In de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen heeft Fortuna geen kind aan Almere City. De ploeg van Danny Buijs domineert vrijwel de hele wedstrijd en speelt de tegenstander in de tweede helft bij vlagen helemaal tureluurs. De 3-0 overwinning is dan ook volledig verdiend. Met zes punten uit twee wedstrijden en een doelsaldo van vijf voor en nul tegen mogen we spreken van een perfecte start. Een scenario waarmee weinig supporters vooraf rekening hadden gehouden.

16 augustus 2024

Almere City opgerold

Fortuna Sittard 3 Almere City 0

Doelpuntenmakers: 24. Halilović 1-0, 68. Peterson 2-0, 73. Mitrović 3-0.
Opstelling: Branderhorst; Pinto, Adewoye, Guth, Dijks; Rosier (86. Van Ottele), Fosso, Mitrović (76. Bastien); Halilović (76. Erceg), Aïko, Peterson (86. Grujčić).
Toeschouwers: 9.249.
Scheidsrechter: Kooij.
Geel (Fortuna): Aïko, Van Ottele.
Rood (Fortuna): –.

Na de verrassende overwinning in Deventer, waar Fortuna tegen Go Ahead in het begin een paar keer goed wegkomt, maar daarna zonder veel problemen overeind blijft en met een paar mooie doelpunten de wedstrijd naar zich toetrekt, ontvangen we op de tweede speeldag Almere City. Dat was ook vorig seizoen de eerste tegenstander in eigen huis. Toen waren we het eerste half uur heer en meester, maar incasseerden we uit het niets een onnodig tegendoelpunt. Het net gepromoveerde Almere City was toen niet volwassen genoeg om te profiteren van de onzekerheid die daarvan bij ons het gevolg was. Uitslag 2-1, met een glansrol voor Alen Halilović.

Makan Aïko past zich snel aan aan het niveau van de Eredivisie

Almere paste zich snel aan aan de Eredivisie en wist zich uiteindelijk gemakkelijk te handhaven. Zo naïef als een jaar geleden zullen ze vanavond niet meer aan de aftrap verschijnen. Tegelijkertijd weet Fortuna dat tegen dit soort tegenstanders de punten gehaald moeten worden. Trainer Danny Buijs was na de wedstrijd in Deventer voor zijn doen bijzonder complimenteus voor zijn selectie. Het is dan ook niet verrassend dat hij vanavond start met dezelfde basiself.

Mattijs Branderhorst doet het weer prima

De eerste vijf minuten heeft Almere een licht overwicht, maar daarna neemt Fortuna het heft langzaam in handen. De eerste opvallende actie komt op naam van Makan Aïko. De Fransman krijgt de bal op de middenlijn aangespeeld van Kristoffer Peterson, maar staat geïsoleerd. Hij begint dus maar aan een solo, waarbij hij drie verdedigers in de luren legt. Zijn voorzet bereikt geen medespeler, maar het is een fraai kunststukje van de Fransman, die ook vanavond een behoorlijke indruk achterlaat.

Ook Josip Mitrović bezorgt de verdediging hoofdbrekens

Na ruim een kwartier bereidt Aïko na een mooie aanval ook de eerste doelpoging voor. Hij legt de bal terug op landgenoot Loreintz Rosier. Maar diens afstandsschot mist het doel ruim. Een paar minuten later is de voor een corner naar voren gekomen Rodrigo Guth al dichterbij de openingstreffer. Alen Halilović legt de bal na een corner in het strafschopgebied. Via een verdediger komt de bal voor de voeten van Guth, die uiteindelijk over het doel van keeper Bakker schiet.

Fortuna is intussen vrijwel onophoudelijk op de helft van Almere te vinden. De aanvallen van de polderclub worden meestal al op het middenveld onschadelijk gemaakt door Rosier of Ryan Fosso en anders grijpen Guth en Shawn Adewoye op tijd in. Fortuna bouwt geduldig op en wordt daarbij door Almere niet echt onder druk gezet.

Bij één van die aanvallen krijgt Peterson de bal aan de zijlijn toegespeeld van Mitchell Dijks. Fosso is ook naar links uitgeweken, waardoor er een groot gat in de defensie van Almere is ontstaan. Rosier ziet het, sprint de diepte in en krijgt de bal op maat toegespeeld van Peterson. Rosier haalt de achterlijn en legt de bal bij de eerste paal in de loop van de naar binnen getrokken Halilović. Die blijft rustig en schiet hard en zuiver binnen: 24ste minuut, 1-0.

Rosier legt terug…

… Halilović schiet binnen

Almere City heeft niet direct een antwoord op die tegengoal. Het spelbeeld blijft ongewijzigd. Fortuna neemt rustig de tijd in de opbouw en deelt regelmatig een speldenprikje uit. Met eventuele tegenaanvallen wordt snel komaf gemaakt. Voor de rust resulteert dat nog in enkele doelpogingen van Peterson, Guth en Halilović, waarbij vooral een schot van de laatste na terugleggen van Aïko voor gevaar zorgt. Pas in de blessuretijd meldt Almere zich voor ons doel. Maar een corner levert niets meer op dan een schot dat het doel ruim mist.

