Fortuna toont dit seizoen twee totaal verschillende gezichten. Thuis wordt de tegenstander opgejaagd en werden alle vier de wedstrijden gewonnen. Uit neemt de ploeg een meer afwachtende houding aan. Dit resulteerde na vier wedstrijden in welgeteld één gelijkspel en drie nederlagen. Vanavond komt Fortuna er tegen Jong PSV geen moment aan te pas, met een 3-0 nederlaag tot gevolg.


26 september 2016

Fortuna machteloos en kansloos in Eindhoven

Jong PSV 3 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 20. Gudmundsson 1-0, 66. Gudmundsson 2-0, 90+2. Gudmundsson 3-0.
Opstelling: Ter Wielen; Braun, De Regt, Mares, Askovski; Kurt, Briels, Hadzhiev (78. Smeets), Van Hout (82. Wiafe), Torunarigha (68. Dianessy), Khalouta.
Toeschouwers: 400
Scheidsrechter: Dhr. Berben
Geel (Fortuna): Askovski, Khalouta

Na de bekeruitschakeling in Spakenburg is het de vraag hoe Fortuna zich herstelt. Na voorgaande nederlagen in Amsterdam en Utrecht slaagde de ploeg daar goed in bij de daaropvolgende thuiswedstrijden. Deze keer moet de revanche op het veld van FC Eindhoven gebeuren. Tegenstander Jong PSV draait tot dusverre een uitstekend seizoen. Na zeven wedstrijden heeft de ploeg nog niet verloren en is met zeventien punten de trotse koploper. Gemakkelijk wordt het dus zeker niet.

Zoals elk jaar mogen we dit jaar weer met de auto- of bus naar Eindhoven reizen. Wel dient er omgewisseld te worden. Waar dat vorige jaren nog gebeurde langs de A2 bij Nederweert, dienen we ons nu te melden op de Fortuna-burelen in Buchten. Doordat we ons hier uiterlijk om half zeven gemeld moeten hebben, rijden we rond de klok van zeven uur al de Aalsterweg in Eindhoven op. Halverwege deze straat draaien we linksaf de Toon Schröderlaan in. Die manoeuvre is echter niet zonder risico’s. De dienstdoende steward waarschuwt ons voor het fietspad en met name de busbaan die we over moeten steken: ‘Joa, doar hebbe ze er al een aantal flink in elkaar gereden, kiek mer uit’.

Ben van Dael geeft het vertrouwen aan dezelfde elf spelers die in Spakenburg aan de aftrap verschenen. Dat betekent dat Ter Wielen het doel verdedigt en daarbij wordt ondersteund door Braun, De Regt, Mares en Askovski. Het middenveld bestaat uit Van Hout, Briels, Kurt, Hadzhiev en Khalouta. Voorin moet Junior de Eindhovense verdediging pijn proberen te doen.

Vanaf de aftrap blijkt dat Fortuna wederom voor een afwachtende strategie kiest. PSV mag het spel gaan maken en lijkt daar weinig moeite mee te hebben. Na exact 45 seconden leidt dit tot de eerste hoekschop in het voordeel van de Eindhovenaren, een minuut later gevolgd door de tweede hoekschop van de avond. Tot treffers leidt dit gelukkig niet.

Het spelbeeld zal de rest van de eerste helft niet veranderen. Fortuna trekt zich bewust massaal terug op eigen helft. Bij het spaarzame balbezit wordt vaak de lange bal richting Junior Torunarigha gezocht. Die staat echter op een eiland en heeft constant twee verdedigers in zijn nek. Met name Jordy de Wijs geeft Junior geen meter ruimte.


Briels wordt de voet dwars gezet

Na twintig minuten wordt Fortuna’s verzet voor de eerste keer gebroken. Na een een-twee op de rechterflank eindigt de voorzet van PSV’s rechtsbuiten bij aanvoerder Albert Gudmundsson. Die schiet onberispelijk de 1-0 achter Leon ter Wielen. Gezien het spelbeeld tot dusverre lijkt het een erg moeilijke opgave te gaan worden om vanavond met een enigszins bevredigend resultaat Eindhoven te verlaten.

Vijf minuten na de openingstreffer doet Fortuna voor het eerst van zich spreken. Jordie Briels, die tot taak heeft de opbouw van de Eindhovenaren te ontregelen, zet op het middenveld goed druk en krijgt de bal tot bij Junior. Die tikt de bal goed door op de mee opgekomen Roald van Hout. Van Hout snijdt de zestienmeter in en schiet hard en hoog op het doel van Hidde Jurjus. Helaas belandt de bal in het zijnet.


Van Hout op weg naar het PSV-doel

Iets na het half uur spelen laat Fortuna voor de tweede keer iets van haar tanden zien. Christopher Braun krijgt op eigen helft de bal en zet het op een lopen. Ook mét bal is hij twee tegenstanders te snel af en weet de bal vanaf de achterlijn nog voor te krijgen. De bal belandt iets achter Aziz Khalouta die daardoor te weinig kracht achter zijn kopbal kan krijgen. Jurjus kan de bal eenvoudig vangen.

