft een steekpassje op Saddiki. De bal is echter net iets te hard, zodat de keeper er eerder bij is dan Saddiki. Op het kwartier begint Braun aan een van zijn indrukwekkende rushes. Eenmaal in het penaltygebied aangekomen, weet hij echter niet wat te doen met de bal. Hij maakt een draai van honderdtachtig graden en rent weer terug het strafschopgebied uit.

Kamen Hadzhiev: onverzettelijk als altijd

De laatste actie is een beetje exemplarisch voor het aanvalsspel van Fortuna vanavond. We spelen in een behoorlijk tempo, laten de tegenstander niet aan voetballen toekomen, houden continu druk, maar het overleg en de inventiviteit ontbreken. Daardoor gaat nogal wat energie verloren aan zinloze acties. Bovendien slagen we er te weinig in om de gevaarlijkste mensen (Başsan en de na een uur voor Saddiki ingevallen Dianessy) snel in stelling te brengen. In de 77ste minuut lukt dat eindelijk wel een keer, waneer Perr Schuurs Başsan met een schitterende dieptepass vrij voor de keeper zet. Başsan rondt prima af, maar de grensrechter heeft terecht gevlagd voor buitenspel.

In de slotfase brengt Oliseh Sjoerd Ars voor Finn Stokkers, waardoor het record van Wim Bohnen voorlopig wel weer even onbedreigd zal blijven. Stokkers komt er vanavond niet echt aan te pas, waarbij opvalt dat hij veel minder dan in eerdere wedstrijden vanuit het middenveld aangespeeld wordt. Aan de speelwijze van Fortuna verandert de wissel verder niet veel, maar Ars houdt het Eindhovense verdedigingscentrum in de laatste tien minuten wel zoveel bezig dat er wat meer ruimte voor de andere aanvallers ontstaat.

Zes keer op rij gaat niet lukken

Het gevaar moet in eerste instantie echter toch weer uit de tweede lijn komen. We noteren doelpogingen vijf en zes van Kamen Hadzhiev. De eerste keer vliegt de bal vanaf de rand van de zestien net over het doel, de tweede keer vanaf 25 meter net naast de paal. Beide keren lijkt de keeper echter zo goed gepositioneerd, dat hij niet echt in de problemen gekomen zou zijn. De poging van Braun in de 89ste minuut is al wat verrassender. Hij draait weg van zijn tegenstander en haalt onmiddellijk uit. De bal vliegt echter over de goal.

Teleurstelling na kopbal van Dianessy

De negentig minuten zitten er inmiddels op. Meestal wordt de blessuretijd gebruikt om lange ballen richting strafschopgebied te trappen, in de hoop dat zo’n bal toevallig voor de voeten of op de kop van Ferry de Regt valt. Maar De Regt blijft vanavond achterin en Fortuna laat juist in de blessuretijd haar beste aanvallen van de wedstrijd zien. Twee minuten in de blessuretijd geeft Braun een goede voorzet vanaf rechts. Dianessy kan inkoppen, maar kopt recht in de handen van de keeper. Een minuut later wordt Dianessy op links de diepte in gestuurd. Hij is sneller dan zijn tegenstander en zet voor op de helemaal vrijstaande Ars. Een verdediger weet de bal echter weg te werken met een tackle. Daarna meldt ook Jong PSV zich nog eens voor ons doel. Het schot uit de tweede lijn gaat echter. Het blijft dus 0-0. Desondanks mogen we tevreden zijn, want Fortuna speelt ook vanavond weer een aantrekkelijk tweede helft. Over een week volgt in Venlo de volgende krachtproef.