Na de thee (of de isotone dorstlesser) lijkt Almere City uit een ander vaatje te willen tappen (we zien in de eerste minuut al een kopbal op ons doel), maar dat staat Fortuna niet toe. Sterker nog, naar de Ricksen-Side spelend gooit Fortuna er juist een schepje bovenop. Na een paar minuten gooit Dijks de bal midden in het strafschopgebied. Niemand weet er raad mee, behalve de slimme Josip Mitrović. Die kapt even weg van de drukte en zet vervolgens met een korte steekpass Guth vrij voor de doelman. Het schot eindigt op de vuisten van Bakker.

Shawn Adewoye speelt een degelijke wedstrijd

Daarna loopt de aanval door. Vanaf rechts komt de bal weer terecht bij Mitrović. Deze keer legt hij terug op Fosso, die vanaf de rand van het zestienmetergebied de bal goed in de linkerhoek plaatst. Maar Bakker zit er opnieuw goed bij. Fortuna voelt dat er meer in zit en drukt door. Een paar minuten later verplaatst Halilović het spel naar links. Peterson ontvangt de bal en geeft het stokje over aan de buitenom komende Dijks. Die haalt de achterlijn en geeft een strakke voorzet. Aïko sprint het doelgebied in om de bal naar binnen te werken, maar komt net niet goed uit. Hij probeert het met een hakje, maar Almere redt de meubelen met meer geluk dan wijsheid.

We spelen goed, maar zonder een tweede doelpunt is de zaak nog niet beslist. Dat blijkt amper een minuut later, wanneer Almere onze opbouw onderbreekt en wel een keer snel de tegenaanval opzet. Aan onze rechterkant onderschept Fosso de voorzet, maar de bal komt voor de voeten van middenvelder Resink. Diens schot wordt door Fosso van richting veranderd. Maar Mattijs Branderhorst laat zich niet verrassen door de onverwachte curve die de bal daardoor krijgt en tikt de bal over het doel voor een corner.

Ryan Fosso verzet bergen op het middenveld

Fortuna laat zich niet van de wijs brengen en blijft op zoek naar de tweede treffer. Halilović heeft een goed schot in huis na goed terugleggen van Aïko. En die laatste kan zelf zijn voet niet hard genoeg tegen de bal krijgen na een mooie indraaiende voorzet van Peterson. Na dik een uur ligt de bal bij een vrije trap na een overtreding op Fosso perfect voor Halilović. Hij krult de bal over de muur naar de rechterbovenhoek. Maar Bakker kan er nog een handje tegen krijgen.

Halverwege de tweede helft zet Dijks op links maar weer eens aan voor een nieuwe aanval. Hij vindt Peterson. Die zet vanaf de zijlijn aan voor een actie, trekt naar binnen en geeft met rechts een bal die over de doelman heen in de verre bovenhoek belandt: 68ste minuut, 2-0. Daarmee heeft Peterson eindelijk zijn eerste goal voor Fortuna te pakken. En die goal komt hem meer dan toe. De Zweed is vandaag als linksbuiten voortdurend aanspeelbaar en zorgt altijd voor dreiging, zeker in combinatie met de opkomende Dijks.

De jury lijkt niet onder de indruk van het dansje van Peterson

Vijf minuten later denderen we nog een keer over Almere heen. Halilović krijgt de bal op het middenveld en stuurt Ivo Pinto de diepte in. Aïko probeert uit diens voorzet van rechts met een omhaal te scoren, maar dat lukt niet. De bal schiet door naar Peterson, maar zijn schot wordt geblokkeerd. Halilović slaagt er wel in het doel te bereiken. Hij weet ook Bakker te kloppen, maar de bal caramboleert via de linkerpaal en daarna de rechterpaal weer de doelmond in. De alerte Mitrović werkt de rebound alsnog tegen de touwen: 73ste minuut, 3-0.

Ook Mitrović heeft zijn eerste doelpunt erin liggen

Daarna neemt Fortuna gas terug. De Kroaten Halilović (die vanavond net als een jaar geleden opnieuw een glansrol speelt) en Mitrović gaan naar de kant, Ante Erceg en Samuel Bastien zijn hun vervangers. Die brengen weliswaar de nodige energie, maar door de wissels is de samenhang in ons spel wel weg. Dat wordt nog erger wanneer tien minuten later ook nog Peterson en Rosier naar de kant gaan. Syb van Ottele en Darijo Grujcic nemen hun plaats in. Van een logische veldbezetting is nu nauwelijks nog sprake.

Eindelijk weer in zijn element

Wanneer Shawn Adewoye zijn tegenstander voor één keer kwijt is, profiteert Almere City daar nog bijna van. Maar Branderhorst staat ook deze keer paraat en haalt zijn tweede clean sheet op rij. Het blijft 3-0 en daarmee kent Fortuna een prima opening van het seizoen. We mogen volgens Danny Buijs dan nog niet klaar zijn voor het begin van de competitie, de tegenstanders leken dat tot nu toe nog veel minder.

De uitwedstrijd volgende week tegen Ajax is uitgesteld. Over twee weken vervolgen we de campagne met een thuisduel tegen NEC. Op papier een gelijkwaardige of iets sterkere tegenstander. We zijn benieuwd of de veelbelovende start dan een vervolg gaat krijgen.