Sinds enige tijd vindt er op Twitter een flinke discussie plaats onder fans van het Turkse Galatasaray SK. Onderwerp van discussie is onder andere grootaandeelhouder en Fortuna Sittard-boegbeeld Işıtan Gün. We gingen op onderzoek uit en proberen helderheid te scheppen tussen een overdaad aan vaak onduidelijke berichten…


In juni 2021 vinden bij het Turkse Galatasaray SK presidentsverkiezingen plaats. Verschillende personen stellen zich verkiesbaar waaronder Burak Elmas. De Turkse zakenman heeft een carrière bij verschillende bedrijven in verschillende landen achter de rug en acht de tijd rijp om een gooi te doen naar het presidentschap van ‘Gala’. In het verleden maakte hij al eens deel uit van het bestuur (onder president Mustafa Cengiz), maar wilt nu zelf president worden.

Zijn beoogd managementteam bestaat uit enkele bestuurlijke zwaargewichten, waaronder Fortuna Sittard-grootaandeelhouder Işıtan Gün.

Als de uitslag van de verkiezingen bekend wordt gemaakt blijkt Elmas met 33% van het totaal van de uitgebrachte stemmen een krappe meerderheid van de stemmen te hebben behaald en wordt zodoende de 38e president in de clubhistorie. En daarmee treedt ook Gün toe tot het bestuur van Galatasaray.

Dagblad de Limburger vraagt Gün naar de nieuwe situatie, maar volgens hem gaat er niet veel veranderen: ‘Het is een enorme eer om aan de slag te gaan bij jeugdliefde Galatasaray. Ik denk één à twee keer per maand in Turkije te zitten voor de club. Maar het gaat niet al teveel van mijn tijd in beslag nemen.’

‘Gala’ is een grootmacht in de Turkse sportwereld en naast voetbal speelt de omnisportvereniging ook bijvoorbeeld basketbal, volleybal en judo. Elke tak van sport heeft zijn eigen bestuur en Gün heeft zitting in het bestuur van de judo-afdeling.

De belangrijkste sporttak binnen Galatasaray is uiteraard voetbal en op dat onderdeel zit het tegen dit seizoen. Van de 19 wedstrijden worden er 12 niet gewonnen, waardoor Galatasaray is afgegleden naar de grauwe middenmoot van de Süper Lig. Ondanks dat succestrainer Fatih Terim de technische staf aanvoert. Of juist vanwege het feit dat succestrainer Fatih Terim de technische staf aanvoert?

Terim is bezig aan zijn vierde periode bij de Turkse grootmacht en kan een formidabele erelijst overleggen. In al die jaren wint hij met Galatasaray acht landstitels, drie bekers, twee Super Cups en in het seizoen 99/00 wint ‘Gala’ als eerste Turkse club de UEFA Cup door in de finale met Arsenal FC af te rekenen na strafschoppen.

Maar ondertussen zitten de grote Turkse clubs in financieel zwaar weer. Geen dure buitenlandse spelers meer, maar gokken op Turkse talenten. Tenminste, dat is het project waar Elmas en Terim samen op inzetten. Afgelopen seizoen liep Terim uit zijn contract, maar als Elmas de presidentsverkiezingen wint, blijft Terim aan als trainer.

In Turkije kun je onmogelijk in alle rust werken. De druk in İstanbul is levensgroot en met Beşiktaş JK en Fenerbahçe SK als eeuwige rivalen binnen de stadgrenzen kun je je een tegenvallend seizoen nauwelijks permitteren. En dan wordt meteen naar de president gekeken. Ondanks dat Galatasaray over een goede selectie beschikt, kost het ombouwen van het elftal de club punten, speelt de ploeg slecht voetbal en beseft het bestuur dat er iets moet gebeuren.

Elmas weet dat Gün warme contacten heeft in de voetbalwereld en in de zoektocht naar een nieuwe assistent (ter versterking van de technische staf) wordt verondersteld dat Gün contact heeft opgenomen met Manchester City FC om te informeren naar de achtergronden van één van Pep Guardiola’s voormalige assistenten.

