Na een gelijkspel tegen FC Eindhoven en een uitschuiver tegen Standard de Liège lukt het Fortuna wederom niet om te winnen tijdens de oefencampagne. Nieuwbakken 2. Bundesligist SV Wehen Wiesbaden staat weliswaar verder in haar voorbereiding, maar desondanks voetbalt Fortuna te weinig dreigende momenten bij elkaar om aanspraak op winst te maken. Erger nog: als je vooraan te weinig klaarspeelt, dan betaal je foutjes achteraan steevast cash. En die fouten moeten eruit… 


22 juli 2023

Generale repetitie

SV Wehen Wiesbaden 1 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 48. Froese 1-0.
Opstelling: Pandur; Pinto (87. Sayadi), Guth, Siovas (77. Nieling), Vita (77. Dijks); Rosier (33. Özyakup (58. Halilović (82. Taşçi))), Duarte (77. Radić), Ferati (82. Schenkhuizen); Noslin (82. Embaló), Gladon (77. Belkheir) en Córdoba (77. Robberechts).
Toeschouwers: 1.000
Scheidsrechter: N.b.
Geel (Fortuna): Guth.
Rood (Fortuna): -.

Het is zaterdagochtend en al betrekkelijk warm. De weergoden zijn ons gunstig gezind. Alhoewel, ietwat té gunstig. Want de thermometer geeft al vrij vroeg zomerse waarden aan waardoor het hitteprotocol in werking treedt. Dat heeft zeker zijn weerslag op de Fortuna Online-redactie, die inmiddels bestaat uit leden van middelbare leeftijd. En met het vorderen van de jaren komen ook de problemen. Het regelen van je lichaamstemperatuur werkt bij mensen op leeftijd nu eenmaal minder goed en de nierfunctie neemt vaak af. En juist dat laatste is onze grootste zorg.

Dat was twee weken geleden. Want inmiddels heeft de temperatuur een flinke veer moeten laten en is, ondanks een verschrikkelijke hittegolf in Zuid-Europa, overgestapt naar normale waarden. En ook dat heeft zijn weerslag op de Fortuna Online-redactie, want die stapt met vier man sterk in de auto om naar Wiesbaden te rijden, de hoofdstad van de deelstaat Hessen.

En om eerlijk te zijn: dat gebeurt niet met tegenzin. Afgelopen week roerde Fortuna zich flink op de transfermarkt en wist Alen Halilović, Loreintz Rosier en Mitchell Dijks te overtuigen een contract aan de Milaanstraat te ondertekenen. Tel daar de contractverlenging van Ivo Pinto bij op en de cirkel is aardig rond. Een kinderhand is immers gauw gevuld.

Zeker als je de achtergrond kent van deze nieuwkomers. Halilović speelde bij tal van clubs, maar vertrok haast even snel als hij toekwam. Maar er is altijd wel iemand te vinden die ervan overtuigd is zo’n speler wél aan het voetballen te krijgen. In dit geval luisteren die personen naar de namen Danny Buijs en Adrie Poldervaart. Buiten de lijntjes kleuren bestaat niet bij deze twee rechtlijnige personen, dus Halilović mag zijn borst natmaken.

Dat geldt evenzeer voor Dijks. Het aantal wedstrijden dat hij afgelopen seizoen speelde voor Vitesse is op twee handen te tellen en daar mag je ook nog een operatie aan zijn knie bij optellen. De dagen van Rémy Vita als linksback lijken voorlopig nog niet geteld.

Het meeste mag allicht verwacht worden van Rosier, die zich de afgelopen seizoenen staande hield op het Portugese eerste en tweede niveau, maar contractverlening bij GD Estoril-Praia niet zag zitten en na de winterstop door de ‘Canarinhos’ in de ban werd gedaan.