Jong PSV blijft de bovenliggende partij en lijkt op de momenten waar het even tegen zit een klein beetje hulp te krijgen van scheidsrechter Berben. Lijkt, want ik bekijk het natuurlijk niet helemaal objectief. Maar helemaal consequent vind ik het optreden van de goede man niet. Sam Lammers maakt hands en krijgt geen geel, zijn teamgenoot Kenneth Paal maakt even later ook hands en krijgt wél geel. Beide handsballen leken me opzettelijk. Een overtreding die een Fortuna-aanval onderbreekt wordt niet met geel bestraft en voor de trap die Junior op de middenlijn krijgt, wordt niet eens gefloten. Ook al wordt eerst de bal gespeeld, gefloten mocht er op zijn minst worden. Daarentegen wordt er wel drie, vier keer gefloten voor aanvallende fouten van Khalouta en Junior. Het zou echter veel te ver gaan om de schuld van Fortuna’s onmacht in de schoenen van de scheids te schuiven. Tot verdere noemenswaardige kansen komt het in de eerste helft overigens niet.

Fortuna begint ongewijzigd aan de tweede helft en eigenlijk geldt datzelfde voor het spelbeeld. Fortuna lijkt dan wel iets meer druk uit te willen voeren, maar krijgt het niet voor elkaar het Jong PSV echt moeilijk te maken. En wanneer we al eens een bal onderscheppen, wordt die vaak kinderlijk eenvoudig weer ingeleverd. De spaarzame hoekschoppen en vrije trappen die we krijgen, gaan verloren doordat ze op knie- en buikhoogte worden genomen en zodoende makkelijk weggewerkt kunnen worden.


Kurt stopt zijn tegenstander onreglementair

De tweede helft is inmiddels twintig minuten bezig wanneer Kenneth Paal en Simon Poulsen op links een een-twee opzetten. Paal kan vervolgens ongestoord terugleggen op Gudmundsson. Die krijgt op de rand van het strafschopgebied alle tijd om aan te nemen, een hoek uit te kiezen en met een schot in de lange hoek voor de 2-0 te zorgen. Het klein beetje hoop dat de 135 meegereisde Fortunezen in het uitvak misschien nog hadden, kan hiermee definitief de prullenbak in.

Van Dael wisselt vervolgens driemaal, te beginnen met Djibril Dianessy die Junior komt vervangen. Even later mag ook Kamen Hadzhiev de bank opzoeken. Hij wordt vervangen door Jorrit Smeets, die daarmee zijn officiële debuut voor Fortuna maakt. Smeets herstelde de afgelopen twee maanden van een jukbeenbreuk en speelt vanavond dan ook met een beschermend masker.


Jorrit Smeets a.k.a. The Mask

De laatste tien minuten zet Fortuna nog aan voor iets dat voor een mini-offensief door moet gaan. Stefan Askovski is op links doorgeschoven en probeert enkele rushes langs de lijn. Meer dan een lage voorzet die door Jurjus wordt gepakt, komt daar helaas niet uit. De beste kans komt drie minuten voor tijd. Een hoge voorzet van Briels eindigt op het hoofd van Ferry de Regt. Diens kopbal wordt door Jurjus met een goede redding over de lat getikt en tot hoekschop verwerkt. Vanuit de daaropvolgende hoekschop kopt Khalouta de bal een dikke meter naast. Dichterbij een doelpunt komen we in de resterende minuten niet meer.

Jong PSV profiteert in de blessuretijd nog eenmaal van onachtzaamheid in onze verdediging. Eerst glijdt de bal langs Askovski, waarna Luc Mares niet goed ingrijpt. Voor de derde keer mag Gudmundsson de trekker overhalen. Deze keer doet hij dat met een prachtig stiftje dat bij de tweede paal binnenvalt.

psv_fsc-23
De 135 meegereisde fans zagen dat het niet goed was

Fortuna verliest met duidelijke cijfers en daar is helemaal niks op af te dingen. De groen-gelen zaten geen moment in de wedstrijd, waren erg onzuiver in hun passing, verloren teveel duels en zetten te weinig druk om het Jong PSV moeilijk te maken.

Natuurlijk had ik Fortuna heel graag zien winnen en was het spel ver beneden de maat, maar heel geshockt hoeven we over een dergelijke uitslag niet meer te zijn. Hoewel het een tweede elftal betreft, zijn de trainingsfaciliteiten, medische staf, werkorganisatie en financiële omstandigheden voor Jong PSV natuurlijk vele malen beter dan momenteel bij een club als Fortuna. Daarbij herbergt de ploeg met spelers als Jurjus, Poulsen, De Wijs en Paal spelers die gezamenlijk al ruim 350 wedstrijden ervaring hebben opgedaan in het betaald voetbal en zullen we talenten als Lammers en Gudmundsson vast en zeker nog regelmatig in de selectie van Philip Cocu zien opdraven. Voor Fortuna geldt maar één ding: uithuilen en opnieuw opladen voor de thuiswedstrijd tegen FC Emmen.

Tot vrijdag!