Maar dat lekt uit waarna Gün onder druk komt te staan. Te meer omdat Gün in een live-interview op YouTube verklaart dat hij met medeweten van Terim contact heeft gezocht met de mensen van ‘Man City’. Het wordt allemaal nog erger als Galatasaray tijdens de 20e speelronde de thuiswedstrijd tegen Giresunspor met 0-1 verliest.

Het bewuste interview met Işıtan Gün met Spor Gecesi Digital

Tijdens de persconferentie na afloop van het duel verklaart Terim van niets te weten over het toevoegen van een assistent aan zijn technische staf. Dat ontketent een ongekende woede bij een deel van de aanhang van Galatasaray. ‘Het kan toch niet zo zijn dat iemand van de judo-afdeling succestrainer Terim pootje licht?’ is zo ongeveer de strekking van een deel van de fans. Deze fans eisen het onmiddellijke vertrek van Gün.

En daarin gaan fans ver. Zo zijn ze er al snel achter dat Fortuna een samenwerkingsverband is aangegaan met Beşiktaş JK. Hoe iemand die een bestuursfunctie bekleedt bij Galatasaray op een foto kan staan met mensen van een grote rivaal, dat is hen een raadsel.

https://twitter.com/FortunaSittard/status/1215167553888313344

Hoe blij ben je als Galatasaray een strategische samenwerking met Roda JC opstart?

De praktijk is dat er van de beoogde talentendagen tot op heden niets terecht is gekomen, voornamelijk vanwege de heersende COVID-19 pandemie. Maar ach, dat weet niemand en is slechts bijzaak. Het gaat de fans om het principe. Dit doe je niet als je Galatasaray-bloed hebt.

Maar het gaat verder. Zeker als niet Gün vertrekt, maar als juist Fatih Terim de dag na de nederlaag tegen Giresunspor vertrekt. President Burak Elmas verklaart dat beide partijen in onderling overleg uit elkaar zijn gegaan, maar volgens Terim is daarvan geen sprake. Als Terim vervolgens verklaart dat hij zijn leven voor ‘Gala’ heeft gegeven en geen afkoopsom verlangt, gaat dat er bij zijn achterban natuurlijk in als koek.

Maar de Galatasaray-fans zijn nog niet klaar. Recent gaf voormalig Fortuna-trainer Kevin Hofland in Voetbal International een interview over zijn ontslag bij Fortuna in november 2020. Iedereen heeft zijn leven weer opgepakt en raadt Hofland aan hetzelfde te doen, maar zijn ontslag zit Hofland nog ongelofelijk dwars. In het interview doet Hofland enkele krasse uitspraken. Zo verklaart hij onder andere dat Işıtan Gün en Ogan Tarhan hem destijds onder druk hebben gezet om vooral toch Samuel Moutoussamy op te stellen.

Hofland weigert en weet zeker dat dit een zwaarwegende reden is geweest hem uit zijn functie te ontheffen. Dat Sjors Ultee vervolgens ook nauwelijks gebruik maakt van de Congolees is niet meer dan een detail. Zeker de Galatasaray-fans vinden dit aspect totaal onbelangrijk.

Kevin Hofland heeft zijn vertrek uit Sittard-Geleen nog geen plek gegeven

Voor de Galatasaray-fans is de zaak helder: Gün zet zijn trainer onder druk om volgens een bepaalde opstelling te spelen. Het toont in hun ogen des te meer aan hoe onbetrouwbaar Gün wel niet is.

Hebben we nog wat? Jazeker! Sunday Oliseh. De Nigeriaanse trainer maakt zichzelf totaal onmogelijk in Sittard-Geleen waardoor een onwerkbare situatie ontstaat. Oliseh wordt ontslagen, maar vertrekt niet zonder slag of stoot. Hij begint een media-offensief en maakt de club (i.c. Işıtan Gün) zwart gedreven door één doel: geld.