Benieuwd als we zijn vertrekken we rond de klok van acht vanaf een privé carpoolstrook naar de BRITA-Arena van SV Weken Wiesbaden. De Duitsers zijn een vaste bespeler van de 3. Bundesliga en doen het daarin niet onverdienstelijk. Afgelopen seizoen kende ‘Der SVWW’ zelfs een droomseizoen door in de play-offs DSC Arminia Bielefeld uit de 2. Bundesliga over de knie te leggen en daardoor promotie naar de 2. Bundesliga af te dwingen. De stap omhoog betekent ongetwijfeld dat de selectie versterkt moet worden en met het vastleggen van Fortuna’s voormalige Abwehrchef Martin Angha hopen ze daarin te zijn geslaagd.


Martin Angha moet de defensie van ‘Der SVWW’ gaan leiden

Maar of dat voldoende is? Voordat we zelf polshoogte kunnen nemen, rijden we naar de Oostelijke Mijnstreek en passeren bij Bocholtz de grens. De A76 verandert in A4 en die rijden van af tot bij Kreuz Köln-Heumar, waar we de A3 nemen.

Op de achtergrond klinkt de Q Music Foute Top 1.500 terwijl in de auto de laatste transfergeruchten worden doorgenomen die afgelopen week op de Fortuna Online-redactie uit de telex rolden. Vooral afgelopen dinsdag trok een flinke wissel op de redactie met drie inkomende transfers. Maar ook de ontwikkelingen rondom George Cox en de vermeende interesse van Fenerbahçe in Ivor Pandur houden ons bezig. En bij welke club gaat Ximo Navarro tekenen? En wanneer?

Terwijl we de ene na de andere Baustelle en bijbehorende Staushow trotseren is één vertraging de druppel teveel. Ter hoogte van Limburg-Nord verlaten we de autosnelweg en koersen over een provinciale sluiproute richting Wiesbaden.


Bezoeken we de Brigade Nassau of slaan we linksaf naar Wiesbaden?

Dat lijkt geen beste beslissing, maar wordt vooral veroorzaakt omdat in de Altstadt van Wiesbaden de Bahnhofstraße is afgesloten. Via een 180-graden-bocht rijden we terug naar de Schwalbacherstaße en slaan linksaf. Niet veel later rijden we de binnenring op en na een handvol minuten passeren we de BRITA-Arena van SV Wehen Wiesbaden. Er is voldoende parkeerruimte beschikbaar en na ruim twee uur strekken we eindelijk onze benen weer.

De Duitsers hebben één kassa geopend en om daar te geraken moet een korte wandeling worden ingezet. Terwijl wij naar de enige kassa lopen, loopt Fortuna’s Technisch Directeur Américo Branco het hoofdgebouw binnen.


De weinig inspirerende façade van de BRITA-Arena

Aan de voorzijde van het stadion worden de E-Tickets omgeruild voor échte tickets en dan kunnen we naar binnen. We hebben de indruk dat SV Wehen Wiesbaden niet een club is waarvan veel inwoners van Wiesbaden wakker liggen, want het is niet bijster druk op de Open Dag. In de fanshop zijn teleurstellingen in de aanbieding, want veel meer dan een wedstrijdshirt is niet beschikbaar. De uitbaters wachten op de levering van nieuwe memorabilia en zetten nauwelijks iets om. Dan mogen wij onze handjes dichtknijpen met Marc Maatjes en zijn team voor wie geen wens te dol is en die het iedereen naar zijn of haar zin probeert te maken.

Even verderop bestellen we iets te eten dat we wegwerken aan Stehtische ter hoogte van een levensgrote mural waar de nadruk ligt op het feit dat de club in 1926 werd opgericht.


Prachtige mural in de spelonken van de BRITA-Arena

Maar er is ook aandacht voor Linda Hanf die in het najaar van 2013 onverwacht overleed. Samen met Volker Kaczmarek was zij Fanbeauftragte bij ‘SVWW’ en richtte reeds in 1999 de eerste supportersvereniging van ‘Der SVWW’ op.

Omdat het al richting enen gaat zoeken we onze stek op de Westtribüne op. En dat is best een mooie tribune. Je kunt er quasi van de vloer eten, de stoeltjes zijn proper en uitgevoerd in de clubkleuren. Allemaal dik in orde!


