Op een doordeweekse zomeravond kruipt het bloed weer eens waar het niet gaan kan en plannen we last minute een bezoekje aan een club waar we niet eerder kwamen. Deze keer steken we de grens over en kiezen voor de oefenwedstrijd tussen de Genkse buren van Eendracht Termien en FC Turkse Rangers. Dat er bij beide teams enkele oud-Fortunezen in de selectie zitten, maakt het uitje nóg meer de moeite waard.


Eendracht Termien 3 FC Turkse Rangers 4

Doelpunten: 5. Yakupçebioğlu 1-0, 14. ?? 2-0, 20. Felomina 2-1, 22. Stankov 2-2, 28. Hupperts 2-3, 39. Yakupçebioğlu 3-3, 42. Stankov 3-4.
Toeschouwers: ± 200
Scheidsrechter: Dhr. Vanhengel

Om half zeven rijden we weg uit de Westelijke Mijnstreek en een dikke twintig minuten later verlaten we bij Genk-Centrum de autoweg om onze route te vervolgen op de Westerring. Na een aantal kilometer zuidwaarts te hebben gereden, nemen we ter hoogte van de autogarage van Jos Bijnens de afslag en parkeren even later aan de Oud-Termienstraat.


Plaats van bestemming: stadion ‘t Heke

Bij de entree betalen we de €5 inkom en gaan direct op zoek naar een opstellingsformulier. Dat blijkt nog niet beschikbaar dus zoeken we de kantine op. Nadat het Doom is gelukt enkele consumptiebonnen aan te schaffen, genieten we van een colaatje zero en bekijken eens rustig het complex van de ploeg die uitkomt in de 3e afdeling A van het Vlaanders voetbal (het 5e niveau van België).

De kantine en het overdekte terras zien er fraai en modern uit en zijn bovenop de kleedlokalen gebouwd. Aan de ene lange zijde zien we een onoverdekte staantribune met daarachter een enorme en tevens typisch Belgische wand met reclameborden. Aan de andere lange zijde ligt een overdekte staantribune en aan de overkant achter het doel kun je eveneens onoverdekt staan. De grasmat ligt er op het eerste oog prima bij.


Ook in Termien een typisch Belgische sponsorwand

Inmiddels hebben we vanaf het terras voor de kantine al gezien dat Marco Ospitalieri en Martijn Stefani bij de thuisploeg aan de warming-up deelnemen. Ospitalieri, ‘Ospi’ voor vrienden, kwam in de zomer van 2015 van MVV naar Fortuna en speelde in vier seizoenen negentig wedstrijden in het geel-groen. Hij maakte deel uit van de ploeg die in 2018 promoveerde naar de eredivisie en kwam het seizoen erna nog tien keer in actie. Maar in de zomer van 2019 was er geen plek meer voor hem weggelegd in de plannen van coach Kevin Hofland.

Stefani is voor veel Fortuna-fans wellicht een onbekende naam. Fortuna nam de jeugdspeler van KRC Genk in de zomer van 2010 over maar uiteindelijk kwam Martijn nooit tot in actie voor het eerste elftal. Na één seizoen kiest hij dan ook eieren voor zijn geld en keert terug naar België waar hij gaat spelen voor Eendracht Termien. Na anderhalf jaar verlaat hij Termien en na een omweg die hem langs Patro Eisden, RC Hades en Thes Sport leidt, keert hij in 2022 weer terug bij de club uit Genk-Zuid.

Als de spelers het veld opkomen, krijg ik alsnog de gewenste opstelling in mijn handen gedrukt van een van de vriendelijke medewerkers van Termien. Tot onze vreugde vinden we in de selectie van de Turkse Rangers ook drie bekende namen terug: Jordie Briels, Taner Taktak en Fatih Turan.


Met het complex van Termien is weinig mis

Briels speelde vanaf 2012 vijf seizoenen in Sittardse dienst en maakte in ruim 150 optredens 8 doelpunten voor Fortuna. In 2017 lijkt hij zijn contract in eerste instantie te verlengen, maar vertrekt even later alsnog naar Dundee United, vermoedelijk na onenigheid met trainer Sunday Oliseh. In Schotland krijgt Jordie te kampen met vervelende blessures waarna hij in 2018 zijn geluk dichter bij huis gaat beproeven, namelijk bij Top Oss. De fysieke ongemakken blijven echter voortduren en dan doet Jordie nog een stapje terug en gaat in België bij KFC Diest spelen. Afgelopen zomer maakt hij de overstap naar het ambitieuze Turkse Rangers.