Onzinnige aantijgingen van Sunday Oliseh

Uiteindelijk verschijnen Fortuna en Oliseh voor de Arbitragecommissie van de KNVB. Beide partijen lichten hun standpunten toe, waarna wordt bepaald dat Fortuna als winnaar uit de strijd komt. De commissie laat weinig heel van Olisehs aantijgingen maar bepaalt dat de club hem wel € 90.000 aan bruto salaris moet uitbetalen.

En de Galatasaray-fans? Die zijn nooit verder gekomen dan de tweet van Oliseh uit 2018. En zijn zij geïnteresseerd in de uitspraak van de Arbitragecommissie van de KNVB? Nee, want barbertje moet hangen.

Ondertussen lijkt het niet meer te gaan over het vervangen van een trainer om Galatasaray weer terug te brengen naar de top van het Turkse voetbal. Zeker niet als een tweet van Gün van meer dan 10 jaar geleden wordt opgedoken. In een dubbelzinnige tweet uit Gün zich over vrouwen op een wijze die tegenwoordig niet meer door de beugel kan.

De bewuste tweet waar een deel van de Galatasaray-aanhang over valt

Het is Gün duidelijk dat hij in 2009 te ver is gegaan en biedt op Twitter zijn oprechte verontschuldigingen aan. Maar het lijkt erop dat er weinig meer te redden valt voor Gün. Dat valt er misschien wel voor Burak Elmas.

Ook hij klimt in zijn Twitter-account en veroordeelt Güns tweet door te stellen dat zulke taal volstrekt onacceptabel is. Maar legt ook de bal weer bij Gün neer door aan te geven dat hij verdere uitleg geeft over de situatie, in de hoop dat de storm weer gaat liggen.

Tussen de regels door steunt Burak Elmas zijn collega bestuurder Işıtan Gün

Ondertussen wordt er ook nog gevoetbald, maar succesvol is Galatasaray allerminst. De uitwedstrijd bij Atakaş Hatayspor (met voormalig Fortuna-draaischijf Muhammed Mert 90 minuten op de bank) zorgt er in ieder geval niet voor dat de rust weer enigszins terugkeert.

‘Gala’ neemt een 0-1 en 1-2 voorsprong, tussendoor mist Patrick van Aanholt een penalty, een ploeggenoot ontvangt een rode kaart en incasseert vervolgens een vierde tegentreffer. Eindstand 4-2.

Işıtan Gün lijkt van de regen in de drup te zijn beland. Één van de boegbeelden van het huidige Galatasaray is doelman Fernando Muslera. De Uruguayaan verruilt in de zomer van 2011 het Italiaanse Lazio Roma voor Galatasaray en verdedigt nu al 11 seizoenen het doel van ‘Gala’. Hij geniet hoog aanzien bij de fans, maar Muslera is al 35. En de afgelopen twee seizoenen speelde Muslera niet meer alle wedstrijden vanwege een scheen- en kuitbeenbreuk.

Ook dit seizoen heeft Muslera te maken met fysiek malheur, getuige zijn knieblessure die hem zeker tot eind februari aan de kant houdt. Daar komt bovenop dat zijn vervangers geen goede beurt hebben gemaakt waardoor ‘Gala’ is een keeperscrisis terecht is gekomen.

Dat, in combinatie met Elmas’ driejarenplan (dat gericht is op meer gaan werken met jongere en goedkopere Turkse spelers), zorgt ervoor dat het niet gek is om op enig moment afscheid te nemen van Muslera. De doelman heeft weliswaar nog een contract tot en met het seizoen 23/24 maar is dan 38. En als je dan toch bezig bent iemand zwart te maken, waarom dan niet roepen dat Gün zijn doelman te kennen heeft gegeven dat het na dit seizoen einde oefening is?

Het is natuurlijk lastig te verifiëren of Gün Muslera inderdaad heeft verteld dat hij aan zijn laatste seizoen aan de Bosphorus bezig is, maar eigenlijk is er maar één oplossing. In de tegenaanval gaan!