Wiesbaden is niet uitgelopen om de Westtribüne te vullen

De Westtribüne wordt geflankeerd door twee staantribunes die vanmiddag zijn gesloten. Geen reden om te openen omdat de publieke belangstelling te wensen overlaat. Wiesbaden is klaarblijkelijk geen voetbalstad en we vragen ons af wat hier komend seizoen gaat gebeuren als kleppers als Schalke ’04, HSV of Hertha BSC op bezoek komen.


De Haupttribüne is uitgevoerd in blauw en wit

Genoeg gezeverd over randzaken, door naar de warming-up. Daar zien we dat Ivor Pandur terug tussen de palen verschijnt. Hij heeft vanwege het EK O21 een deel van de voorbereiding laten schieten, maar is alweer enige tijd terug in training. En nu hij er nog is (naar verluidt staat de sluitpost in de belangstelling van Fenerbahçe SK), stelt hoofdtrainer Danny Buijs ‘m op ook!

Vanzelfsprekend speelt onze kapitein als rechtsback en weet Dimitris Siovas en Rodrigo Guth naast zich in het centrum van de verdediging. Omdat de deze week aangetrokken Mitchell Dijks verre van fit is, start links achterin Rémy Vita.


Een basisplaats is voorlopig nog te hoog gegrepen voor Mitchell Dijks

Deze week voegde Fortuna twee spelers aan haar middenveld toe waarvan Loreintz Rosier er één is. De Fransman start vandaag in de basis naast Deroy Duarte. Ook Arianit Ferati maakt deel uit van de middenlinie die de wedstrijd start.


Américo Branco praat Danny Buijs bij over de huidige transfermarkt

In de voorhoede start Paul Gladon als centrumspits en moet vanaf links worden gevoed door Iñigo Córdoba en Tijjani Noslin vanaf rechts. Onder Julio Velázquez had Córdoba een meer centrale rol en speelde hij daar waar de bal was, maar Buijs laat hem aan de linkerflank plakken.

Ondertussen klinkt de Fan-hymne van Wehen Wiesbaden door de BRITA-Arena en dat wordt hartstochtelijk meegezongen door het aanwezige thuispubliek. De hymne is doorspekt met de nodige volzinnen zoals ‘Keiner wird ons jemals trennen, unser Herz wird ewig brennen’ en ‘Wird in Ewigkeit zo sein, schallt vom Hallberg bis zu Rhein’. Kippenvel krijgen we er niet van, maar passie laat ons desondanks niet onberoerd.


Wehen Wiesbaden, das is mein Verein!

En na de nodige beats kan eindelijk het oefenduel starten. Fortuna begint sterk aan het duel en wint via Lorentz Rosier al snel de bal. Op de linkszijde staat Iñigo Córdoba te wachten en heeft de situatie vluchtig overzien. De aandacht van de verdediging gaat uit naar Paul Gladon, maar ze zien Tijjani Noslin over het hoofd. En dat heeft Córboba gezien.

Hij tilt de bal over het trio in het centrum heen en speelt Noslin aan die de bal goed aanneemt en zichzelf oog in oog met doelman Florian Stritzel manoeuvreert. Uiteraard moet Noslin nog een paar stappen richting doel lopen en de bal in een hoek deponeren, maar de Amsterdammer rost de bal op de vuisten van Stritzel waarna de bal over het doel gaat.


Tijjani Noslin rukt op richting doel van ‘SVWW’

In de openingsfase is van de thuisploeg weinig te zien. Fortuna’s Doppelsechs heeft het middenveld in handen en verovert bal na bal. Meestal wordt de bal naar achteren getikt en via de backs weer naar voren. ‘SVWW’ krijgt er maar geen vat op. Ze proberen vooral aan de rechterzijde Thijmen Goppel te vinden, maar de sneltrein die in het verleden door de Limburgse hoofdstad en de Oostelijke Mijnstreek denderde krijgt voorlopig geen voet aan de grond bij Rémy Vita.


Loreintz Rosier staat op het punt om Florian-Horst Carstens te dollen

Na een klein kwartier wordt er wederom op de linkerflank gegoocheld waarna Paul Gladon in balbezit komt. Fortuna’s aanvalsleider maakt de weg vrij om uit te halen, maar een been van een verdediger voorkomt dat doelman Stritzel in de problemen komt.