Voor Taktak moeten we iets verder terug in Fortuna’s historie. De jeugdige Turk doorloopt Fortuna’s jeugdopleiding, wordt geselecteerd voor Jong Turkije en debuteert in het seizoen 2007-2008 in het eerste elftal. In de eerste helft van het daaropvolgende seizoen speelt Taner vrijwel in elk duel mee om vervolgens pas weer in de laatste wedstrijd van het seizoen in actie te komen. Na de zomerstop lijkt de linkspoot weer een vaste waarde te worden, maar vertrekt dan in de winterstop redelijk onverwachts naar het Turkse Hacettepe Spor. Fortuna vangt zowaar een transfersom van €150.000, een redelijk unicum in die tijd. Het verblijf in Turkije wordt geen succes en datzelfde geldt voor de daaropvolgende periodes bij het Azerbeidzjaanse Sumqayit en het Turkse Fethiyespor en Elibol Sandikli. In 2013 keert Taner terug naar België en begint aan een tocht langs diverse clubs in de lagere klasses die eindigt bij Turkse Rangers waarmee hij afgelopen seizoen promoveert naar de 1e Provinciale Limburg.


Een mooie mural in de kantine

Ook van een andere jeugdige Belgische Turk waren de verwachtingen hooggespannen. Fatih Turan debuteert in april 2011 op 17-jarige leeftijd in de gewonnen uitwedstrijd bij FC Emmen. Het seizoen erna komt hij niet in actie voor onze hoofdmacht maar in het seizoen 2012-2013 breekt hij definitief door. Dat leidt er mede toe dat hij wordt geselecteerd voor de Turkse nationale elftallen onder 20 en 21. Helaas wordt het seizoen 2013-2014 er een van lange blessures en weinig wedstrijden. Maar in het seizoen 2014-2015 is Fatih topfit en speelt in vrijwel alle competitiewedstrijden mee. In 2015 acht hij zichzelf rijp voor een overstap naar tweedeklasser Boluspor in zijn moederland. Vier jaar, drie clubs en circa vijfenzeventig wedstrijden op de hoogste drie niveaus in Turkije verder keert ook Fatih terug naar het vertrouwde België om zijn carrière bij Sporting Hasselt voort te zetten. In 2020 transfereert Turan naar Turkse Rangers.

Maar niet alleen oud-Fortunezen zoeken graag onderdak in het Belgische voetbal, ook andere oud-profs trekken met alle plezier de grens over. Want naar verluidt liggen de vergoedingen daar een stuk hoger dan in de top van het Nederlandse amateurvoetbal. Zo zien we aan de kant van Turkse Rangers drie andere bekende namen aan de aftrap verschijnen. De gebroeders Stankov en Guus Hupperts kwamen in het verleden voor de drie andere Limburgse clubs uit en konden logischerwijs minder op onze sympathie rekenen. Afgelopen zomer trokken ze samen met Briels naar Turkse Rangers. De club promoveerde drie keer op rij en wilt nu ook in 1e Provinciale hoge ogen gaan gooien.


De spelers komen het veld op

Terwijl we zoveel voetbalgeschiedenis even proberen te verwerken, heeft scheidsrechter Maarten Vanhengel gefloten voor het begin van de wedstrijd. En de openingsfase is op zijn zachtst gezegd amusant. Binnen vijf minuten had Turkse Rangers al op een 0-2 voorsprong kunnen staan, maar een indirecte vrije trap van Aleksandar Stankov gaat rakelings langs de kruising en even later stuit Emmanuel Attah op keeper Bram Valkeners. Aanvoerder Jordie Briels laat zich op het middenveld gelden door een stevige tackle uit te voeren. De toon is gezet voor een heet voetbalavondje.