Het online nieuwsplatform Asist Analiz neemt contact op met Gün en vraagt hem naar uitleg over deze gevoelige kwestie. Gün ontkent in alle toonaarden, legt uit dat de club inmiddels heeft gesproken met Muslera en alleen president Burak Elmas beslissingsbevoegd is in zulke zaken. Daarmee lijkt kous af, al zal hij niet al het wantrouwen kunnen wegnemen.

Muslera hoeft zich geen zorgen te maken

Tsja, en als je in Turkije ergens je mond opendoet, dan gaat dat als een lopend vuurtje rond. Zeker als het nieuws sappig is en betrekking heeft op een instituut als Galatasaray. Dan draaien de media-molens op volle toeren.

https://twitter.com/sporarena/status/1483481373008613381

Als je in Spor Arena staat, dan tel je mee

Spor Arena, het sportkatern van de grote Turkse krant Hürriyet, heeft op twitter liefst 1.376.396 volgers en vormt een machtsfactor van jewelste. Dus dat heeft impact, zo is Güns hoop. Ze gaan met de verklaring van Gün aan de haal en het moet ervoor zorgen dat alles een beetje overwaait.

Ondertussen dreig je uit het oog te verliezen waar het eigenlijk om draait: de sportieve prestaties van ‘Gala’. De afgelopen twee wedstijden verloor ‘Gala’ en de komende twee wedstrijden lijken cruciaal. Tegen Kasımpaşa SK (de voormalige club van Mickaël Tirpan) en koploper Trabzonspor mag eigenlijk niet verloren worden.

Het Turkse voetbalmagazine Fanatik (oplage 250.000 exemplaren en net als Voetbal International verbonden aan European Sports Magazines) suggereert dat President Elmas zijn lot heeft verbonden aan deze twee wedstrijden. Loopt het slecht af voor Galatasaray, dat zou Elmas wel eens nieuwe verkiezingen kunnen uitschrijven.

De eerstvolgende bestuursvergadering wordt sowieso een beproeving voor Elmas, zo stelt Fanatik. Want daaraan neemt niet alleen Işıtan Gün deel, maar ook Başak Karaca. Karaca, afgestudeerd aan de Galatasaray Hogeschool en de gerenommeerde Boğaziçi Universiteit, werkt momenteel voor Coca Cola Turkije en is binnen het Galatasaray-bestuur verantwoordelijk voor sociaal ondernemerschap en projecten op het gebied rondom vrouwen empowerment.

Ze zal, samen met het andere vrouwelijke bestuurslid Bikem Kanık, de lol niet inzien van Güns tweet. Niet protesteren zal afbreuk doen aan haar gezag en geloofwaardigheid, gezien haar aandachtsgebied. Maar op nog meer onrust zal het bestuur ook niet zitten te wachten.

Al bij al een netelige kwestie met een onvoorspelbare afloop. De komende dagen zal meer duidelijk worden over de positie van het huidige Galatasaray-bestuur in het algemeen en de positie van Işıtan Gün in het bijzonder.

En wat heeft dit met Fortuna te maken? Eigenlijk niets. Want sinds Gün Fortuna heeft overgenomen is de club van onderkant Eerste Divisie opgeklommen naar de (momenteel) onderkant Eredivisie. Hij heeft in de afgelopen jaren veel respect getoond voor de Fortuna-cultuur en zei bijvoorbeeld ‘nee’ tegen de Lira’s van Acun Ilıcalı omdat zijn belangen wel eens niet parallel zouden kunnen lopen aan het Fortuna-belang.

Het enige dat we hem kwalijk kunnen nemen is het feit dat hij dit seizoen hoogstwaarschijnlijk meer tijd aan ‘Gala’ besteedt dan aan Fortuna.

Michel Hennen

Bronnen: Daily Sabah / GazeteFutbol (1) / GazeteFutbol (2) / 1Limburg / Hürriyet Spor Arena (1) / Hürriyet Spor Arena (2)Fanatik / Galatasaray / Hürriyet Spor Arena (3)