Marcus Mathisen hindert Paul Gladon voldoende om een achterstand te vorkomen

In de Duitse voorhoede lopen twee cowboys die je geen ruimte mag geven. Zo is Benedict Hollerbach een type dat je het bloed onder je nagels vandaan haalt en je daardoor uit je spel haalt. Daar probeert de Canadees Kianz González-Froese dan weer van te profiteren en dat lukt bijna als hij tussen Rémy Vita en Rodrigo Guth glipt en de bal buiten het bereik van Ivor Pandur op de buitenkant van de paal schiet.


Rodrigo Guth is het geklier spuugzat en smijt Benedict Hollerbach tegen het gras

Na een half uur denkt SV Wehen wederom op voorsprong te komen als Pandur de bal naar Loreintz Rosier speelt. Maar de middenvelder wordt door drie tegenstanders in de rug aangevallen en verspeelt de bal. Ook nu is Froese erbij betrokken, maar poging twee mislukt wederom.

Er is een half uur gespeeld en voor Danny Buijs het sein om Rosier meteen maar naar de kant te halen. Dat heeft niets met zijn fout van doen, maar puur met de belasting die sommige spelers aankunnen. Of juist niet.


Er zijn zo’n 30 Fortuna-supporters naar Hessen afgereisd

Het was goed dat Rosier startte en hij speelde zeker niet onverdienstelijk. Hij geeft het middenveld kracht en rust. Doordat hij geen gekke dingen doet en zijn duels wint komen andere spelers meer aan voetballen toe.

Maar het is ook goed dat zijn vervanger weer van de partij is. Want Oğuzhan Özyakup maakt na een half uur zijn rentree in de hoofdmacht. ‘Ozzy’ liep afgelopen seizoen een blessure op in de eindfase en had de fysieke ongemakken nog niet van zich afgeschud. Vandaag valt hij na een half uur in en maakt zijn eerste minuten.


Oğuzhan Özyakup laat Robin Heußer ter plekke staan

Na de wissel van Rosier voor Özyakup neemt de thuisploeg het initiatief over en legt de aanval lam. Fortuna probeert Paul Gladon te zoeken, maar hij is eerder een afmaker in het strafschopgebied in plaats van een diepe spits die ballen vraagt, kaatst of de bal vasthoudt. Kleine kansen komen er alleen via standaardsituaties, als Rémy Vita bijvoorbeeld aan de linkerzijde van het veld een vrije trap mag nemen.


Dit werk kan Paul Gladon gewoon niet zo goed

Vita trapt de bal in het pak met de hoop dat-ie goed valt. En dat gebeurt ook nog, maar vandaag ontbeert Noslin de rust om zuiver op doel te schieten. Zijn trap vliegt wild in de tribune achter het doel van Florian Stritzel.

Het meest dichtbij komt Fortuna als een afgeslagen aanval bij Arianit Ferati terechtkomt. De middenvelder die in de voorbereiding mag proberen een basisplaats veilig te stellen probeert het van afstand, maar zijn geplaatste schot spat uiteen op de lat. Tijjani Noslin pikt de bal op, maar schiet de bal ook nu wild richting doel.


Ari Ferati probeert het op sierlijke wijze, maar treft geen doel

Terwijl de laatste minuten van de eerste helft wegtikken mag ‘Der SVWW’ nog een corner nemen. Normaliter heerst Ivor Pandur in het strafschopgebied, maar hij zit deze keer mis. Marcus Mathisen kopt de bal op de lat waarna de bal terug het veld in springt. Vervolgens mag Florian Carstens vrij uithalen, maar Rémy Vita haalt de bal met een Hackentrick van de lijn. En daarmee is het rust: 0-0.


Iñigo Córdoba staat linksbuiten, maar komt in een centrale rol veel meer aan de bal

Tijdens de rust verlaat een groot deel van de supporters de tribune om iets te gaan eten aan de achterzijde van de tribune. Er vormt zich bij de eetkraam een lange rij waar iedereen geduldig wacht voordat hij of zij aan de beurt is. En ondanks dat de prijzen ook hier stevig zijn, draait de catering als een tierelier.