Maar in minuut vijf is het dan toch de thuisploeg die de leiding neemt. Terwijl Attah na een niet-succesvolle jacht op de bal geblesseerd op het veld ligt, zet Termien de aanval voort. Spits Sergen Yakupçebioğlu schuift de bal rustig langs de keeper en tekent zo voor de 1-0 voorsprong. Maar lang lijkt Termien niet van die voorsprong te kunnen genieten als even later Thomas Telegrafo (wát een schitterende voetbalnaam!) van de Rangers op links vrije doorgang richting het doel krijgt. Maar in plaats van zelf uit te halen, legt hij breed op de meegelopen Hupperts. Diens inzet wordt echter door de keeper geblokt.


Martijn Stuff kijkt waar hij zijn vrije trap wil gaan plaatsen

Er is nog altijd geen kwartier gespeeld als Taktak, die tegenwoordig als linker centrale verdediger speelt, de bal verspeelt. Martijn Stefani zegt dankjewel, legt de bal keurig breed en ziet zijn medespeler (naam onbekend bij de redactie) bij de tweede paal de 2 tegen 0 binnenglijden.


Zou Dimitrios Siovas zijn gerechten ook hier afhalen?

De voorsprong lijkt comfortabel maar de bezoekers willen laten zien dat ze goed meekunnen met het een niveau hoger spelende Termien. Guus Hupperts omspeelt zijn tegenstander en haalt van ruim twintig meter hard uit, maar zijn poging gaat net over het doel. Terwijl ik even later in gesprek ben met de bestuurder van een drone, kopt Shuremy Felomina vanuit een hoekschop de 2-1 binnen. De drone wordt overigens door de jongeman ingezet om zijn stiefvader te plezieren, die is namelijk keeperstrainer bij de thuisploeg en gebruikt de beelden om samen met de technische staf de looplijnen van zijn ploeg te analyseren. Zoals Riccardo recent al zei: zonder drone ben je als club tegenwoordig niet meer serieus te nemen!


Wie herinnert zich nog zijn belangrijke vrije trap tegen FC Volendam?

Amper twee minuten na de treffer van Felomina is het weer raak voor de Rangers. Telegrafo wordt gemangeld en hoopt op een vrije trap, maar Aleksandar Stankov heeft andere plannen. Hij pikt de bal op, omspeelt de keeper en tikt de bal beheerst in het lege doel. We zijn pas op een kwart van de wedstrijd maar hebben al vier doelpunten gezien. Dat belooft nog wat!

Nog voordat er dertig minuten op de klok staan, is de comeback van de Rangers compleet. Stankov zet zijn tegenstander met een stevige schouderduw van de bal en geeft deze mee aan linksbuiten Telegrafo. Die is weer niet zelfzuchtig en legt opnieuw breed op rechtsbuiten Hupperts. Deze keer eindigt zijn inzet wel achter de lijn: 2-3.

Nu moet Termien weer aan de bak en dat doet het met verve. Eerst spat een schot van Siegerd Degeling nog op de vuisten van de keeper uiteen, even later worstelt Yakupçebioğlu zich op kracht en inzet door de verdediging en schiet uiteindelijk ook knap de 3-3 binnen. Wie denkt dat we nu onze portie voetbalvermaak wel hebben gehad, moeten we teleurstellen. Want drie minuten voor rust legt Hupperts een voorzet vanaf links panklaar bij de tweede paal op het hoofd van Aleksandar Stankov. Zijn kopbal is niet overtuigend, maar wel voldoende om Turkse Rangers via de handen van de keeper op een 3-4 voorsprong te zetten.


Wordt de tweede helft ook zo’n feest?

Terwijl we na het fluitsignaal voor de rust richting kantine lopen, schudden we Briels even snel de hand. Ook hij was getuige van een spectaculaire eerste helft.


Captain Briels zoekt het kleedlokaal op

Nadat Michel in de pauze toch maar even zijn jas uit de auto heeft gehaald en we onszelf hebben getrakteerd op drie zakjes chips voor de lieve som van €7,50 keren we terug richting het speelveld. Daar zien we dat beide ploegen een aantal keer hebben gewisseld. Ook Ospitalieri is in het kleedlokaal achtergebleven. Terwijl we in de hoek van het veld staan te kijken of de tweede helft net zo goed begint als de eerste, komt de fris gedouchte ‘Ospi’ al aangelopen. En wat begint met de vraag waarom hij is gewisseld (was zo afgesproken met de trainer) eindigt in een animerend gesprek van ruim een half uur. Marco vertelt honderduit over zijn ervaringen bij Fortuna en de trainers onder wie hij speelde, over zijn baan naast het voetbal (in de Nike-fabriek in Laakdal) en over zijn voetbalcarrière na zijn vertrek bij Fortuna. En hoewel je zou denken dat hij met zijn ruime ervaring in de eerste divisie en recente ervaring in de eredivisie vrij makkelijk een nieuwe club zou vinden, viel dat in de praktijk behoorlijk tegen. Stages bij onder andere Telstar en Top Oss liepen op niks uit en Marco zat uiteindelijk zelfs een half jaar clubloos thuis.