Er wordt flink gekookt in Wiesbaden

Maar de minuten vliegen weg in de rust, dus snel weer terug naar de tribune, want de tweede helft is alweer begonnen! De thuisploeg probeert meteen naar voren te voetballen, maar Fortuna neutraliseert de aanval al snel. Deroy Duarte speelt vervolgens Ivo Pinto aan, al vindt de aanvoerder niet meteen een medespeler die vrijstaat. Dan maar weer terug naar Duarte. Maar de Rotterdammer wordt onder druk gezet door Lee Hyun-ju. Duarte speelt af, pardoes in de voeten van Kianz González-Froese, die de bal simpel achter Pandur schiet: 1-0.


Deroy Duarte speelt een ongelukkige wedstrijd

De tegengoal is knullig, al kan dat gebeuren. Dan maar op zoek naar de gelijkmaker. Als je daaraan denkt, dan kom je bedrogen uit, want er gaat meteen weer vanalles mis bij Rodrigo Guth, waardoor Benedict Hollerbach er met de bal vandoor kan gaan. Pandur verkleint zijn doel en dat volstaat waardoor Hollerbach de bal naast Pandurs doel prikt.

De tweede helft krijgt Fortuna aanvallend niet veel voor elkaar. Paul Gladon wordt sterk verdedigd door Marcus Mathisen en Sascha Mockenhaupt en komt maar sporadisch los van zijn bewakers. En krijgt hij de bal, dan staat hij zelden met zijn gezicht richting doel.


Paul Gladon komt eindelijk los van zijn tegenstander

Fortuna ontbeert ook een speler die openingen vindt om aanvallers aan het werkt te zetten. Oğuzhan Özyakup is zo’n speler, maar hij is niet fit genoeg om een halve wedstrijd te spelen. Hij richt zich vooral op zijn herstel. En fit worden, dat zal ook het hoofddoel zijn van Alen Halilović. De Kroatische dribbelaar heeft deze week voor één seizoen getekend, maar ook voor hem geldt: eerst fit worden door wedstrijden te spelen.

Na een klein uur komt hij in de ploeg voor Özyakup waardoor Rosier, Özyakup en Halilović tot elk 30 minuten komen vandaag.


Alen Halilović gaat in de clinch met Lee Hyun-ju

Met het vervangen van Özyakup door Halilović probeert Buijs wat meer voetbal in de ploeg te brengen en dat zou Halilović zomaar kunnen brengen. De middenvelder mist echter ritme en inhoud. Hij speelt in één tempo, maar kan wel een mannetje vanuit stilstand passeren en is dus technisch vaardig. Het kan alleen maar beter worden, maar het is duidelijk dat zulke spelers slechts matig belast kunnen worden.

Ondertussen trekt Ivo Pinto Fortuna’s kar en probeert diepte te zoeken. Hij gaat de combinatie aan met Tijjani Noslin en zet de bal voor, al laat de afstemming tussen de back en de aanvallers te wensen over, want de bal zeilt voor het Duitse doel langs.


Ivo Pinto gaat voorop in de strijd!

Dat Fortuna zich terug in de wedstrijd probeert te knokken is ook de fans achter ons opgevallen, want  het ‘Auf geht’s Wehen, kämpfen und siegen’ schalt door de BRITA-Arena. Ondertussen is het oefenduel wel enigszins van karakter veranderd, want na ruim een uur wisselt SVWW-trainer Markus Kauczinski viermaal. Terwijl hij aan de rust ook al twee wissels heeft doorgevoerd.

Één van de invallers is Martin Angha, die meteen met Paul Gladon mag duelleren. Angha speelde drie seizoenen in Sittard-Geleen, maar kon uiteindelijk geen overeenstemming bereiken over een nieuw contract en vertrok. Hij heeft afgelopen seizoen bij Al Adalah FC de weg geplaveid in de Saoedische Pro League voor spelers als Karim Benzema, N’Golo Kanté en Ruben Neves. Klus geklaard en terug naar West-Europa!


Martin Angha is Paul Gladon de baas

Toch ontsnapt Gladon een keer aan Angha’s aandacht als hij met de bal aan de voet richting doel van ‘SVWW’ sprint. Angha haalt Gladon bij en dan kun je alleen zoeken naar een medespeler (die niet voorhanden is) of toch maar op doel trappen. Dat laatste is wellicht niet de beste keuze, maar in dit geval wel. Omdat de bal niet tussen de palen is geschoten raakt de doelman niet in paniek.

Ook Danny Buijs besluit een hele reeks wissels toe te passen waardoor ook Mitchell Dijks aan speelminuten toekomt. Maar ook Bryant Nieling, Milan Robberechts en Mouhamed Belkheir geraken aan speeltijd. De consequentie van al die wissels is dat enkele vaste waarden naar de bank verhuizen waardoor het erg lastig is om je te onderscheiden. Toch lukt het Robberechts om zijn tegenstander een enkele keer te passeren en voor enig gevaar te zorgen.


Milan Robberechts staat nog ver van een basisplaats af

In de aanval moet Mouhamed Belkheir proberen zijn plan te trekken, maar dat was al lastig met de voorhoede die voorlopig de basis vormt, laat staan voor een jonge aanvaller die de stap nog moet zetten naar het niveau van de Eredivisie. Minuten maken is ook voor hem het devies.

Ondertussen probeert de thuisploeg de score te verdubbelen, maar Ivor Pandur heeft niet veel tijd nodig om terug op niveau te komen. Hij staat paraat als het nodig is en zorgt ervoor dat het voorlopig bij die ene tegentreffer blijft.


Hopelijk kunnen we nog een volledig seizoen genieten van de kunsten van Ivor Pandur

In de slotfase moet Mitchell Dijks een sprintduel aangaan met een aanvaller van de thuisploeg en je brandt prompt een kaars dat zijn hamstrings dit houden. Dijks blijft heel, al kan hij niet voorkomen dat een voorzet wordt getrapt. De bal komt gelukkig niet goed uit, waardoor Stipe Radić de bal kan ontzetten.

Als we naar rechts kijken, dan zien we dat de klok op 90′ staat en de scheidsrechter is niet van zinnens om veel blessuretijd bij te trekken. Daarmee zit het derde oefenduel erop en lijdt Fortuna voor de tweede maal op rij een 1-0 nederlaag.


Deroy Duarte en Bryant Nieling hebben gestreden voor wat ze waard zijn

Fortuna begon goed aan het duel, maar begon na een half uur al met wisselen. In dat eerste half uur maakte Loreintz Rosier een goede indruk, al liet hij zich één keer bijna foppen. Nadien herstelde SV Wehen Wiesbaden het evenwicht en nam meteen na rust een voorsprong. Fortuna probeerde via de flanken door te komen, maar mist op dit moment een spits die op een verdediging weegt, waardoor de tegenstander nooit in paniek schiet. Zonder doelpunten te scoren is het lastig wedstrijden winnen en als er achteraan fouten worden gemaakt, dan is het verhaal gauw verteld.

Na het inleveren van de drinkbekers en het bijkletsen met andere Fortuna-supporters lopen we terug naar onze auto’s. Vanaf de parkeerplaats slaan we rechtsaf en nemen meteen de Autobahn, terug in de richting van Köln. In de auto wordt gemijmerd over dinsdagavond, als Fortuna een oefenwedstrijd speelt tegen Team VVCS met spelers die vechten voor een contract. Maar gezien de selectie die de Vereniging van Contractspelers op de been brengt mag worden verwacht dat daarin wel meerdere doelpunten worden gescoord.


De laatste hobbel wordt genomen, de Kölner Rheinbrücke

Al gauw verlaten we de deelstaat Hessen en rijden terug Nordrhein-Westfalen binnen en via Köln, Aken en de Oostelijke Mijnstreek arriveren we in de Westelijke Mijnstreek. We tikken een reistijd van deur tot deur van bijna 12 uur aan. Tel daar nog eens 12 uur op en je komt in de buurt van de reistijd die we komend weekend voor de kiezen krijgen. Tot dan!