Met een schuin oog blijven we de wedstrijd verder volgen en zien hoe Telegrafo na goed voorbereidend werk van Hupperts en Stankov een enorme kans op de 3-5 laat liggen. Voor een vrijwel leeg doel schiet hij in het zijnet. Zo sensationeel als de eerste helft lijkt de tweede vooralsnog niet te worden. Maar dat mag de pret niet drukken, wij vermaken ons ondertussen prima in gesprek met Ospitalieri.


De sympathieke linkspoot nam ruim de tijd voor ons

In januari 2020 kon Ospi gelukkig weer aan de slag bij het Belgische CS Visé. Maar niet veel later waaide er helaas een virus over uit Wuhan en lag het gehele voetbal stil. In de zomer van 2020 verkaste Marco naar SK Londerzeel, maar ook het seizoen 2020-2021 was vanwege corona geen lang leven beschoren. En mede daardoor verloor de degelijke linksback langzaam maar zeker zijn plezier in het voetbal. Via een kennis en per toeval strijkt hij vervolgens een niveau lager neer bij KFC Park Houthalen en na een jaar stapt hij over naar Eendracht Termien. Gelukkig hervindt hij beetje bij beetje het voetbalplezier en staat afgelopen seizoen zelfs op de drempel van promotie. Helaas strandt die poging in de play offs.

Halverwege de tweede helft wordt het op het veld even wat onvriendelijker. Beide ploegen hebben veel nieuwe spelers die zich graag willen bewijzen, daarnaast verlies je natuurlijk niet graag van je buren en staan er ook wel een aantal alfamannetjes binnen de lijnen. Binnen tien minuten tijd zien Stefani namens Termien en Hupperts, Antonio Stankov en Sögütcü namens Turkse Rangers geel. Nadat er ook wat woordenwisselingen tussen de spelers op het veld, de bank van de uitploeg en de tribune zijn te noteren, keert de rust gelukkig weer terug. Zelfs een overtreding en gele kaart voor Briels kunnen daar geen verandering in brengen.


De zon is inmiddels vertrokken

Terwijl Ospitalieri ons op het gemak vertelt over het wel en wee van de Belgische lagere klassen en Nederlandse voetballers vooral aanraadt om zich op België te oriënteren, zien we dat Termien vlak voor tijd nog bijna voor de 4-4 tekent. De inzet wordt echter van de lijn gehaald. Veel behoefte aan extra speeltijd heeft scheidsrechter Vanhengel niet en na precies negentig minuten fluit hij dan ook voor het eindsignaal.

Nadat we Marco hebben bedankt voor het leuke gesprek en hem veel succes in de competitie hebben gewenst, drinken we nog een laatste drankje in de kantine. Daar spreken we nog kort met keeper Jason van Loo. Hij keepte een tijdje in de jeugd van Fortuna en gaat dit seizoen bij Turkse Rangers met een andere keeper de strijd aan voor een basisplek. Fatih Turan zien we even verderop bij zijn teamgenoten staan. Van Jordie Briels begrijpen we dat Fatih pas net terug is van vakantie en daarom vandaag niet meespeelde.


Geen paniek: wij hielden het vandaag bij cola zero!

Terwijl beide selecties genieten van de bezorgde pizza’s verlaten wij de kantine en beginnen aan de korte terugrit. We hebben weer genoten van een onbezorgd voetbalavondje, want het is toch een stuk relaxter een wedstrijd te volgen waaraan je eigen clubje niet deelneemt. De Fortuna-fans die onze oud-spelers graag eens in een leuke omgeving aan de slag zien, raden we zeker aan om eens de grens over te trekken en een wedstrijdje uit te zoeken. Je zult er zeker geen spijt van krijgen!